ΜΠΛΕ: "Πιάνω Φωτιά"... γιατί "Εσύ Δε Ζεις Πουθενά"
Wednesday

14Nov

ΜΠΛΕ: "Πιάνω Φωτιά"... γιατί "Εσύ Δε Ζεις Πουθενά"

Δημοσιεύθηκε από:

14/11/2018

Κατηγορία: Greek Bands

5802
Ένα από τα πιο αγαπητά σχήματα της ντόπιας λεγόμενης ελληνικής ροκ/ποπ σκηνής είναι σίγουρα και οι Θεσσαλονικείς ΜΠΛΕ, οι οποίοι κατάφεραν να σταθούν στο προσκήνιο για αρκετά χρόνια και παρά τα όσα προβλήματα αντιμετώπισαν, μπόρεσαν και μας χάρισαν εξαιρετικά τραγούδια και πανέμορφες μελωδίες.
Βασικοί πυρήνες των ΜΠΛΕ είναι ο Γιώργος Παπαποστόλου (συνθέτης) που μετά από πολλές συμμετοχές σε συγκροτήματα της Θεσσαλονίκης προτείνει στον Γιώργο Παρώδη (στιχουργό), φίλο και συμμαθητή του από το Δημοτικό, να μοιραστούνε το ανεκπλήρωτο μέχρι τότε όνειρό του το οποίο ονομάζει ΜΠΛΕ. Ο Παρώδης συμφωνεί και μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα προτείνουν στη Θεοδοσία Τσάτσου να γίνει η φωνή του συγκροτήματος και στη Νατάσα Αλεξίου να παίξει βιολί.
Το καλοκαίρι του 1996, οι άγνωστοι ως τότε ΜΠΛΕ παρουσιάζουν το demo με τα τραγούδια τους στον Γιάννη Πετρίδη (διευθυντή τότε της δισκογραφικής εταιρίας Virgin) και υπογράφουν άμεσα συμβόλαιο. 
Στα τέλη της ίδιας χρονιάς κυκλοφορεί το πρώτο άλμπουμ των ΜΠΛΕ με τίτλο "ΕΝΟΧΕΣ" και όλες οι κριτικές μιλούν για πρωτόγνωρο ήχο στην ελληνική μουσική σκηνή με ιδιαίτερο στίχο και ερμηνεία. Τα τραγούδια "Ενοχές", η πανέμορφη μπαλάντα "Φοβάμαι", το "Εσύ δεν ζεις πουθενά" και  η διασκευή στο κλασικό "Fever" αγαπιούνται γρήγορα από τον κόσμο και η απρόσμενη επιτυχία για πρωτοεμφανιζόμενο συγκρότημα (το άλμπουμ γίνεται πλατινένιο) δίνει το έναυσμα σε πολλά συγκροτήματα να ακολουθήσουν τον μουσικό δρόμο που άνοιξαν οι ΜΠΛΕ και στις δισκογραφικές εταιρίες να γίνουν πιο δεκτικές σε καινοτομικές προσπάθειες συγκροτημάτων. Στο συγκεκριμένο άλμπουμ αποτελεί μεγάλη έκπληξη και η συμμετοχή των Αντώνης Κανάκη και Αντώνης Καλυβάτση στο κομμάτι "Κόλα Κόκα".
Όμως την άνοιξη του 1997 η φωνή του γκρουπ η υπέροχη, Θεοδοσία Τσάτσου δηλώνει την αποχώρησή της από τους ΜΠΛΕ για να ακολουθήσει σόλο καριέρα. Το νέο πέφτει σαν κεραυνός στους φίλους του συγκροτήματος επειδή η αποχώρησή της για πολλούς προμηνύει και διάλυση.
Μετά από το αρχικό σοκ το σχήμα επανακάμπτει και το 1998 κυκλοφορούν το
δεύτερο album τους, με τίτλο "ΜΠΛΕ" και προς έκπληξη όλων το γκρουπ κυκλοφορεί ένα πολυσυλλεκτικό άλμπουμ με τις ερμηνείες των τραγουδιών μοιράζονται ο Γιώργος Παπαποστόλου, η «Μελωδία» (Αγγλοτζαμαϊκανή τραγουδίστρια), η Τζώρτζια Κεφαλά, ενώ ένα τραγούδι ερμηνεύει ο Φίλιππος Πλιάτσικας. Η γνωριμία σε αυτό το άλμπουμ με την Τζώρτζια αποδεικνύεται καταλυτική.


Οι ΜΠΛΕ της προτείνουν να γίνει η τραγουδίστρια του συγκροτήματος και η Τζώρτζια που έχει ήδη ενθουσιάσει το κοινό τους με τη φωνή της και την εκπληκτική παρουσία της πάνω στη σκηνή λέει το ναι. Συνθέσεις που ξεχωρίζουν είναι τα "Μπλε", "Μια Φορά", "Σιγά" και "Μη Λες Ποτέ".
Η πορεία που ακολουθεί το συγκρότημα ξεπερνά κάθε φαντασία και αποδεικνύει πως όλα είναι δυνατά. Οι ΜΠΛΕ σπάνε το συνηθισμένο στα ελληνικά δισκογραφικά χρονικά που θέλει το συγκρότημα να διαλύεται ή να εξαφανίζεται όταν αποφασίζει ο τραγουδιστής/ρια να ακολουθήσει σόλο καριέρα και στα χρόνια που ακολουθούν και κυκλοφορούν και άλλα άλμπουμ υποστηρίζοντας πάντα με μεγάλη επιτυχία την πρωτότυπη αισθητική τους διαγράφοντας μία μοναδική πορεία.
Το 2000 κυκλοφορούν αρχικά τα singles, "Είναι Αργά" και "Κόκκινο Φιλί", με το τελευταίο να "ντύνει" μουσικά με μεγάλη επιτυχία την διαφημιστική καμπάνια γνωστής εταιρείας. Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους κυκλοφορεί το 3ο album των ΜΠΛΕ με τίτλο "Έλα Να Δεις", από το οποίο ξεχωρίζουν επιπλέον τα "Μες Στον Ύπνο Σου Μιλάς", "Τρελλός" και "Έλα Να Δεις".


Οι ΜΠΛΕ συνεχίζουν να γοητεύουν το ελληνικό κοινό και τραγούδια όπως τα «Φοβάμαι», «Ενοχές», «Εσύ δεν ζεις πουθενά», «Κόκκινο φιλί», «Έλα να δεις», «Τρελός», «Πιάνω φωτιά», «Δε θέλω», «Κοίταξέ με δυο φορές» ξεχωρίζουν και ακούγονται με διαχρονική συνέχεια από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς, ενώ τα χρυσά άλμπουμ, τα μουσικά βραβεία (ΑΡΙΩΝ καλύτερου συγκροτήματος – Πανκορφιακά για δύο συνεχείς χρονιές καλύτερου συγκροτήματος – μουσική επένδυση σε video clip διαφήμισης για το τραγούδι «Κόκκινο φιλί») και οι πετυχημένες περιοδείες τους σε όλα τα μέρη της Ελλάδας, τους έχουν καθιερώσει ως ένα από τα πιο ιδιαίτερα συγκροτήματα της ελληνικής μουσικής σκηνής. Ιδιαίτερη αίσθηση κάνουν τα ονόματα με τα οποία έχουν εμφανιστεί κατά καιρούς σε κοινή συναυλία οι ΜΠΛΕ: Ξύλινα Σπαθιά, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Νίκος Παπάζογλου, Νίκος Πορτοκάλογλου, Βασίλης Παπακωνσταντίνου.

Τον Μάιο του 2002 οι ΜΠΛΕ κυκλοφορούν το album "Στα Μαύρα Έχω Ντυθεί" με μεγάλη επιτυχία. Το album  περιέχει - εκτός του "Πιάνω Φωτιά" το οποίο έχει ήδη κυκλοφορήσει ως single - , 1 remix του "Πιάνω Φωτιά" και 12 ακόμα νέα τραγούδια, μεταξύ των οποίων το ΕΚΛΗΚΤΙΚΌ, "Δεν Θέλω", το "Στα Μαύρα Έχω Ντυθεί" και το "Αδύνατον".


Στις αρχές Δεκεμβρίου του 2004, οι ΜΠΛΕ κυκλοφορούν το 5ο τους και πιο ώριμο μέχρι τότε album με τίτλο "Έτσι Θέλω Εγώ Να Ζω" και οι ερμηνείες της Τζώρτζια  είναι εντυπωσιακές ενώ ξεχωρίζουν τα "Κοίταξέ με δυο Φορές", "Μερικές Φορές", "Μη με ακούς", "Αιμορραγώ" και "Σ' ευχαριστώ".
Στις 30 Ιουνίου του 2006 κυκλοφορεί ο έκτος δίσκος του γκρουπ με τίτλο «Όνειρα σου τραγουδάω» και το  το πρώτο single έχει τον τίτλο "Τον Ίδιο το Θεο" που κάνει νέα είσοδο στο #13 των singles και φτάνει μέχρι το #8.  Παράλληλα οι ΜΠΛΕ αποφασίζουν να δώσουν ένα ιδιαίτερο «χρώμα» στις συναυλίες τους με την συμμετοχή του Stefan Schwerdtfeger (ιδρυτή του συγκροτήματος Big Sleep).
Η μπάντα τον Μάρτιο του 2009, κυκλοφορεί την συλλογή με τίτλο "Best of 1996/2009" και συμπεριλαμβάνουν εκτός από τις μεγάλες τους επιτυχίες και μία διασκευή στο ιστορικό τραγούδι «Θα σημάνουν οι καμπάνες» με την έγκριση του Μίκη Θεοδωράκη και των απογόνων του Γιάννη Ρίτσου (συμπληρώνονται εκείνη την χρονιά 100 χρόνια από τη γέννηση του Γιάννη Ρίτσου) και το αφιερώνουν στη μνήμη του μεγάλου μας ποιητή Κυκλοφορεί από την ΜΙΝΟΣ ΕΜΙ μέσα στο διπλό Best Of του συγκροτήματος ανάμεσα σε επιλεγμένα τραγούδια από όλα τους τα άλμπουμ.
Το γκρουπ μετά από ένα μεγάλο διάλειμμα επιστρέφει το 2015 με το άλμπουμ "20" γιορτάζοντας τα εικοσάχρονα μουσικά τους γενέθλια με την κυκλοφορία του τελευταίου τους εώς τώρα album (έβδομο κατά σειρά). Φορώντας πλέον τα ώριμα ρούχα του κλασικού που τους χαρίζει η διάρκεια αλλά και χωρίς να απεκδύονται την απρόσμενη γοητεία του καινούργιου, οι ΜΠΛΕ μας εκπλήσσουν ευχάριστα για μία ακόμα φορά.
Με δέκα τραγούδια, τα τρία εκ των οποίων έχουν ήδη κυκλοφορήσει ως digital singles ("Έχω πολύ θυμό", "Εγώ μπορώ και μόνη", "Φίλα με στο στόμα") και με επτά ολοκαίνουργια, οι ΜΠΛΕ απέδειξαν πως μπορούν επιτυχώς να ονειρεύονται έναν νέο κόσμο και να δημιουργούν ήχους και λέξεις με ένα μοναδικό τρόπο και μια πρωτότυπη αισθητική που μόνο αυτοί ξέρουν να προσφέρουν.

Τον Δεκέμβριο του 2016 οι ΜΠΛΕ ανακοινώνουν ότι θα γιορτάσουν μαζί με την πρώτη τους τραγουδίστρια την Θεοδοσία Τσάτσου, τα είκοσι χρόνια πορείας σε μία μεγάλη συναυλία (ακολούθησαν κι άλλες και το 2017) με την νυν τραγουδίστρια Τζώρτζια Κεφαλά να αναφέρει χαρακτηριστικά: “Η Θεοδοσία αποτελούσε πάντοτε μια έμπνευση για μένα. Έφερε άλλον αέρα στην εγχώρια σκηνή και είναι δεδομένο πως δεν υπάρχουν πολλές φωνές και παρουσίες σαν κι αυτή, ειδικά στην ελληνόφωνη δισκογραφία”. Παράλληλα με τη σειρά της, η Θεοδοσία Τσάτσου αποκάλυψε ότι: “Με τον Γιώργο (Παπαποστόλου) ήμασταν πάντοτε φίλοι, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι είχαμε να βρεθούμε 18 χρόνια. Όταν μου γνωστοποίησε την προοπτική μιας τέτοιας συναυλίας, αρνήθηκα. Όμως η σκέψη και μόνο για το συγκεκριμένο live, με «κεραυνοβολούσε» συνεχώς, με αποτέλεσμα στη δεύτερη επαφή, να απαντήσω θετικά”.
Οι ΜΠΛΕ συνεχίζουν ακόμη την μοναχική τους πορεία και σποραδικά εμφανίζονται σε ορισμένα επιλεκτικά live δίνοντας πάντα τον καλύτερο τους εαυτό.
 
Επιμέλεια:Φώτης Μελέτης