Το "παιδί" των Marillion, η "αθωότητα" των Saxon, οι σέξι Ratt και ο ρομαντικός B.Ferry
Η χρονιά του 1985 που παρουσιάζουμε αποτελεί χρυσή περίοδο κυρίως για τα αμερικάνικα συγκροτήματα τόσο στον τομέα των πωλήσεων όσο και στον τομέα των συναυλιών αφού όλοι έτρεχαν να δουν και να ακούσουν τα περίφημα συγκροτήματα εκείνης της εποχής ενώ κάποια συνεχίζουν με σχετική επιτυχία (τηρουμένων των αναλογιών) ακόμα και σήμερα.
Επίσης η συγκεκριμένη χρονιά απέδειξε και το ανθρωπιστικό μεγαλείο των hard ‘n heavy καλλιτεχνών αφού με πρωτοβουλία του Ronnie James Dio δημιουργήθηκε το Hear ‘n Aid.
Όσοι έχετε δει το αντίστοιχο video clip του υπέροχου αυτού τραγουδιού νομίζω θα καταλαβαίνετε τι εννοούμε.
 
Platinum Albums

MARILLION: “Misplaced Childhood”
Εκπληκτικό progressive rock σε μία περίοδο που το εν λόγω είδος είχε πάρει την κατηφόρα. Το άλμπουμ έφτασε στο Νο1 των Αγγλικών τσαρτ και έγινε και πλατινένιο.Περιέχει το κλασικό και υπέροχο τραγούδι “Kayleigh”(Νο2) και αποτελεί την τρίτη δισκογραφική κυκλοφορία του συγκροτήματος. Όλο το άλμπουμ αποτελεί ένα αριστούργημα αφού οι ενορχηστρώσεις,oι μελωδίες οι συνθέσεις είναι μοναδικές και η ερμηνεία του Fish είναι ανεπανάληπτη. Το concept του δίσκου θυμίζει κάτι από τις χρυσές εποχές των prog groups των seventies όπου μαζί με το φανταστικό εξώφυλλο έχουν κάνει το Misplaced Childhood ένα άλμπουμ που έγραψε την δική του ιστορία στο χώρο του προοδευτικού rock.
 
SAXON: “Innocence Is No Excuse”
Σε μία περίοδο που το συγκρότημα δέχτηκε άδικη και σκληρή κριτική για το προηγούμενο άλμπουμ τους, το “Crusader”, η μπάντα αποφάσισε να κυκλοφορήσει άμεσα το έβδομο άλμπουμ της. Τα εσωτερικά προβλήματα ήταν αρκετά κάτι που φάνηκε στη συνέχεια με την αποχώρηση του μπασίστα Steve Dawson. Tα τραγούδια του δίσκου είναι σχεδόν όλα μικρά μεταλλικά ροκ διαμάντια ειδικά τα “Rockin Again”, “Call of the Wild”, “Rock ‘n Roll Gypsy” και φυσικά ο ύμνος “Broken Heroes”. Ένας κατά την άποψη μας από τους καλύτερους δίσκους των SAXON με εξαιρετική απόδοση από το γκρουπ, με αρκετή δόση hard’n heavy συναισθήματος και βέβαια με την περήφανη φωνή του Biff Byford να μας κάνει να αναπολούμε το μακρυνό παρελθόν. Και μία λεπτομέρεια το τραγούδι “Everybody Up” μπορείτε να το ακούσετε και στην ταινία τρόμου “Demoni”.
 
DOKKEN: "Under Lock and Key"
To Νοέμβριο του 1985 οι Αμερικανοί κυκλοφορούν τον τρίτο τους δίσκο και ήδη έχουν κάνει αίσθηση στην  hard/heavy rock κοινότητα με τα προηγούμενα άλμπουμ τους. Ο άψογος συνδυασμός aor μελωδιών και μεταλλικών ριφ έκαναν την μπάντα αγαπητή σε χιλιάδες κόσμο.Με το “Under Lock and Key” η μπάντα δημιουργεί ένα εξαιρετικό δίσκο που τους απογειώνει και καταφέρνουν να κάνουν και μεγάλη εμπορική επιτυχία ενώ στις συναυλίες τους γίνεται πραγματικός χαμός. Τα μελωδικά φωνητικά του Don Dokken είναι υπέροχα ενώ η κιθάρα του George Lynch βγάζει φωτιές. Τραγούδια όπως τα “Unchain the Night”, “In My Dreams”, "It's Not Love," και "The Hunter” δύσκολα γράφονται ξανά. Η κρυστάλλινη παραγωγή από τους Neil Kernon και MichaelWagener έκαναν τον δίσκο ακόμη πιο δημοφιλή.
 
RATT: "Invasion of Your Privacy"
Είμαστε στην καλύτερη περίοδο για τον σκληρό ροκ ήχο ειδικά στην Αμερική και οι Ratt κυκλοφορούν ένα άλμπουμ πραγματικό δυναμίτη με φοβερές μελωδίες με παθιασμένους ρυθμούς, σέξι στίχους και με την φωνή του Stephen Pearcy να σε κολλάει στον τοίχο. Οι Ratt εδώ τα παίζουν όλα και sleaze,και hard rock και heavy metal και aor και glam με αποτέλεσμα να παραμιλάει όλη η Αμερική με την πάρτη τους. Κομμάτια σαν τα "You're in Love" και "Lay It Down" τα τραγουδάμε μέχρι και σήμερα. Όσοι έχουν δει το video clip του Lay It Down” να τους θυμίσουμε ότι πρωταγωνιστούσε το γνωστό μοντέλο του Playboy η Marianne Gravatte η οποία είναι σκέτη πρόκληση...


Gary Moore: "Run for Cover"
Οι hard rock βομβαρδισμοί του ιρλανδού ρόκερ εκείνη την εποχή ήταν ασταμάτητοι. Όμως πάντα υπήρχε σε όλους τους δίσκους της δεκαετίας του ’80, η γλυκιά μελωδική πλευρά του.
Από το μνημειώδες “Out in the Fields” και το ανατριχιαστικό "Military Man"  όπου ο μακαρίτης Phil Lynott (Thin Lizzy) βάζει την δική σφραγίδα μέχρι το "Reach for the Sky" με τα φωνητικά του Glenn Hughes (Deep Purple, Trapeze, Black Country Communion, California Breed) αλλά και την αθάνατη μπαλάντα "Empty Rooms", ο συγκεκριμένος δίσκος  δίκαια ανήκει στα αγαπημένα άλμπουμ του 1985. Το ομότιτλο κομμάτι απλά σε καθηλώνει με το υπέροχο ρυθμό και τα επιβλητικά πλήκτρα αλλά και το καταιγιστικό κιθαριστικό σόλο του ενώ μέχρι και οι aor-ιές των "Once in a Lifetime", Listen To Your Heartbeat  και  “Out Of My System” δημιουργούν υπέροχα συναισθήματα. Το 2002 επανακυκλοφόρησε σε remastered έκδοση με τρία επιπλέον κομμάτια.


MICHAEL BOLTON: "Everybody's Crazy"
Ίσως ελάχιστοι γνωρίζουν ότι ο “καψούρης” τραγουδιστής ξεκίνησε “άγρια” την καριέρα του ανοίγοντας τις συναυλίες του Ozzy και των Kiss ενώ από την δεκαετία του ’70 ηχογραφούσε συμπαθητικά hard rock albums. Ο δίσκος που παρουσιάζουμε είναι στην ουσία ο τελευταίος σκληρός δίσκος του Μ. Βοlton αλλά και ο καλύτερος του και καλά θα κάνετε να τον ακούσετε. Στην κιθάρα συναντάμε τον φοβερό Bruce Kulick (Kiss) ,τον Chuck Burgi στα τύμπανα και τον Mark Magnold στα κήμπορντς καθώς και άλλους εξαιρετικούς session μουσικούς .Στο Everybody's Craz θα ακούσετε εκπληκτικούς hard rock ρυθμούς, υπέροχες ερμηνείες και φυσικά θαυμάσιες aor μελωδίες. Σίγουρα θα αναρωτηθείτε είναι δυνατόν αυτός ο καλλιτέχνης πως κατόρθωσε να το γυρίσει στο μελό και μάλιστα να κάνει τεράστια εμπορική επιτυχία. Φαίνεται πως κάποιος τον ευλόγησε… Τέλος πάντων το συγκεκριμένο άλμπουμ επανακυκλοφόρησε πριν από λίγα χρόνια σε μία άψογη συσκευασία από την Rock Candy Records.
 
 

Golden Albums

Bryan Ferry: "Boys and Girls"
Το έκτο σόλο άλμπουμ του τραγουδιστή των Roxy Music λατρεύτηκε από όλες τις φυλές της ροκ και ποπ μουσικής. Τα νεορομαντικά “Slave to Love και “Don't Stop The Dance” θα μας θυμίζουν πάντοτε καλοκαιρινούς εφηβικούς έρωτες.

 
MAGNUM: "On A Storytellers Night"
Tο ροκ μεγαλείο των Βρεττανών είναι δεδομένο και το αποδεικνύουν εδώ και δεκαετίες συνεχώς. Η φωνή του Bob Catley είναι μαγική, η κιθάρα του Tony Clarkin άψογη και οι μελωδίες του συγκεκριμένου άλμπουμ παραμένουν ξεχωριστές.
 
NIGHT RANGER: "Seven Wishes"
Κορυφαίος δίσκος από τους Αμερικάνους οι οποίοι μεγαλουργήσαν και συνεχίζουν εγαλουργούν με δυνατά hard rock/aor τραγούδια. Η παρέα του Jack Blades δίνει πραγματικό ρεσιτάλ στη δημιουργία των συνθέσεων και στην εκτελεστική δομή των κομματιών.


Accept: "Μetal Heart"
Tην άνοιξη του 1985 αρκετοί πάθαμε ένα μικρό σοκ. Ο λόγος  είναι ότι ακούγοντας  το κιθαριστικό σόλο του ομότιτλου κομματιού και τα χορωδιακά backing vocals μαζί με την αγριοφωνάρα του  Udo καταλάβαμεότι  ο μεταλλικός ήχος δεν τελειώνει στους Maiden και τους Priest.


Τhe Cult: "Love"
Με αυτό το άλμπουμ οι The Cult προσπαθούν να γίνουν πιο ρόκ ενώ θεωρητικά είναι ο μεταβατικός δίσκος που αφήνουν πίσω τους σιγά-σιγά,  το γότθικ-πανκ παρελθόν τους και τις dark μελωδίες. Κορυφαία She Sells Sanctuary", "Revolution και το αξεπέραστο "Rain" με την φωνή του Ian Asbury να σε κερδίζει ολοκληρωτικά.

Φώτης Μελέτης