Roxus: Μελωδικός μετεωρίτης από τη Αυστραλία
Friday

9Oct

Roxus: Μελωδικός μετεωρίτης από τη Αυστραλία

Δημοσιεύθηκε από:

09/10/2020

Κατηγορία: Rocktime Groups

4329
Η Αυστραλία φημίζεται για τις δυνατές και εμπνευσμένες μπάντες και καλλιτέχνες αφού εκτός από τους δημοφιλείς AC/DC, INXS, Rick Springfield υπάρχουν παράλληλα και πιο μικρά αλλά καθόλου ευκαταφρόνητα σχήματα όπως λόγω χάρη οι αξιόλογοι White Widdow.
Μάλιστα όταν εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στην χώρα μας πριν κάμποσα χρόνια οι White Widdow έπαιξαν τη διασκευή στο άσμα των Roxus  “Stand Back” ξεσηκώνοντας το κοινό κυριολεκτικά στο πόδι! Γιατί όμως τέτοιος ενθουσιασμός για μία μπάντα που κυκλοφόρησε έναν στούντιο δίσκο μόνο, το "Nightstreet" κι ένα Live με 4 συνθέσεις το 1990;


Οι Roxus λοιπόν ήταν μία αυστραλέζικη AOR μπάντα που υπήρξε κατά τα έτη 1987 έως 1994. Μέλη της, οι Juno Roxas στη φωνή, ο Dragan Stanić  στην κιθάρα, ο Darren Danielson στα τύμπανα, ο John 'Stones' Nixon στο μπάσο  κι ο Andy Shanahan στα πλήκτρα.
Με ένα ιδιαίτερο ύφος στα μελωδικά πλήκτρα  με κιθάρες άψογου  hard rock και πολλά στοιχεία  glam metal να διανθίζουν τη μουσική τους, έμειναν οι Roxus  στο μελωδικό A.O.R στερέωμα. Το πρωτόλειο στουντιακό άλμπουμ τους, το “Nightstreet”  κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβρη του 1991, με παραγωγό τον Mark Opitz (The Angels, AC/DC, Divinyls, Cold Chisel) και έφτασε έως το  No. 5 στα ARIA Albums Chart (τα κορυφαία αυστραλιανά 50 καλύτερα άλμπουμ).
Το δε επιτυχημένο πρώτο τους Single, το "Where Are You Now?" μία σύνθεση των  - Juno Roxas, Robin Randall, Judithe Randall,  κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 1991 και έφτασε στο No. 13 των ARIA Singles Chart.


Το 1992, ο υπερμέγιστος μαέστρος του AOR, Jeff Paris κλήθηκε να αναλάβει την παραγωγή του δεύτερου δίσκου τους. Το άλμπουμ ηχογραφήθηκε στα  Platinum recorders της Μελβούρνης (στην πατρίδα τους) και στις πρόβες ετοιμάστηκαν 4 συνθέσεις: "Invisible Man", "What You Don't Know", "Stop Playin' With My Heart" και το  "All The Way".
Αυτές οι πρόβες ηχογράφησης διακόπηκαν απότομα  εξαιτίας της αψυχολόγητης απόφασης να αντικαταστήσουν τον τυμπανιστή  με ένα  drum machine έπειτα από περιορισμούς χρόνου που έγιναν σοβαρό ζήτημα, καθώς ο Danielson παρουσίαζε ανεπάρκεια στο να παίξει με ρυθμό τις συνθέσεις. Έτσι , οι Roxas και  Stanic επέστρεψαν στην "πόλη των Αγγέλων" με τον  Paris, για να μιξάρουν τα τέσσερα ολοκληρωμένα τραγούδια προσλαμβάνοντας τον David Bianco (The Black Crowes, Tom Petty, Mick Jagger, USA For Africa) ως μηχανικό ήχου.
Ο δίσκος πάντως ποτέ δεν ολοκληρώθηκε και η μπάντα έπαιξε για τελευταία φορά το βράδυ της παραμονής του νέου έτους 1993, πριν διαλυθεί οριστικά εξαιτίας της έλευσης της μουσικής λαίλαπας της δεκαετίας του Grunge.
Το 1993 λοιπόν οι Danielson και  Nixon εντάχθηκαν στους ροκάδες από τη Μελβούρνη, τους Chocolate Starfish.
Η ιστορία έγραψε ότι οι Roxus ξεκίνησαν και δημιούργησαν καλό όνομα όπως σημειώνει ο ιστορικός μελετητής ροκ συγκροτημάτων Αυστραλός  Ian McFarlane, "δημιουργώντας  μία μπάντα, που έπαιζε κάτι ανάμεσα στο hard rock των  Van Halen και το funk εμπνευσμένο από τους Living Colour στις  παμπ της Μελβούρνης, με εμφανίσεις του στυλ: μαυροντυμένοι με δέρμα , σκισμένα τζην, μπότες καουμπόικες, μπαντάνες και μακριά μαλλιά".
Στα 1989 οι Roxus περιόδευσαν ως support  με μπάντες διεθνούς βεληνεκούς, όπως οι Poison και οι  Bon Jovi, στις αυστραλιανές περιοδείες τους.
Τον Απρίλη του 1991 οι Roxus συνόδευσαν τους Warrant, στην Αυστραλέζικη περιοδεία τους. Μετά τη διάλυση τους οι  Roxus δηλαδή ο μεν Roxas ηχογράφησε ένα άλμπουμ , με τίτλο “Far From Here” στην εταιρεία  Melodian στα 1994, που πήγε μάλλον άπατο και δούλεψε επίσης ως μουσικός και παραγωγός σε Λος Άντζελες και Μελβούρνη.
Ο Stanić συνέχισε ως μουσικός σε τοπικά σχήματα  όπως οι  De-Arrow, Among Thieves και οι  Kream. Το Μάρτιο του  1993, όπως προαναφέρθηκε , οι  Danielson και Nixon προσχώρησαν στους  Chocolate Starfish και ο εξαίρετος μουσικός Shanahan έγινε καθηγητής στο RMIT University στο μάθημα παραγωγής ήχου.
Οι Roxus  ήταν μία από τις πολλά υποσχόμενες μπάντες που μας άφησε ανολοκλήρωτη τη γεύση της μουσικότητας που μπορούσε να δώσει.


Δισκογραφία:
Nightstreet (1991)

Extended plays
Live (1990)
Singles
"Stand Back" (1989)
 "Body Heat" (1989)
 "Where Are You Now?" (1991)
 "Bad Boys" (1991)
 "Jimi G" (1991)
 
Roxus - Rocked Us! (1994)
01. Stand Back [1989 A-Single]
02. Spaghetti Wire [1989 B-Single]
03. Body Heat [1989 A-Single]
04. Don't Stop [1989 B-Single]
05. That Girl [Live 1990 Australia]
06. Body Heat [Live 1990 Australia]
07. Morning Light [Live 1990 Australia]
08. Stand Back [Live 1990 Australia]
09. Where Are You Now [1991 CD Single]
10. Borderline [Live 1990 Australia]
11. Bad Boys [Live 1990 Australia]
12. Bad Boys [Live MTV 1991]
13. All Right Now [Live 1990 Australia]
 
Νότης Γκιλλανίδης