Refugee: H καναδέζικη μελωδική γοητεία
Sunday

25Jul

Refugee: H καναδέζικη μελωδική γοητεία

Δημοσιεύθηκε από:

25/07/2021

Κατηγορία: Rocktime Groups

5301
Οι Καναδοί Refugee δεν έκαναν ποτέ την μεγάλη καριέρα και την μεγάλη επιτυχία όμως κατάφεραν να γράψουν δύο υπέροχους melodic rock/aor δίσκους στα μέσα της δεκαετίας του ‘80. Απλά να επισημάνουμε για αποφυγή παρεξηγήσεων ότι υπήρξε ένα σχήμα με το ίδιο όνομα στα μέσα της δεκαετίας του ’70 που το αποτελούσαν πρώην μέλη των Nice και έπαιζαν prog-rock.
H καναδέζικη μπάντα αποτελείτο από τον τραγουδιστή, συνθέτη και παραγωγό Myles Hunter (πρώην Avalon) και είχε συνοδοιπόρους τον κημπορντήστα Howard Helm (πρώην Zon), τον ντράμερ Brian Doerner (πρώην Helix) ενώ το πάζλ συμπληρώθηκε με τον κιθαρίστα Rob Kennedy και τον μπασίστα Martyn Jones.


Το ντεμπούτο τους κυκλοφόρησε το 1985 από την Chrysalis Records και έφερε τον τίτλο “Affairs in Babylon” και είχε αρκετό παρασκήνιο αφού πρωτοκυκλοφόρησε το 1984 με τον ίδιο τίτλο όταν το γκρουπ ονομαζόταν Michael Fury αλλά δεν πήγε καλά εμπορικά.
Έτσι λοιπόν με νέα ονομασία REFUGEE οι Καναδοί ρόκερ στην ουσία επανακυκλοφορούν το “Affairs in Babylon” την επόμενη χρονιά με νέο remix και νέες συνθέσεις καθώς και μερικές μικροαλλαγές στις ενορχηστρώσεις. Καταπληκτικές σχεδόν όλες οι συνθέσεις του δίσκου όπου οι οπαδοί του melodic hard rock/aor απολαμβάνουν μία σειρά από θαυμάσιες ερμηνείες και εμπνευσμένες αρμονικές μελωδίες.
Τραγούδια όπως τα “Hot Words”, “Dream of Anastasia” (εκπληκτικό άσμα), “No Survivors/No Way Out”, “Body to Body” και το “Exiles in the Dark” (γυρίστηκε και σε video clip) είναι μοναδικά και υπέροχα με αποτέλεσμα η μπάντα να γίνει αρκετά γνωστή τόσο στη χώρα τους αλλά και στην Αμερική λόγω της τουρνέ που κατάφεραν να κάνουν.
Μάλιστα η χάρη τους έφτασε μέχρι την Ζιμπάμπουε όπου έπαιξαν μερικά live καλεσμένοι της τότε κυβέρνησης όπου συνέβησαν αρκετά ευτράπελα με την μπάντα να ζει όντως την απόλυτη περιπέτεια που αποτυπώθηκε με χαρακτηριστικό τρόπο στο τραγούδι τους “Lion in the Cage” που υπάρχει στο δεύτερο τους άλμπουμ.
 Να επισημάνουμε ότι το “Affairs in Babylon” επανακυκλοφόρησε το 2005 (από την MTM Records) με επιπλέον πέντε κομμάτια από τα οποία τα τρία είναι live ηχογραφήσεις και περιλαμβάνει ένα σόλο πιάνο/τύμπανα και τη διασκευή στο Mighty Quinn (B.Dylan, Manfred Mann).
Η συνέχεια για τους Refugee περιέχει μερικές σημαντικές αλλαγές και το 1987 με παραγωγό τον Pat Glasser (Night Ranger) από τα στούντιο του L.A κυκλοφορούν το αξιόλογο “Burning From The Inside Out”, αυτή τη φορά από την Polydor Records. Τα προηγούμενα δύο χρόνια το γκρουπ έδωσε αρκετές συναυλίες σε Αμερική και Καναδά ανοίγοντας μάλιστα τα live του Jeff Parris.
Το δεύτερο λοιπόν άλμπουμ της μπάντας κινείται στα ίδια μουσικά μονοπάτια με το ντεμπούτο τους με δυνατές melodic rock δημιουργίες ενώ τα τραγούδια που ξεχωρίζουν είναι τα “Power”, “Lay me Down”, “Love Survives”, “Violence” καθώς και το ομότιτλο κομμάτι.


Ούτε όμως κι αυτό το άλμπουμ πήγε καλά εμπορικά, ούτε και τα οι συναυλίες που έδωσαν, με αποτέλεσμα το συγκρότημα να σταματήσει τις δραστηριότητες του και ουσιαστικά να διαλυθεί.
Εκείνος που διακρίθηκε στη πορεία ήταν ο Myles Hunter όπου το 1990 αποπειράθηκε να ξαναδημιουργήσει το συγκρότημα αλλά συνάντησε κάποια νομικά προβλήματα και έτσι συνέχισε να κυκλοφορεί σόλο δίσκους και παράλληλα να ολοκληρώσει και τις θεολογικές του σπουδές ενώ οι υπόλοιποι ακολούθησαν τους δικούς τους προσωπικούς δρόμους.
 
Φώτης Μελέτης

// Old Time Rock

// Live Favorites