Αδικαιολογήτως Απών: "Εκφράζουμε την αντίθεσή μας απέναντι στην αδράνεια και αδιαφορία"
Με αφορμή την δεύτερη δισκογραφική τους δουλειά, “Σκύψε”, το Rocktime.gr εντοπίζει την παρέα των Αδικαιολογήτως Απών και μαθαίνει από πρώτο χέρι για αυτούς από το ξεκίνημά τους έως σήμερα, έτσι όλοι όσοι δεν τους γνωρίζατε ως σήμερα να αποχτήσετε μια πρώτη εικόνα για το ποιοι είναι. Αλλά δεν σταθήκαμε μόνο εκεί.
Πατήστε ΕΔΩ για, να διαβάσετε και την παρουσίαση – κριτική του νέου άλμπουμ τους. Καλή ανάγνωση φίλοι μου!
 

Rocktime: Καλησπέρα παιδιά. Καταρχήν συγχαρητήρια για τον νέο σας δίσκο, έχει γίνει πολύ καλή δουλειά μπορώ να πω!
-Καλησπέρα και από μας! Ευχαριστούμε, να είσαι καλά!

Rocktime: Μιας και αυτή είναι η πρώτη μας επαφή με το Rocktime.gr, θα μπορούσατε να μας πείτε δυο λόγια για την ιστορία των Αδικαιολογήτως Απών;
Α/Α: Ιδρυθήκαμε το 2002. Βγάλαμε το πρώτο μας ντέμο το 2004. Και τον Δεκέμβρη του 2011 βγήκε η πρώτη ολοκληρωμένη μας  δουλειά με τίτλο " Έτσι Με Μάθανε Να Ζω".  Πριν απο λίγους μήνες τον Ιανουάριο του 2015 κυκλοφορήσαμε τον δεύτερό μας δίσκο "Σκύψε".

Rocktime: Στο συγκρότημα, έγιναν σταδιακά ανακατατάξεις και αλλαγές μελών. Ένα παλιό μέλος έφυγε, ένα άλλο ήρθε ενώ προστέθηκε και ένα καινούριο. Πριν οποιαδήποτε κυκλοφορία, ο Άγγελος ήταν αυτός που έφυγε πρώτος. Στην πορεία ο Δημήτρης που ήταν στο μπάσο αποχώρησε και είδαμε τον Άγγελο να επιστρέφει και για ένα διάστημα να αναλαμβάνει χρέη μπασίστα ενώ τώρα βρίσκεται στην “φυσιολογική” του θέση πίσω από τα τύμπανα, έπειτα από την αποχώρηση του Γιώργου. Η θέση του μπασίστα εν τέλει καλύφθηκε από τον Μιχάλη. Τι οδήγησε λοιπόν σε όλες αυτές τις αλλαγές;
Α/Α: Όλες οι αποχωρήσεις αφορούσαν προσωπικές αποφάσεις, σε καμία από τις περιπτώσεις δεν ήταν απόφαση της μπάντας να φύγει κάποιος.
Άγγελος: την χρονική περίοδο που αποχώρησα από την μπάντα ένιωθα ότι δεν μπορούσα να δώσω αυτό που ήθελα. Δεν ξέρω αν αυτό έγινε για καλό ή για κακό, αλλά έκανα αυτό που ένιωθα.

Rocktime: Συνήθως πίσω από κάθε ονομασία ειδικά στον χώρο της punk, η κάθε λέξη δηλώνει και κάτι. Στη δική σας περίπτωση ποια είναι η δήλωσή σας πίσω από την ονομασία “Αδικαιολογήτως Απών”;
Α/Α: "Αδικαιολογήτως Απών" σημαίνει για τον καθένα μας πολλά πράγματα.
Θοδωρης: για εμένα με το όνομα "Αδικαιολογήτως Απών" εκφράζουμε την αντίθεσή μας απέναντι στην αδράνεια και αδιαφορία σε ο,τι συμβαίνει γύρω μας.
Δημήτρης: για μένα σημαίνει η μη συμμετοχή στα στάνταρτς της κοινωνίας.
Άγγελος: για μένα η έκφραση Α.Α. δηλώνει δυο καταστασεις. Πρώτον καυτηριάζει την τάση της κοινωνίας να μένουμε αμέτοχοι σ' αυτά που συμβαίνουν και μας αφορούν "όλους μας". Και δεύτερον την παρότρυνση της συνειδητής αποχής από κάποια προκαθορισμένα πρότυπα που "επιβάλει" η κοινωνία.

Rocktime: Η σύνθεση της μπάντας επομένως είναι παγιωμένη;
Α/Α: Απολύτως.

Rocktime: Πρόσφατα σας είδαμε να συμμετέχετε στην συλλογή RockNRoll Βοήθειες No3” του Δημήτρη Δημητράκα με το κομμάτι “Μικρόκοσμος”.  Θέλετε να μας πείτε δυο λόγια για αυτό;
Α/Α: Είδαμε την ανάρτηση για δηλώσεις συμμετοχής στο διαδίκτυο και επειδή μας ενδιέφερε να συμμετέχουμε στείλαμε το τραγούδι "Μικρόκοσμος", που γράφτηκε αποκλειστικά για την συλλογή. Οι ηχογραφήσεις γίνανε σε καλό κλιμα στο στούντιο "Χελιδόνι" του Δημήτρη Δημητράκα. Η συλλογή είναι μία ανεξάρτητη παραγωγή, αυτοχρηματοδοτούμενη απο τις ίδιες τις μπάντας.

Rocktime: Μετά το πρώτο σας άλμπουμ “Έτσι Με Μάθανε Να Ζω” δώσατε κάποιες συναυλίες σε διάφορα μαγαζιά ενώ πραγματοποιήσατε και το δικό σας φεστιβάλ (Fist Festival). Στο διάστημα αυτό μέχρι σήμερα θυμάμαι ένα βράδυ στο Jasmin να βρίσκεται παρόν και ο Frank των Panx Romana. Στην πορεία κάνατε και ένα live στο Bat City, όπου συμμετείχε και ο Frank μαζί σας. Πως προέκυψε αυτή η συνεργασία;
Α/Α: Να σημειώσουμε ότι δεν είναι προτεραιότητα μας το να παίζουμε σε μαγαζιά. Προτιμάμε τα αυτοδιοργανωμένα lives και φεστιβάλ. Όσον αφορά το Fist Festival, είναι ένα αυτοδιοργανωμένο φεστιβάλ, το οποίο χρηματοδοτείται απο 5-10 ανθρώπους και ανάμεσα τους είμαστε και εμείς. Σχετικά με τον Frank δεν υπάρχει κάποια συνεργασία, απλά έχουμε μια φιλική σχέση. Το βράδυ στο Jasmin είχε έρθει για πρώτη φορά να μας δει live και στο Bat City ήταν μία φιλική συμμετοχη στο live για την παρουσίαση της συλλογής "RnR βοήθειες 3".

Rocktime: Πολύ ωραία! Πάμε στο καινούριο σας δίσκο τώρα. Ο τίτλος του “Σκύψε” . Μια λέξη με αμεσότητα που στις μέρες μας είναι πολύ επίκαιρη. Το σχόλιο σας;
Α/Α: Με τον τίτλο "Σκύψε" θέλουμε να δηλώσουμε την κατάσταση που μας θέλουν όλους σκυφτούς. Είναι μια κατάσταση που δεν αφορά μόνο στο παρόν με όλα αυτά που συμβαίνουν αλλά και στο παρελθόν, απλά τώρα είναι πιο αισθητή σε περισσότερο κόσμο.
Rocktime: Σε ποιον ανήκει η δουλειά του εξωφύλλου;
Το εξώφυλλο είναι ένα ελεύθερο σχέδιο εξ' ολοκλήρου με το χέρι απο την Ειρήνη Νασιοπούλου (Τhe Αnts).

Rocktime: Σε σχέση με το προηγούμενο είναι πολύ καλύτερο όσον αφορά την παραγωγή και την μίξη του αλλά και το περιεχόμενο δεν πάει πίσω. Που ηχογραφήθηκε και τι διαφορετικό κάνατε αυτή την φορά ώστε να βελτιώσετε τον ήχο σας;
Α/Α: Δεν βάζουμε σε σύγκριση τους δύο δίσκους μεταξύ τους. Θεωρούμε ότι ο πρώτος έχει τον ήχο που θα έπρεπε να έχει, σε μια μίξη και παραγωγή του Θάνου Γεροστέριου. Και αντίστοιχα, είμαστε πολύ ευχαριστημένοι απο τον σύνολο του δεύτερου δίσκου, ο οποίος ηχογραφήθηκε από μας, η μίξη έγινε απο το Γιώργο Παυλίδη και το mastering από τον Άρη Μαρκογιαννάκη.

Rocktime: Οι συνθέσεις του γράφτηκαν από κοινού;
Α/Α: Οι συνθέσεις γράφτηκαν και από κοινού αλλά και μεμονωμένα. Στην ουσία δεν έχουμε κάποιο στάνταρτ τρόπο να γράφουμε. Όπως κάτσει!

Rocktime: Πως δουλεύετε σαν σχήμα; Τι έρχεται πρώτα οι στίχοι ή η μουσική;
Α/Α: Δεν είναι απόλυτο. Κάθε φορά είναι διαφορετικά. Μπορεί να γραφτεί η μουσική πρώτα και να προσθέσουμε τους στίχους αλλά μπορεί και αντίστροφα!

Rocktime: Οι στίχοι όπως και στην προηγούμενη δουλειά, είναι πολύ έξυπνοι με έντονα κοινωνικά και πολιτικά μηνύματα. Σας απασχολεί πολύ το τι γίνεται γύρω μας και στην καθημερινότητα. Στην δικιά σας περίπτωση, ποιος είναι ο κεντρικός πυρήνας των μηνυμάτων αυτών και τι ακριβώς επιθυμείτε σαν μπάντα να περάσετε στον κόσμο;  
Α/Α: Δεν θέλουμε να περάσουμε τίποτα στον κόσμο. Αυτά που διαπραγματευόμαστε στα τραγούδια μας είναι εσωτερικοί προβληματισμοί. Τώρα αν αγγίξουνε κάποιους, έχει καλώς! Ελπίζουμε μέσα απο τα τραγούδια μας να δίνουμε έστω και μία ελάχιστη τροφή για σκέψη.

Rocktime: Στο τραγούδι  “Ο Δικός Μας Τρόπος”, υπάρχει ο στίχος «Αλλιώς την φανταζόμουν εγώ την ζωή, αλλιώς την φανταζόμουν και αλλιώς ήρθε αυτή, προσπαθούν να σε κάνουν ένα φυτό να μη ξεχωρίζεις ποιο το λάθος, το σωστό, δεν έκανες ποτέ κάτι πραγματικά, πίστευες πως είχες χρονιά ακόμα πολλά». Φαίνεται να δίνετε ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό μιας και το πρώτο-ακούσαμε στο προηγούμενο άλμπουμ σας, στο “Σάπια Ζωή” και στο “Σκύψε” επανεμφανίζεται.
Α/Α: Ναι όντως! Ίσως να το δούμε και στον επόμενο δίσκο! (Γέλια)

Rocktime: Το άλμπουμ είναι και αυτό αυτοχρηματοδοτούμενο;
Α/Α: Νομίζουμε πως είναι αυτονόητο! Δεν ανήκουμε στην μουσική βιομηχανία και ούτε θέλουμε να συμμετέχουμε σε αυτήν!

Rocktime: Αν θέλει κανείς να το αποκτήσει, πως μπορεί να το προμηθευτεί;
Α/Α: Όποιος  επιθυμεί  να τον αποκτήσει  μπορεί να μας στείλει μήνυμα μέσω Facebook ή με email στο : AA.adikaiologitosapon@gmail.com.
Αποτελεί προιόν ανεξάρτητης παραγωγής. Έχει χρηματοδοτηθεί απο εμάς και το αντίτιμο των 5 euro προορίζεται για την κάλυψη εξόδων μελλοντικών εγχειρημάτων. Μπορούμε να το στείλουμε με αντικαταβολή αλλά και απο κοντά για την αποφυγή επιπλέον εξόδων αποστολής. Ακόμη μπορείτε να το προμηθευτείτε από το δισκάδικο "Amberola Vinyl Store" (Νηλέως 55, Θησείο).
Θα το βρείτε με το ακριβές αντίτιμο των 5 euro χωρίς έξτρα χρεώσεις. Το ίδιο και από το Distro των "Scarecrow" και  "Now or Never".Ακόμη Μπορείτε Να Το Προμηθευτείτε Απο Το Δισκάδικο Amberola Vinyl Store (Νηλέως 55, Θησείο, Τηλ. 2104022413) .Ακόμη Μπορείτε Να Το Προμηθευτείτε Απο Το Δισκάδικο Amberola Vinyl Store (Νηλέως 55, Θησείο, Τηλ. 2104022413) .
Ακόμη Μπορείτε Να Το Προμηθευτείτε Απο Το Δισκάδικο Amberola Vinyl Store (Νηλέως 55, Θησείο, Τηλ. 2104022413) .Θα Το Βρείτε Με Το Ακριβές Αντίτιμο Των 5 euro Χωρίς Έξτρα Χρεώσεις. Το Ίδιο Και Απο Το Distro Της Scarecrow.Ακόμη Μπορείτε Να Το Προμηθευτείτε Απο Το Δισκάδικο Amberola Vinyl Store (Νηλέως 55, Θησείο, Τηλ. 2104022413) .Θα Το Βρείτε Με Το Ακριβές Αντίτιμο Των 5 euro Χωρίς Έξτρα Χρεώσεις. Το Ίδιο Και Απο Το Distro Της Scarecrow.. Ακόμη Μπορείτε Να Το Προμηθευτείτε Απο Το Δισκάδικο Amberola Vinyl Store (Νηλέως 55, Θησείο, Τηλ. 2104022413) .Θα Το Βρείτε Με Το Ακριβές Αντίτιμο Των 5 euro Χωρίς Έξτρα Χρεώσεις. Το Ίδιο Και Απο Το Distro Της Scarecrow.

Rocktime: Έχετε κάποια ιστοσελίδα και με ποιον τρόπο μπορεί να επικοινωνήσει κανείς μαζί σας;
Όποιος επιθυμεί να επικοινωνήσει μαζί μας μπορεί μέσω του mail που αναφέραμε ή μέσω facebook στην σελίδα μας Αδικαιολογήτως Απών. Ακόμα και στο τηλέφωνο 6978631009

Rocktime: Η punk μουσική, πάντα ήταν αντίθετη στην εξουσία, στο κατεστημένο και κρατούσε μια στάση εναντίωσης με την πολιτική που ακολουθούνε τόσα χρόνια.  Πως φαντάζονται οι Αδικαιολογήτως Απών τον ιδανικό κόσμο;
Α/Α: Δεν φανταζόμαστε κανέναν ιδανικό κόσμο, φανταζόμαστε τον ιδανικό άνθρωπο! Αν δεν αλλάξουμε πρώτα το ίδιο τον εαυτό μας τότε πώς μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο?

Rocktime: Το punk ήταν πάντα πιο underground. Την τελευταία πενταετία περίπου, δείχνει μια ελαφριά ανάκαμψη. Ποιες μπάντες ξεχωρίζετε και ποιες είναι οι δικές σας επιρροές;
Α/Α: Πάντα σε περιόδους κρίσης άνθιζαν underground μουσικές, επειδή οι άνθρωποι έχουν την ανάγκη να αντιδράσουν. Όσον αφορά στην ανάκαμψη της σκηνής, είναι μία πολύ μεγάλη συζήτηση, που δεν μας φτάνει ο χρονος της συνέντευξης για να την ανοίξουμε. Σχετικά με τις επιρροές, μεγαλώσαμε με αρκετό heavy metal αλλά και με ελληνική ανεξάρτητη σκηνή όπως, Panx Romana και Γενιά του Χάους. Οι μπάντες που ξεχωρίζουμε αυτή την στιγμή είναι: Πανδημία, Indico, Ανατέλλων Τρόμος, Τοξικά Απόβλητα, Bandage και άλλες που ίσως να ξεχνάμε αυτή την στιγμή. 

Rocktime: Ποιες θεωρείται ότι θα εξακολουθούμε να ακούμε σε λίγα χρόνια;
Α/Α: Sory, αλλά δεν θέλουμε να μπούμε σε αυτή την διαδικασία.

Rocktime: Οκ, δεκτό. Πάμε παρακάτω λοιπόν. Ποιο πιστεύετε ότι είναι το μέλλον της μουσικής αυτής;
Α/Α: Όσο υπάρχουν προβλήματα και ανισότητες στην κοινωνία τόσο θα υπάρχει η ανάγκη για αντίδραση. Άρα το μέλλον αυτής της μουσικής φαίνεται μακρύ.

Rocktime: Μιας και ήρθε η κουβέντα για το μέλλον. Ποια είναι τα σχέδια σας και το αμέσως επόμενο βήμα; Υπάρχουν νέα κομμάτια ή είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για κάτι τέτοιο;
Α/Α: Υπάρχει καινούργιο υλικό και πολλές ιδέες, απλά είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε γι' αυτό.

Rocktime: Από συναυλίες  τι υπάρχει στο πρόγραμμα;
Α/Α: Το επόμενο μας live είναι στις 29 Ιουνίου στους Αγίους Αναργύρους που θα γίνει μία παρουσίαση για τις RnR βοήθειες 3 στο Α/Α: όπου θα συμμετέχουμε και εμείς. Ετοιμάζουμε και κάτι για ένα φεστιβάλ στη βόρεια Ελλάδα αλλά δεν είναι ακόμα σίγουρο.

Rocktime: Τα τελευταία χρόνια διοργανώνετε το δικό σας φεστιβάλ στον Ωρωπό με μπάντες του ίδιου ύφους, το Fist Festival. Φέτος θα πραγματοποιηθεί;
Α/Α: Αν πραγματοποιηθεί φέτος το φεστιβάλ θα γίνει για την οικονομική ενίσχυση ενός φίλου που έχει ανάγκη. Περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και θα ενημερώσουμε σύντομα.

Rocktime: Παιδιά, σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας. Κλείστε όπως θέλετε την συνέντευξη.
Α/Α: Εμείς ευχαριστούμε. Θα θέλαμε να κλείσουμε με ένα θέμα που μας απασχολεί τον τελευταίο καιρό πολύ. Είναι οι άνθρωποι που αφήνουν τις χώρες τους και ταξιδεύουν για εδώ μέσα από αντίξοες συνθήκες και πνιγμούς στην μεσόγειο. Απλά αυτούς τους ανθρώπους δεν πρέπει να τους βλέπουμε σαν κακόμοιρους, είναι αγωνιστές της ζωής που παλεύουν για την ελευθερία τους και δικαιώματά τους.
 
Γιώργος Βαλιμίτης