Meden Agan: Σκληρή δουλειά και ρεαλιστικοί στόχοι
Τρίτη

7Οκτ

Meden Agan: Σκληρή δουλειά και ρεαλιστικοί στόχοι

Δημοσιεύθηκε από:

07/10/2014

Κατηγορία: Συνεντεύξεις

3732
«Το "τίποτα το υπερβολικό" (Μηδὲν Ἄγαν) έχει να κάνει με το να κρατάς χαμηλά το κεφάλι, να δουλεύεις σκληρά και γενικότερα να πατάς γερά στα πόδια σου και να θέτεις ρεαλιστικούς στόχους».
Oı Meden Agan, μία μπάντα που κινείται στα μονοπάτια του symphonic metal, κυκλοφόρησαν το νέο τους δίσκο, το “Lacrima Dei” πριν λίγες εβδομάδες και με αφορμή αυτή την κυκλοφορία ο Δημήτρης “Diman” Κουτσογιαννόπουλος δέχτηκε πρόθυμα να μας μιλήσει για τον καινούριο τους δίσκο αλλά και για τα μελλοντικά τους σχέδια.

Αφού σε καλωσορίσουμε θα θέλαμε να αναφερθείς στη μέχρι τώρα πορεία σας δεδομένου ότι υπάρχετε ως μπάντα από το 2005.
Καλώς σας βρήκα. Η μπάντα ξεκίνησε από εμένα στο Παρίσι το 2005 με Γάλλους μουσικούς. Αρχικά ηχογραφήσαμε ένα demo με τίτλο “Crystal Sphere” το οποίο πήρε πολύ καλές κριτικές. Αργότερα όταν επέστρεψα πια στην Ελλάδα διαμόρφωσα ένα νέο line-up, με αντρικά φωνητικά και αλλαγή ήχου και ύφους. Αποτέλεσμα ήταν η κυκλοφορία του πρώτου album με τίτλο “Illusions”. Το 2008 έχοντας πια κατασταλάξει στο τι ακριβώς μουσική θέλω να παίζουν οι Meden Agan, ξεκίνησα τις auditions οι οποίες κατέληξαν στους μουσικούς με τους οποίους ηχογραφήσαμε το "Erevos Aenaon" to 2011. Πριν 2 σχεδόν χρόνια είχαμε αλλαγές στο Line-up και αυτό οδήγησε στον ερχομό της Μάγιας στα φωνητικά με την οποία και ηχογραφήσαμε το νέο μας δίσκο "Lacrima Dei".

Πόσο σας επηρέασε η αποχώρηση της Ηλιάνας από το γκρουπ και ποια καινούρια θετική ενέργεια έφερα η άφιξη της Maya;
Σίγουρα η αλλαγή τραγουδίστριας δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα σε μια female fronted μπάντα. Παρόλα αυτά ήμασταν ιδιαίτερα τυχεροί μιας και καταφέραμε σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα να βρούμε νέα τραγουδίστρια στο πρόσωπο της Μάγιας. Οι φωνητικές της ικανότητες και το όλο μουσικό της στύλ ήταν αυτό ακριβώς που χρειαζόμασταν για τα κομμάτια του νέου δίσκου τα οποία χαρακτηρίζονται από αρκετή ποικιλομορφία.
 
Γιατί επιλέξατε το συγκεκριμένο όνομα “Μηδν γαν”  για την μπάντα σας και κατά πόσο η ονομασία αυτή εκφράζει τις μουσικές σας κατευθύνσεις;
Η φράση “Meden Agan” είναι στάση και τρόπος ζωής και δεν αντανακλάται απαραίτητα στη μουσική μας. Για μας το "τίποτα το υπερβολικό" έχει να κάνει με το να κρατάς χαμηλά το κεφάλι, να δουλεύεις σκληρά και γενικότερα να πατάς γερά στα πόδια σου και να θέτεις ρεαλιστικούς στόχους.
 
Είναι εμφανείς οι επιρροές σας από μπάντες όπως οι Nightwish οι Within Temptation και οι Epica. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για έναν καλλιτέχνη να δώσει το προσωπικό του στίγμα στη μουσική κατεύθυνση που τον επηρεάζει και τον χαρακτηρίζει;
Το όλο θέμα είναι να μην προσπαθείς εσκεμμένα να ακουστείς σαν μια συγκεκριμένη μπάντα. Είμαστε όλοι οπαδοί και του symphonic metal οπότε σίγουρα ο ακροατής μπορεί να συναντήσει διάφορα στοιχεία και επιρροές απο άλλες μπάντες του είδους αλλά παρόλα αυτά πιστεύω οτι έχουμε καταφέρει να φιλτράρουμε όλα αυτά στον ήχο μας με τέτοιο τρόπο ώστε να διαφαίνεται σιγά σιγά το προσωπικό μας στύλ/ήχος και όχι απλά μια ακόμα απομίμηση γνωστής μπάντας.       

Πριν λίγες εβδομάδες κυκλοφόρησε το νέο σας άλμπουμ, το  “Lacrima Dei”. Θα μας πειτε κάποια πράγματα για αυτό το άλμπουμ;
Το άλμπουμ κυκλοφόρησε από τη No Regrets records (θυγατρική της No Remorse) και περιλαμβάνει 10 κομμάτια symphonic/melodic metal . Η ηχογράφηση/μίξη έγινε στα ARTemis studios από τον Mark Adrian και τo artwork του δίσκου επιμελήθηκε ο Μάνθος από το Μanster Design. Τέλος το mastering έγινε στα Finnvox studios στη Φινλανδία από τον Mika Jussila γνωστό από τις δουλειές του με Nightwish, Stratovarius, Avantasia κτλ

Πώς προέκυψε η συνεργασία με τον Miκa Jussila και πόσο βοήθησε στο mastering του δίσκου;
Ήδη πριν ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες για τη μίξη του album είχαμε αποφασίσει να κάνουμε το mastering στο εξωτερικό. Ύστερα από αρκετό ψάξιμο καταλήξαμε ότι ο καταλληλότερος ίσως άνθρωπος να αναδείξει τον ήχο μας ήταν ο Mika Jussila στα Finnvox studios οπότε στείλαμε τα κομμάτια, ξεκίνησε να δουλεύει σε αυτά και ύστερα από κοινές συζητήσεις/παρατηρήσεις κατέληξαν στο τελικό αποτέλεσμα του δίσκου. Είμαστε απόλυτα ευχαριστημένοι και από το αποτέλεσμα και από όλη τη διαδικασία η οποία ήταν άκρως επαγγελματική.
 
H στιχουργική σας θεματολογία που αναφέρεται; Διαφέρει από το προηγούμενο άλμπουμ, το “Erevos Aenaon”;
Στο "Lacrima Dei" οι στίχοι είναι κατά βάση ανθρωποκεντρικοί με την έννοια ότι περιγράφουν θέματα γύρω από την ανθρώπινη ύπαρξη. Μιλούν για την απώλεια αγαπημένων προσώπων (Loss), το ταξίδι της ψυχής μετά το θάνατο (Web of Shadows), τη φρίκη του πολέμου (Commemorate the Fallen) ή απλά περιγράφουν ιστορίες με συμβολισμούς όπως η καταστροφή στα Σόδομα και τα Γόμορρα (Divine Wrath). Δεν είχαμε κάποιο συγκεκριμένο concept όταν γράφονταν...απλά έτσι βγήκαν. Σε σχέση με το "Erevos" μπορώ να πω ότι έχουν λιγότερο σκοτεινή/gothic χρειά.
 
Ποιες είναι οι προσδοκίες σας από την κυκλοφορία αυτή;
Στους άμεσους στόχους μας είναι να κάνουμε τη μουσική του "Lacrima Dei" να ακουστεί από όσο περισσότερο κόσμο είναι εφικτό γιατί πραγματικά πιστεύουμε πολύ σε αυτό το δίσκο. Οι κριτικές και οι αντιδράσεις μέχρι στιγμής δείχνουν πως και ο κόσμος ανταποκρίνεται πολύ θετικά κάτι που μας χαροποιεί ιδιαίτερα.
Ποια είναι τα σχέδια σας όσον αφορά την προώθηση του “Lacrima Dei”; Θα υπάρξει κάποια περιοδεία;
Σίγουρα σαν μπάντα  θέλουμε να παίξουμε όσα περισσότερα live επιτρέπουν οι συνθήκες και οι δυνατότητες μας και ήδη υπάρχουν κάποια πλάνα για το χειμώνα. Φυσικά "περιοδείες" με την πραγματική έννοια του όρου προϋποθέτουν πολλά χρήματα και προσωπικό χρόνο και αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να πραγματοποιήσουμε τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα. Εμείς έχουμε σαν στόχο μεγάλα festival στο εξωτερικό.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
Προώθηση του δίσκου, lives και σιγά σιγά σύνθεση νέων κομματιών.

Το “Lacrima Dei” κυκλοφόρησε από την Νo Remorse. Πόσο καλή ήτανε η συνεργασία με την εταιρεία;
Μέχρι στιγμής είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι από την συνεργασία. Βρήκαμε μια εταιρεία που πιστεύει στη μουσική μας και έχει τη δυνατότητα να προωθήσει την δουλειά μας όσο το δυνατόν καλύτερα και στην Ελλάδα αλλά κυρίως στο εξωτερικό.
 
Ποιοι άνθρωποι θεωρείται ότι σας βοήθησαν στην έως τώρα καριέρα σας;
Δεν μπορώ να κατονομάσω συγκεκριμένα άτομα. Για μας όποιος βοηθάει τη μπάντα είτε αγοράζοντας το δίσκο, είτε παίζοντας κάποιο τραγούδι μας στο ραδιόφωνο, είτε κάνοντας μια κριτική κτλ, ανήκει σε αυτή τη κατηγορία.

Το άλμπουμ θα κυκλοφορήσει σε βινύλιο; Προσωπικά ως παραδοσιακός ακροατής προτιμώ τον αναλογικό ήχο.
Από ότι γνωρίζουμε όχι. Γενικά η ζήτηση βινυλίου είναι πολύ περιορισμένη - ειδικά στο symphonic metal - όποτε δύσκολα μια δισκογραφική παίρνει το ρίσκο να βγάλει LPs. Φυσικά αν αλλάξει κάτι στο μέλλον θα είσαι από τους πρώτους που θα ενημερωθεί .
 
Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για μια Ελληνική μπάντα να ξεφύγει από τα όρια των συνόρων και να κάνει διεθνή καριέρα;
Αρκετά δύσκολο. Οχι οτι μπάντες στο εξωτερικό έχουν πολύ πιο εύκολη δουλειά απλά εκεί τουλάχιστον υπάρχει περισσότερο  ενδιαφέρον από το κόσμο και καλύτερες  υποδομές και σε ότι αφορά τα media και σε οτι αφορά τα Live/festivals που διοργανώνονται. Γι αυτό βλέπεις κατά καιρούς μπάντες που έχουν ξεκάθαρους στόχους να κάνουν διεθνή καριέρα, να μετακομίζουν εκτός Ελλάδος.
 
Ο επίλογος ανήκει σε σένα, αφού σας ευχηθούμε τα καλύτερα για το νέο σας άλμπουμ.
Και εγώ σε ευχαριστώ  αλλά και το www.rocktime.gr  για τη συνέντευξη! Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλο τον κόσμο που στηρίζει τη μπάντα και το νέο δίσκο ειδικά αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Μας δίνει το κίνητρο να συνεχίζουμε να  γράφουμε και να παίζουμε τη μουσική που μας αρέσει.
 
 
Συνέντευξη στο  Δημήτρη Σαλτογιάννη

 

// Old Time Rock

// Live Favorites