Enochian Cross: "Προσπαθούμε να συνδυάζουμε διάφορα είδη της metal μουσικής"
Οι Enochian Cross είναι μία μπάντα που κινείται στα πλαίσια του extreme metal. Ιδρύθηκαν το 2011 και πρόσφατα κυκλοφόρησαν το πρώτο τους video clip με τίτλο “Forest Of Afterlife”. Με την ευκαιρία της κυκλοφορίας αυτής δέχτηκαν πρόθυμα να απαντήσουν στις ερωτήσεις μας.
Αφού σας καλωσορίσουμε στο rocktime.gr, θα θέλαμε να μας συστηθείτε ως συγκρότημα.

  Γεια χαρά! Οι Enochian Cross υπάρχουν από τον Χειμώνα του 2011, με σχετικά λίγες αλλαγές στη σύνθεση της μπάντας και αυτή τη στιγμή αποτελούνται από τον Γιάννη Ντίντα στα φωνητικά, τον Μιχάλη στα πλήκτρα, τον Θανάση και τον Γιώργο στις κιθάρες, τον Σίφη στο μπάσο και τον Γιάννη στα τύμπανα. Κινούμαστε στα πλαίσια του extreme metal και πριν μισό χρόνο περίπου κυκλοφορήσαμε το πρώτο μας single με τίτλο “Forest Of Afterlife” όπου η ηχογράφηση, η μίξη και το mastering πραγματοποιήθηκαν στο Made In Hell Studio (Αθήνα, Μοσχάτο) με τον David Prudent στη κονσόλα. Επίσης τα γυρίσματα από το video clip πραγματοποιήθηκαν στα Underground Music Studios (Αθήνα, Περιστέρι). Τη σκηνοθεσία και την επιμέλεια ανέλαβε ο Ιωάννης Ψύχος (Το Κουρδιστό Πορτοχάλι). Στα πλάνα μας υπάρχει και η ηχογράφηση του πρώτου μας ep.
Πώς προέκυψε η ονομασία Enochian Cross;
Ο Εnoch είναι φιγούρα όπου βρίσκεται στο βιβλίο της Γένεσης από τον οποίο προκύπτει και ο όρος “Enochian” όπου αποδίδεται σε occult γλώσσα ή γλώσσα των αγγέλων. Βρίσκεται στα προσωπικά ημερολόγια του John Dee και δημιουργήθηκε από αυτόν και τον EdwardKelly. Στην αρχή του συγκροτήματος δεν είχαμε καθορίσει ακριβώς τον ήχο μας και το στιχουργικό μας περιεχόμενο, καθώς η αρχική ιδέα έτεινε πιο πολύ σε πιο black metal μονοπάτια. Πλέον δε σημαίνει τίποτα. Είναι απλά ένα όνομα που μας αρέσει.
 
Χαρακτηρίζετε τη μουσική σας ως  extreme metal. Δεν είναι λίγο γενικός ο χαρακτηρισμός αυτός;
Ακριβώς επειδή ο όρος ''extreme'' είναι γενικός τον επιλέξαμε. Προσπαθούμε να συνδυάζουμε διάφορα είδη της metal, στα οποία είμαστε εξοικειωμένοι ατομικά ή ομαδικά, τα οποία να δένουν μεταξύ τους σε ένα αρμονικό σύνολο και να ενσωματώνονται στο προσωπικό μουσικό χαρακτήρα της μπάντας. Δεν θέλουμε τα κομμάτια μας να κατασταλάζουν σε έναν ήχο, όπως και δεν έχουν κάνει. Παρατηρώντας κάποιος τα κομμάτια μας από τότε που ξεκινήσαμε μέχρι τώρα, θα βρει riffs και μελωδίες που κυμαίνονται από το heavy, το thrash μέχρι και το black, και από το symphonic death μέχρι ακόμα και κάποια metalcore στοιχεία. Μέσα στα χρόνια έχουμε προσπαθήσει να κατασταλάξουμε σε κάτι πιο συγκεκριμένο, αλλά άντε να παρατήσεις ένα καλό ριφάκι μόνο και μόνο επειδή δεν είναι στο ιδίωμα σου. Αμαρτία είναι! :P
 
Ποιες είναι οι μπάντες από τις οποίες έχετε επηρεαστεί και με ποιον τρόπο προσπαθείτε να δημιουργήσετε κάτι ολότελα δικό σας.
Γενικά ο ήχος μας καθορίζεται ανάλογα με τα ακούσματα του καθενός μέσα στην μπάντα. Για να μιλήσουμε και πιο συγκεκριμένα όμως, θα έλεγα ότι τον ήχο μας τον έχουν επηρεάσει μπάντες όπως Septic Flesh, In Flames, Carach Anger, At The Gates e.t.c. Γενικά το να δημιουργήσουμε κάτι ολότελα δικό μας αυτή την στιγμή δεν αποτελεί κάποιον άμεσο στόχο της μπάντας. Αν αργότερα υπάρξει ένα ξεχωριστό στοιχειό στην μπάντα ή ένα ξεχωριστό ύφος που να μας χαρακτηρίζει τότε αυτό θα προκύψει φυσικά. Είναι ακόμα κάπως νωρίς να μιλάμε για αυτό.
 
Κυκλοφορήσατε το πρώτο σας video clip για το τραγούδι “Forest Of Afterlife”. Τι προσδοκάτε από αυτήν την κυκλοφορία;
Ναι κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του '14 και είναι η πρώτη μας επίσημη κυκλοφορία. Γενικά βασικός στόχος της μπάντας είναι η ηχογράφηση και η κυκλοφορία ενός  album. Αλλά επειδή κάτι τέτοιο απαιτεί χρόνο και χρήμα, είχαμε την ιδέα να κυκλοφορήσουμε ένα single ώστε να μπορούμε να δείχνουμε στον κόσμο ένα δείγμα της δουλειάς μας και παράλληλα να προσπαθούμε να προωθήσουμε την μπάντα και να την ανεβάσουμε όσο περισσότερο μπορούμε. Ελπίζουμε ο κόσμος να το ακούσει, να του αρέσει και να μας στηρίξει, ερχόμενος σε κάποια συναυλία για να ακούσει και άλλα πράγματα από εμάς.
 
Πώς προέκυψε η συνεργασία με τον David Prudent;
Επειδή είναι τρομερός τύπος θα λέγαμε. Αλλά είχαμε αποφασίσει να συνεργαστούμε μαζί του πριν τον γνωρίσουμε προσωπικά.
Γενικά ψαχνόμασταν πολυ όσον αφόρα την παράγωγη του single μας. Θέλαμε κάτι οικονομικό, αλλά και καλής ποιότητας. Αυτός ο συνδυασμός στην Αθηνά (για να μην μιλήσω για όλη την Ελλάδα) είναι πολυ δυσεύρετος. Μας τον πρότεινε ο ντράμερ μας λοιπόν, γιατί κάνει πρόβες με ένα άλλο του συγκρότημα στο στούντιο του David και ο ένας κιθαρίστας μας καθώς είχε ακούσει ήδη δουλειές του. Όποτε πήγαμε, μιλήσαμε, είδαμε ότι ο τύπος είναι συνεργάσιμος, τηρεί την προϋπόθεση με το οικονομικό και ποιοτικό ζήτημα και ότι γενικά μας συμφέρει η συνεργασία μαζί του και έτσι έκλεισε η συμφωνία. Επίσης ένας παραπάνω λόγος ήταν ότι ένας κιθαρίστας μας είναι στο proficiency και επειδή με τον David συνεννοούμαστε στα αγγλικά έκανε και παράλληλα εξάσκηση στο speaking!

 
Που κινείστε στη στιχουργική θεματολογία σας;
Στιχουργικά, επειδή σχεδόν όλα τα μέλη γράφουν στίχους, κινούμαστε σε διάφορα θέματα, από την περιγραφή και την αφήγηση γεγονότων μέχρι πιο κοινωνικά ζητήματα αλλά και ιδιαίτερες καταστάσεις όπως ο θάνατος, φυσικός ή ψυχικός, και άλλα τέτοια μίζερα. Γενικότερα μας ενδιαφέρει το υπαρξιακό ερώτημα κι ο θάνατος. Δεν έχουμε σε αυτόν μια ξεκάθαρη απάντηση και οι στίχοι κινούνται κυρίως στα όρια της υπαρξιακής αναζήτησης του ερωτήματος τι υπάρχει μετά και γενικά μια θεματολογία όπως αυτή εμφανίζεται στο χώρο του σύγχρονου ακραίου ήχου.
 
Με ποιο συγκρότημα που έχετε μοιραστεί τη σκηνή θα θέλατε να ξαναπαίξετε μαζί και για ποια μπάντα θα θέλατε να ανοίξετε τη συναυλία τους;
Εμείς νιώθουμε τον underground χώρο κάτι πολύ δικό μας και με όσες μπάντες μοιραστήκαμε το σανίδι έχουμε αποκτήσει καλές και κακές εμπειρίες. Βέβαια, προσπαθούν να κρατάμε πάντα τα θετικά και να μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Ειδική αναφορά θα θέλαμε να κάνουμε στους Amken και στους Acheron’s Chaos γιατι είναι γαμώ τα παιδιά και τα live μαζι τους μετρανε!! Από τις πραγματικα μεγαλες μπαντες που θα θελαμε να ανοιξουμε οι περισσοτερες εχουν περασει στην Ιστορια της μουσικης (π.χ. Death) κι από σημερινες μπαντες τους Machine Head, Fleshgod Apocalypse και Opeth. Θα είχαμε να μάθουμε πολλά και θα ήταν για μας κάτι πολύ περισσότερο από εμπειρία ζωής. Καλύτερα να πούμε ότι θα ήταν εμπειρία των πιο τρελών μας ονείρων.
 
Τι είναι αυτό που σας ελκύει στη metal σκηνή περισσότερο και τι είναι αυτό που σας απωθεί;
Μας ελκύει το γεγονός ότι συνεχεία εξελίσσεται, βγαίνουν καινούργια πράγματα. Από την άλλη μας απωθεί το γεγονός ότι ακόμα στην ελληνική σκηνή δεν έχουμε συνηθίσει (μαγαζιά και κοινό) ότι η metal μουσική είναι κάτι που αξίζει να το πληρώνεις για να το ακούσεις.
 
Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για μια νέα μπάντα να κάνει καριέρα, τόσο εντός, όσο και εκτός ορίων της ελληνικής επικράτειας;
Εδώ θα θέλαμε να γράψουμε κάτι κλίσε όπως είναι το ταλέντο, η σκληρή δουλεία και η έμπνευση αλλά στην πραγματικότητα οι δυνατότητες καριέρας μιας μπάντας βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με τα βάθος της τσέπης της.
 
Πότε να αναμένουμε μια full length δουλειά από τους Enochian Cross;
Κάτσε να βγει πρώτα το καινούριο album των Tool :P
 
Θα σας έλκυε μια κυκλοφορία σε βινύλιο (πχ ένα 7ιντσο single) δεδομένης της ανάκαμψης του αναλογικού ήχου παγκόσμια;
Γενικά η μουσική μας θέλουμε να βρίσκεται παντού και είμαστε παιδιά της εποχής μας, όποτε προτιμούμε τις ψηφιακές εκδόσεις.


Θα θέλαμε ο επίλογος να ανήκει σε σας, αφού πρώτα σας ευχαριστήσω εκ μέρους του rocktime.gr.
Καταρχήν ευχαριστούμε για την φιλοξενία, κατά δεύτερον τα λέμε στο Mosh του επομένου live. Υποστηρίξτε την ελληνική σκηνή και οι μπάντες δεν θα σας απογοητεύσουν!

Συνέντευξη στο Δημήτρη Σαλτογιάννη