Lou Gramm (Foreigner): Το προσωπικό του σχήμα και τα προβλήματα υγείας
Μία από τις μεγαλύτερες φωνές του μελωδικού χώρου ο Lou Gramm στην αυτοβιογραφία του, που κυκλοφόρησε με τον τίτλο Juke Box Hero, ο πρώην τραγουδιστής των Foreigner παραθέτει λεπτομέρειες για την αρρώστια του (όγκος στον εγκέφαλο) καθώς και την εσπευσμένη επιστροφή του στην σκηνή. Ο Lou χρειαζόταν εγχείρηση εγκεφάλου.
Για λόγους συμβολαίων και ρήτρας η μπάντα τον πίεσε να επανέλθει πριν η υγεία και η φωνή του θεραπευθούν. Η επιστροφή διέλυσε το σώμα και την υπερηφάνεια του Έλληνα τρίτης γενιάς συμπατριώτη μας (Λουκάς Γραμματικόπουλος) και τον εξώθησε στην αποχώρηση  του από τους Foreigner.
Τώρα, έπειτα από χρόνια, η υγεία του Gramm συνεχίζει να βελτιώνεται. 
Είναι πλέον ο ηγήτορας της προσωπικής του μπάντας, τους The Lou Gramm band, που παρουσιάζει σε συναυλίες τις επιτυχίες των  Foreigner με πάθος και ενέργεια.
Ο Gramm βρίσκεται ξανά για περιοδείες  και είναι πιθανόν να ξεκινήσει να ηχογραφεί ορισμένα νέα τραγούδια μαζί με τον πρώην σύντροφο του στην μπάντα, τον Mick Jones!


Θα πρέπει να περιμένουμε για να διαπιστώσουμε πόσο επείγον είναι αυτό για τους δύο άνδρες. Τα καλά νέα είναι, ότι υπήρξε συμφιλίωση ανάμεσα τους και καθώς ο Lou δεν τραγουδά ακόμη με την παλιά του μπάντα το νερό μπήκε στο αυλάκι για το 2015.
Στην συνέντευξη που αναδημοσιεύουμε από το
classicrockrevisited.com
ακολουθεί συζητάμε για το πώς έχουν τα πράγματα τώρα, την προσωπική του μπάντα, το set list που τραγουδά και τέλος ανασκαλίζουμε το παρελθόν για να συζητήσουμε τα τραγούδια που έκαναν διάσημο τον  Lou Gramm...
 
Τελευταία μας συνέντευξη ήταν σχετική με την κυκλοφορία του βιβλίου σου. Πως είσαι; Ποια είναι η κατάσταση σου;
Δώσαμε πολλές παραστάσεις αυτήν τη χρονιά, περισσότερες από τα τελευταία πέντε ή έξι χρόνια. Για μένα αυτό σημαίνει ξεκάθαρα, ότι η οικονομία βελτιώνεται (σ.σ στην Αμερική εννοεί).
Όταν η οικονομία καταρρέει, το πρώτο πράγμα που υποφέρει είναι η οικονομία. Τα πράγματα βελτιώνονται.
 
Πέρασες δύσκολες στιγμές τα περασμένα είκοσι χρόνια. Έχασες και το όνομα Foreigner. Καταλαβαίνεις τι εννοώ;
Και βέβαια γνωρίζω, αλλά ήταν από επιλογή.
 
Είσαι μέρος της ιστορίας του rock and roll, έτσι μπορούσες να μην κάνεις τίποτε για να ζήσεις. Που βρήκες το πάθος/κουράγιο για να συνεχίσεις;
Ακόμη απολαμβάνω το να τραγουδώ με ένα ζωντανό μουσικό σύνολο. Δε γνωρίζω, εάν θα μπορούσα να βρω άλλους τέσσερις εξαιρετικούς μουσικούς να έρθουν στο υπόγειο του σπιτιού μου και να τα δώσουμε όλα.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στους Foreigner και στους Lou Gramm Band;
Συλλαμβάνουμε την ταυτότητα του δίσκου αλλά όχι ως ακριβή αντιγραφή. Βάζουμε περισσότερο την εκτελεστική μας προσωπικότητα στα τραγούδια. Κανείς δε μπορεί να το μπερδέψει με κάποιο άλλο, αλλά πάντοτε υπάρχει αρκετός χώρος για να ακούγεται φρέσκο. Το να ακούω την μπάντα μου να εκτελεί τα τραγούδια κάθε στιγμή, βάζοντας προσωπικότητα σε αυτά, με εμπνέει ως τραγουδιστή και κάνω το ίδιο πράγμα.

Ποιοι είναι στην μπάντα σου;
Ο αδελφός σου ο Ben Gramm στα τύμπανα. Ο Michael Staertow στην κιθάρα. Ο Andy Knoll στα πλήκτρα. Ο AD Zimmer είναι στο μπάσο. Είμαστε περίπου 3,5 με 4 χρόνια το ίδιο lineup. Ακόμα συνθέτουμε καινούργια μουσική. Δε γνωρίζω τι θα απογίνει, διότι το ραδιόφωνο πλέον έχει αλλάξει. Γράφουμε μουσική για τη χαρά να γράφεις μουσική. Πιθανόν να κυκλοφορήσουμε κάποιο EP και να δούμε ποια θα είναι η αντίδραση σε αυτό.


Πιστεύεις, ότι η φήμη σου ως καλό παιδί σε πληγώνει;
Μόνο όταν οι άνθρωποι λένε, “Ω Θεέ μου, δεν πιστεύω, ότι μόλις είπες αυτό!”

Ο κόσμος χρειάζεται να διαβάσει το βιβλίο σου για να γνωρίζει, πως εσύ κι ο Mick μαλώνατε σχετικά με τα προβλήματα υγείας σου…
Μπορώ να θυμηθώ πριν αρκετά χρόνια, όταν οι Foreigner επρόκειτο να ανεβούν στην σκηνή και εμένα το κεφάλι μου πήγαινε να σπάσει. Αυτό ήταν σκληρό. Έκανα ό,τι μπορούσα για να αισθανθώ καλύτερα. Νομίζω, ότι η φωνή μου είναι πραγματικά καλύτερη από ό,τι ήταν πριν μερικά χρόνια έπειτα από την εγχείρηση. Στη διάρκεια των και 70ς και των 80ς ακόμη και στις αρχές των 90ς όλα ήταν περίφημα.
Έπειτα από την εγχείρηση, για 5,6 χρόνια δεν ήταν (η φωνή μου) στα καλά της... Επανήλθε σιγά-σιγά, όπως ήμουν πριν την επέμβαση. Έπειτα από τις επεμβάσεις οι γιατροί μου είπαν να μην κάνω τίποτα για ενάμιση χρόνο αλλά τρείς μήνες αργότερα, βρέθηκα στην Ιαπωνία καθώς υπήρχαν συμβόλαια. Προκρίθηκε η δουλειά και όχι η υγεία μου…

Ενταχθήκατε στο Hall of Fame πριν λίγο καιρό;
Ναι, ο Mick και εγώ συμπεριληφθήκαμε στους The Song Writers Hall of Fame.

Πώς ήταν; Δεν είχατε ξαναβγεί για δείπνο ή κάτι σχετικό…
Δεν είχαμε μιλήσει περίπου για οκτώ χρόνια .Δεν τον είχα συναντήσει επίσης. Κάναμε πρόβα την προηγούμενη μέρα με τους μουσικούς που θα έπαιζαν μαζί μας τη μέρα της παράστασης/βράβευσης. Σπάσαμε τον πάγο την ημέρα εκείνη και γίναμε περισσότερο φιλικοί ο ένας με τον άλλο. Από την στιγμή που τελείωσε η βράβευση επανασυνδέσαμε τη φιλία μας και μιλάμε πλέον σε αρκετά ικανοποιητική βάση τώρα πλέον.

Σου αρέσει το “Starrider”;
Πραγματικά όχι.


Μία τελευταία ερώτηση: αισθάνεσαι ιδιαίτερα όπως στο “Dirty White Boy” όταν το ακούς στο ραδιόφωνο… δυναμώνεις την ένταση και χτυπιέσαι;
Lou: Βέβαια, το κάνω αυτό. Το κάνω ακόμη και όταν τα παιδιά μου είναι στο αυτοκίνητο. Γνωρίζουν όλα τα τραγούδια. Έχω δύο 16χρονα δίδυμα και γνωρίζουν οτιδήποτε έχω κάνει. Φυσικά και είμαι οπαδός του τραγουδιού.
Όταν παίζεται κάποιο από αυτά ενθουσιάζομαι.
Ακόμη ακούγονται περίφημα σε μένα.

Επιμέλεια-μετάφραση: Νότης Γκιλλανίδης