ΕΡΜΑ: "Θέλουμε να παίζουμε επιθετική μουσική"
Saturday

27Dec

ΕΡΜΑ: "Θέλουμε να παίζουμε επιθετική μουσική"

Δημοσιεύθηκε από:

27/12/2014

Κατηγορία: Συνεντεύξεις

4575
Οι ΕΡΜΑ είναι μία punk rock μπάντα από την Άρτα. Πρόσφατα συναντηθήκαμε μαζί τους και δέχθηκαν με προθυμία να μας μιλήσουν για το πρώτο τους ΕΡ, που κυκλοφόρησε το 2013, αλλά και για τα σχέδιά τους για το μέλλον.
 
Καλώς ορίσατε στο φιλόξενο χώρο του www.rocktime.gr. Εν αρχή θα θέλαμε να μας συστηθείτε ως γκρουπ.
Καταρχήν ευχαριστούμε πολύ για την διαδικτυακή φιλοξενία. Είμαστε οι Έρμα, ένα τετραμελές σχήμα από την πόλη της Άρτας τα μέλη του οποίου, μετά από κάποιες αλλαγές στη θέση της κιθάρας είναι: Κώστας Μάνθας – φωνητικά, Γιάννης Γιώτης -κιθάρα, Μάρκος Ανδρέου στα τύμπανα και Κώστας Κοκοβές - μπάσο και δημιουργηθήκαμε την Άνοιξη του 2012.

Από πού προέρχεται η ονομασία και πως το όνομα αυτό προσδιορίζει τη μουσική σας ταυτότητα;
ΕΡΜΑ: (μεταφορικά) αρχές ή κίνητρα που κατευθύνουν τη συμπεριφορά ή τη δράση κάποιου, και με αυτό το όνομα θέλουμε να προϊδεάσουμε τον ακροατή, για το λόγο  τον οποίο διαλέξαμε την συγκεκριμένη μουσική έκφραση αυτών που βιώνουμε σαν πολίτες στον καθημερινό «παράδεισο» που ζούμε.

«Κρανίου τόπος» το πρώτο ΕΡ. Δώστε μας μερικές πληροφορίες για την ηχογράφηση και την παραγωγή του δίσκου.
Το πρώτο αυτοχρηματοδοτούμενο εγχείρημα μας, ηχογραφήθηκε στο στούντιο του Chris Koliopanos στην περιοχή της Γραμμενίτσας Άρτας και το artwork το επιμελήθηκε ο Πάνος Κορομήλιας. Περιέχει 6 κομματια,1 εισαγωγικό/ορχηστρικό και 5 ελληνόφωνα ροκ τραγούδια.

Ποια είναι η θεματολογία των στίχων σας; Διαβλέπω έντονα κοινωνικούς στίχους σε συνάρτηση και με την κρίση, η οποία ταλανίζει τη χώρα μας.
Θα έλεγα ότι αυτό που θέλουμε να θίξουμε κυρίως είναι η αμέτοχη στάση του καθενός μας στις αδικίες που συμβαίνουν στην κοινωνία μας, αλλά και την έλλειψη ανθρωπιστικών αξιών από αυτή.

Σε τι μορφή κυκλοφόρησε; Εγώ προσωπικά θα το προτιμούσα σε βινύλιο. Υπάρχει κάποια σκέψη για την κυκλοφορία του σε αναλογική μορφή;
Το ΕΡ μας κυκλοφορεί σε μορφή cd, το οποίο μπορείτε να το προμηθευτείτε από εμάς (μέσω του mail ermaband@hotmail.gr), αλλά μπορείτε και να το κατεβάσετε δωρεάν από το site της ελληνόφωνης ανεξάρτητης σκηνής. Σκέψη για βινύλιο υπάρχει για το επόμενο album μας.

Ποιες είναι οι μουσικές σας επιρροές; Προσωπικά διακρίνω επιρροές από Panx Romana και Τρύπες, αλλά και έντονες πινελιές από Power Metal.
Βασικές μουσικές μας επιρροές από την ελληνόφωνη σκηνή είναι οι Panx Romana, Χάσμα, ΑΤΜ. Σίγουρα υπάρχει και metal στοιχείο μιας και είμαστε fan του είδους, αλλά κυρίως από κλασικές heavy μπάντες.

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για μια μπάντα να ξεφύγει από τις επιρροές της και να δημιουργήσει το δικό της ήχο;
Δεν νομίζω ότι είναι δύσκολο αλλά ούτε και εύκολο. Όταν έχεις κάποια συγκεκριμένα αγαπημένα ακούσματα η επιρροή τους θα περάσει στο παίξιμό σου. Έχει να κάνει με τι μουσική θες να παίξεις. Το να φτιάξεις τον ήχο σου σαν μπάντα αν δουλέψεις αργά ή γρήγορα θα το καταφέρεις. Το δύσκολο, κατά την άποψη μου, είναι να φτιάξεις χαρακτήρα σαν σχήμα. Να έχεις ταυτότητα σαν μπάντα και σε αυτό δεν έχει να κάνει μόνο ο ήχος. Εμείς σαν «Έρμα» αυτό που θέλουμε είναι να παίξουμε επιθετική μουσική, με βαρύ ήχο και φυσικά να απολαμβάνουμε αυτό που παίζουμε και εμείς οι ίδιοι.

Τι να αναμένουμε από τους ΕΡΜΑ; Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;
Μετά από αρκετό καιρό αδράνειας λόγω προσωπικών υποχρεώσεων των μελών ξεκινήσαμε τη διαδικασία ηχογράφησης της δεύτερης δουλειάς μας και σε αυτό επικεντρωνόμαστε.
Είστε ένα συγκρότημα που κατοικοεδρεύει στην Άρτα. Αποτελεί αυτό ένα μειονέκτημα;
Το να δραστηριοποιείσαι σε μια επαρχιακή πόλη όπως η Άρτα έχει τα θετικά και τα αρνητικά του. Είναι θετικό ότι δεν έχουμε το πρόβλημα της απόστασης και η διαδικασία μιας πρόβας είναι κάτι πολύ εύκολο. Θετικό είναι και ο κόσμος, μιας και στην πόλη μας υπάρχει πολύ μεγάλο κοινό που ακούει ροκ μουσική και στηρίζει τα τοπικά σχήματα. Το κακό είναι ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να σε ακούσει καινούριο κοινό, και ότι φυσικά είναι πολύ πιο δύσκολο να προωθήσεις τη δουλειά σου.

Αν και το www.rocktime.gr εδρεύει στην Αθήνα, ο γράφων μένει στη Λάρισα. Να σας αναμένουμε σε κάποια φάση στη Λάρισα για κάποια εμφάνιση;
Χα! Μακάρι να καταφέρουμε κάποια στιγμή να εμφανιστούμε στα μέρη σας μιας και η Λάρισα είναι ένα μεγάλο αστικό κέντρο με μεγάλο κοινό. Ελπίζω να τα πούμε και από κοντά κάποια στιγμή! Όπως είπαμε και πριν είναι πιο δύσκολο για ένα σχήμα από επαρχία να αναδειχτεί και να "κλείσει" εμφανίσεις σε μεγαλύτερες σκηνές.
Με ποιο συγκρότημα θέλετε να περιοδεύσετε μαζί;
Panx Romana και Χάσμα.

Πότε να αναμένουμε ένα νέο άλμπουμ από την μπάντα σας;
Έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία ηχογραφήσεων και πιστεύω ότι πριν το καλοκαίρι του '15 θα είμαστε έτοιμοι!
Αφού σας ευχηθούμε τα καλύτερα για το μέλλον, θα θέλαμε να κλείσετε εσείς την παρούσα συνέντευξη.
Αγαπημένη μου ερώτηση. Θα μου επιτρέψετε να χρησιμοποιήσω (ξανά) ένα τετράστιχο της Κατερίνας Γώγου να "μιλήσει" για εμάς
Ξέρω πως λένε ψέματα οι εφημερίδες,
γιατί γράψανε ότι σου ρίξανε στα πόδια.
Ξέρω πως ποτέ δε σημαδεύουνε στα πόδια.
Στο μυαλό είναι ο Στόχος, το νου σου ε;

Συνέντευξη στον Δημήτρη Σαλτογιάννη