Baton Rouge: Υπέροχοι και αδικημένοι
Wednesday

6Apr

Baton Rouge: Υπέροχοι και αδικημένοι

Δημοσιεύθηκε από:

06/04/2022

Κατηγορία: Rocktime Groups

5475
Οι melodic hard rockers, BATON ROUGE ξεκίνησαν τη σύντομη καριέρα τους περίπου το 1987 από την Λουιζάνα με διαφορετικά ονόματα (Voices και Meridian) και αφού το πάλεψαν όπως κάνουν πολλά νέα και υποσχόμενα συγκροτήματα κατόρθωσαν να υπογράψουν με την Atlantic Records.
Αυτό συνέβη χάρη στο μάτι αλλά και στο αυτί που είχε το συνθετικό ντουέτο των Jack Ponti (Surgin) και Vic Pepe αφού είχαν προηγηθεί έξι πετυχημένα live shows.
Αρχικά τα φωνητικά είχε αναλάβει ο κιθαρίστας Lance Bulen και ο Kelly Keeling (μετέπειτα βασικός ερμηνευτής) ήταν περιορισμένος στα πλήκτρα κάτι που ευτυχώς στη συνέχεια άλλαξε.


Το δισκογραφικό τους ξεκίνημα έγινε λοιπόν το 1990 με το σπουδαίο άλμπουμ που ονομαζόταν “Shake Your Soul” και η μπάντα αποτελείτο από τους Kelly Keeling στη φωνή, τον Lance Bulen στη κιθάρα, τον Scott Bender στο μπάσο, τον Corky McClellan στα τύμπανα και τον David Cremin στα keyboards. To “Shake Your Soul” είναι πράγματι εκπληκτικός δίσκος (έφτασε μέχρι το Νο 160 στα αμερικάνικα chart) και περιλαμβάνει μία πανδαισία aor μελωδιών δομημένες με αριστοτεχνικό τρόπο πάνω σε ενορχηστρωμένες hard rock βάσεις.
Οι ερμηνείες του Kelly Keeling (μετέπειτα Blue Murder, Lynch Mob, MSG, John Norum) θυμίζουν σε αρκετά σημεία τον μεγάλο D. Coverdale ενώ τραγούδια όπως τα “Walks Like A Woman”, “Melenie”, “Big Trouble”, “Baby's So Cool”, “Bad Time Comin' Down”, “It's About Time" και "There Was A Time (The Storm)" ακόμη και σήμερα έχουν αφήσει ανεξίτηλα το στίγμα τους σε χιλιάδες melodic rock fans. To κρυφά όπλα βέβαια του γκρουπ ήταν ο Jack Ponti και ο Vic Pepe (είχε συνεργαστεί και με τον Bon Jovi) οι οποίοι βοήθησαν καθοριστικά στις συνθέσεις και στην παραγωγή του άλμπουμ ενώ υπήρχαν και guest συμμετοχές με πιο χαρακτηριστικές εκείνη των ντράμερ Joe Franco (Good Rats,Twisted Sister, Magellan, The Ladder) και Frankie LaRocka (John Waite, Company of Wolves).
To group κατάφερε να κάνει δυνατή την αίσθηση στο χώρο και την επόμενη χρονιά οι BATON ROUGE κυκλοφορούν άλλο ένα καταπληκτικό δίσκο που φέρει τον τίτλο “Lights Outs On The Playground” και τον Tony Palmucci από τους Keel, να αναλαμβάνει το ρόλο του δεύτερου κιθαρίστα. Οι J. Ponti και V. Pepe συνεχίζουν να βοηθούν σημαντικά και σε αυτό το άλμπουμ ενώ υπάρχουν φανταστικά melodic hard rock τραγούδια με επιπλέον ηχητικό στοιχείο τις έντονες blues φόρμες που υπάρχουν σε αρκετές ενορχηστρώσεις του “Lights Outs On The Playground”.
Τραγουδάρες σαν τα “Tie You Up”, “Tokyo Time”, “The Price Of Love” και το τρομερό “Vampire Kiss/ The Midge II” αναδεικνύουν το μοναδικό ταλέντο του γκρουπ που δυστυχώς έσβησε γρήγορα και άδοξα.
Η συνέχεια για τους BATTON ROUGE είναι αποκαρδιωτική με την μπάντα να είναι ουσιαστικά διαλυμένη από την εμπορική αποτυχία του δίσκου αλλά και την καθολική επικράτηση του grunge όπου δεν τους έδινε την δυνατότητα επαναδραστηριοποίησης.
Το Σεπτέμβριο του 1997 ο Jack Ponti αποφασίζει να φέρει στο προσκήνιο ξανά το γκρουπ αλλά πιο πολύ για «αρπαχτή» φάνηκε τελικά παρά για κάτι σοβαρό. Παρόλο αυτά όμως το τρίτο άλμπουμ με το όνομα της μπάντας ήταν γεγονός με μοναδικό από τα αρχικά μέλη να συμμετέχει τον τραγουδιστή Kelly Keeling ενώ στις αξιόλογες συνθέσεις του άλμπουμ - ειδικά τα “Shelter” και “Not The Mood for A Heartache” - συναντάμε τον σπουδαίο Stan Bush να υπογράφει δύο κομμάτια καθώς επίσης υπάρχει και μία διασκευή στο “Love’s Α Loaded Gun” του Alice Cooper (με τους Ponti και Pepe να συνυπογράφουν τη σύνθεση του τραγουδιού).
BATON ROUGE στη συνέχεια μετά και από το τρίτο τους άλμπουμ δεν είχαν άλλη κυκλοφορία και τα βασικά μέλη τους συνεργάστηκαν με διάφορους μουσικούς και σχήματα (Roulette, Dee Snider, Puzzle Gut, Paul Sabu, Pat Fontaine, Insomnia) με τον K.Keeling να παραμένει πιο ενεργός από τους υπόλοιπους.


Το 2009 το συγκρότημα επανασυνδέθκε με το original line up για το  Rocklahoma festival που έγινε στο Pryor της Oklahoma. και το 2006 κυκλοφοόρησαν τη συλλογή "The Hottest of Baton Rouge".
Tα τελευταία χρόνια εμφανίστηκαν σποραδικά σε μερικά σημαντικά live festival τιμώντας το βραχύβιο αλλά υπέροχο παρελθόν τους, με πιο χαρακτηριστικό την παρουσία τους στο Firefest το 2013.
 
Φυσικά όσοι λατρεύουν τον ήχο που υπηρέτησαν οι Baton Rouge θα τους θυμούνται για πολλά χρόνια κάτι που πιστεύουμε ότι το αξίζουν έστω και αν δεν έκαναν ποτέ το μεγάλο άλμα στη πορεία τους.
 
Albums

  • Shake Your Soul (1990) (U.S. No. 160)
  • Lights Out on the Playground (1991)
  • Baton Rouge (1997)
  • The Hottest of Baton Rouge (2006)
 
Φώτης Μελέτης