Mongrelettes: "Έχουμε μια αδυναμία στην μουσική της δεκαετίας του 1960"
Οι Mongrelettes είναι ένα (σχεδόν) female garage psych pop group το οποίο πρόσφατα κυκλοφόρησε τον πρώτο ομώνυμο άλμπουμ. Με την ευκαιρία αυτή ζητήσαμε από την μπάντα να μας μιλήσουνε για τη δουλειά τους και με προθυμία ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας.
Καταρχήν θα θέλαμε να μας συστηθείτε ως γκρουπ.
Η Μαρίκα είναι στα lead φωνητικά, η Μαριλού στην κιθάρα, η Πέννυ στο μπάσο, η Μαριλένα στα τύμπανα και ο Χρήστος στην farfisa.

Πώς είναι η χημεία του γκρουπ δεδομένου ότι υπάρχει καΙ ένας άντρας στη μπάντα.
Μια χαρά! Το βασικότερο είναι ότι είμαστε φίλοι μεταξύ μας, οπότε υπάρχει άνεση στην επικοινωνία και κυρίως κατανόηση!


Πείτε μας δυο λόγια για την πρώτη full length κυκλοφορία σας. Ηχογράφηση, παραγωγή εξώφυλλο…
Η πρώτη full length κυκλοφορία μας σημαίνει πολλά για εμάς. Η ηχογράφηση έγινε το καλοκαίρι του 2012, όταν η μπάντα είχε ήδη μπει σε …αναπαραγωγική διαδικασία! Τότε η Μαριλένα (τύμπανα) ήταν έγκυος. Μετά από λίγο ακολούθησε η Πέννυ και μετά από λίγο η Μαρίκα! Οπότε, παρά το γεγονός ότι ο δίσκος ήταν έτοιμος, αποφασίσαμε να μην τον κυκλοφορήσουμε μέχρις ότου να μπορούμε να υποστηρίξουμε ξανά με live την δουλειά μας.
Μάθαμε αρκετά από την εμπειρία της ηχογράφησης. Στην αρχή είχαμε σκεφτεί να γράψουμε αναλογικά, αλλά δεν αισθανόμασταν έτοιμοι ακόμα. Είναι, όμως, στα σχέδιά μας να το κάνουμε. Την παραγωγή την κάναμε εμείς, σε συνεργασία με τον Χάρη Ζουρελίδη, που έχει το στούντιο. Ήταν πολύ ενδιαφέρουσα διαδικασία, αν και όχι πάντα εύκολη. Δεν είναι πάντα δεδομένο ότι θα πετύχεις το αποτέλεσμα που έχεις στο μυαλό σου. Από την άλλη, όσο πιο πολύ ακούς μια δουλειά, τόσο πιο πολλά πράγματα θες να αλλάξεις. Αν παρασυρθείς, δεν έχει τελειωμό! Πάντως, είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα!Το εξώφυλλο το σχεδίασε ο Christophe Lopez Huici και έκανε καταπληκτική δουλειά!

Σε μια χώρα όπου ακόμη και σήμερα το βινύλιο θεωρείται μουσειακό είδος, εσείς τολμήσατε και κυκλοφορήσατε το δίσκο στο αγαπημένο μας  format και βέβαια εξαντλήθηκε. Ένα σχόλιο επ’ αυτού.
Αρχικά, είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που ο δίσκος μας είχε ανταπόκριση! Ήδη θα κόψουμε άλλα 250  βινύλια που θα κυκλοφορήσουν πολύ σύντομα. Τώρα, σχετικά με το format, δεν μπήκαμε στη διαδικασία να σκεφτούμε αν θα το κάνουμε ή όχι. Για εμάς, το βινύλιο είναι το καλύτερο δυνατό μέσο για αναπαραγωγή μουσικής σε άριστη ποιότητα. Νομίζω αυτός είναι πολύ καθοριστικός παράγοντας. Τώρα, βέβαια, υπάρχει και η αισθητική πλευρά, που σε συνδέει με νοσταλγικές εποχές J

Ποιες είναι οι μουσικές σας επιρροές.
Από πού να αρχίσουμε και που να τελειώσουμε! Σκέψου ότι κάθε ένας από εμάς έχει την προσωπική του σχέση με τη μουσική, τα δικά του ακούσματα, τις δικές του επιρροές. Στις μουσικές μας συλλογές θα βρεις από Chopin μέχρι Pastorius! Η πολυφωνία είναι ότι καλύτερο κατά τη γνώμη μας και θέλουμε αυτό να φαίνεται στις συνθέσεις μας. Αν και σαφώς έχουμε μια αδυναμία στην μουσική της δεκαετίας του 1960, δεν θέλουμε ο ήχος μας, παρόλο που παραπέμπει εκεί, να αντιγράψει πιστά ότι γινόταν τότε. Μουσική σημαίνει δημιουργία πάνω από όλα: δεν θα καταπιέσεις μια ιδέα διότι δεν είναι πιστή σε ένα συγκεκριμένο στυλ.


Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να συνδυάζεις την ενασχόληση με τη μουσική παράλληλα με την εργασία και την οικογένεια;
 Δεν είναι καθόλου εύκολο, διότι όλοι έχουμε πολύ φορτωμένα προγράμματα! Ένα live  στο εξωτερικό που θέλουμε να κάνουμε απαιτεί αρκετές θυσίες από όλους μας, κυρίως σε οικογενειακό επίπεδο, αλλά και επαγγελματικό. Όπως και να έχει, και επειδή κυρίως αγαπάμε αυτό που κάνουμε, έχουμε βρει τους ρυθμούς μας!
 
Συναυλιακά, τι να περιμένουμε από σας τους επόμενους μήνες;
 Στις 27 Φεβρουαρίου παίζουμε στο Ρομάντσο μαζί με του Voyage Limpid Sound και στις 16 Απριλίου ανοίγουμε το live των Sound Explosion στο Fuzz!!! Τον Μάιο θα ανέβουμε προς Λάρισα
 
Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;
 Δουλεύουμε ήδη καινούρια κομμάτια και θέλουμε να μπούμε στο στούντιο όσο το δυνατόν συντομότερο! Οπότε ευελπιστούμε μέσα στους επόμενους μήνες να ηχογραφήσουμε και να συνεχίσουμε με live εμφανίσεις.
 
Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για μια Ελληνική μπάντα να κάνει καριέρα στο εξωτερικό;
 Αυτό σηκώνει μεγάλη συζήτηση! Κυρίως, τι εννοούμε όταν λέμε καριέρα; Να ζήσει από αυτό ή να «κάνει όνομα» και live εμφανίσεις; Γενικά, θεωρούμε ότι είναι πολύ δύσκολο, όχι ακατόρθωτο βέβαια! Σίγουρα εξαρτάται από το πόσο αφοσιωμένα τα μέλη της μπάντας είναι και αν κυνηγούν με επιμονή τον στόχο τους. Οι κινήσεις πρέπει να είναι μεθοδικές και έξυπνες. Ο προγραμματισμός είναι πολύ σημαντικός, όπως επίσης και ο χρόνος που διαθέτουν τα μέλη. Γενικά θέλει πολύ δουλειά, και ειδικά για μπάντες που ανήκουν στον, ας πούμε, underground χώρο και δεν υποστηρίζονται από μεγάλες δισκογραφικές (ουπς, υπάρχουν ακόμα αυτές;). Από εγχώριες μπάντες, λόγου χάρη, οι Acid Baby Jesus έχουν κάνει ένα αξιοθαύμαστο άλμα.
 
Τι αναμένετε να έρθει μέσα στο 2016;
Ο Άγιος Βασίλης με δουλειά για όλους
 
Αφού σας ευχαριστήσουμε για τη συνέντευξη, θα θέλαμε να την κλείσετε εσείς με τον δικό σας τρόπο.   
Ευχαριστούμε και εμείς και keep the fuzz alive!

Συνέντευξη στο Δημήτρη Σαλτογιάννη


// Old Time Rock

// Live Favorites

// Rocktime Songs