4Bitten: "Το νέο άλμπουμ έχει φτιαχτεί με πολύ μεράκι, αγάπη και έμπνευση"
Oι 4 BITTEN κυκλοφορούν το τρίτο δισκογραφικό τους βήμα και η πετυχημένη και συνάμα επίπονη διαδρομή τους αποδεικνύει ότι τα "τα αγαθά κόποις κτώνται".
Ο κιθαρίστας της μπάντας  Γιώργος Μαρούλης εξομολογείται στο Rocktime.gr, τις εμπειρίες και τα σχέδια των 4ΒΙΤΤΕΝ αλλά και την αγάπη του συγκροτήμταος για αυτό που πρεσβεύουν μέσω των εξαιρετικών τραγουδιών τους και του θαυμάσιου καινούργιου τους άλμπουμ.

To “Rewind and Erase” είναι πιο σημαντική στιγμή σας ή πιστεύετε ότι τα καλύτερα έρχονται;
Το “REWIND & ERASEείναι το τρίτο κατά σειρά album της μπάντας και θεωρούμε ότι είναι μια από τις καλύτερες στιγμές μας μουσικά. Νομίζουμε ότι είναι και θα αποτελέσει πολύ σημαντικό album στην πορεία μας γιατί έχει φτιαχτεί με πολύ μεράκι, αγάπη και έμπνευση και ελπίζουμε να αρέσει σε όλους σας. Τα καλύτερα θεωρούμε πάντα έρχονται….

Ο ήχος σας συγκριτικά με την πρώτη κυκλoφορία σας, έχει γίνει πιο heavy. Είναι συνειδητή αυτή η εξέλιξη ή απλώς προέκυψε;
Νομίζω ότι είναι κάτι που μας βγήκε αβίαστα δουλεύοντας το καινούργιο υλικό. Οι επιρροές μας σαν μπάντα έχουν εξελιχθεί ακούγοντας αμερικάνικες μπάντες όπως οι Αlter Bridge, Black Stone Cherry, Shinedown και πολλές άλλες μπάντες αυτού του ήχου και οι οποίες είναι μεγαθήρια αυτής της σκηνής. Οπότε όταν γράφαμε το υλικό, νιώσαμε ότι ήθελε να πάει σε πιο heavy ήχο σε σύγκριση με τις δύο προηγούμενες δουλειές μας.

Πόσο επίπονη ήταν δημιουργία του “Rewind and Erase” και ποιες διαφορές υπάρχουν με το προηγούμενο δίσκο σας;
Το συγκεκριμένο album το δουλεύαμε συνθετικά σχεδόν ένα χρόνο. Καθοριστική ήταν και η συμβολή του παραγωγού μας John McRis ο οποίος δούλεψε μαζί μας από την πρώτη στιγμή που συγκεντρώσαμε το υλικό μας. Με την καθοδήγηση του και την εμπιστοσύνη που του δείξαμε καταλαβαίνοντας ότι πήγαινε το υλικό στην σωστή κατεύθυνση, είχαμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ήταν η πρώτη φορά που συνεργαζόμαστε τόσο στενά με κάποιον για την παραγωγή και θεωρώ ότι η συμβολή του ήταν καθοριστική στην τελική μορφή των κομματιών και στον ήχο του δίσκου.

Πως διαχειρίζεσθε την συγγραφή και ολοκλήρωσης συνθέσεων και ενορχηστρώσεων;
Λειτουργείτε καθαρά ομαδικά ή κάποιος αναλαμβάνει αρχικά όλη την ευθύνη;

Συνήθως κάποιος έχει κάποια ιδέα και στην συνέχεια δουλεύουμε όλοι μαζί για να το εξελίξουμε. Τις πιο πολλές φορές εγώ φέρνω στο στούντιο κάποιο riff οι κάποιες συγχορδίες με κάποια μελωδική γραμμή το οποίο στην συνέχεια το δουλεύουμε ομαδικά μέχρι να πάρει την τελική του μορφή σαν τραγούδι. Άλλες φορές μπορεί η Fofi να έχει στο μυαλό της μια μελωδία την οποία καλούμαστε στην συνέχεια να πλαισιώσουμε οι υπόλοιποι. Στο “REWIND & ERASE” ο John McRis ήταν και αυτός το πέμπτο μέλος της μπάντας δουλεύοντας μαζί μας τις ενορχηστρώσεις των κομματιών.

Η στιχουργική θεματολογία του νέου άλμπουμ με έχει κάποιο ιδιαιτερο concept;
Όχι δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο concept. Το κάθε τραγούδι έχει το δικό του story και νομίζω ότι η Fofi, που είναι αυτή που επιμελείται το στιχουργικό κομμάτι, αυτή την φορά έχει κάνει καταπληκτική δουλειά στο θέμα των στίχων. Καταπιάνεται με πολλά θέματα που απασχολούν τον σημερινό άνθρωπο και την εποχή που ζούμε είναι οργισμένη, σε πολλά σημεία και το φωνάζει….

Το κομμάτι της παραγωγής πόσο επηρεάζει το συνθετικό επίπεδο των τραγουδιών;
Στο συγκεκριμένο album ο τρόπος που επιλέξαμε να δουλέψουμε επηρέασε πολύ το συνθετικό επίπεδο. Ο John McRis ήταν ο καθοδηγητής μας, μας βοήθησε να πάμε τα κομμάτια σε άλλο level και γενικά μας βοήθησε πάρα πολύ στο να βγάλουμε ο καθένας ξεχωριστά τον καλύτερο εαυτό του.

Τι συναυλιακά σχέδια υπάρχουν για το άμεσο μέλλον;
Αυτή την στιγμή είμαστε σε επάφες με την εταιρεία μας The Leaders Records και με εξωτερικό για οποιαδήποτε εμφάνιση μπορούμε να κάνουμε από εδώ και μέχρι το τέλος του χρόνου σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ήδη γνωρίζω ότι θα πραγματοποιήσουμε κάποιες εμφανίσεις σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας το φθινόπωρο. Το 2016 νομίζω πως θα είναι πολύ ενεργό για εμάς συναυλιακά και ελπίζουμε να πάνε όλα καλά για να μπορέσουμε να παίξουμε ξανά σε όσα περισσότερα μέρη γίνεται.

Υπήρξε κάποιο ενδιαφέρον ευτράπελο ή κωμικό γεγονός από τις περιοδείες που έχετε πραγματοποιήσει;
Πάντα όταν είσαι στον δρόμο περιοδεύοντας συμβαίνουν διάφορα καλά και άσχημα τα οποία σε κάνουν να θυμάσαι όλα αυτά που έχεις περάσει. Όταν είσαι σε περιοδεία πρέπει να τηρείς ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα να είσαι σε πολύ καλή κατάσταση για να μπορείς να ανεβαίνεις στην σκηνή κάθε βράδυ και γενικά να είσαι πάρα πολύ συγκεντρωμένος σε αυτό που κάνεις. Μας έχουν συμβεί διάφορα ευτράπελα κατά καιρούς, εκείνο που μου έχει μείνει έντονα στην μνήμη μου προσωπικά εμένα είναι από την περιοδεία που είχαμε πραγματοποιήσει με τους UFO το 2013, όπου παίζοντας στην Μαδρίτη στην Ισπανία χαθήκαμε εντελώς μη μπορώντας να βρούμε το μέρος όπου θα εμφανιζόμασταν. Είχαμε καθυστερήσει δραματικά να βρούμε το σωστό μέρος όπου παίζαμε και στην κυριολεξία φτάσαμε λίγο πριν εμφανιστούμε πριν τους UFO, στήσαμε σαν τρελοί όλοι μας έψαχναν και γενικά ήταν μια πολύ τρελή κατάσταση…τελικά καταφέραμε να παίξουμε και μάλιστα αρκετά καλά αλλά ακόμα και τώρα το σκέφτομαι και γελάω……

Μπορείς να μας πείς ποιες είναι οι επιδραστικές εμπειρίες που αποκομίζει μία μπάντα όταν παίζει για μεγάλους καλλιτέχνες  όπως κάνατε εσείς με τους UFO;
Ανοίγοντας κάθε βράδυ το live σε μια μπάντα σαν τους UFO το πρώτο πράγμα με το οποίο έρχεσαι αντιμέτωπος είναι το κοινό που ως επί το πλείστων είναι εκεί για τους UFO. Πρέπει να τους κερδίσεις, πρέπει να τους ζεστάνεις για την συνέχεια. Αυτό βράδυ με το βράδυ σε κάνει καλύτερο και σε δένει με τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας ακόμα περισσότερο. Το να βλέπεις από την άλλη τα είδωλα σου με την μουσική των οποίων έχεις μεγαλώσει, να τα δίνουν όλα κάθε βράδυ αυτό σε κάνει ακόμα πιο δυνατό και σου δίνει ενέργεια να συνεχίζεις.

Πιστεύετε ότι ο ήχος που υπηρετείτε έχει κορεσθεί;
Όχι δεν νομίζουμε κάτι τέτοιο. Αυτή την στιγμή υπάρχουν μπάντες εκεί έξω που γράφουν καταπληκτική μουσική σε αυτό το είδος πατώντας και σεβόμενοι τις επιρροές τους με καταπληκτικές παραγωγές και η απόδειξη του ότι όλα πάνε καλά είναι η αγάπη που δείχνει ο κόσμος στις μπάντες αυτές με την υποστήριξη του.

Υπάρχουν κάποια απωθημένα που δεν έχουν εκπληρώσει ακόμη οι 4 ΒΙΤΤΕΝ;
Κάθε μπάντα έχει απωθημένα και στόχους που θέλει να εκπληρώσει και αυτό είναι που την κάνει να συνεχίζει. Είναι κάτι που δεν σταματάει και όταν κατακτάς κάτι με πολύ κόπο σου μαθαίνει πράγματα και σου δίνει δύναμη να συνεχίσεις για τα επόμενα σκαλοπάτια.

Πόσο αρνητικά ή θετικά έχει επηρεάσει τη διαδρομή σας, το γεγονός ότι είστε Έλληνες;
Κοίτα, γεωγραφικά και μόνο οι μπάντες από Ελλάδα αντιμετωπίζουν διάφορα θέματα όπως για παράδειγμα η δύσκολη μετακίνηση τους όταν θέλουν να κάνουν ένα tour στο εξωτερικό. Άλλη ευκολία έχει η μπάντα που μένει στην Γερμανία ή στην Αγγλία ή στη Σουηδία. Από εκεί μπαίνεις σε ένα tour bus και οι μετακινήσεις σου είναι πολύ πιο εύκολες και οικονομικές. Από εκεί και πέρα, όταν έχεις την θέληση και το πάθος να μοιραστείς την μουσική σου με κάθε τρόπο, όλα ξεπερνιούνται. Εξάλλου πλέον, πάρα πολλές ελληνικές μπάντες διαπρέπουν στο εξωτερικό χωρίς να έχουν τίποτα να ζηλέψουν από άλλες μπάντες του εξωτερικού.

Τέλος... η πολύχρονη οικονομική κρίση που ταλανίζει την χώρας μας, έχει επηρεάσει τις προσωπικές σας ζωές αλλά και την πορεία των 4 ΒΙΤΤΕΝ;

Σαφώς και μια άσχημη κατάσταση που ζει η χώρα σου σε επηρεάζει γιατί ζεις μέσα σε αυτή θες δεν θες. Σε προσωπικό επίπεδο η όλη φάση μας έχει κάνει να τρέχουμε ακόμα πιο πολύ για να καταφέρουμε τους στόχους μας σαν μπάντα κάτι το οποίο δεν είναι και πολύ όμορφο. Δεν το βάζουμε όμως κάτω, πεισμώνουμε ακόμα περισσότερο και όλο αυτό μας κάνει να θέλουμε να γράψουμε ακόμα καλύτερη μουσική πάνω άπο όλα για εμάς και για αυτούς που μας ακολουθούν.


Συνέντευξη στο Φώτη Μελέτη

Πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε την κριτική του “Rewind and Erase”.