ΑΚΡΙΤΑΣ: Οι πρόδρομοι του ελληνικού prog-rock ήχου
Thursday

18Feb

ΑΚΡΙΤΑΣ: Οι πρόδρομοι του ελληνικού prog-rock ήχου

Δημοσιεύθηκε από:

18/02/2021

Κατηγορία: Rock this Time

11013
Όταν διέλυσαν οι δημοφιλείς POLL, ένας από τους δημιουργούς τους, ο Σταύρος Λογαρίδης αποφάσισε να σχηματίσει τους ΑΚΡΙΤΑΣ. Το γκρουπ είχε σαφή ροκ χαρακτήρα με αρκετά progressive στοιχεία για την εποχή.
Είμαστε λοιπόν τον Σεπτέμβριο του 1972 και το κουαρτέτο αποτελείτο εκτός του Σ.Λογαρίδη (φωνή, μπάσο) και από τους Δ.Παπαχρήστου (κιθάρα), Α.Τασούλη (πλήκτρα) και Γ. Τσουπάκη (τύμπανα).
Το αξιοσημείωτο ήταν ότι στιχουργικά βοηθούσε σημαντικά, ο πολύ γνωστός σκηνοθέτης Κώστας Φέρρης, ο οποίος είχε δώσει ανάλογα δέιγματα στο άλμπουμ “666” των APHRODITES CHILD.
Το 1973 λοιπόν οι ΑΚΡΙΤΑΣ κυκλοφορούν από την
Polydor το σίνγκλ «Ο Παν/Της Ζωής μου η Πρώτη Σταλιά» και ο θόρυβος που δημιουργείται στους ροκ κύκλους στη χώρα κάνει το συγκρότημα ακόμα πιο ενδιαφέρον.

 

Έτσι λοιπόν η μπάντα αποφασίζει το 1974 να κυκλοφορήσει το ομώνυμο ντεμπούτο του άλμπουμ που περιείχε ένα concept θέμα με άξονα ένα πρόσωπο με την ονομασία «Ακρίτας», ο οποίος βρίσκεται στα πρόθυρα του θανάτου και επιχειρεί μία αναδρομή στη ζωή του.
Το άλμπουμ ήταν ένα εξαιρετικό δείγμα πρώιμου ελληνικού προοδευτικού
rock και προσπαθούσε να μιμηθεί τα μεγάλα γκρουπ των seventies και νομίζουμε ότι το έκανε με επιτυχία ενώ ο εμπλουτισμός του σε μερικές συνθέσεις  που είχαν πειραματικό χαρακτήρα με με ανατολίτικα και jazz στοιχεία έκανε τον δίσκο ακόμη πιο ενδιαφέρον.
Το άλμπουμ όμως δεν πήγε καθόλου καλά εμπορικά και η απογοήτευση άρχισε να κυριεύει το σχήμα. Παρά λοιπόν την εμπορική αποτυχία οι ΑΚΡΙΤΑΣ συνέχισαν για άλλα τρία χρόνια να παίζουν live και να προσπαθούν να βγάλουν νέο άλμπουμ κάτι όμως που δεν έκαναν ποτέ ενώ λίγο πριν το τέλος
συνεργάστηκαν live με τα Μπουρμπούλια και τον Βαγγέλη Παπαθανασίου.
Οι τσακωμοί και οι διαφωνίες επικράτησαν, οι αλλαγές στα μέλη ήταν αλλεπάλληλες και στη συνέχεια ο Σ. Λογαρίδης το 1977 αναγκάσθηκε να διαλύσει το συγκρότημα μετά μάλιστα και από ένα τραγικό γεγονός το θάνατο του πληκτρά Γ. Παπαδόπουλου.
Το μοναδικό άλμπουμ των ΑΚΡΙΤΑΣ αξίζει να σημειώσουμε ότι έχει απ
oκτήσει συλλεκτική αξία ειδικά για όσους επιμένουν να αγοράζουν βινύλια ενώ το 1994 επανεκδόθηκε και σε cd.

Φώτης Μελέτης


// Old Time Rock

// Live Favorites