"Γράφω μόνο για τις ανθρώπινες καταστάσεις. Δε γράφω για τίποτα φανταστικό"
Ο Glenn Hughes "χτυπάει την ψηλή νότα" με τους California Breed! Καταρχάς τρία πράγματα πρέπει να ξέρετε για τους California Breed: Πρώτον ότι είναι μία μπάντα με ήχο των παλαιών καλών εποχών!
Ο Glenn Hughes "χτυπάει την ψηλή νότα" με τους California Breed! Καταρχάς τρία πράγματα πρέπει να ξέρετε για τους California Breed: Πρώτον ότι είναι  μία μπάντα με  ήχο των παλαιών καλών εποχών! Δεύτερον ότι  ο Glenn Hughes είναι 62 ετών και δεν έχει χάσει ούτε ίχνος οκτάβας από την φωνή του!! Και Τρίτον  το συγκρότημα αποτελείται από γνωστά μέλη  "βουτηγμένα στη μουσική" : τον Glenn Hughes (Deep Purple , Trapeze , Black Sabbath.etc) , τον Jason Bonham που είναι ο γόνος του θρυλικού ντράμερ John των LED ZEPPELIN και έχει παίξει με τους Foreigner και τους Heart.  Ο νεότερος είναι ο κιθαρίστας   ANDREW WATT , ο οποίος είναι εξοικειωμένος με το rock n blues και αρχίζει να χτίζει την φήμη του! Ο Glenn Hughes λοιπόν απαντάει στις ερωτήσεις  με  ενθουσιασμό για τον νέο του  δίσκο που κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα και πραγματικά η νέα μπάντα τον έχει κάνει πολύ ευτυχισμένο.

Η φωνή σου ακούγεται φανταστική. Πως ακριβώς τα καταφέρνεις και το κάνεις συνέχεια τόσο καλά χωρίς να χάνεται η δύναμη της φωνής σου;
G.H : Η αλήθεια είναι ότι και εγώ έχω εκπλαγεί που η φωνή μου έχει ακόμη τέσσερις καμιά φορά και πέντε οκτάβες ύψος. Έτσι είναι απαραίτητο να κοιμάμαι καλά τουλάχιστον ένα οκτάωρο και πριν από κάθε εμφάνιση , να πίνω πολύ νερό , δεν ακολουθώ κάποιο διαιτολόγιο και κάνω δεκαπεντάλεπτα μαθήματα φωνητικής κάθε μέρα ακόμα και όταν είμαι σε περιοδεία. Είναι απαραίτητο , όπως και οι αθλητές να κάνουν την προθέρμανση τους έτσι και εγώ.
Πώς συγκεντρωθήκατε όλοι μαζί και πόσο γρήγορα άρχισαν να δημιουργούνται τα τραγούδια;
   G.H : Ο φίλος μου Julian  Lennon σε ένα πάρτι μου ζήτησε να γνωρίσω τον Andew  Watt. Tο γνώρισα και διαπίστωσα πόσο   έξυπνος και γνώστης της μουσική είναι και του ζήτησα να ακούσω δική του μουσική. Ο ίδιος μου έστειλε την μουσική του και την λάτρεψα. Αργότερα ήρθε σπίτι μου και γράψαμε δύο τραγούδια  το "Chemical Rain" και το "Solo". Την επομένη επικοινώνησα με τον Bonham  και στο στούντιο της Burbank συναντηθήκαμε και παίξαμε αυτά δύο τραγούδια. Αυτή ήταν και η αρχή του συγκροτήματος χωρίς όμως να το διαδώσουμε.
Το “Sweet Tea”είναι το πρώτο single .Τι μπορείς να μας  πεις για αυτό;
G.H: Είναι το πρώτο τραγούδι με το οποίο ασχολήθηκα και έγραψα ξεκινώντας να το τραγουδάω και να το παίζω στην ακουστική κιθάρα.
Ο Andrew τότε με ρώτησε εάν μπορεί να τελειώσει ο ίδιος τους στίχους και τον άφησα καθώς είναι και νεότερος. Μέσα σε ένα απόγευμα έγραψα γύρω στα τέσσερα τραγούδια  καθώς και το Breathe και το The Grey. Πρέπει να πω ότι όλα τα τραγούδια γράφτηκαν ειδικά για αυτό το project  και είναι πολύ- πολύ αληθινά.
Πώς η δημιουργική σου διαδικασία , το γράψιμο τραγουδιών , εξελίχθηκε με τα χρόνια;
G.H : Ξεκίνησα να τραγουδάω  μόνος μου  εδώ και  23 χρόνια. Έκανα δίσκο κάθε δύο χρόνια. Ξεκινούσα κάθε Σεπτέμβριο το γράψιμο και κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων κυκλοφορούσε το άλμπουμ. Τα  τελευταία δέκα με δεκατρία χρόνια  γράφω κάθε μέρα. Ο Αndrew Watt είναι ένας εξαιρετικός συνθέτης τραγουδιών , έτσι είπα ότι αυτή η μπάντα θα είναι αποτέλεσμα ομαδική προσπάθειας. Αυτό το άλμπουμ το λάτρεψα , καθώς το γράφουμε εδώ και πέντε μήνες και ανυπομονούμε να κυκλοφορήσει (σ.σ κυκλοφορεί ήδη) , να το προωθήσουμε και να κάνουμε συναυλίες ξεκινώντας  από τον Σεπτέμβρη.
Πόσο θα διαρκέσει η περιοδεία;
G.H: Συνήθως οι περιοδείες διαρκούν γύρω στους 16 με 18 μήνες. Οι συναυλίες κλείνονται στην βόρεια , νότια και ανατολική  Αμερική αλλά και στην  Ευρώπη , ξεκινώντας από τα μέσα Σεπτέμβρη.
Στις συναυλίες  θα παίξετε μόνο μουσική των California Breed ;
G.H: Θα παίξουμε και   κάποια επιλεγμένα κομμάτια από το παρελθόν που γνωρίζει ο κόσμος , γιατί είναι αδύνατον να παίξουμε μόνο το άλμπουμ των California Breed. Εάν είχαμε και δεύτερο άλμπουμ θα μπορούσαμε να παίζουμε μόνο μουσική των California Breed αλλά πρέπει να σας ανακοινώσω ότι για πρώτη φορά θα παίξουμε περισσότερα τραγούδια από το άλμπουμ κάτι που το θέλουν και οι οπαδοί μου. Παρόλο που είμαι ο μεγαλύτερος σε ηλικία  , είμαστε μία φρέσκια ενεργητική μπάντα και  είμαι υπερήφανος για αυτά τα νέα τραγούδια.
Υπάρχει κάποιο τραγούδι  από το νέο άλμπουμ που ανυπομονείς να το τραγουδήσεις ζωντανά;
G.H: Για μένα κάθε τραγούδι από αυτό το άλμπουμ είναι σα μικρή   ταινία. Υπάρχουν κάποια προσωπικά πράγματα για τα οποία τραγουδώ και τραγούδια όπως το "All Falls Down"  το  "Breathe" , το "The Way" ,το "Invisible" , για τα οποία είμαι πολύ περήφανος που έκανα αυτό το άλμπουμ. Αυτό το άλμπουμ έγινε τόσο γρήγορα και έτσι πρέπει να γίνονται τα άλμπουμ όχι σαν το παρελθόν που περνούσαν οχτώ μήνες για να τελειώσει και βαριόμουν πάρα πολύ.
 
 Ποια τραγούδια που έχεις γράψει θεωρείς ότι είναι τα καλύτερα;
G.H : Υπάρχει πολύ υλικό που έχω γράψει τελευταία , το υλικό για τα άλμπουμ των Black Country Communion  και τώρα και από αυτό το άλμπουμ. Το τελευταίο κομμάτι αυτού του άλμπουμ το "Breathe" που είναι ντουέτο με τον Julian Lennon και το "Sweat Tea" που είναι και το πρώτο single  του δίσκου αλλά και το πρώτο βίντεο. Ακόμα με τους  Black Country το τραγούδι "Cold"  και το τραγούδι "Black Country".  Για να καταλάβετε: γράφω μέσα στην νύχτα και πολλές φορές  και ξυπνάω την νύχτα με ένα μαγνητόφωνο δίπλα στο κρεβάτι. Καμιά φορά ξεχνάω τι έχω γράψει και ανατρέχω στο μαγνητόφωνο. Πριν από είκοσι χρόνια  έγραφα με μια κιθάρα και με έναν υπολογιστή , τώρα όμως η έμπνευση με βρίσκει παντού και έχω ένα μαγνητόφωνο πάνω μου που το έχω είτε στο αυτοκίνητο , είτε και όταν βλέπω τηλεόραση. Το μυαλό μου σκέφτεται πάντοτε μουσική κάτι που με ευχαριστεί ιδιαίτερα.
Πώς μπορείς να εξηγήσεις τη χημεία  και το δέσιμο που υπάρχει μεταξύ εσένα και του Jason;
G.H : Χωρίς να έχω προδιάθεση αρνητική ή θετική  με τους ανθρώπου,  ήμουν με τον πατέρα του Jason πολύ καλοί φίλοι. Ο πατέρας του ερχόταν και έπαιζε με την μπάντα μου τους Trapeze  το 1971 και 1972 και έχουμε παίξει στη Βρετανία μαζί τουλάχιστον είκοσι φορές. Όταν οι Led Zeppelin δεν εμφανίζονταν , ο John βρισκόταν στην σκηνή με τους Trapeze.Τον γνωρίζω από δύο ετών και είναι σαν οικογένεια για μένα. Έπαιζα με τον πατέρα τώρα παίζω και με τον γιο, ποιος έχει παίξει και με τους δυο Bonham , εκτός από τους ίδιους τους Led  Zeppelin . Η σχέση μας είναι πολύ κοντινή. Προσέχει ο ένας τον άλλον και μπορώ να μάθω από τον ίδιο παρόλο που είναι νεότερος από μένα και εκείνος από εμένα.

Σας είδαμε   τον περασμένο χρόνο  στην  συναυλία με  τους King of Chaos για το Dolphin Project. Τραγουδήσατε κάποια ακουστικά κομμάτια και μετά εμφανιστήκατε με την μπάντα και μας καταπλήξατε.
G.H : Ναι , ξέρεις ήταν  σπουδαίο το ότι είμαστε όλοι φίλοι και μπορέσαμε κάνοντας το αυτό να βοηθήσουμε και πάντοτε με ευχαριστεί να βοηθώ ενεργητικά.
Τι είναι αυτό που μετά από τόσα χρόνια σε ευχαριστεί  στο να γράφεις και να παίζεις  μουσική;
G.H : Το συναίσθημα. Είναι μόνο το συναίσθημα ,  που μπορεί να είναι η αγάπη , ο πόνος , η λύπη , ακόμα και ο θάνατος. Γράφω μόνο για τις ανθρώπινες καταστάσεις. Δε γράφω για τίποτα φανταστικό. Γράφω για πράγματα που εγώ και εσύ και οι οικογένειες μας βιώνουν. Παρόλο που υπάρχουν πάρα πολλές καταστάσεις και  από την φαντασία μας εγώ πάντοτε γράφω για τις   πραγματικές .Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που μπορούν να τραγουδηθούν τα τελευταία σαράντα πέντε χρόνια και που συνέβησαν σε εμάς και σε μένα,  που θέλω να τα μοιραστώ  και αυτό είναι κατά κάποιον τρόπο το δικό μου μήνυμα.
 
Αναδημοσίευση από το http://www.glidemagazine.com
Επιμέλεια-μετάφραση: Νότης Γκιλλανίδης

// Old Time Rock

// Live Favorites