Η ροκ ιστορία των Schmetterling
Saturday

14Mar

Η ροκ ιστορία των Schmetterling

Δημοσιεύθηκε από:

14/03/2020

Κατηγορία: Greek Bands

2355
To παράξενο όνομα του συγκροτήματος, σημαίνει "πεταλούδα" στα γερμανικά, θέλοντας η μπάντα να τιμήσει τις επιρροές που είχε από τον λεγόμενο kraut-rock ήχο.
Οι Schmetterling υπήρξαν ενεργό γκρουπ από το 1979 μέχρι το 1983  και πάλεψαν σε μία άκρως μεταβατική εποχή για τα ελληνικά συγκροτήματα όπου οι συνθήκες ήταν δύσκολες αλλά και συνάμα ρομαντικές.
Η μπάντα κυκλοφόρησε το 1981 το πρώτο του single που περιλαμβάνει δύο όμορφες συνθέσεις το "Low Down" και "White Button Relay" που φέρνουν πιο πολύ στους Traffic και ο κύριος κορμός των μελών του, ήταν ο Αλέξης Παπαλάμπρου (τραγούδι, πλήκτρα, μπάσο), ο Λάκης Ντελιογλάννης (κιθάρες), ο Θέμης Παλατζόγλου (σαξόφωνο) και ο Δημήτρης Δημητράκας (τύμπανα, φωνητικά).
Το συγκρότημα έδωσε αρκετές live εμφανίσεις αλλά τα γνωστά προβλήματα που αντιμετώπιζαν τα ελληνικά συγκροτήματα (στρατός, επαγγελματική αποκατάσταση) εκείνη την περίοδο και οι συνεχόμενες αλλαγές μελών  δεν επέτρεψε στους Schmetterling να κάνουν την υπέρβαση.


 
Χαρακτηριστική των ηρωικών προσπαθειών της μπάντας για να να γίνουν γμωστοί και στο κοινό της επαρχίας ήταν και η περιοδεία που έκαναν το Σεπτέμβριο του 1980 μαζί με τους Sharp Ties και τον Λήτη και την Ιζόλδη στην Πελοπόννησο μέσα σε ένα πούλμαν με την συνοδεία δημοσιογράφων κάτι εντελώς πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα της εποχής!
Αξίζει να διαβάσετε στην ιστοσελίδα του Δημήτρη Δημητράκα (πατήστε ΕΔΩ), τι ιστορικά και παράλληλα τραγελαφικά κατέγραψαν οι δημοσιογράφοι αλλά και ο ίδιος ο πολύπειρος ντράμερ στην περίφημη εκείνη μίνι τουρνέ.
Μετά την διάλυση της μπάντας το 1983 ξεκινά μία απίθανη οδύσσεια για την κυκλοφορία του κανονικού στούντιο άλμπουμ αφού παρά τις όποιες προσπάθειες του σχήματος για να κάνουν το κάτι παραπάνω αυτό δεν συνέβη  ενώ οι ηχογραφήσεις για τα κομμάτια του πρώτου άλμπουμ των Schmetterling είχαν ολοκληρωθεί και έμειναν στο συρτάρι.
Χάριν όμως στις προσωπικές ενέργειες του ντράμερ Δημήτρη Δημητράκα, το άλμπουμ κυκλοφόρησε το 1986 σε δικιά του ανεξάρτητη παραγωγή με τον τίτλο "Feeling Funny". Ο δίσκος περιέχει μία σειρά συνθέσεων που παραπέμπουν στον art-rock των seventies με τις επιρροές να είναι εμφανείς από Emerson Lake and Palmer, Genesis, Camel αλλά και από το new wave ήχο που κυριαρχούσε εκείνη την περίοδο καθώς και από jazz στοιχεία. Συνθέσεις που ξεχωρίζουν είναι τα: "Where?", "Velvet Opera", "Alternative iii",  "Water Poison" και το ροκέ "Α.S.D."
Στις ηχογραφήσεις συμμετείχαν ο Αλέξης Παπαλάμπρου (τραγούδι, πλήκτρα), Λάκης Ντελιογλάννης (κιθάρες), ο Δημήτρης Δημητράκας  (τύμπανα, φωνητικά) και Γιώργος Αρχοντάκης (μπάσο).
Για τους πιστούς οπαδούς την ελληνικής ροκ σκηνής του προηγούμενου αιώνα, οι Schmetterling ήταν μία αξιόλογη μπάντα για τους νεώτερους αξίζει να κάνετε τον κόπο να τους ακούσετε.
 
Φώτης Μελέτης