Inmost Ego: "Μας ενδιαφέρει να είμαστε δημιουργικοί"
Wednesday

25Mar

Με αφορμή την σχετικά πρόσφατη εμφάνιση των Inmost Ego στο A.M.A. Fest Vol V, στο Stage στη Λάρισα, βρήκαμε την ευκαιρία και μιλήσαμε με τον Βασίλη Καραμπίλια, τραγουδιστή του σχήματος για την κυκλοφορία τους “Breathe”, αλλά και για τα μελλοντικά τους σχέδια.
Βασίλη, να σε καλωσορίσουμε στο rocktime.gr. Θα θέλαμε αρχικά να μας πεις μερικά λόγια για τους Inmost Ego.
Καλώς σας βρήκα! Οι Inmost Ego υπάρχουν εδώ και μία 10ετία, έχοντας βέβαια παλιότερα έναν διαφορετικό μουσικό προσανατολισμό, όπου από τα παλιά μέλη έχουν παραμείνει ο Μίλτος στην κιθάρα, ο Αβραάμ στα πλήκτρα και ο Γιάννης στο μπάσο και δεύτερα φωνητικά. Η τωρινή σύνθεση ολοκληρώθηκε πριν περίπου έναν χρόνο με την προσθήκη την δική μου στα φωνητικά και του δεύτερου Γιάννη του συγκροτήματος σε τύμπανα και κρουστά.

Τι σημαίνει η ονομασία Inmost Ego και με ποιο τρόπο χαρακτηρίζει αυτό τη μουσική σας κατεύθυνση;
Το όνομα θα μπορούσε να μεταφραστεί σαν το “εσώτερο εγώ” και ουσιαστικά δεν αποτελεί - όσο γνωρίζουμε τουλάχιστον - κάποιον δόκιμο όρο. Όμως για εμάς αντιπροσωπεύει μία ξεχωριστή οντότητα που δημιουργείται όταν εμείς οι 5 συναντιώμαστε μουσικά. Είναι η περιοχή ανάμεσα στο χάος του ασυνείδητου του καθενός μας που μπορεί να δημιουργεί ιδέες και συναισθήματα και της οργάνωσης του συνειδητού που καλείται να πάρει αυτό το υλικό και να το μετουσιώσει σε κάτι που να μπορεί να το βιώσει και ο ακροατής. Και είναι πάρα πολύ ωραίο όταν έχεις καταφέρει να δημιουργήσεις μία ομάδα ατόμων που να μπορεί ο καθένας να αντιληφθεί τον άλλον και να τον βοηθήσει να μετουσιώσει σε μουσική ότι τον βασανίζει αποκαλύπτοντας τελικά στην πορεία το “εσώτερο εγώ” όλης της ομάδας. Σαν αποτέλεσμα βέβαια όπως καταλαβαίνεις η μουσική μας κατεύθυνση είναι ευμετάβλητη και έχει να κάνει με το τί βιώνουμε ατόμικα και σαν ομάδα την κάθε διαφορετική περίοδο.
 

Μίλησέ μας για τη νέα σας κυκλοφορία, το “Breathe” EP.
Το "Breathe" είναι ένας extended play δίσκος με 5 κομμάτια. Η παραγωγή, η μίξη και το master έγινε εξ' ολοκλήρου από εμάς. Αποτελεί την πρώτη κυκλοφορία μας με το καινούργιο line up και νομίζω ότι έχουμε μια πολύ καλή δουλειά αν λάβουμε υπ’ όψιν ότι κάνεις από εμάς δεν είναι sound engineer. Δημιουργικά τώρα το Breathe αποτελεί μια mini concept κυκλοφορία και προμηνύει την κυκλοφορία του καινούριου μας LP. Σε αυτό το σημείο πρέπει ευχαριστήσουμε την Άρτεμις Κατσαμπάνη για τον πολύ όμορφο πίνακά της που μας άφησε να χρησιμοποιήσουμε και την δημιουργία του artwork και τον Γιώργο Θεοφάνους από τους Kollektiva για την ηχοληψία.

Με ποιο τρόπο μπορεί κάποιος να προμηθευτεί το ΕΡ;
Όλα τα κομμάτια μπορείτε να τα ακούσετε δωρεάν μέσω YouTube, ReverbNation και Spotify. Επίσης έχουμε ανεβάσει ένα torrent bundle για αυτούς που θέλουν το EP στην ηλεκτρονική τους δισκοθήκη ενώ υπάρχουν και στο iTunes για όσους θέλους να μας υποστηρίξουν περαιτέρω. Αν πάλι θέλετε hardcopy του δίσκου ή μπλουζάκι μπορείτε να απευθυνθείτε στην σελίδα μας στο facebook (https://www.facebook.com/inmostego), να μας στείλετε ένα email στο inmostego@gmail.com ή να έρθετε σε κάποιο από τα επόμενα live μας για να μας δείτε κι από κοντά.

Που κινείται η θεματολογία των στίχων σας; Μπορούμε να μιλήσουμε για μία concept κυκλοφορία;
Γενικά επειδή τους περισσότερους στίχους τους γράφω εγώ είναι ένας τομέας που μπορώ να εμβαθύνω λίγο περισσότερο. Για κάποιο λόγο το μυαλό μου - το εγώ μου αν θέλετε - έχει διαλέξει να με βασανίζει αδυσώπητα με εικόνες που είμαι σίγουρος ότι προέρχονται από το ασυνείδητο μου. Αυτές παρουσιάζονται συνήθως είτε με τη μορφή ημερήσιας ονειροπόλησης είτε με μέσω έντονα βιωματικών ονείρων. Την περίοδο που έγραφα στίχους για το Breathe, από την πρώτη στιγμή που άκουσα τις πρώτες μελωδίες που είχαν γράψει οι υπόλοιποι άρχισα να βομβαρδίζομαι από παραστάσεις που με παρέπεμπαν στην αμαρτία. Όχι όμως με την κλασσική θρησκευτική της έννοια αλλά την αμαρτία ως μέσο που μας απομακρύνει από τον εαυτό μας, μας κάνει να αισθανόμαστε άσχημα για αυτό που είμαστε μέχρι τελικά να έρθει η πτώση και η παραδοχή αυτής της κατάστασης ως φυσιολογικής. Θα έλεγε κάνεις ότι το EP αποτελεί την ιστορία ενός ανθρώπου που ενώ ως καθαγιασμένος δεν πράττει (nirvana) ξεκινά μία διαδρομή στον ανθρώπινο πόνο και αντιλαμβανόμενος την απώλεια της ακινησίας του φτάνει μέχρι την στιγμή της πτώσης του όπου εμπεδώνει την αιώνια επιστροφή του Nietzsche και συστρέφεται θετικά μαζί με τον Rimbaud και τους υπόλοιπους καταραμένους. Ο στόχος μας βέβαια είναι η ανάγνωση των στίχων μας να είναι πολυεπίπεδη και ο κάθε ακροατής να βρίσκει στοιχεία του εαυτού του και της δικής του διαδρομής μέσα σε αυτούς ασχέτως πορείας και προσωπικής ιδιορρυθμίας.
Ο δίσκος είναι concept έχει όμως μία ιδιομορφία. Αν και το κάθε τραγούδι αποτελεί ένα κεφάλαιο στην πτώση του ήρωα αυτά δεν είναι τοποθετημένα με την πορεία που αυτός ακολουθεί. Για να ξεδιπλωθεί η ιστορία πρέπει ο ακροατής να βρει την σωστή σειρά!

Μουσικά, πού θα κατατάσσεσαι τη μουσική σας; 
Δεν έχουμε ασχοληθεί και δεν μας ενδιαφέρει να κατατάξουμε κάπου το μουσικό αποτέλεσμα που προκύπτει από το συγκρότημα γιατί εφ’ ενός πιστεύουμε ότι η μουσική είναι ενιαία κι αφετέρου δεν θέλουμε και οι ίδιοι να περιοριστούμε σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Καθαρά και μόνο για να μπορούμε να συμπληρώσουμε το tag με το μουσικό είδος που ζητάνε πολλά site χρησιμοποιούμε τον όρο post-prog.

Ποιες είναι οι μουσικές σας επιρροές; Ποιες μπάντες σας χαρακτήρισαν ως μουσικούς; 

Πολλές και διάφορες! Και οι πέντε στην μπάντα έχουμε πολύ διαφορετικά ακούσματα και αυτό θεωρούμε ότι είναι το μεγάλο μας πλεονέκτημα. Ο κάθε ένας κατά τη διάρκεια της σύνθεσης ή του μουσικού πειραματισμού φέρνει τα δικά του στοιχεία και μέσω του συγκερασμού των επιμέρους εμπειριών/ακουσμάτων προκύπτει κάτι καινούργιο και κατά την άποψη μας αρκετά ενδιαφέρον.
Προσωπικά μιλώντας, πάντα είχα μια πολύ ιδιαίτερη σχέση με μπάντες ή καλλιτέχνες που είχαν τραχιές και βαριές φωνές και με progressive σχήματα όπως οι Tea Party,The Doors,Paradise Lost, Tool, Dream Theater, Vast, Nick Cave κλπ. Αν έπρεπε να διαλέξω 3 μπάντες που με χαρακτηρίζουν σαν μουσικό αυτές είναι οι Tool, οι The Doors και οι The Tea party. 

Πότε να αναμένουμε ένα full length άλμπουμ;
Θα προσπαθήσουμε για όσο πιο σύντομα γίνεται. Αυτή την στιγμή είμαστε στην διαδικασία ολοκλήρωσης κομματιών που υπάρχουν και δημιουργίας νέων και με το που τελειώσουμε θα αρχίσουμε την διαδικασία ηχογράφησης του δίσκου.

Να το αναμένουμε και σε αναλογική μορφή, καθώς το βινύλιο επανακάμπτει με γοργούς ρυθμούς;
Θα το δούμε όταν έρθει η ώρα. Υπάρχει σαν ιδέα και θα μας άρεσε η κυκλοφορία του δίσκου σε βινύλιο αλλά επειδή τρέχουμε και χρηματοδοτούμε τα πάντα μόνοι μας αν έρθει θα έρθει σε δεύτερο χρόνο.

Σας απολαύσαμε ζωντανά στη Λάρισα. Πώς πήγε συναυλιακά η χειμερινή περίοδος; Σχεδιάζετε κάποιες επιπλέον εμφανίσεις για φέτος; 

Κάναμε κάποιες εμφανίσεις που πήγανε καλά με το κοινό να ανταποκρίνεται θετικά αν και δεν ξέρει ακόμα τα κομμάτια και παίζουμε ελάχιστες διασκευές. Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε στην πορεία είναι και να οπτικοποιήσουμε την μουσική μας ώστε να αυξήσουμε την επίδραση της στο κοινό. Όσον αναφορά στις μελλοντικές εμφανίσεις, επειδή είμαστε σε στάδιο σύνθεσης και του πειραματισμού κάνουμε ένα μικρό διάλειμμα. Σίγουρα όμως μέχρι το καλοκαίρι θα κάνουμε μερικές ακόμη.

Με ποιο συγκρότημα θα ήθελες να μοιραστείς τη σκηνή μαζί τους;
Χμμμμ. Από ελληνικά σίγουρα με τους Universe 217. Από ξενόφερτα με τους Tool και τους Tea Party.

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον; 
Η δημιουργία ενός πολύ καλού LP, να κάνουμε καλές εμφανίσεις και να είμαστε δημιουργικοί. Όλα τα άλλα θα έρθουν να μας χτυπήσουνε την πορτα.

Γενικότερα πώς είναι τα πράγματα στην ελληνική ροκ μουσική σκηνή και ποιες οι προοπτικές μιας διεθνής καριέρας;

Δε νομίζω ότι υπάρχει σκηνή στην Ελλάδα με την έννοια που υπάρχει έξω. Υπάρχουν σίγουρα πολλές ταλαντούχες μπάντες και καλλιτέχνες που παίζουν όμως για ένα πολύ περιορισμένο κοινό που έχει την όρεξη να ανακαλύψει καινούργια καλή μουσική.
Όσον αφορά στη διεθνή καριέρα, ναι υπάρχουν προοπτικές αφού είμαστε αγγλόφωνη μπάντα αλλά υπάρχουν πολλές δυσκολίες που πρέπει να παρακαμφθούν. Σίγουρα είναι ένα από τα όνειρα μας αλλά πρωτίστως μας ενδιαφέρει να είμαστε δημιουργικοί κι ότι είναι να έρθει θα έρθει!

Αφού σε ευχαριστήσουμε και σου ευχηθούμε τα καλύτερα για το μέλλον, θα θέλαμε ο επίλογος να ανήκει στους Inmost Ego. 
Ευχαριστούμε και εμείς Δημήτρη για τη συνέντευξη και τη φιλοξενία και να σου ευχηθούμε με την σειρά μας να έχετε πολυπληθές αναγνωστικό κοινό. Για επίλογο να παραθέσω ένα αγαπημένο ποίημα του Bertolt Brecht που ονομάζεται “Απολαύσεις”:
"Η πρώτη ματιά το πρωί απ' το παράθυρο
Το παλιό βιβλίο που βρέθηκε ξανά
Ενθουσιασμένα πρόσωπα
Χιόνι, η αλλαγή των εποχών
Η εφημερίδα
Ο σκύλος
Η διαλεκτική
Να κάνεις ντους, να κολυμπάς
Παλιά μουσική
Άνετα παπούτσια
Τη σύγχρονη μουσική
Να αφομοιώνεις
Να γράφεις, να φυτεύεις
Να ταξιδεύεις
Να τραγουδάς
Να' σαι φιλικός"

Συνέντευξη στο Δημήτρη Σαλτογιάννη