TEN: "Καταφέραμε να κρατήσουμε την ποιότητα του "προϊόντος" μας και να συνεχίσουμε κατά των προγνωστικών"
Είναι αναμφισβήτητο πλέον γεγονός ότι οι Έλληνες ροκάδες αγαπούν την μπάντα των Ten αφού κάθε συναυλία τους στη χώρα μας ένα μικρό πανηγύρι όπως συνέβη και πριν ένα δίμηνο περίπου, όπου σε δύο μουσικά μαγευτικές νύχτες τόσο ο τραγουδιστής Gary Hughes σε ένα ακουστικό show, όσο και την επόμενη μέρα η μπάντα ξεσήκωσε τους μελωδικούς Αθηναίους και όχι μόνο!
Με τις ευκαιρίες αυτές καθώς και με δύο εξαιρετικές κυκλοφορίες τα Albion (2014) και το Isla De Muerta (2015), όπως και την πρόσφατη κυκλοφορία  του E.P. με τίτλο “The Dragon And Saint George”  ο πάντοτε προσηνής και καλόβολος Gary Hughes παραχώρησε μία συνέντευξη ποταμό στον rocktime.gr.
Ξεκινάμε λοιπόν…

 
 

Δύο σπουδαίες εμφανίσεις στην Αθήνα πριν μερικούς μήνες. Οι αναμνήσεις σου, οι εντυπώσεις από αυτές τις βραδιές;
Ευχαριστώ για τα ευγενικά σας λόγια! Πραγματικά, ευχαριστηθήκαμε και τις δύο βραδιές, όπως πάντοτε συμβαίνει στην Ελλάδα κάθε φορά που ερχόμαστε και ελπίζουμε να ήταν και για σας το ίδιο! Δεν υπάρχει περίπτωση να μπορούμε να ξεχάσουμε τη φιλοξενία των Ελλήνων οπαδών και πάντοτε προσπαθούμε να ερχόμαστε στην όμορφη χώρα σας, όποτε έχουμε την ευκαιρία. Νομίζω, ότι είναι ολοφάνερο το γεγονός, ότι υπάρχει δέσιμο μεταξύ μας που δημιουργήθηκε από την πρώτη επίσκεψη μας στην Ελλάδα και αισθανόμαστε ότι οριστικοποιήθηκε το γεγονός αυτό με τις δύο πρόσφατες εμφανίσεις μας εδώ. Ήταν πραγματικά τόσο ευχάριστα, που αισθάνθηκα σαν να ήμουν 5 λεπτά στην σκηνή αντί για δύο ώρες!

Μία λαμπρή κυκλοφορία… μίλησε μας για το άλμπουμ "Isla De Muerta" και τι ενέπνευσε τον τίτλο
Το "Isla De Muerta" είναι ισπανικός ιδιωματισμός με ο οποίος περιγράφεται ως το Νησί των νεκρών στην πειρατική παράδοση και θρύλο. Λέγεται, ότι υπήρχε ένα νησί κάπου στην Καραϊβική που ήταν κρυμμένος ένας μεγάλος θησαυρός. Και έτυχε να παραμένει κρυμμένος. Επίσης, λέγεται ότι ήταν καταραμένος, οπότε κάνε ό,τι θέλεις (γέλια) Απλά, ελπίζω να αναφέρεται στο συμβόλαιο που κάποιος θα υπογράψει, ότι θα γίνει πειρατής (γέλια).
Το "Isla De Muerta" τώρα ως δίσκος δεν είναι μία αυτοτελής ιστορία(concept album) καθ’ αυτό. Θα τον κατέτασσα ως ένα δίσκο με μεμονωμένες ιστορίες, όπως και τα δύο προηγούμενα άλμπουμ   που κυκλοφορήσαμε. Η θεματολογία των στίχων εκτείνεται από τον προστάτη άγιο της Αγγλίας  και τον θρυλικό δράκοντα που κατέσφαξε, από την Γαλλική επανάσταση …μέχρι την Αγάπη. Σίγουρα πιστεύω, ότι οι οπαδοί θα βρουν κάτι που θα τους αρέσει στο δίσκο και θα ευχαριστηθούν ακούγοντας το, όπως και εμείς ευχαριστηθήκαμε συνθέτοντας και ηχογραφώντας το.
 
Συνήθως επιλέγω τα αγαπημένα μου τραγούδια για κάθε συνέντευξη και κάθε καλλιτέχνη, αλλά το κάνατε δύσκολο αυτή τη φορά! Ποια είναι τα δικά σου Gary αγαπημένα και γιατί;
 Υποθέτω, εννοείς μεμονωμένα τραγούδια από το "Isla De Muerta", σωστά;Θα έλεγα τα: Revolution, Buccaneers/Dead Men Tell No Tales και το Karnak/The Valley Of The Kings. Διαλέγω το  Revolution, διότι  για μας είναι   το  ξεκίνημα για  τους  "ειδικούς του ήχου " και επειδή το αντικείμενο με το οποίο ασχολούμαστε, η Γαλλική επανάσταση είναι ένα θέμα που δεν έχει εξερευνηθεί σε βάθος από τις περισσότερες μπάντες, θα έλεγα άδικα,  γιατί εμπνέει . Από την άλλη μεριά το Buccaneers είναι το εναρκτήριο τραγούδι  αλλά ταυτόχρονα και  το  μοναδικό τραγούδι των ΤΕΝ που  δεν τραγουδάω στο ρεφρέν. Αυτό είναι μια ακόμη  "πρωτιά " για την μπάντα των TEN  και επί τη ευκαιρία θα έλεγα, ότι είναι η ευκαιρία να βρεθεί στο επίκεντρο και ο DASH και ο STEVE οι κιθαρίστες μας. Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό,  έχω διαλέξει το Karnak, γιατί το θέμα (η αρχαία Αίγυπτος) είναι αυτό με το οποίο δεν έχω ασχοληθεί από τις μέρες  του  SPELLBOUND,  μαζί με την εποχή της Αρχαίας Αθήνας και είναι αναμφίβολα μία από τις ποιο αγαπημένες μου  ιστορικές περιόδους και είναι θαυμάσιο που το  "ξαναεπισκέπτομαι " μετά από τόσο καιρό.

Ας μιλήσουμε για τη διαδικασία σύνθεσης του " Isla De Muerta ". Ποιος είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία αυτών των υπέροχων τραγουδιών;
Όλα ξεκίνησαν όταν άρχισα να δημιουργώ από  ένα σωρό 26 τραγουδιών για τον δίσκο ALBION. Ήταν πίσω στα 1996, όταν βρήκαμε  πολύ υλικό για  το "X" και για το "Τhe Name of Rose"   και βλέποντας την ποικιλία του υλικού αποφασίσαμε τότε να κυκλοφορήσουμε  δύο άλμπουμ. Επίσης αποφασίστηκε, ότι και τα δύο άλμπουμ θα ακολουθήσουν το ένα πίσω από το άλλο, έτσι ώστε να μην υπάρχουν δικαιολογίες καθώς και τα δύο  τα άλμπουμ δημιουργήθηκαν από το ίδιο πλήθος τραγουδιών
Ήμασταν πεπεισμένοι,  ότι το υλικό ήταν ισχυρό να σταθεί αφού διαιρέθηκε και ήταν παρόλα αυτά να γίνουν και τα δύο δυνατά αλλά  διαφορετικά άλμπουμ. Το πιο δύσκολο κομμάτι ήταν να αποφασιστεί ποια τραγούδια θα πάνε σε πιο άλμπουμ. Στο τέλος αποφασίσαμε να βεβαιωθούμε, ότι κρατήσαμε μακριά τα τραγούδια από την ίδια "οικογένεια". Το αποτέλεσμα είναι όπως το ακούτε. Αισθανθήκαμε  ότι το ALBION ήταν ένα δυνατό "δώρο" και ελπίζουμε ότι και το ISLA LA MUERTE είναι ισότιμα το ίδιο.

 Έχω διαβάσει σε παλαιότερη συνέντευξη σου, ότι η φωνή σου συγκρίνεται με αυτήν του David Coverdale. Πιστεύεις, ότι εάν οι δίσκοι σας είχαν κυκλοφορήσει στα 80’ς η επιτυχία σας θα ήταν η ίδια;
 Σίγουρα!!! Πάντοτε λέμε, ότι εμφανιστήκαμε γύρω στα δέκα χρόνια αργότερα. Πιστεύω ακράδαντα, ότι εάν τα πρώτα μας άλμπουμ είχαν κυκλοφορήσει για παράδειγμα  το 1986  ή το 1987  τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά για εμάς αλλά για να είμαι ειλικρινής δεν υπάρχει λόγος να θρηνούμε για κανένα λόγο. Αυτό που μετράει είναι το "τώρα"!!! Και πρέπει να πω, ότι είμαι πολύ περήφανος για αυτά που έχουμε καταφέρει με το πέρασμα των χρόνων, παρόλες τις δύσκολες καταστάσεις αλλά και τις τωρινές δυσκολίες τις μουσικής βιομηχανίας. Στο "τέλος της μέρας", καταφέραμε να "μεταφέρουμε τον πυρσό" παρόλη την δύσκολη περίοδο για το μελωδική ροκ ιστορία και παρόλο που πολλοί  από τους συναδέλφους μου έπεσαν στην αφάνεια  καταφέραμε να κρατήσουμε την ποιότητα του "προϊόντος" μας και να συνεχίσουμε κατά των προγνωστικών,  που είναι ένα κατόρθωμα από μόνο του. Έτσι εδώ είμαστε τώρα μετά από 20 χρόνια ακόμα ζωντανοί σαν μια μπάντα που αφηγείται το μύθο.
Είμαστε πολύ περήφανοι γιαυτό!
 
Υπάρχει κάποια "συνταγή" για έναν μελωδικό/ hard rock τραγουδιστή;

Θα έλεγα πάθος, θέληση, ειλικρίνεια και τιμιότητα. Θα προσέθετα και τον κανόνα να γνωρίζεις τις δυνάμεις σου και τις αδυναμίες σου. Έτσι όπως και με όλα, η γνώση του εαυτού σου είναι το κλειδί. Η επιτυχία είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου όπως λέγεται αλλά από κάτω θα βρεις σκληρή δουλειά,  επιμονή συνοδευόμενη από αίμα δάκρυα και ιδρώτα. Αλλά αξίζει κάθε λεπτό όπως και οι αξέχαστες ζωντανές μας εμφανίσεις στην Αθήνα πριν από μερικούς μήνες.
 
Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σου τραγουδιστές/μπάντες από το παρελθόν και το παρόν, που σε έχουν επηρεάσει;

Ήδη τον έχεις αναφέρει από πριν, αλλά ο David Coverdale ήταν ο πρώτος  ροκ τραγουδιστής που παρακολούθησα ζωντανά  έπειτα από την αποχώρηση του από τους Deep Purple το 1978 και η φωνητική του προσφορά και αίσθηση για μελωδία πάντα με συνόδευε κατά την διάρκεια των χρόνων.
 

Υπάρχει κάποιο dvd στο πρόγραμμα;
Θα ήθελα να κάνω κάποιο   ζωντανό dvd κάποια στιγμή και είναι στα μελλοντικά μας σχέδια. Αισθάνομαι, ότι τα καινούργια μέλη έχουν τακτοποιηθεί καλά και όλη η μπάντα διασκεδάζει αυτή την περίοδο παραγωγικότητας και νομίζω ότι αυτές οι εμφανίσεις αληθινά "ικετεύουν" να γίνουν μόνιμες αποτυπωμένες με την μορφή ενός ζωντανού dvd. Είναι λοιπόν στο πρόγραμμα να γίνει .’Έτσι, ας περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί…
 
Νομίζω ότι μερικές φορές οι στίχοι έρχονται σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με την μουσική. Η μουσική ζωγραφίζει στο μυαλό των ανθρώπων μέσω των στίχων και οι στίχοι μεταφέρουν το μήνυμα. Τί  είναι πρώτο για σένα;
Από την οπτική της συγγραφής τραγουδιών θα έλεγα, ότι η μουσική πρώτα, αλλά όταν ένα τραγούδι ολοκληρωθεί οι στοίχοι είναι το ίδιο σημαντικοί. Κάποιος δεν μπορεί να δένεται συναισθηματικά με το τραγούδι, εάν η στίχοι δεν εμπλέκονται με τις φωνητικές μελωδίες. Ένα εξαιρετικό  ρεφρέν συνοδευόμενο με εξαιρετικούς στίχους είναι σχεδόν εγγυημένη επιτυχία και για μένα προσωπικά είναι σημαντικότερη άποψη για ένα τραγούδι, για κάθε τραγούδι!!Το ίδιο και για την μελωδία.

Τι επιφυλάσσει το μέλλον για τους ΤΕΝ;
Κρατάμε τους εαυτούς μας απασχολημένους. Αυτός ο χρόνος  σηματοδοτεί την 20η επέτειο από τη δημιουργία των TEN  και είμαστε ευτυχισμένοι και για αυτό το γιορτάσουμε με μια κυκλοφορία ενός νέου Εp που ονομάζεται the Dragon and the George (υπάρχει παρουσίαση του εξαιρετικού αυτού δημιουργήματος στο rocktime.gr). Δουλεύω επίσης πάνω σε 11 αυθεντικά ακουστικά κομμάτια για τους ΤΕΝ καθώς δεν έχουμε κάνει ποτέ ένα ακουστικό άλμπουμ. Νομίζω, πως θα είναι ωραίο να έχουμε ένα άλμπουμ με ακουστικά τραγούδια, όπου η αίσθηση του "ωραίου"  δε διακόπτεται.
 
Είναι τιμή μας, που μιλήσαμε μαζί σου και μάθαμε για τη μουσική και τη μουσική δημιουργία των TEN. Ευχαριστούμε που βρήκες χρόνο, παρά το φορτωμένο πρόγραμμα σου και μίλησες σε μας και στους οπαδούς σου για την παρελθούσα και τωρινή δουλειά σας . Ποιο είναι το "message in a bottle" σου για τους αναγνώστες του rocktime.gr ;
Σε ευχαριστώ… ήταν ευχαρίστηση μου .Εγώ και τα παιδιά  από τους TEN , θέλουμε να ευχηθούμε σε όλους τους Έλληνες οπαδούς το καλύτερο για τις δύσκολες ώρες που περνάνε και ελπίζω να μπορέσουμε  να σας ξαναδούμε πολύ σύντομα. Αγαπάμε την Ελλάδα. Συνεχίστε να ροκάρετε!
 
Συνέντευξη στο Νότη ΓκιλλανίδηENGLISH VERSION

1. Rocktime: Two great shows in Athens before a couple of months… Your memories, your impressions from those nights?
 
Thank you for your kind words! We really enjoyed both nights actually, as we always do whenever we visit Greece and we certainly hope you did too! There’s no way we can ever forget the hospitality of the Greek fans and we always look to come back to your beautiful country whenever we have the opportunity. I think it’s become quite obvious the fact that there’s definitely a connection there, which was built from our very first visit to Greece onwards and we feel that we definitely built upon it with these two recent live appearances there. It was so much fun really that it almost felt like 5 minutes instead of these 2 hours we’ve actually been on the stage!
 

2. Rt: A brilliant release …Tell us about the new album, what inspired the title "Isla De Muerta" ?
 
“Isla De Muerta” is a Spanish barbarization of what was known as the Island of the dead in Pirate tradition and legend. It was said that there was an island somewhere in the Caribbean where a huge treasure was hidden. It also just so happened to have remained unfound. It was also said to be cursed, so make of it what you will. :D I just hope this was mentioned on the contract form where someone signed on to in order to become a pirate haha.
“Isla De Muerta” as an album now is not a concept album per se. I would classify it as an album of individual concepts, same as the last couple of albums we’ve released. These lyrical concepts vary really, from the patron Saint of England and the legendary dragon he slayed, to the French Revolution to… Love. I certainly hope that fans will find something they like on the album and have as much fun listening to it as we had writing and recording it. 
 

3. Rt: I usually pick my favorites for every interview and artist , but have you made difficult this time! What are your favorites Gary and why?
 
I presume you mean individual tracks from “Isla De Muerta”, right? I would say “Revolution”, “Buccaneers/Dead Men Tell No Tales” and “Karnak/The Valley Of The Kings”. I picked “Revolution” because it’s a departure of sorts for us sound-wise and because of the fact that its subject matter is about the French Revolution, a subject which feel hasn’t been explored in depth by many bands… And unfairly so I’d say, since I find it to be a very inspirational historical period. “Buccaneers” on the other hand is the album opener and at the same time the only TEN track where I don’t sing the chorus line. This one’s another first for TEN by the way and I’d say that it’s a nice opportunity to offer the spotlight to both Dann and Steve as lead guitarists. Last but not least, I picked “Karnak” because its subject matter (Ancient Egypt) is one I haven’t touched upon ever since the “Spellbound” days, which, along with the Ancient Greek era, is actually one of my favourite historical periods ever and it’s been great revisiting it after such a long time.
 

4. Let’s speak about the writing process of " Isla De Muerta ". Who is responsible for having come up with these magnificent songs??
 
Everything began when I started developing a 26 song batch for our “Albion” album. It was not unlike back in 96', when we found ourselves with enough material for “X “and “The Name of the Rose “
Looking at the variety of material we decided there and then that this would be a 2 album release. It was also decided that both albums would follow in quick succession and that no apologies would be made for the fact that both albums were developed from the same batch.
We were confident that the material was strong enough to stand being divided and still make for 2 powerful but diverse albums. Deciding which songs would go on which album was the hardest part though…
In the end we decided to make sure that we kept songs of the same 'ilk' away from each other. The result was how you hear it.
We felt that 'Albion' was a strong offering and we hope that the fans see 'Isla de Muerta' as being equally so.


5. Rt: I’ve read in a past interview that your voice compared with David Coverdale’s…do you believe that if your discs were released in the 80’s your success will be the same ?
 
Most definitely! We always say that we came about 10 years too late. I strongly believe that if our first couple of albums were released back in ’86-’87 for example, things would have been very different for us, but to be entirely honest there’s no point mopping over the fact, or any fact for that matter. What matters is the “now” really and I have to say that we’re really proud of what we’ve accomplished over the years, despite the difficult circumstances at the time, or even today’s difficulties in the music industry. At the end of the day, we’ve managed to carry the torch through a difficult time period in Melodic Rock history and even though many of our peers have fallen over the wayside, we’ve managed to sustain the consistency of our output and continue against the odds, which certainly is an achievement by itself. So, here we are now, 20 years later, still alive as a band to tell the tale. We are really proud of that.
 

6. Rt: Is there a kind of recipe for be melodic/hard rock singer?
 
I would say passion, willfulness, sincerity and honesty. I’d also add the rule of knowing your strengths and weaknesses. So, as with everything, self-awareness is the key. Success is only the tip of the iceberg as they say really and underneath, you’ll find much hard work and perseverance, accompanied by blood, sweat and tears. But it’s worth every single second of it, if not for memorable live appearances such as the ones we’ve managed in Athens a couple of months ago.
 

7. Rt: What are your favorite singers/bands from the past and present that have influenced you?
 
You actually mentioned him before, but David Coverdale was the very first rock singer I witnessed live, right after he left Deep Purple in ’78 and his vocal delivery and sense for melody have always stayed with me throughout the years.
 

8. Rt: Is there a dvd in the pipeline??
 
We’d love to do a live DVD at some point, so that would definitely be in our future plans. I feel that the new guys have settled in really well and the whole band are enjoying this current period of productivity, so I think that these performances are really “begging” to be permanently imprinted in the form of a live DVD release… It’s a case of “watch this space” this one though really, since something like that would definitely be in the cards. Let’s see how it pans out!
 

9. Rt: I think that sometimes the lyrics almost have to come second to the music. The music draws people into the lyrics and the lyrics draw them into the message. What comes first for you?
 

From a songwriting perspective, I’d say music first, but once a song is complete the lyrics are of equal importance. One can not get emotionally attached to a song if the lyrics are not weaved almost to a “t” with the vocal melodies. A strong chorus adorned with equally strong lyrics is almost a guaranteed success and for me personally is the most important aspect of a song. On any song really! Same with the riffs.
 
 

10. Rt: What does the future “hold in store” for ΤΕΝ?
We’re definitely keeping ourselves busy. This year marks the 20th anniversary since the inception of TEN and we couldn’t be happier, so we’ll actually be celebrating this event with a release of a new EP entitled “The Dragon And Saint George”. I'm also working on 11 original acoustic tracks for Ten as we have never made a dedicated acoustic album to date. I think it would be nice to have an album of acoustic songs where the mood isn't interrupted. A backdrop for that night in with a bottle of wine.... 
 
 

11. It is an honor talking with you and learning more about your music with TEN and your solo carrier too. Thank you so much for taking time out of your busy schedule to speak to us and your fans about your past and present work. Which is your "message in a bottle" for readers of rocktime.gr?
 
Thank you! It’s been a pleasure! Myself and the guys in TEN would like to wish our Greek fans all the very best for the difficult times they’re going through and I hope that we’ll be able to see you all again very soon! We love Greece! Keep rockin’!