KINGDRAGON: "Μόνο η καλή μουσική μένει στο πέρασμα του χρόνου"
Monday

18Aug

Οι KINGDRAGON πριν από μερικούς μήνες κυκλοφόρησαν το εξαιρετικό "Hide the Sun" και έκαναν αισθητή την παρουσία τους στην ντόπια αλλά και στην παγκόσμια melodic hard rock κοινότητα. Με αφορμή την live εμφάνισή τους στο Eightball Live Stage στη Θεσσαλονίκη αλλά και την συμμετοχή τους στο περίφημο ΗRH AOR FESTIVAL,o ηγέτης του συγκροτήματος Γιώργος Ασπιώτης (George Aspiotis) μίλησε στο www.rocktime.gr για το παρόν και το μέλλον των KINGDRAGON.
Γιώργο πως προέκυψε η συμμετοχή σας στο HRH AOR Festival και αν έχετε κι άλλες προτάσεις για συναυλίες στο εξωτερικό;
Με τους διοργανωτές του HRH ΑOR Festival στην ουσία έχουμε επαφές απο πέρυσι που μετά την ανακοίνωση της συνεργασία μας με την Retrospect Records και την κυκλοφορία του Hide The Sun. Φέτος το Management μας ήρθε σε συνεννόηση μαζί τους και απλώς επιβεβαίωσε την συμμετοχή μας. Είναι μεγάλη μας χαρά που θα βρεθούμε στο ίδιο stage με τους NightRanger, Fm, Heat, Poodles, Dare, Eclipse κ.α. Επίσης υπάρχουν ήδη προτάσεις για εμφανίσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ, το θέμα είναι να καταφέρουμε να βρεθούμε στα Festivals αυτά, και να βρεθούν οι σωστοί χρόνοι για
εμάς
έτσι ώστε να υλοποιήσουμε αυτά τα dates.

Τι να περιμένουν να δουν ο οπαδοί σας στη Θεσσαλονίκη και για ποιο λόγο δεν έχουμε ανάλογο live στην Αθήνα;
Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη που έχει δείξει ότι γνωρίζει καλά το Hard Rock, και όχι μόνο. Μιλάμε ότι πρόκειται για μία πόλη που γεννά μπαντάρες. Όπως καταλαβαίνεις για εμάς θα είναι μια πολύ όμορφη εμπειρία να βρεθούμε και να παίξουμε
εκεί
. Έχουμε ήδη αρκετούς φίλους στη Θεσσαλονίκη οι οποίοι θα δουν ένα full dragon set, ίσως για πρώτη φορά! Η Αθήνα είναι η πόλη που ζούμε κ κινούμαστε. Πιστεύω ότι δεν θα αργήσει να ανακοινωθεί και εδώ στην πόλη μας ένα show και ίσως σε ένα καινούριο stage χώρο ... stay tuned...

Υπάρχει κάποια ιστορία πίσω από την επιλογή του νέου ντράμερ George Joe Papazoglou;
Με το George γνωριζόμαστε αρκετά χρόνια. Τότε δεν ήξερα ότι παίζει. Το διαπίστωσα όταν με κάλεσαν τα παιδιά να τραγουδήσω στο πρώτο Saint n’ Sinners που έγινε στο Κύτταρο και εκεί είδα τι συμβαίνει. Είναι ένας αληθινός μάγκας απο τους λίγους που έμειναν μετά την “διέλευση του τρένου” ... που όταν παίζει βγάζει ένα ιδιαίτερο συναίσθημα.
Όχι, δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη “ιστορία”, απλώς πιστεύουμε στο κάρμα και ο George πιστέψαμε ότι είναι ο άνθρωπος που θα “κουνήσει” τα τραγούδια μας και θα παίξει με την ψυχή του κυρίως ... άσε που περνάμε super μαζί του.

Πόσο κουραστικό ήταν συνθετικά να υλοποιήσετε το “Hide the Sun”;
Το "Hide The Sun" απλώς έπρεπε να “δημιουργηθεί” με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να υπάρχει συνοχή στο τελικό αποτέλεσμα απο θεματολογικής
άποψης κυρίως. Δουλέψαμε αρκετά για τα μέρη κυρίως και όχι για τις συνθέσεις. Η σύνθεση κρατάει πολύ λίγο για μένα, άλλωστε έρχεται αυθόρμητα πιστεύω σε όλους τους δημιουργούς.

Εκτός από το κομμάτι των συνθέσεων θα ήθελα να μου πεις πόσο σας δυσκόλεψε η παραγωγή του άλμπουμ;
Η συγκεκριμένη
παραγωγή έγινε στην Ελλάδα εξ ολοκλήρου απο Έλληνες τεχνικούς, ηχογράφηση μίξη κ τελική επεξεργασία mastering. Όλο αυτό το διάστημα ακούσαμε το υλικό μας στα ξένα ραδιόφωνα (FM και Web Radios) και με έκπληξη είδαμε ότι όχι μόνο δεν είχαμε να ζηλέψουμε τίποτα απο ξένες παραγωγές αλλά σε πολλές περιπτώσεις η παραγωγή μας ήταν πολύ καλύτερη απο πολλές άλλες. Ναι ήταν λίγο δύσκολη η προσέγγιση του ήχου μας κυρίως στον ψηφιακό κόσμο της σημερινής εποχής. Ο δίσκος έγινε 2 φορές μίξη κ 2 mastering, μια για το CD/Digital κλπ και μια για το βινύλιο το οποίο και περιμένουμε να κυκλοφορήσει από την Molon Lave Records μέσα στο Φθινόπωρο.

Πιστεύεις ότι ο όρος  melodic hard rock  ταιριάζει στην φιλοσοφία του γκρουπ; Γενικά πιστεύω ότι ο όρος αυτός ταιριάζει στο στυλ μας, αλλά θα προσθέσω και τον όρο Heavy. Αναπόσπαστο κομμάτι του ήχου μας. Θέλω να πιστεύω ότι και η συνέχεια δισκογραφικά θα είναι κοντά σε αυτό που εμείς ονομάζουμε Melodic Hard n heavy.

Η εμπειρία σου με συγκροτήματα όπως SPITFIRE,NIGHTFALL και RAW SILK σίγουρα σε βοήθησε μουσικά. Ποια είναι τα θετικά και τα αρνητικά που εντοπίζεις από αυτή την διαδρομή.
Ναι σίγουρα, έχοντας παίξει με αυτές τις τρεις μπάντες, μόνο θετικά μπορώ να δω τα πράγματα μετά απο τόσα χρόνια. Αυτά μένουν στο τέλος και τίποτα αρνητικό. Με την κάθε μπάντα έκανα ξεχωριστά, και πάντοτε ιδιαίτερα πράγματα ή δισκογραφικά ή σε ζωντανές εμφανίσεις. Κάθε επιλογή και συνεργασία που έχω κάνει σε αυτό τον χώρο είναι μια μουσική παρακαταθήκη για το μέλλον. Ακόμη και σήμερα είμαι Spitfire/RawSilk/Nightfall Fan. Άσε που στη μία παίζω και πάλι απο το 2012.


To group υπάρχει από το 2006 γιατί καθυστέρησε η δημιουργία του “Hide the Sun” και τι άλλα σχέδια υπάρχουν για το άμεσο μέλλον;

Μην ξεχνάμε ότι το 2008 κυκλοφορήσαμε το “Fire in The Sky” CD/EP (εργοστασιακή κοπή), με αυθεντικό Melodic Hard Rock την εποχή του Progressive και του Power Metal. Αυτή η κυκλοφορία έφτασε σε δεκάδες χώρες στον κόσμο και είχε εκπληκτική ανταπόκριση.
Από
την άλλη το “Hide The Sun” καθυστέρησε για τον κόσμο και για τους δημοσιογράφους,
αλλά για εμάς, όχι. Πιστεύω ότι ένας μουσικός ή μια μπάντα πρέπει να “εκθέτει” το υλικό που έχει δημιουργήσει, μόνο και όταν νιώθει εκείνος έτοιμος και όχι όταν το “προστάζει” η εμπορική πλευρά των πραγμάτων... αν καταλαβαίνεις τι εννοώ. Π.χ. αυτή την περίοδο στη Heavy δισκογραφία είναι της μόδας και πάλι το Thrash. Εάν μια καλή Thrash μπάντα στο τέλος αυτής της περιόδου, καταφέρει να κυκλοφορήσει μια δισκάρα αλλά έχει φύγει η περίοδος και η μόδα μαζί, δεν θα είναι άξια αυτή η μπάντα; Έχω πολλά τέτοια παραδείγματα. Οπότε μόνο η καλή μουσική μένει στο πέρασμα του χρόνου. Η χρονικοί κύκλοι της δισκογραφίας πιστεύω δεν αφορούν τους δημιουργούς.

Τα αγαπημένα μου κομμάτια από τον δίσκο είναι το “Victim of Love” και “Dreams are Broken”. Χαριτολογώντας θα σε ρωτούσα μήπως φταίει ότι μου θυμίζουν κάτι από τα μεγάλα συγκροτήματα της δεκαετίας του ‘80;
(Γέλια)... ΟΚ σαν δημιουργός δεν μου επιτρέπεται να έχω γνώμη σε κάτι τέτοιο. Χαίρομαι όμως διότι καταλαβαίνω απόλυτα το κριτήριο σου ... Είναι πολλοί φίλοι μας, που μας έχουν αναφέρει παρόμοια συναισθήματα.

Υπάρχει κάτι πιο ιδιαίτερο σε κάποιο τραγούδι του “Hide the Sun” που το κάνει πιο αγαπημένο από τα υπόλοιπα;
Ναι υπάρχουν 3-4 σημεία σε ανάλογα τραγούδια στο δίσκο που μου προκαλούν ιδιαίτερα συναισθήματα...
Πως κρίνεις την σημερινή παγκόσμια μουσική σκηνή και τι ακούς το τελευταίο διάστημα;

Δυστυχώς έχουν παιχτεί σχεδόν τα πάντα. Ακούω πολύ λίγα καινούρια πράγματα πια καθώς το σύνολο της σημερινής μουσικής βιομηχανίας δεν με εκφράζει. Το τελευταίο διάστημα ακούω Σουηδούς να διαπρέπουν σε όλα τα ήδη της ροκ μουσικής. Επίσης ακούω πολύ blues, και αρκετά South Rock / Heavy σχήματα απο τα οποία διατηρώ τη σχέση μου με τη μουσική σε ειλικρινή επίπεδα ...

Τέλος θα ήθελα να μου περιγράψεις πως βλέπεις να εξελίσσεται η κοινωνική και οικονομική κατάσταση στην χώρα μας, και τι αισθήματα σου έχει προκαλέσει η πολιτική των μνημονίων;
Η κατάσταση αυτή
δυστυχώς δεν υπάρχει μόνο στην Ελλάδα, αλλά διάλεξαν αυτή τη χώρα ως πειραματόζωο. Η Ευρώπη είναι εδώ και 120 Χρόνια, ο κάδος απορριμμάτων της αμερικανικής οικονομίας. Ότι τοξικό και άχρηστο με τον ένα ή το άλλο τρόπο φθάνει στην Ευρώπη απο την άλλη πλευρά του ατλαντικού χωρίς φιλτράρισμα. Το ίδιο έγινε και το 2008 χωρίς δίχτυ προστασίας για τη χώρα μας που είχε ούτως ή άλλως πρόβλημα. Το μνημόνιο είναι ένα συμβόλαιο με το δανειστή του οποίου “εγώ” του άνοιξα την πόρτα έτσι ώστε να μου δανείσει. Πιστεύω ότι η χώρα πάσχει απο πολιτικό προσωπικό. Εάν οι πολιτικοί που κυβερνούν τη χώρα ήταν πατριώτες και αγαπούσαν τον τόπο μας, δεν θα επέτρεπαν σε κανένα ξένο τυχάρπαστο πολιτικάντη και οργανισμό να βάλει χέρι στον αμύθητο πλούτο αυτής της χώρας και τις περιουσίες των παιδιών μας.


Γιώργο σε ευχαριστώ πολύ για τον πολύτιμο χρόνο που μας διέθεσες ώστε να απαντήσεις στις ερωτήσεις του www.rocktime.gr
Kαι εγώ με την σειρά μου σας ευχαριστώ και εύχομαι καλή συνέχεια στο www.rocktime.gr

Συνέντευξη στον Φώτη Μελέτη