Rain Or Shine:Η καταξίωση είναι λίγο παρεξηγημένη έννοια
Saturday

12Jul

Φίλος, που γνωρίζει καλά τη λατρεία μου για ελληνικές μπάντες που υπηρετούν το melodic hard rock (με όλα τα παρακλάδια του), μου έστειλε πριν μέρες ένα αρχείο μουσικής.
Φίλος, που γνωρίζει καλά τη λατρεία μου για ελληνικές μπάντες που υπηρετούν το melodic hard rock (με όλα τα παρακλάδια του), μου έστειλε πριν μέρες ένα αρχείο μουσικής.Το μήνυμα έγραφε: "σίγουρα θα σου αρέσει και το σημαντικότερο είναι Έλληνες. Άκουσε το και πες μου"... Για τις επόμενες μέρες το συγκεκριμένο μουσικό αρχείο είναι ένα από τα κυριότερα, αν όχι το πρώτο και καλύτερο, άκουσμα μου. Για το λόγο αυτό, ο φίλτατος Steve S.R. τραγουδιστής των Rain Or Shine, απαντά σε ερωτήσεις για το Rocktime.gr...
Καταρχάς, συγχαρητήρια για την κυκλοφορία αυτή. Δώσε μας λίγα στοιχεία για μία πρώτη γνωριμία για τους φίλους της καλής μελωδικής μουσικής.
Ευχαριστούμε πολύ! Είμαστε οι Rain Or Shine, εδρεύουμε στην Αθήνα και ασχολούμαστε με το μελωδικό hard rock. Η πρόκειται για ένα project κυρίως δύο μουσικών: εγώ είμαι στα φωνητικά, στις κιθάρες στο μπάσο, στα πλήκτρα και ο Andy στα drums και τα κρουστά. Η προσπάθεια μας ξεκίνησε το 2012 όταν αποφάσισα να εστιάσω στη σύνθεση της δικής μου μουσικής μετά την διάλυση της προηγούμενης μπάντας της οποίας ήμουν μέλος. Όταν τα κομμάτια ήταν πλέον έτοιμα (στα τέλη του 2012), ζήτησα από τον Andy να παίξει τα τύμπανα στις ηχογραφήσεις του δίσκου, δέχτηκε και έτσι αποφασίσαμε να το στήσουμε μαζί. Ακολούθησαν οι ηχογραφήσεις όλων των υπόλοιπων οργάνων και της κύριας φωνής, δίνοντας σοβαρή σημασία στην ενορχήστρωση των κομματιών και τέλος προσθέσαμε τα backing vocals, στα οποία τραγουδήσαμε και οι δύο αλλά προσκαλέσαμε και άλλους πολύ καλούς τραγουδιστές και φίλους μας όπως ο George Karpouzis, η JB Sleazy και η Aurora TN. Στη συνέχεια, προχώρησα στη μίξη του δίσκου στo "home studio" μου και μετά το πέρας αυτής, το υλικό στάλθηκε για mastering στον Chris Snyder στο "Online Mastering Stockholm Studio". To album ονομάζεται "Seize the Νight" και κυκλοφορεί ψηφιακά μέσω του bandcamp.
Όταν συνθέτετε, τι προκύπτει πρώτα: η μουσική ή οι στίχοι;
Δεν υπάρχει κάποιος κανόνας πιστεύω. Μπορεί να έχεις να πεις κάτι και να θέλεις να το στηρίξεις με τη μουσική σου. Μπορεί πάλι να συνθέσεις ένα κομμάτι με βάση την τότε συναισθηματική σου κατάσταση και να περάσεις από πάνω στίχους που εκφράζουν 100% το μήνυμα που θέλεις να περάσεις. Εγώ προσωπικά συνδυάζω και τους δύο τρόπους.
Ο τίτλος είναι σημαδιακός, περιγραφικός για κάτι/κάποιον ή κάποια; Σχετίζεται με τους στίχους και από πού αντλείς έμπνευση για τη μουσική;
Ο τίτλος του δίσκου στηρίχτηκε στο ομώνυμο κομμάτι "Seize the Νight" και στη συνέχεια ερμηνεύτηκε κάπως διαφορετικά, ώστε να κατασκευαστεί το artwork, το οποίο είναι πιο συμβολικό. Όποιος κατάλαβε, κατάλαβε (γέλια). Έμπνευση για τη μουσική αντλώ από τα συναισθήματα μου, που δημιουργούνται από διάφορες καταστάσεις γύρω μου. Και αυτές η καταστάσεις με τη σειρά τους αποτελούν το θέμα των στίχων στα τραγούδια.
Η πρώτη εντύπωση μετά από αρκετές ακροάσεις είναι η εξής: ποια είναι τα στοιχεία εκείνα, που θα την καθιστούσαν το εφαλτήριο για τυχόν επόμενες κυκλοφορίες;
Πρόκειται για μια δουλειά που πραγματοποιήθηκε με πολύ όρεξη, προσοχή, εντατική ασχολία και περιέχει πολύ ενδιαφέροντα κομμάτια, τα οποία στηρίχτηκαν στην αγαπημένη μας μουσική, αλλά δεν έμειναν εκεί. Μεταφέρθηκαν στη μουσική του σήμερα. Πιστεύω, πως αυτό αποτελεί μια πολύ καλή αρχή και έχουμε πολλά να προσφέρουμε και στο μέλλον...
Τί σημαίνει για εσάς καταξίωση στον ελληνικό χώρο και πώς θα έλθει /υπάρξει και η ευρωπαϊκή αντίστοιχα;
Η καταξίωση είναι λίγο παρεξηγημένη έννοια. Ο λόγος που παίζουμε μουσική είναι η αγάπη και το μεράκι μας για αυτή και μόνο. Όταν βγάζεις όμως τη δουλειά σου προς τα έξω, εννοείται πως μετράει πια και η γνώμη του κόσμου. Για εμάς, είτε η δουλειά μας ακουστεί και αγαπηθεί από 100 άτομα, είτε από 1000 είναι επιτυχία και καταξίωση. Φυσικά, πέρα από τον ελληνικό χώρο θα θέλαμε να επεκταθούμε και στην Ευρώπη και το internet έχει βοηθήσει αρκετά σε αυτό. Το θετικό feedback τόσο από Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό μας κάνει πολύ χαρούμενους.
Ποια είναι η αίσθηση που έχεις για τα πλήκτρα στη μουσική;
Έχω την εντύπωση ότι γενικά οι μουσικοί έχουν υποτιμήσει πολύ την αξία τους. Είναι όργανο με πολλές δυνατότητες και μπορεί να συμπληρώσει αυτό "το κάτι" που λείπει πολλές φορές από το κομμάτι σου, είτε παίζεις rock, metal , A.O.R. ή pop, electro κτλ. Θέλει την απαραίτητη προσοχή όμως, όπως και όλα τα όργανα, ώστε να μην χρησιμοποιηθεί με τρόπο που θα καταστήσει το τραγούδι σου γραφικό. Γενικά, μου αρέσει πολύ η χρήση τους και ας είμαι κιθαρίστας κανονικά (γέλια).
Με ποιες μπάντες θα χαιρόσασταν να παίζατε /περιοδεύατε μαζί;
Η μουσική μας βιβλιοθήκη είναι μεγάλη οπότε μπορούμε να σου πούμε πολλά ονόματα από την κλασσική hard rock σκηνή, από την A.O.R. αλλά ακόμα και από τη σύγχρονη rock ή και pop (με την καλή έννοια…γέλια) σκηνή. Ενδεικτικά: Bon Jovi, Toto, H.E.A.T., Foo Fighters, Nickelback και πολλούς άλλους.
Υπάρχουν συγκροτήματα  που σας έχουν  επηρεάσει ;
Εννοείται πως οι μπάντες που ανέφερα πιο πάνω , αποτελούν κύρια επιρροή για το συγκεκριμένο album. Θα πρόσθετα σίγουρα: Europe, Winger, Sixx A.M., Phil Collins, Muse και μπορώ να συνεχίσω τη λίστα για πολύ ακόμα...
Ένα μήνυμα για τους αναγνώστες του rocktime.gr;
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους στηρίζουν την προσπάθεια μας και να προτείνουμε σε όσους δεν έχουν ακούσει ακόμα το album, να του δώσουν μια ευκαιρία. Υπάρχουν πολλές αξιόλογες μπάντες στην Ελλάδα, με δυνατό υλικό, που γράφουν όμορφη μουσική αλλά δυστυχώς δεν τους δίνεται η ευκαιρία να ακουστούν και χάνονται στο πλήθος. Στο χέρι μας είναι! Περισσότερα νέα σύντομα! Stay tuned! Keep rockin'!
Συνέντευξη στο Νότη Γκιλλανίδη