Χαίρομαι ιδιαιτέρως κάθε φορά που έχω μια προσωπική αίσθηση, γνώση, ιδέα για κάποιες καταστάσεις και έχω την εντύπωση ότι είναι μόνο δική μου, όταν τελικώς αποκαλύπτεται ότι δεν είναι και αποτελεί μια γενικευμένη πραγματικότητα. Και για να εξηγηθώ πιο συγκεκριμένα.
Πριν πολλά χρόνια λόγω της ενασχόλησής μου ερασιτεχνικά και δημοσιογραφικά με αυτό που λέγεται rock μουσική υποψιαζόμουν ότι ένα από τα αγαπημένα μου συγκροτήματα, οι Toto, οι οποίοι όντως είναι από τα πλέον κορυφαία στην μελωδική pop rock, είχαν μια έφεση να δίνουν στα τραγούδια τους τίτλους γυναικείων ονομάτων.
Δεν άργησα να διαπιστώσω, ότι όχι μόνο αυτό αποτελεί πραγματικότητα, αλλά και ότι τα συγκεκριμένα τραγούδια είναι και πολύ περισσότερα νομίζουμε, και αυτό είναι εκπληκτικό. Και πραγματικά όσο και αν ερευνήσαμε, δεν βρέθηκε καμία άλλη περίπτωση μπάντας που να έχει τέτοια εμμονή σε τίτλους αυτού του είδους. Οι λόγοι πίσω από αυτό το φαινόμενο ποικίλλουν. Μπορεί να κρύβουν πραγματικές ιστορίες που σχετίζονται με την προσωπική ζωή των μελών, μπορεί να εκφράζουν ανεκπλήρωτους πόθους, ενδέχεται όμως και κάποια τραγούδια να δημιουργήθηκαν καθαρά και αυστηρά για καλλιτεχνικούς λόγους.
Βάσει πολλών έγκυρων μουσικών περιοδικών και ιστοσελίδων παγκοσμίως, άλλα εννοείται με επιπλέον κριτήριο και τις δικές μας γνώσεις επιλέξαμε τα σημαντικότερα από αυτά, διάσημα, γνωστά ή και λιγότερο γνωστά!
"Manuela Run’’ - Album: "Toto’’ (1978)
Βρισκόμαστε στο 1978 και παρθενικό ντεμπούτο άλμπουμ της μπάντας και ενώ το συγκεκριμένο τραγούδι δεν συγκαταλέγεται στα αριστουργήματα τους, ωστόσο διαθέτει όλες τις αρετές που χαρακτήρισαν το μετέπειτα έργο τους. Επικά φωνητικά, επιβλητικά πλήκτρα ένα εξαιρετικό σόλο στην κιθάρα, από τον Steve Lukather (που δεν συγκρίνεται βεβαίως με άλλες δουλειές του), ενώ στην ερμηνεία έχουμε τον στιχουργό David Paich (για να μην ξεχνάμε ότι οι Toto πάντοτε είχαν εναλλαγές στη θέση του τραγουδιστή), ο οποίος τονίζει ιδιαιτέρως τις λέξεις και τις συλλαβές. Οι στίχοι είναι απλοί και περιγράφουν μια κατά κάποιον τρόπο προειδoποίηση στην ηρωίδα του τραγουδιού, Manuela, να προφυλάξει τον εαυτό της από την εκμετάλλευση ενός συστήματος που την αντιμετωπίζει ως αναλώσιμη.
"Angela’’ - Album: "Toto’’ (1978)
Aπό το ίδιο άλμπουμ άλλο ένα γυναικείο όνομα γίνεται ο κεντρικός τίτλος μιας πολύ όμορφης μπαλάντας και πιο καλύτερα power ballad. Σαφώς ανώτερο ποιοτικά από το προηγούμενο, ενώ είναι αργό και ήρεμο ως ένα σημείο ανεβάζει tempo και ύφος στο 2:02, όπου μπαίνουν τα riff και ακριβώς τότε τραβάει το ενδιαφέρον του ακροατή.
To μοτίβο συνεχίζεται με άλλες δυο εναλλαγές. Οι στίχοι είναι συγκλονιστικοί και αποτυπώνουν την ιστορία ενός ανεκπλήρωτου έρωτα και το όλο feeling του τραγουδιού προκαλεί ξεκάθαρα έναν μελαγχολικό τόνο. Είναι το δέκατο και τελευταίο τραγούδι του άλμπουμ και ερμηνεύουν παρέα ο Paich με τον Steve Lukather.
"Lorraine’’ - Album: "Hydra’’ (1979)
Eνδεχομένως το πιο ‘’πειραγμένο’’, περίεργο, το πιο progressive τραγούδι των Toto, παρμένο από το δεύτερο άλμπουμ της θρυλικής μπάντας "Hydra’’, ένα άλμπουμ το οποίο είχε δεχθεί σφοδρή κριτική εκείνον τον καιρό, ως το πιο απρόσωπο μουσικά και το λιγότερο "Toto’’ ως προς το μουσικό ύφος. Πράγματι ως ένα σημείο, ακούγοντας το τραγούδι δεν αναγνωρίζει τα στοιχεία εκείνα που αποτελούν σήμα κατατεθέν του συγκροτήματος. Είναι όμως από εκείνες τις φορές, που δεν πρέπει να αρκούμαστε στην επιφάνεια και είναι σε εκείνο το σημείο που μια δεύτερη και όχι μόνο ακρόαση είναι εκείνη που μας αποκαλύπτει ακριβώς εκείνα τα χαρακτηριστικά που συνθέτουν την ταυτότητα των Toto.Eπιπλέον υπάρχει το πολύ ενδιαφέρον στοιχείο του συνδυασμού διαφορετικών μουσικών ειδών. Pop rock, classic rock, pop και μια ελαφριά "πινελιά" progressive.
To "Lorraine’’ είναι ένα ακόμα παράδειγμα ίσως, μιας μπάντας η οποία βρίσκεται στα πρώτα της πατήματα και που πασχίζει να βρει τον ήχο που την εκφράζει, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι δεν θέλει να μπει σε καλούπι και να εγκλωβιστεί αποκλειστικά σε ένα είδος.
"Goodbye Elenore" - Album: "Turn It Back’’ (1981)
To album "Τurn It Back’’ το οποίο κυκλοφόρησε το 1981, δεν είχε και τις πλέον ενθουσιώδεις κριτικές, και από εμπορικής απόψεως σημείωσε επιτυχία μόνο στην Ιαπωνία. Αυτό μάλιστα είχε ως αποτέλεσμα να τεθεί σε κίνδυνο η συνεργασία τους με την Columbia Records, με την οποία είχαν συμβόλαιο έως τότε και η οποία "έσφιξε τα λουριά’’ και τους έθεσε ως απαραίτητο όρο για την συνέχιση να πραγματοποιήσουν οπωσδήποτε επιτυχία με το επόμενο project. Παρόλα αυτά μέσα από όλη αυτή την καθίζηση, κατορθώνει να ξεχωρίσει το "Goodbye Elenore’’. Aπό την εκπληκτική εισαγωγή με τα τύμπανα του Jeff Porcaro,στον ορεξάτο Lukather και το κιθαριστικό σόλο του, μέχρι και το πιάνο του Paich και τα δυνατά synthezisers του Jeff Porcaro, προσθέστε και τον Bobby Kimbal που τα δίνει όλα στην ερμηνεία και έχουμε ως αποτέλεσμα ένα τραγούδι με τέτοιο βαθμό έντασης, που όμοια της δεν βρίσκουμε σε κανένα άλλο τραγούδι του συγκεκριμένου άλμπουμ!
"Rosanna’’ - Αlbum: "Toto IV’’ (1982)
Το διασημότερο από όλα τα τραγούδια του αφιερώματος που κάνουμε, δημιούργησε περίπου έναν "αστικό θρύλο’’. Και ποιος είναι αυτός ο θρύλος;;; Ότι γράφτηκε ως αφιέρωμα, ως ωδή στην πασίγνωστη τότε και πανέμορφη ηθοποιό Rοsanna Arquet με την οποία έβγαινε εκείνον τον καιρό ο keyboard player Steve Porcaro. Σε πρώτο χρόνο αυτό είχε διαψευσθεί επισήμως και αντιπαρατέθηκε η άποψη ότι το "Rosanna’’ ήταν αφιερωμένο σε όλα τα κορίτσια-κατακτήσεις που είχε ο David Paich.
Ωστόσο ο Lukather σε ένα βιβλίο του επιμένει στον αρχικό ισχυρισμό ότι το τραγούδι δεν φωτογραφίζει κανέναν άλλον παρά την Arquett. Όποια και αν είναι η αλήθεια, το τραγούδι σάρωσε κυριολεκτικά από εμπορικής απόψεως παραμένοντας στο νούμερο 2 του Billboard Hot 100 για πέντε συνεχόμενες εβδομάδες συναγωνιζόμενο άλλες κορυφαίες επιτυχίες της εποχής, όπως το "Don’t You Want Me Baby’’ των Human League ή το "Eye Of The Tiger’’των Survivor.
To ‘’Rosanna’’ γράφτηκε από τον David Paich και ανάμεσα στις άλλες διακρίσεις του τιμήθηκε και με Grammy Record of The Year στην τελετή των βραβείων του 1983. Από θέμα μουσικού ύφους είναι ένα πολύ εντυπωσιακό mainstream pop rock τραγούδι, ακριβώς φτιαγμένο για να γίνει εμπορική επιτυχία. Το λεγόμενο ‘’half time shuffle’’,ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του τραγουδιού που εφαρμόζει ο drummer Jeff Porcaro, aποτελεί σαφέστατα μια jazz επιρροή που προσδίδει έναν ιδιαίτερο τόνο στο "Rosanna’’. Tόσο ο Lukather, όσο και ο Steve Porcaro, το θεωρούν το "απόλυτο Τοtο τραγούδι’’ και σίγουρα πολλοί θαυμαστές της μπάντας συμφωνούν μαζί τους.
"Paul Meets Chani’’ - "Dune Soundtrack’’ (1984)
Kάτι διαφορετικό από τα υπόλοιπα έτσι για αλλαγή! Το μοναδικό instrumental της λίστας, από το soundtrack της ταινίας "Dune’’(εκείνης της αμφιλεγόμενης του David Lynch που γυρίστηκε το 1984), είναι ένα μαγευτικό κομμάτι που μας ταξιδεύει κυριολεκτικά σε άλλους γαλαξίες και αποδεικνύει ότι οι Toto είναι σαφώς μια μπάντα με πολύ ευρύτερους ορίζοντες, και όχι ένα ακόμη εύπεπτο cheesy pop rock group. ‘Ολη η χρήση της μουσικής εδώ, αλλά και στα άλλα ορχηστρικά που επιμελήθηκε η μπάντα, φτάνουν αρκετές φορές στα επίπεδα των κορυφαίων στιγμών της κλασικής μουσικής μαζί με ένα πρώιμο χρώμα από new age.
''Carmen’’ - Album: "Isolation’’ (1984)
Eνα αρκετά ικανοποιητικό pop rock track, ευχάριστο στα αυτιά του ακροατή, χωρίς καλλιτεχνικές αξιώσεις είναι το "Carmen’’ από το άλμπουμ "Isolation’’ του 1984, μια δουλειά που κατηγορήθηκε από μουσικοκριτικούς ούτε λίγο ούτε πολύ ως "κακή απομίμηση των Journey’’. Και ενδεχομένως εν μέρει να είχαν και κάποιο δίκιο. Το τραγούδι ερμηνεύουν εναλλάξ ο David Paich, καθώς και ο πρώην frontman των Leroux, Fergie Fredericsen και τα δυνατά του σημεία είναι τα πλήκτρα και το synthesizer solo που το ανεβάζουν κυριολεκτικά από τη μέση και μετά.Oi στίχοι αναφέρονται για μια ακόμη φορά σε μια ιστορία ερωτικής απογοήτευσης, η οποία περιγράφεται σε τρίτο πρόσωπο.
Πάντως παρά το γεγονός ότι το άλμπουμ στο οποίο συγκαταλέγεται το τραγούδι πήρε τον τίτλο του χρυσού στις ΗΠΑ και του πλατινένιου στην Ιαπωνία, θεωρήθηκε ωστόσο εμπορική αποτυχία. Η δε περιοδεία που επιχειρήθηκε να πραγματοποιηθεί για τη στήριξη του άλμπουμ πήγε τόσο άσχημα σε τέτοιο βαθμό ούτως ώστε να αναγκαστούν να την διακόψουν.
"Ηolyanna’’ - Album: "Isolation’’ (1984)
Πάλι από το άλμπουμ ‘’Isolation’’, γραμμένο από τον David Paich , ο οποίος το ερμηνεύει κιόλας.
Σύμφωνα με εκείνον, έμπνευση για το τραγούδι στάθηκε η αδερφή του και αυστηρών θρησκευτικών αρχών καθολικό σχολείο στο οποίο φοίτησε. Υπήρξε μάλιστα και video του τραγουδιού σκηνοθετημένο από έναν επαγγελματία του είδους, τον Steve Barron (υπεύθυνο και για τα αντίστοιχα βίντεο κλιπ των "Rosanna’’ και ‘’Africa’’ αλλά και για την κινηματογραφική επιτυχία ’’Electric Dreams).
"Lea’’ - Album: "Fahrenheit’’ (1986)
Μια από τις ομορφότερες, πλέον μελωδικές και μουσικές καταθέσεις της μπάντας από το 6ο άλμπουμ με τίτλο "Fahrenheit’’, το οποίο ηχογραφήθηκε το 1986. Το τραγούδι έχει απίστευτο συναισθηματικό βάθος, μελωδική ευγένεια και οι στίχοι είναι εξαιρετικά εμπνευσμένοι. Μια ρομαντική ερωτική ιστορία, σε πρώτο πρόσωπο και επικεντρώνεται στις διακυμάνσεις μιας σχέσης ''Ανδρα-Γυναίκας'', που δεν είναι πάντα ειδυλλιακή. Η αφοσίωση του άνδρα είναι συγκλονιστική και διαφαίνεται μοναδικά μέσα από τους στίχους: ’’Only for you I cared my love, Only to you, I gave my love’’. Tα δε "σύννεφα’’, οι αμφιβολίες και ανασφάλειες εκφράζονται μοναδικά μέσα από το chorus: ’’Lea, how long will you still want me to want you?’’. Το τραγούδι ερμηνεύει ο Joseph Williams συνθέτης, τραγουδιστής και γιός του διάσημου μεγάλου κινηματογραφικού μουσικοσυνθέτη John Williams. Στο ίδιο άλμπουμ περιλαμβάνεται και μια άλλη διάσημη μπαλάντα των Τοto, η μνημειώδης επιτυχία "I ll be Over You’’ που είχαν ερμηνεύσει μαζί με τον Michael Mc Donald.
"Pamela’’ - Album: "The Seventh One’’ (1988)
Βρισκόμαστε στο έτος 1988, και στο άλμπουμ "The Seventh One’’. O Joseph Williams παραμένει κύρια επιλογή για βασικό τραγουδιστή της μπάντας και είναι η σειρά του να αφηγηθεί τη δική του συναισθηματική-ερωτική ιστορία αφιερώνοντας ένα τραγούδι στην πρώην κοπέλα του, το "Pamela’’. O Williams έγραψε το τραγούδι μαζί με τον David Paich και κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα μελωδικότατο και εντυπωσιακότατο uptempo pop rock αριστούργημα το δεύτερο πιο γνωστό με τίτλο που έχει γυναικείο όνομα μετά το "Rosanna’’. Οι στίχοι είναι και πάλι κορυφαίας εμπνεύσεως και εξερευνούν το μεγαλείο του Έρωτα αλλά και τις επιπτώσεις από τον διαφαινόμενο κίνδυνο ενός χωρισμού. Φυσικά το "Pamela’’ αναγνωρίστηκε δεόντως από το κοινό σκαρφαλώνοντας στο νούμερο 22 του Billboard Hot 100, την ίδια στιγμή όμως υπήρξε και η τελευταία τους μεγάλη επιτυχία στις ΗΠΑ.
"Anna" - Album: "The Seventh One’’ (1988)
Χαμηλών τόνων power ballad με στίχους που ‘’κεντάνε’’ και πάλι από το "Seventh One’’. Για πολλοστή φορά άλλη μια ιστορία ρομαντικού έρωτα, όπου η μελαγχολία του χωρισμού διαδέχεται εναλλάξ την αισιοδοξία της επιστροφής της Γυναίκας στη ζεστή αγκαλιά του Άνδρα, και ιδού ο στίχος: ’’Εven if you turn and walk away, Love will bring you back somehow’’. To τραγούδι έχει μια συναισθηματικά ατμοσφαιρική αύρα και κάποιος ψαγμένος θα μπορούσε να αναγνωρίσει το ίδιο ηχητικό format που υπάρχει στο "I ll Be Over You’’. Το βάρος της ερμηνείας πέφτει αυτή τη φορά εξ ολοκλήρου στον Lukather, o οποίος έγραψε το τραγούδι μαζί με τον γνωστό παραγωγό και στιχουργό Randy Goodrum. Στη δημιουργία του τραγουδιού συνέβαλε και ο γνωστός κινηματογραφικός συνθέτης Jame Newton Howard.
"Mushanga'' - Album: "The Seventh One’’ (1988)
Ένας αρθρογράφος ταξιδεύει στη Νότια Αφρική και ερωτεύεται μια ιθαγενή που ακούει στο εντυπωσιακό εξωτικό όνομα "Mushanga’’. Αυτή είναι η ιστοριούλα που μας αφηγείται το κρυμμένο διαμαντάκι από το "The Seventh One’’, ένα πραγματικά εξωτικό τραγούδι όπου όλα τα μουσικά όργανα μας συνεπαίρνουν κυριολεκτικά. Είναι το υπέροχο μπάσο του Mike Porcaro που συνδυάζεται μοναδικά με την κιθάρα του Lukather που εδώ υπηρετεί σχεδόν τον ήχο του flamenco, και πράττει άψογα, προσθέστε δε και τα επιβλητικά, ρυθμικά drums του guest, Andy Narell και έχετε ως αποτέλεσμα ένα ασυνήθιστο τραγούδι, αρκετά διαφορετικό από τις υπόλοιπες δημιουργίες τους, και όμως τόσο μαγικό. Και με ένα fade out, ίσως από τα ωραιότερα που έχουμε ακούσει ποτέ σε τραγούδι..
"Melanie’’ - Album: "Mindfields’’ (1999)
H μπάντα δεν βρίσκεται πλέον στη χρυσή εποχή της, όπως άλλωστε ούτε και η μελωδική classic rock. To "Mindfields’’ είναι ένα αξιοπρεπές άλμπουμ, το οποίο έχει κάποια αξιόλογα τραγούδια, χωρίς όμως του να έχουν τη δύναμη να αντέξουν στον χρόνο και να μείνουν κλασικά. Πιο '90s ο ήχος εδώ σε ένα τραγούδι που ακούγεται πολύ ευχάριστα, ερμηνευμένο από τον Lukather, με δυνατό του σημείο την κορύφωση στο ρεφρέν. Το εξαιρετικά καλογυρισμένο με σουρρεαλιστικές σκηνές βίντεο κλιπ είναι στα συν.
"Chelsea’’ - Album: "Old Is New’’ (2018)
Kι όμως, υπήρξε άλμπουμ των Τoto το 2018 με τίτλο "Οld Is New’’. Μέσα σε αυτό, έχουμε το τελευταίο τραγούδι του του αφιερώματός μας. Στο πάνθεο των γυναικείων ονομάτων που παρέλασαν με τη μορφή τραγουδιού προστίθεται το "Chelsea’’, ένα καλοφτιαγμένο pop track, το οποίο έχει την προσωπική σφραγίδα του Joseph Williams και που θυμίζει αμυδρά τις παλαιότερες ένδοξες μέρες τους.
Δημήτρης Πολίτης