Serti.Co: "Ακροατές μην καταπίνετε αμάσητες τις κορώνες που σας σερβίρουν"
Το άλμπουμ «Η Πόλη Του Καρχαρία» κυκλοφόρησε πρόσφατα από τη δισκογραφική εταιρεία «αυλός» και ο Βαγγέλης Βαζαίος δέχθηκε πρόθυμα να μας μιλήσει για τη νέα αυτή κυκλοφορία, καθώς και για τα μελλοντικά τους σχέδια.
Βαγγέλη, αφού σε καλωσορίσουμε στο rocktime.gr θα θέλαμε να μας μιλήσεις για την έως τώρα πορεία σου.
Σας απαντώ με στίχους από ένα παλιό μου τραγούδι με τίτλο ΝΩΕ.  
Η πορεία σε νότες με λάδια. Σακούλες καπότες μ' αλάτια.  Ξεβρασμένος αφρός η ζωή μου πίσσα κομμάτια. Τα χρόνια μου ανέβαινα το Αιγαίο να κατεβαίνω. Έγραφα στίχους άγραφους. Στίχους αχαρτογράφητους. Μετά σιωπούσα. Περίμενα. Μιλάμε για καραβιές τραγούδια. Ώσπου σε κάποια φάση αποφάσισα ότι έπρεπε επειγόντως να σώσω ότι αγαπούσα. Έτσι το 2005 κυκλοφόρησα το πρώτο μου βιβλίο - λεύκωμα απ' τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ με τίτλο. ΣΤΑΣΙΜΟΙ ΣΤΙΧΟΙ ΣΕ ΣΤΑΣΙΜΑ ΝΕΡΑ. Μια επιλογή αποτελούμενη από 30 εικονογραφημένα τραγούδια.  Μετά  από δύο χρόνια έβγαλα το πρώτο μου cd  ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΤΑΞΙΔΙ.  Είχα την χαρά και τιμή να συνεργαστώ με μουσικούς όπως οι ΛΑΥΡΕΝΤΗΣ ΜΑΧΑΙΡΙΤΣΑΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΚΟΛΟΥΔΗΣ, ΤΑΝΙΑ ΝΙΚΟΛΟΥΔΗ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΙΤΖΕΛΟΣ.                                                                  Ήταν για μένα μια μεγάλη εμπειρία που μου' δωσε την δύναμη να συνεχίσω να γράφω τραγούδια και στίχους για άλλα πέντε χρόνια. Έτσι φτάσαμε στη ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΑΡΧΑΡΙΑ και τους SertiCo.
 
Νέο άλμπουμ, λοιπόν, «Η Πόλη Του Καρχαρία». Πώς προέκυψε ο τίτλος και πώς σηματοδοτεί τη μουσική σου κατεύθυνση;
Η Πόλη μου είναι υπαρκτή. Βρίσκεται στην έρημο Σαχάρα. Εκεί την άφησα πριν από χρόνια, στη μέση της Λιβύης. Μια όαση. Μια λίμνη που τώρα είναι βάλτος για βατράχια και γύρω γύρω σπίτια εγκαταλειμμένα, ερείπια και άμμος. Ο Καρχαρίας είναι ο μύθος της. Το ψάρι ζούσε στο νερό κι έτρωγε τους κατοίκους. Το πραγματικό της όνομα Γκαμπραούν. Πήρα την πόλη και την κουβάλησα μέσα μου στην Αθήνα. Την έκανα τραγούδι την στόλισα με ακόρντα κι επιστράτευσα τον Διογένη να την ζωντανέψει ενορχηστρώνοντας την. Η αρχή είχε γίνει. Μετά το ένα τραγούδι έφερε τα' άλλο.
 
Διέκρινα ιδιαίτερα «κοφτερούς» στίχους. Πού κυμαίνεται η στιχουργική θεματολογία σου;
Τα λόγια του Καρχαρία είναι καραμέλες για τον πόνο του άλλου. Εμένα μου κόβουν το βήχα. Οι στίχοι είναι από ατσάλι, δυναμικοί και ζόρικοι. Δεν στοχεύουν στο να χαϊδέψουν αυτιά, αλλά στο να σας παρουσιάσουν τη σκληρή πραγματικότητα των καιρών μας. Η θεματολογία είναι ο αέναος κύκλος της ζωής μας.  Γένεση Έρωτας, χορός, γάμος, δημιουργία, ανακωχή, θάνατος.
 
Δώσε μας μερικές πληροφορίες για την ηχογράφηση και την παραγωγή του δίσκου.
Η ηχογράφηση έγινε στα PIPER STUDIOS και AEOLIA RECORDING STUDIOS. Μιλάμε στη κυριολεξία για μια μουσική Οδύσσεια. Διήρκησε ολόκληρα τέσσερα έτη και κυκλοφόρησε απ την Αυλός Records.
 

Οι συνεργασίες αποτελούν το μεγάλο πλεονέκτημα του δίσκου. Πώς προέκυψαν οι συμμετοχές τόσο πολλών και καταξιωμένων καλλιτεχνών;
Καταρχήν να πούμε για την μπάντα μας. Οι Serti.Company η σκέτα SetiCo είναι μια άφιλτρη συντεχνία καλλιτεχνών που τους ενώνει η αγάπη για τη μουσική. Αυτό είναι το μεγάλο πλεονέκτημα. Κατά τα λοιπά ο καθένας μας φουμάρει τον καπνό που του γουστάρει. Θέλω να πιστεύω ότι στο μέλλον έχουμε να πούμε και να βγάλουμε πολλά απ' τα ακατέργαστα διαμάντια που είναι κρυμμένα μέσα μας.
Οι Serti.Co αποτελούνται από τους
Κιθάρες Ενορχήστρωση: Διογένης Κυρατζόγλου.
Φωνή: Γιώργος Μπίλιος
Ηλεκτρική κιθάρα: Γιάννης Νίγδελης
Μπάσο: Πέτρος Κρεμυζάκης
Τύμπανα: Στέλιος Πασχάλης
Πλήκτρα: Αναστάσης Χαμηλάκης
Τρομπέτα: Μάικ Χασούρης
 
Οι υπόλοιποι είναι πασίγνωστοι καλλιτέχνες που δεν θέλουν βασκανίες και γλειψίματα. Τους επιλέξαμε επειδή τους εκτιμάμε και θεωρήσαμε πως ταιριάζουν τόσο στην ερμηνεία των κομματιών όσο και στο ύφος του δίσκου. Είναι τιμή που συμμετείχαν στα τραγούδια μας. Σας ευχαριστούμε, Γιάννη Ζουγανέλη, Μίλτο Πασχαλίδη, Βίκυ Καρατζόγλου, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. 
 
Ο Θηβαίος γιατί δεν μπόρεσε τελικά να συμμετάσχει στο δίσκο;
Λόγω φόρτου εργασίας. Είχε κλειστεί το στούντιο αλλά τελικά δεν κατέστη δυνατόν να ολοκληρωθεί η συνεργασία μας.
 
Σκοπεύεται να κάνετε κάποιες εμφανίσεις για την προώθηση του δίσκου τόσο στην Αθήνα, όσο και πανελλαδικά;
Η παρουσίαση του cd  έγινε στο Σταυρό του Νότου. Η συναυλία μας ήταν μια έκρηξη. Καταπληκτική. Από τις βραδιές που σου μένουν ανεξίτηλα χαραγμένη στην ψυχή σου, σαν Τατουάζ . Η αξία αυτών των στιγμών ανεκτίμητη. Θα το επαναλάβουμε όποτε μπορέσουμε.
  
Οι επιρροές σου από πού προέρχονται;  
ΑΠΟ ΤΟΝ ΡΟΚ ΑΕΡΑ ΠΟΥ ΑΝΑΠΝΕΩ
  
 Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια των Serti.Co;   
 Θα προσπαθήσουμε μετά τον Σταυρό του Νότου να κάνουμε κι άλλες live εμφανίσεις και φυσικά να ολοκληρώσουμε ένα ρεπερτόριο από κομμάτια που περιμένουν υπομονετικά στη σειρά τους να ενορχηστρωθούν.
 
 
Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για έναν Έλληνα μουσικό να δημιουργήσει «όνομα» στη χώρα μας;
 Όλοι θέλουμε να γίνουμε βεζίρηδες και βεζιροπούλες. Όμως το παλάτι έχει τεράστια έξοδα και οι αυλικοί είναι σαν τους λαθρομετανάστες. Έρχονται κατά κύματα. Χιλιάδες. Ένας είναι ο Καίσαρας. Εμείς είμαστε τα εκατομμύρια από τις καισαρικές του γέννες. Τόσο εύκολα δύσκολο.
 
Τι είναι αυτό που σου αρέσει στο χώρο της μουσικής και τι αυτό που σε απωθεί;
Βγάζω σπυριά και φλύκταινες όταν ακούω ηρωικές σαχλαμάρες από γνωστούς κόλακες σταθμούς που παίζουν παπαγαλία τους μουσικούς μας ντόκτορες και τα κάτουρά τους στις λίστες που δίνουν οι εταιρίες που διαφημίζουν. Για να ακουστείς στο σούπερ μάρκετ του ραδιοφώνου  πρέπει να πληρώσεις απ' την τσέπη σου. Δημιουργοί μη τους δίνεται δεκάρα. Ακροατές μη καταπίνετε αμάσητες τις κορώνες που σας σερβίρουν. Ευτυχώς που υπάρχει το internet και μπορούμε και γράφουμε την υποκρισία τους εκεί που τους αξίζει. Η νέα γενιά είναι η τιμωρία τους.  Μου αρέσει αυτή η δωρεάν παροχή μουσικής που μας κατακλύζει. Μου θυμίζει τη χαρά της λαϊκής. Φρέσκα φρούτα. Διαλέγετε και παίρνετε.
 
Αφού σε ευχαριστήσουμε και σου ευχηθούμε καλή επιτυχία, θα θέλαμε να κλείσεις εσύ την παρούσα συζήτηση.
Μη συνθηκολογείτε στο παλιό. Η μουσική δεν είναι έργο τέχνης να την κλείσουμε σε κάντρα. Δεν χωράει σε κορνίζες. Μη συμβιβάζεστε με τα κατακάθια από χιλιοπιωμένους καφέδες. Αναζητήστε νέες γεύσεις. Καινούργιους ήχους. Ωραία η αταραξία αλλά και η φουρτούνα έχει τη χάρη της. Η περιπέτεια του νέου είναι η έκπληξη που σου δίνει το άγνωστο άκουσμα. Το σοκ του Ουάου ... Τ' άκουσα κι έπαθα.
 
Συνέντευξη στο Δημήτρη Σαλτογιάννη