Εξομολογήσεις από τον Dennis DeYoung (Styx)
Thursday

1Jan

Εξομολογήσεις από τον Dennis DeYoung (Styx)

Δημοσιεύθηκε από:

01/01/2015

Κατηγορία: Συνεντεύξεις

4155
Ο θρύλος των Styx ως σόλο καλλιτέχνης κυκλοφόρησε ένα πανέμορφο dvd/cd τιτλοφορούμενο “DENNIS DEYOUNG AND THE MUSIC OF STYX!” Διαβάζοντας μία εξομολογητική του συνέντευξη, όπου αναφέρεται στην πρόσφατη κυκλοφορία του, την αγάπη του για τη μουσική και τι τον οδηγεί στα 67 του να συνεχίσει να ροκάρει και τι σημαίνει η κληρονομιά των Styx.
Κρίναμε λοιπόν όμορφο να τη μοιραστούμε με τους φίλους του rocktime.gr. τις απόψεις και τις σκέψεις του Dennis DeYoung.

Στην πραγματικότητα ο δίσκος "Dennis DeYoung and the Music of Styx Live in Los Angeles"  δεν έγινε απλά για μια κυκλοφορία της  Frontiers Records. Αυτό ήταν για μια τηλεοπτική εκπομπή.
Dennis: Θα σας πω την ιστορία. Ξεκίνησε με το κανάλι AXS-TV να  έρχονται σε μας και να με ρωτούν αν ήθελα να παίξω ζωντανά από το μουσείο Grammy. Όσο και να ήθελα να γίνει  αυτό, γίνεται συνήθως ακουστικά. Ο μανατζέρ  μου, Tim Orchard, και εγώ θα μας άρεσε η ευκαιρία να παρουσιάσω  ποιος είμαι στο παραδοσιακό Styx ροκ ιδίωμα. Είπα «ιδίωμα», όχι «ηλίθιος».
Το AXS είχε πρόσφατα κάνει το ίδιο με  τους John Forgerty και Ringo [Starr] στο El Ray [Θέατρο]. Αποφασίσαμε λοιπόν, ότι θέλαμε να το κάνουμε με αυτόν τον τρόπο. Βλέποντας το από την ροκ πλευρά, το οποίο είναι αυτό που κάνω, είναι σημαντικό, στο μέτρο που το προηγούμενο DVD ήταν η παράσταση της ορχήστρας, η οποία ήταν σπουδαία , αλλά αυτό δεν ήταν μια παρουσίαση,  του τι να κάνω το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, το οποίο είναι αυτό που βλέπετε σε αυτό το DVD. Πήγαμε εκεί, και η εταιρεία Frontiers  ενδιαφέρθηκε για ένα DVD με  ακουστικό show. Εμείς τους είπαμε ότι επρόκειτο  να το κάνουμε αυτό για το παραδοσιακό Styx ροκ κοινό και  ενθουσιάστηκαν. Το ακουστικό show μας είναι πραγματικά ψυχαγωγικό και είναι πραγματικά διασκεδαστικό να ακουστεί αυτό το υλικό. Αλλά το "Layla" ποτέ δεν θα ήταν hit αν είχε κυκλοφορήσει η δεύτερη έκδοση πρώτα.

Αυτό που έκανε αυτό το τραγούδι ήταν η φωτεινότητα με τον  Duane Allman στο τέλος.
 Dennis: Γράφτηκε για να είναι ένα τραγούδι σαν αυτό. Πολλά από τα τραγούδια των Styx ήταν απολύτως γραμμένα να είναι τραγούδια σαν αυτό. Όπως υπέροχο μπορεί να είναι το ακουστικό show, καθώς πρόκειται για μια εντελώς διαφορετική ματιά στη μουσική, ήμουν πεπεισμένος και αποφασισμένος , ότι θα πραγματοποιήσουμε τη ροκ εκδοχή.
Η εμφάνιση αυτή περιλαμβάνει τα τραγούδια του Tommy Shaw όταν  ήταν στους  Styx;
Dennis: Αυτό οφείλεται στον August Zadra.
 
Έχω δει κάποια από τα κλιπ διαδικτυακά που  τραγουδά και παίζει τραγούδια του Tommy.

Dennis: Δεν μπορούμε να κρίνουμε οποιοδήποτε από το “δαίμονα”  του YouTube. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς μουσικούς να θέλουν  να κριθούν από το YouTube. Συνεχίζω να λέω στους ανθρώπους, "Δεν γνωρίζετε τι είναι αυτό."
 Πες μου για το πως βρήκατε τον August Zadra.
Dennis: Πριν από τέσσερα χρόνια, ο μπασίστας μου,  εγκατέλειψε και ήταν αυτός που τραγουδούσε τις ψηλές αρμονίες. Ψάχνω λοιπόν για έναν μπασίστα που τραγουδά ψηλά.
Ο γιος μου με καλεί στις 12:30 το βράδυ και λέει, "Ξύπνα, γέρο." Πηγαίνω  κάτω στο διαμέρισμα και βλέπω  στον υπολογιστή τον August  Zadra σε μια μπάντα διασκευών   στο LA , που ονομάζεται The Grand Illusion. Κοιτάζω και σκέφτομαι, "είναι  πραγματικά αληθινό;», επειδή αυτός ο τύπος το έχει. Λέω στον  Tim να τον καλέσει μέχρι και ο August  θεωρεί ότι ήταν μα….ς.
Σκέφτηκε , ότι ένας από τους φίλους του που του έκαμε πλάκα.  Πετάξαμε στο Λος Άντζελες,  μιλήσαμε και είπα:  "Ας κάνουμε κάποια πράγματα"... Ήταν νευρικός. Το κατάλαβα  και είπα: "είμαι πεινασμένος. Ας πάμε να φάμε". Πήγαμε και φάγαμε και μιλήσαμε για περίπου μια ώρα. Ήρθαμε πίσω και αρχίσαμε να παίζουμε και ήξερα ότι ήταν η "γάτα". Εάν δεν ήταν για αυτόν, δε θα το είχα κάνει αυτό.
Μπορώ να τραγουδήσω όλα αυτά τα τραγούδια  πολύ καλά, ως  Dennis DeYoung, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα . Χρειάζεται ο  κιθαρίστας  που γνωρίζει το υλικό  και μπορεί να ακούγεται σαν τις εγγραφές (ηχογραφήσεις) και το κάνει . Για άλλη μια φορά, κανείς δεν είναι Dennis De Young και κανείς δεν είναι ο Tommy Shaw,  εκτός από αυτούς τους τύπους.

Αλλά…
Dennis: Θα σας αφήσω να λέτε "αλλά" ...  δεν μπορείς να τους έχεις μαζί στην ίδια σκηνή, αλλά αυτό είναι αρκετά καλό .
 
Ήταν διασκεδαστικό να πάτε πίσω και να παίξετε τραγούδια όπως το "Blue Collar Man" και "Foo
lin’ Yourself? ". Τι γίνεται όμως  με το "Crystal Ball";  Αυτό το τραγούδι είναι τόσο «Tommy Shaw», που φαντάζομαι πολλούς οπαδούς που μπορεί να ήταν  διστακτικοί να το τραγουδήσεις αυτό.
Dennis: Το  άκουσα αυτό. Ποια είναι η γνώμη σου;

Ακούγεται πάρα πολύ καλό, οφείλω να ομολογήσω. Η παράσταση ακούγεται απλά εκπληκτική . Η μίξη είναι τέλεια. Κατά κάποιο τρόπο, αυτό είναι Styx συναυλία κατά κάποιο τρόπο πίσω στο 1980 …
Dennis: Ακούω αυτήν την συναυλία  στον υπολογιστή μου, ο οποίος είναι συνδεδεμένος με πολύ ωραία ηχεία ... Είμαι της παλιάς σχολής μουσικός  και απλώς προσπαθώ να ακούγεται καλά στα ηχεία. Θυμάστε αυτά τα πράγματα;  Ήταν αυτά τα κουτιά που κάθονται στο πάτωμα και η μουσική βγαίνει από αυτά. Όταν είδα ότι και αυτό υπάρχει στον υπολογιστή, τότε είπα, «αποστολή εξετελέσθη». Το πιο δύσκολο πράγμα που πρέπει να κάνετε κατά την μείξη για ένα live άλμπουμ είναι να το κάνετε να ακούγεται ζωντανά. Το CD αποδείχθηκε καλό και αυτό είναι ένα θαύμα, γιατί δεν αναμιγνύεται στην εικόνα, και είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Τι μάτι σου λέει είναι διαφορετική συναυλία από ό, τι αυτί σας  ακούει. Όταν κοιτάς κάτι, υπάρχει η προσδοκία του τι θα πρέπει να ακούγεται από το περιβάλλον που ψάχνετε σε αυτό. Είναι ακριβώς ο τρόπος που λειτουργεί, και αυτό είναι ένα πολύ παράξενο φαινόμενο. Δεν είχα το χρόνο να κάνει δύο ξεχωριστές μείξεις. Είμαι λοιπόν  πολύ ευγνώμων που ήμουν  σε θέση να το κάνουμε αυτό.

Εξηγήστε μας πώς λειτουργεί. Γιατί είναι αυτό το τραγούδι κάτι διαφορετικό από τους άλλους;
 Dennis: Είναι πολύ περίπλοκο. Επιτρέψτε μου να σας το εξηγήσω αυτό. Βλέπεις ανθρώπους να μιλούν για πράγματα όπως αυτό στο Διαδίκτυο όλη την ώρα και δεν ξέρουν τίποτα… Εσείς ή οποιοσδήποτε άλλος στον κόσμο μπορεί να καταγράφει κάθε τραγούδι που γράφτηκε ποτέ από κανέναν σε ένα δίσκο ή CD. Εφ 'όσον είναι μόνο ηχογραφημένη μουσική, τότε μπορείτε να το κάνετε αυτό, εφ' όσον δεν αλλάζουν τους στίχους ή τις συνθέσεις. Επιτρέψτε μου να γίνω πιο σαφής, διότι μερικές φορές οι τραγουδοποιοί έχουν τον έλεγχο των πνευματικών δικαιωμάτων τους. Οι Beatles ποτέ δεν το έκαναν.

Ως live άλμπουμ, το set list λειτουργεί πολύ καλά...
Dennis: Ένα set list που είναι το δεύτερο πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε σε μια παράσταση. Το πρώτο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε σε μια παράσταση είναι παίζεις σωστά τα τραγούδια!!!

Είναι γλυκόπικρο ότι οι Styx χρησιμοποιούνται για να είναι γνωστοί  με αυτόν τον τρόπο;
Dennis: Έδωσα όλη μου τη ζωή σε αυτή τη μπάντα. Ήταν για όλη την επαγγελματική μου ζωή. Αν έχετε ακολουθήσει την  σόλο καριέρα μου, τότε θα δείτε ότι ποτέ δεν έδωσα το ένα τέταρτο της ενέργειας στην σόλο καριέρα μου που έκανα στους  Styx.  Δεν θέλησα ποτέ μια σόλο καριέρα. Μου αρέσει να είμαι σε ταινίες. Κατά συνέπεια, όταν κοιτάω αυτό, ναι, εννοώ, ξέρεις, Styx ήταν τόσο σημαντική και τόσο αναγκαία στη ζωή μου. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος που μπορείτε απλά να περπατήσετε μακριά από αυτό. Είναι εκεί κάθε μέρα, επειδή είμαι προφανώς σε ανταγωνισμό και είχα  πολύ καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία ... σε ανταγωνισμό με τον εαυτό μου. Για τους οπαδούς, υπάρχουν δύο επιλογές … Είμαστε όλοι εκεί , αρπάζοντας την ίδια πίτα και προσπαθούμε να πάρει το μερίδιο μας.

Δοκιμάστε να κερδίσετε χρήματα γράφοντας για τη μουσική;
 Dennis: Επιτρέψτε μου να σας πω αυτό, και νομίζω ότι είχαμε πριν αυτή τη συζήτηση.  Οι μουσικοί δεν μπορούν να υφίστανται από τις ζωντανές εμφανίσεις και μόνο, για να κάνουμε τους ανθρώπους να έρθουν στις συναυλίες μας θα πρέπει να έχουν γνώση της μουσικής μας, το οποίο είναι ό, τι το ραδιόφωνο και βίντεο που χρησιμοποιείται για να το κάνει. Τώρα, όταν έχετε ένα εκατομμύριο επιλογές, το οποίο είναι το Διαδίκτυο, δεν έχετε καμία επιλογή. Κανείς δεν μπορεί να αποκρυπτογραφήσει ανάμεσα εκατομμύρια. Το λέω αυτό με απόλυτο σεβασμό …

Κάποτε είπες ότι ήσουν τυχερός που έζησες  στο σωστό χρόνο...
Έζησα στην καλύτερη στιγμή στην ανθρωπότητα που να είναι κάποιος μουσικός, έχοντας μεγάλες ευκαιρίες.

Μία προσωπική ερώτηση. Είσαι ικανός πλέον, αποστασιοποιημένα να σκεφτείς: ’’αυτή είναι η καριέρα μου πλέον… δεν είμαι πλέον στους Styx.”  Είσαι συμβιβασμένος με αυτό;
 
Dennis: (μεγάλη παύση…) θα παραθέσω μία κουβέντα του Tommy Shaw: “Never say never.”
Αυτά και άλλα πολλά δήλωσε σε μία μακροσκελέστατη συνέντευξη ο λαλίστατος Dennis De Young στο www.classicrockrevisited.com
 
Επιμέλεια- Μετάφραση: Νότης Γκιλλανίδης