Gamma: Ξεχασμένοι ροκ ήρωες
Sunday

9Jul

Gamma: Ξεχασμένοι ροκ ήρωες

Δημοσιεύθηκε από:

09/07/2017

Κατηγορία: Rock this Time

5169
O σπουδαίος κιθαρίστας Ronnie Montrose ήταν ο δημιουργός ενός σπουδαίου συγκροτήματος ονόματι GAMMA. Η ιστορία της αδικημένης τούτης μπάντας ξεκινά από την εμπορική αποτυχία του σόλο ορχηστρικού άλμπουμ του μεγάλου κιθαρίστα με τίτλο “Open Fire” (1978).
Τότε λοιπόν αποφάσισε να κάνει μία νέα αρχή σε μορφή μπάντας και με την βοήθεια του ντράμερ Skip Gilette, του κημπορντίστα Jim Alcivar και τον μπασίστα Alan Fitzgerald ίδρυσαν τους GAMMA.
Το συγκρότημα ξεκίνησε την ανεύρεση τραγουδιστή και κατάφεραν να το ανακαλύψουν στο πρόσωπο του Σκοτσέζου ερμηνευτή Davey Pattison.
Το 1979 το γκρουπ με έδρα το Σαν Φραντσίσκο κατορθώνει να κυκλοφορήσει τον παρθενικό του δίσκο με τίτλο “Gamma 1”  σε παραγωγή του Ken Scott (Pink Floyd, Procol Harum,  Jeff Beck Group, David Bowie  Supertramp) όπου περιλαμβάνει έναν αυθεντικό hard rock blues ήχο επηρεασμένο από τους Bad Company συνδυασμένο με ελαφριά aor πλήκτρα και δυνατές ερμηνείες.


Ξεχωρίζουν οι συνθέσεις  “Thunder and lightning” ,  “I'm Alive” (διασκευή από τους The Hollies), το εκπληκτικό μπαλαντοειδές “Wish I Was” και το “Fight to The Finish”.
Την επόμενη χρονιά η μπάντα κυκλοφορεί το θαυμάσιο  “Gamma 2” με αλλαγές στα τύμπανα αφού ο Denny Carmassi είναι ο νέος ντράμερ ενώ και Alan Fitzgerald φεύγει για τους Night Ranger και προβιβάζεται σε κημπορνίστα από μπασίστα και το ρόλο του μπασίστα στους Gamma αναλαμβάνει ο Glen Fletch (Freeze). To συγκεκριμένο άλμπουμ θεωρείται και το καλύτερο των GAMMA και είναι όντως ένα μικρό hard rock διαμάντι.
Οι συνθέσεις έγιναν ακόμη πιο hard rock λόγω της έμφασης που δόθηκαν στις κιθάρες ενώ τα τραγούδια “Meanstreak”, "Dirty City", το παρανοικό "Mayday", η διασκευή “Something in the Air” (από τους Thunderclap Newman) και τα επιβλητικά  "Cat on a Leash" , "Skin and Bone"  ξεχώρισαν ιδιαίτερα.


Τον Φεβρουάριο του  1982 η μπάντα κυκλοφορεί το “Gamma 3” και ήδη έχει αποχωρήσει ο κημπορντίστας Jim Alcivar μιας και έγινε καθηγητής
Πανεπιστημίου! Την θέση του πήρε ο Mitchell Froom και παρά τον πιο εύπεπτο ήχο που έφερε στο γκρουπ το τρίτο άλμπουμ των Gamma δεν κατάφερε να κάνει εμπορική επιτυχία. Όλα αυτά είχαν σαν συνέπεια νέες αποχωρήσεις αυτή την φορά του ντράμερ Denny Carmassi που πήγε στις Heart ενώ και ο R.Montrose ήταν άκρως δυσαρεστημένος με την εξέλιξη των πραγμάτων.
Αξίζει εδώ να σημειώσουμε την μεγάλη συμβολή στο στιχουργικό κομμάτι του γνωστού σεναριογράφου και σκηνοθέτη Jerry Stahl.
Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η διάλυση του γκρουπ με τον τραγουδιστή Davey Pattison να επιστρέφει στη μπάντα του εξαιρετικού κιθαρίστα Robin Trower.
Το μεγάλο παράπονο του R. Montrose ήταν ότι η δισκογραφική εταιρία Elektra που κυκλοφόρησε τα τρία άλμπουμ τους δεν τους προώθησε καθόλου και μάλλον είχε δίκιο.
Ένα best of που κυκλοφόρησαν το 1992 έγινε για καθαρούς λόγους αρπαχτής από την εταιρία τους ενώ τo 2000 η μπάντα επέστρεψε με το “Gamma 4” με το line up του προηγούμενου δίσκου τους και κατόρθωσαν να βγάλουν άλλο ένα αξιοπρεπή άλμπουμ, στο οποίο συμμετέχει και ο Edgar Winter στο σαξόφωνο ενώ η σύνθεση που ξεχώρισε είναι  το
"Stranger".
Επίσης άλλη μία δυσεύρετη για τους πολύ φανατικούς του συγκροτήματος είναι η κυκλοφορία του
"Concert Classics" το οποίο είναι είναι ουσιαστικά ένα  bootleg του 1979 από μία συναυλία που έδωσε στο συγκρότημα στο Denver του Colorado.

Δυστυχώς στις 3 Μαρτίου του 2012 , ο Ronnie Montrose έφυγε από την ζωή με πιθανή εκδοχή εκείνη της αυτοκτονίας με έντονες τις φήμες ότι έπραξε το απονενοημένο επειδή  δεν άντεξε ότι πάσχει από καρκίνο του προστάτη αλλά και τον θάνατο ενός πολύ αγαπημένου συγγενικού του προσώπου αλλά και του αγαπημένου του σκύλου.
Οι GAMMA παρά την μεγάλη απώλεια πραγματοποίησαν μια συναυλία μνήμης προς τιμήν του θρύλου κιθάρας στο San Francisco CA ενώ μετέπειτα έχουν δώσει μερικά επιλεκτικά live και το γκρουπ αποτελούν πλέον ο Dan Buch (Butch) σε τύμπανα, ο Van Spragins στο μπάσο, ο Tommy Merry στην κιθάρα, ο Brad Barth στα πλήκτρα και φυσικά ο Davey Pattison στα φωνητικά.

Φώτης Μελέτης