Bonham: Το αγαπημένο "παιδί" των Led Zeppelin
Friday

27Jul

Bonham: Το αγαπημένο "παιδί" των Led Zeppelin

Δημοσιεύθηκε από:

27/07/2018

Κατηγορία: Rocktime Groups

5466
To 1989 o γιος του αδικοχαμένου ντράμερ των Led Zeppelin, John Bonham, o Jason σχηματίζει την δικιά του μπάντα μετά την διάλυση των Virginia Wolf και με κράχτη το ιστορικό όνομα που κληρονόμησε από τον πατέρα του, «επενδύει» μέσω της τότε πανίσχυρης Epic Records σε μία καλύτερη εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία.
Την ίδια χρονιά με την ονομασία BONHAM κυκλοφορούν τον παρθενικό τους δίσκο με τίτλο “The Disregard of Timekeeping” το οποίο κερδίζει τις εντυπώσεις.
Καλοπαιγμένο hard rock με πολλές επιρροές από Led Zeppelin όπου κυριαρχούν οι κοφτές κιθάρες, η θεϊκή φωνή του Καναδού Daniel MacMaster και τα επιβλητικά τύμπανα του Jason Bonham που δίνουν το στίγμα μιας δυναμικής και συνάμα ελπιδοφόρας μπάντας. Ο μπασίστας και πληκτράς, John Smithson μαζί με τον εξαιρετικό κιθαρίστα Ian Hatton βοηθούν σημαντικά στο τελικό αποτέλεσμα.


Η παραγωγή του πολύπειρου Bob Ezrin (Lou Reed, Alice Cooper, Kiss, Pink Floyd, Deep Purple, Peter Gabriel) προσθέτει πολλά θετικά στο άλμπουμ καθώς και η συμμετοχή του πρώην κιθαρίστα των Yes, Trevor Rabin.
Τραγούδια που ξεχωρίζουν είναι τα καταπληκτικά "Wait for You", "Guilty", το ταξιδιάρικο Dreams”, η επική μπαλάντα "Room for Us All",  το θαυμάσιο "Cross Me and See"  ενώ οι φυσαρμόνικες του Jimmy Zavala στο "Bringing Me Down" είναι μία από τις καλύτερες στιγμές του άλμπουμ.
To 1992 κυκλοφορούν τον δεύτερο δίσκο τους με τίτλο “Mad Hatter” με ένα πανέμορφο εξώφυλλο ενώ η ονομασία του άλμπουμ προήλθε από ένα μικρό μπαρ που βρισκόταν στο San Antonio στην  Ibiza όπου εκεί ηχογραφούσαν τις συνθέσεις του “Mad Hatter”.
Η μπάντα προσπάθησε να ξεφύγει λίγο από την ηχητική σκιά των Led Zeppelin και παρά το γεγονός ότι οι συνθέσεις τους έγιναν πιο “παραδοσιακές” δεν κατόρθωσαν να συγκινήσουν τα πλήθη.
Τα τραγούδια που ξεχώρισαν είναι το εκπληκτικό "Change of a Season" που σε καθηλώνει τόσο σε ερμηνευτικό όσο και σε εκτελεστικό επίπεδο ενώ κομμάτια σαν τα "The Storm", "Ride on a Dream" και το φανταστικό "Good with the Bad" έδειξαν στο συνθετικό ταλέντο της μπάντας.
Οι BONHAM μετά κι από αυτή την κυκλοφορία δεν είχαν την ανάλογη συνέχεια και διαλύθηκαν προσωρινά.
Το γκρουπ επανήλθε το 1994 με άλλη ονομασία (Motherland) και με άλλον τραγουδιστή, τον Marti Frederiksen και κυκλοφόρησαν το άλμπουμ “Peace 4 Me”.
Στη συνέχεια φτιάχτηκαν οι Jason Bonham Band, με τραγουδιστή τον Chas West, κιθαρίστα Tony Catania, και τον John Smithson στο μπάσο και στα πλήκτρα  και το 1997 κυκλοφόρησαν το άλμπουμ, “When You See the Sun”  αλλά και το “In the Name of My Father – The Zepset – Live from Electric Ladyland” που περιλαμβάνει διασκευές των Led Zeppelin.
Η μετέπειτα πορεία τoυ Jason Bonham περιλαμβάνει συμμετοχές σε πολλά γκρουπ με πιο χαρακτηριστικά τους, Foreigner, UFO, California Breed αλλά και την παρουσία του στην πολύ καλή ταινία “Rock Star”.
Δυστυχώς η πορεία των ΒΟΝΗΑΜ περιλάμβανε μόνο δύο αξιόλογα άλμπουμ και η μέτρια εμπορική αποδοχή δεν επέτρεψε να υπάρξει κάτι μεγαλύτερο για το σχήμα. Το Μάρτιο του 2008, ο τραγουδιστής Daniel MacMaster έφυγε από την ζωή.
 
Φώτης Μελέτης


// Old Time Rock

// Live Favorites