GTR: Όταν οι κιθάρες των Yes και των Genesis μαγεύουν...
Thursday

1Sep

GTR: Όταν οι κιθάρες των Yes και των Genesis μαγεύουν...

Δημοσιεύθηκε από:

01/09/2022

Κατηγορία: Rock this Time

6120
Το 1985 ο μάνατζερ των Yes, Brian Lane φέρνει σε επαφή τους κιθαρίστες Steve Howe (YES) και Steve Hackett ( GENESIS) ώστε να σχηματίσουν ένα νέο σούπερ γκρουπ.
Εκείνη την περίοδο ο Steve Howe μόλις είχε αποχωρήσει από τους Asia οπότε ήταν μία καλή ευκαιρία να συνεχίσει την πορεία με άλλους άξιους μουσικούς.
Το σχήμα συμπληρώθηκε από τον τραγουδιστή Max Bacon (Moby Dick, Bronz, Nightwing), τον μπασίστα Phil Spalding (Mike Οldfield, Bernie Torme, Toyah) και τον ντράμερ Jonathon Mover (Marillion και μετέπειτα Joe Satriani, Steve Vai , Alice Cooper) ενώ την ονομασία τους GTR, την πήραν  χρησιμοποιώντας μόνο τα σύμφωνα της λέξης Guitar, μιας και οι δύο σπουδαίοι κιθαρίστες αποτελούσαν τις φίρμες του καινούργιου σούπερ γκρουπ.


Τον Μάιο του 1986, οι GTR κυκλοφορούν το εξαιρετικό ομότιτλο άλμπουμ τους όπου ο συνδυασμός progressive τεχνοτροπίας, υψίφωνων φωνητικών και aor  μελωδιών δημιουργούν ένα μικρό αριστούργημα με την κιθαριστική δεξιοτεχνία των Howe και Hackett, στην σύνθεση και στην ενορχήστρωση να είναι ιδιαίτερα εμπνευσμένες.
 
Την παραγωγή έχει αναλάβει άλλος ένας παλιός τους, γνώριμος ο πληκτράς των Asia, Geoff Downes, ο οποίος και δέχτηκε αρνητικές κριτικές για το τελικό αποτέλεσμα.
Το πανέμορφο τραγούδι "When the Heart Rules the Mind" χάρισε στο γκρουπ μια σημαντική εμπορική επιτυχία στην Αμερική ενώ ξεχώρισαν και τα "The Hunter",   "Sketches In The Sun" και "Imagining".
Ακολούθησε περιοδεία σε Αμερική και σε λίγες ευρωπαϊκές πόλεις με την προσθήκη του  Matt Clifford στα πλήκτρα όμως τα πρώτα σύννεφα στις σχέσεις της μπάντας έφεραν αποχωρήσεις μελών και αργότερα το τέλος.
Αρχικά αποχωρεί ο κιθαρίστας Steve Hackett, ο οποίος σε συνέντευξή του αποκάλυψε ότι ο βασικός  λόγος του διαζυγίου ήταν  τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν ενώ παράλληλα έκανε μία προσπάθεια να προστεθεί στο σχήμα και ο Brian May (Queen)   αλλά αυτή η ενέργεια δεν είχε συνέχεια.
Αντικαταστάτης του, ήταν ο κιθαρίστας και τραγουδιστή Robert Berry ενώ οι GTR προσλαμβάνουν τον ντράμερ των Saxon, Nigel Glockler για να ανασυνταχθούν και να συνεχίσουν την πορεία τους αλλά δυστυχώς δεν ευδοκίμησε η καινούργια προσπάθεια  οπότε και το 1987  οι GTR, αποχαιρέτησαν άδοξα το κοινό τους.

Οι GTR παρόλα τα προβλήματα πρόλαβαν και  ηχογράφησαν και δεύτερο άλμπουμ με τη παραπάνω σύνθεση, το οποίο δεν κυκλοφόρησε ποτέ επίσημα. Βέβαια πολλοί συλλέκτες έχουν στα χέρια τους υλικό από τον ακυκλοφόρητο δίσκο ειδικά στην Ιαπωνία που τιτλοφορείται "Nerotrend"( από την Elements Of Crime) ενώ κι αυτό το άλμπουμ  κινείται κατά βάση σε prog/aor ύφος και αρκετά κομμάτια του μπορείτε να τα βρείτε σε σόλο δουλειές του Steve Howe.
Οι GTR έχουν ηχογραφήσει επίσης τα live albums: "King Biscuit Flower Hour" το 1997 στο Los Angeles, το "Roundabout και το "Greatest Hits Live" στα οποία παίζουν εκτός από τα δικά τους κομμάτια και τραγούδια των YES και GENESIS.
Το 2015 το κλασσικό ομότιτλο άλμπουμ τους επανακυκλοφορεί με bonus υλικό ενώ είχε προηγηθεί και άλλη μια επανακυκλοφορία το 2001.

ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ

  • "GTR" (1986)
  • "Νerotrend (1987- Ακυκλοφόρητο)
  • "King Biscuit Flower Hour Presents GTR" (1997)

 
Φώτης Μελέτης