Broken Morning: "Θέλαμε ο ήχος μας να έχει αναφορές στα '70s"
Thursday

22Jan

Οι Broken Morning είναι ένα hard rock/stoner συγκρότημα από την Αθήνα, το οποίο πριν λίγους μήνες κυκλοφόρησαν τον πρώτο τους δίσκο “Strangers Among Strangers”. Επικοινωνήσαμε πρόσφατα με το Βασίλη Σωτηρίου και με προθυμία δέχθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις μας.
Αφού σας καλωσορίσουμε στο rocktime.gr θα θέλαμε αρχικά να μας συστηθείτε ως συγκρότημα.
Λεγόμαστε Broken Morning ιδρυθήκαμε το 2010.Η σύνθεση της μπάντας αποτελείται από τον Βασίλη Σωτηρίου (μπάσο, φωνή) , Ηλέκτρα Τεμπονέρα (κιθάρες) και Δημήτρη Αντωναίο (τύμπανα). Από το 2013 προστέθηκε και ο Δημήτρης Ζάκας (πλήκτρα). Το πρώτο demo-EP μας κυκλοφόρησε σε περιορισμένες κόπιες το 2012. Έπανακυκλοφόρησε το 2014 με τίτλο ''Strangers Among Strangers'' με καλύτερη παραγωγή και νέο υλικό. Ηχογραφήθηκε στo ''made in hell studio'' υπο την καθοδήγηση  του David Prudent.Αποτελείται από εφτά blues/hard rock κομμάτια.

Τι σημαίνει η ονομασία Broken Morning; Πώς γεννήθηκε αυτός ο τίτλος;
Για το νοήμα δεν είμαι ακριβώς αρμόδιος να απαντήσω γιατί θα δώσω την δική μου εκδοχή και δεν το θέλω. Είναι τίτλος κομματιού μιας από τις αγαπημένες μου μπάντες, των Spiritual Beggars και κύρια επιρροή για να δημιουργήσω αυτή την μπάντα και το χρησιμοποίησα γιατί το θεωρούσα ταιριαστό με το συναίσθημα που ήθελα να βγάζει η μουσική μας.
 

Δώστε μας κάποιες πληροφορίες για την ηχογράφηση και την παραγωγή του δίσκου “Strangers Among Strangers
Το πρώτο μας άλμπουμ ηχογραφήθηκε στο ‘’made in hell studio’’ σε παραγωγή του David Prudent. Ήταν μια πολύ ευχάριστη διαδικασία γιατί πιστεύω η καθοδήγηση του David ήταν πολύ καθοριστική καθώς μας έμαθε νέους τρόπους να δουλεύουμε στο studio, πιο εύκολα και πιο στοχευμένα για την εκπλήρωση του αρχικού μας οράματος για αυτόν τον δίσκο. Merci beaucoup monsieur David Prudent!

Που κινούνται θεματολογικά οι στίχοι σας;
Τόσο μουσικά όσο και στιχουργικά δεν θέλουμε να βάζουμε όρια η ταμπέλες. Κάποια τραγούδια μας βασίζονται σε προσωπικά βιώματα (heal my soul, hard lovin’ woman) αλλά βασίζονται σε ταινίες ή μυθολoγία (until the sun falls,evil rise) και κάποια έχουν πιο ελεύθερο νόημα(the stranger,blue sky).
 
Τελικά είμαστε ξένοι ανάμεσά μας;
Ο τίτλος σε πρώτο επίπεδο είναι σατυρικός και αναφέρεται στο γεγονός ότι στις περισσότερες συναυλίες ελληνικών συγκροτημάτων το μεγαλύτερο ποσοστό του κοινού παίζει και αυτό σε μπάντες οπότε και κοινό και μπάντες θέλουν δεν θέλουν γνωρίζονται μεταξύ τους! Αν και πιστεύω ότι πλέον αυτό το γεγονός έχει αρχίσει σιγά-σιγά να αποτελεί παρελθόν καθώς όλοι και περισσότερος κόσμος στηρίζει τα μικρά live σε σχέση με προηγούμενες δεκαετίες. Σε δεύτερο επίπεδο ναι θεωρώ ότι ο σύγχρονος άνθρωπος βιώνει την μοναξιά και την απομόνωση σε πιο τραγικό επίπεδο με την άνθηση των social media και της τεχνολογίας και την κυριαρχία της εικόνας. Όπως έλεγε ο Francis Bacon:
Η χειρότερη μοναξιά είναι να μην έχεις αληθινές φιλίες.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τη μουσική σας δεδομένων των επιρροών σας από τα 70’ς;
Στις αρχές ξεκινήσαμε σαν μια heavy blues μπάντα στο στυλ (Cream, Hendrix, Mountain) αλλά πλέον έχουμε πιο heavy στοιχεία και metal πινελιές. Ανέκαθεν όμως θέλαμε ο ήχος να έχει αναφορές στα 70s μέσα από ένα μοντέρνο πρίσμα όπως οι Spiritual Beggars και άλλες μπάντες της σουηδικής σκηνής.
 
Ποιες μπάντες έχουν επηρεάσει τη δουλειά σας;
Eπειδή είναι πάρα πολλές ενδεικτικά θα αναφέρουμε: Spiritual Beggars, Firebird, Graveyard, Blood Ceremony και Cathedral. Επίσης λατρεύουμε Nightstalker και Planet of Zeus.

Κάνατε κάποιες προσπάθειες προώθησης του άλμπουμ με συναυλίες;
Φυσικά! Θέλουμε όποτε μας δίνεται η ευκαιρία να μοιραζόμαστε την μουσική μας με όσο περισότερο κόσμο γίνεται και να περνάμε καλά.
Για την προωθηση του δίσκου έχουμε παίξει σχεδόν σε όλα τα rock μαγαζιά της Αθήνας (An Club , After Dark, Rainbow, Revenge of Rock κτλ.) καθώς και στο music festival στην Θήβα.

Αν και το  rocktime.gr εδρεύει στην Αθήνα, ο γράφων μένει στη Λάρισα. Να σας αναμένουμε σε κάποια φάση στη Λάρισα για κάποια εμφάνιση;
Σίγουρα άμα μας δινόταν αυτή η ευκαιρία θα ήμασταν παραπάνω από θετικοί. Οι εμπειρίες που αποκομίσαμε από την πρώτη συναυλία εκτός Αθηνών στην Θήβα ήταν κάτι παραπάνω από θετικές, οπότε ξέρουμε ότι τέτοιες συναυλίες είναι κάτι το ξεχωριστό. Γνωρίζουμε αρκετούς μουσικούς της ελληνικής σκηνής με έδρα τους την Λάρισα που έχουν καταφέρει πολλά οπότε είμαστε γνώστες της δραστήριας τοπικής σκηνής. 

Ο αναλογικός ήχος έχει επανέλθει στο προσκήνιο. Μάλιστα αρκετά ελληνικά συγκροτήματα κυκλοφορούν τους δίσκους τους και σε βινύλιο. Σκέφτεστε το ενδεχόμενο μιας κυκλοφορίας σε βινύλιο;
Αν μας δινόταν αυτή η δυνατότητα και ήμασταν σίγουροι ότι θα γινόταν όπως πρέπει θα προχωρούσαμε σε αυτή την κυκλοφορία.Eίναι μέσα στους μελλοντικούς μας στόχους.

Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον;
Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε τις ηχογραφήσεις για τον διάδοχο του ''Strangers Among Strangers''. Ο δίσκος θα ονομάζεται ''Victory Through Loss'', θα αποτελείται από 8 ή 10 κομμάτια και θα είναι πιο σκοτεινό και ψυχεδελικό σε σχέση με τον προκάτοχο του. Έχουμε δημοσιεύσει ένα κομμάτι του στο youtube το οποίο μπορείτε να δείτε σε αυτόν τον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=IVKW4EpMmxY&index=5&list=PLkgSIeRh2ICL8clWa2lHfOuuF3rgvBcAO

Τι είναι αυτό που σας ελκύει στη μουσική σκηνή περισσότερο και τι είναι αυτό που σας απωθεί;
 Αυτό που μας ελκύει είναι το επίπεδο που έχει ανέβει κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια και να συνεργαζόμαστε με μπάντες που γουστάρουμε την μουσική τους (ανεξαρτήτου είδους), να οργανώνουμε καλά lives και να περνάμε καλά. Αυτό που μας απωθεί μερικές φορές είναι οι κλίκες. Δεν είναι κατακριτέα η ύπαρξη τους (στην Ελλάδα ζούμε) αλλά είναι κατακριτέα η στάση τους όταν μεροληπτούν η προπαγανδίζουν για να προβληθούν.

Αφού σας ευχαριστήσουμε θα θέλαμε ο επίλογος να ανήκει σε σας.
Ευχαριστούμε και εμείς για την φιλοξενία! Mιας που είναι της μόδας οι εκπομπές μαγειρικής η συνέντευξη θα τελειώσει με μια διαπίστωση:
Δεν υπάρχει καλύτερος συνδυασμός από το να βλέπεις spaghetti western και να τρως spaghetti ταυτόχρονα! (ειδικά την τριλογία του Sergio Leone).


Συνέντευξη στον Δημήτρη Σαλτογιάννη