BADLANDS... από τον παράδεισο στην κόλαση
Friday

4Oct

BADLANDS... από τον παράδεισο στην κόλαση

Δημοσιεύθηκε από:

04/10/2019

Κατηγορία: Rocktime Groups

6960
Η συναρπαστική και συνάμα δραματική ιστορία των φοβερών BADLANDS ξεκινά στα τέλη περίπου της δεκαετίας του '80 όταν ο κιθαρίστας Jake E.Lee κατάλαβε ότι ο Ozzy (που έπαιζε μαζί του εκείνη τη περίοδο) τον προόριζε για απόλυση προχώρησε στο επόμενο βήμα του που ήταν στη δημιουργία των BADLANDS.
Ήρθε λοιπόν σε επαφή με τον τραγουδιστή Ray Gillen που πέρασε για ένα φεγγάρι και από τους BLACK SABBATH και εκείνη την εποχή ήταν έτοιμος να πάει στους BLUE MURDER των J.Sykes και C.Appice όπου ήδη είχε γράψει ένα demo ενώ είχε συμμετέχει σε ένα τραγούδι των Savatage και στο δεύτερο άλμπουμ των PHENOMENA. Κατάφερε λοιπόν ο ξεχωριστός κιθαρίστας να πείσει τον Gillen να έρθει στη δική του μπάντα.

Με προτροπή μάλιστα του R.Gillen προσχώρησε στους BADLANDS και ο σπουδαίος ντράμερ Eric Singer (Lita Ford, G.Moore, Black Sabbath, Kiss, Alice Cooper).
Αυτό που τους έλειπε ήταν μπασίστας και μετά από μία κουραστική ακρόαση κατέληξαν στον ταλαντούχο Greg Chaisson (Surgical Steel). Έτσι λοιπόν με παραγωγό αλλά και συνθέτη τον Paul O΄Neil κυκλοφορούν το 1989 τον παρθενικό τους δίσκο με τίτλο το όνομά τους και το τραγούδι "High Wire" που ανοίγει το άλμπουμ είναι ένας hard rock κεραυνός που συνεχίζει να αστράφτει κυριολεκτικά και στα υπόλοιπα τραγούδια.
Οι κριτικές είναι διθυραμβικές, το MTV τους υποστηρίζει αρκετά και η μεγάλη επιτυχία είναι αρκετά κοντά αφού πούλησαν πάνω από 400 χιλιάδες αντίτυπα. Ο ήχος θυμίζει αρχέγονο hard rock των seventies και κυρίως Led Zeppelin,Grand Funk, Humple Pie και Bad Company.Η βραχνή αλλά περήφανη φωνή του Ray Gillen σε συνδυασμό με το απίστευτο hard rock πάθος του κιθαρίστα J.E.Lee δημιούργησαν ένα εκπληκτικό άλμπουμ. Παρόλη την καλή αρχή όμως είχαμε την αποχώρηση του ντράμερ Eric Singer και την αντικατάστασή του από τον Jeff Martin (Racer X, Leatherwolf, Surgical Steel).
 
To 1991 η μπάντα είναι σε καλή κατάσταση και κυκλοφορεί το φοβερό δεύτερο άλμπουμ της “Voodoo Highway’ αλλά τα προβλήματα ανάμεσα στις σχέσεις του Ray Gillen και του Jake E. Lee άρχισαν να κάνουν έντονη την παρουσία τους. Στο δίσκο υπάρχει μία συγκινητική διασκευή του τραγουδιού "Fire And Rain" που είχε πρωτοτραγουδήσει ο αμερικανός James Taylor. Από την άλλη η δισκογραφική τους εταιρία η Atlantic τους πίεζε να συνεργαστούν με άλλους συνθέτες όπως με τον περίφημο Desmond Child κάτι που δεν δέχτηκε το συγκρότημα.
Στα live που έδιναν παρόλο που ήσαν εκρηκτικοί υπήρχε το πρόβλημα με τις σχέσεις των μελών με αποκορύφωμα τα περιβόητα δημοσιεύματα στο Kerrang που ήταν και η αφορμή να αποκαλυφθούν προσωπικές στιγμές των μελών του συγκροτήματος και οδήγησε στην αναγκαστική απόλυση του Ray Gillen ύστερα από την περιοδεία που έκαναν στην Μ.Βρεττανία.

Το συγκρότημα προσέλαβε τον John West (Royal Hunt, Artension, Cozy Powel, Lynch Mob) για να συνεχίσει τις συναυλίες και να προχωρήσει σε νέο άλμπουμ όμως δεν πρόλαβε αφού η εταιρία τους προχώρησε στη διάλυση τους και έτσι άδοξα έληξε η καριέρα των BADLANDS.
Η πορεία στη συνέχεια του Ray Gillen ήταν να σχηματίσει τους Sun Red Sun και να κυκλοφορήσουν ένα και μοναδικό άλμπουμ.
Το αξιοσημείωτο είναι τα μέλη των Sun Red Sun που αποτελείτο από τους Al Romano (κιθάρα), Mike Starr στο μπάσο από τους Alice in Chains και Bobby Rondinelli (Rainbow, BOC) στα ντραμς. Eπίσης συμμετείχε και στο άλμπουμ “Sacred Groove” του κιθαρίστα George Lynch (Dokken). Όμως δυστυχώς η μοίρα τον αδίκησε για άλλη μια φορά και στις 3 Δεκεμβρίου του 1993 ο R.Gillen έφυγε από την ζωή κτυπημένος από τον ιό του Aids σε ηλικία μόλις 32 ετών.
 
O έτερος ηγέτης του γκρουπ ο κιθαρίστας J.E.Lee δεν συνέχισε αρχικά σε κάποιο άλλο γκρουπ αλλά απλώς έβγαλε μερικά μέτρια προσωπικά άλμπουμ ενώ το 2014 κυκλοφόρησε με τους Red Dragon Cartel ένα σούπερ δίσκο. Τον Δεκέμβριο του 1998 (το 2000 στην Ευρώπη) κυκλοφορεί ουσιαστικά το τρίτο άλμπουμ των BADLANDS που ονομάζεται "Dusk" από την γιαπωνέζικη Pony Canyon και περιέχει τραγούδια που γράφτηκαν τη περίοδο 1992-93, τα οποία ήταν κυρίως σε demo μορφή αλλά είχε απορρίψει η Atlantic (λόγω της κόντρας που είχαν) και για μεγάλο χρονικό διάστημα κυκλοφορούσαν πειρατικά. Οι συνθέσεις είναι σε ύφος hard blues rock με την φωνή του Ray Gillen να ακούγεται ανατριχιαστική παρότι υπάρχουν ατέλειες στην παραγωγή του.

ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ

1989 - Badlands
1991 - Voodoo Highway
1998 - Dusk

Φώτης Μελέτης


// Old Time Rock

// Live Favorites