Dennis DeYoung: Βαθμολογεί τα άλμπουμ των Styx
Sunday

22May

Dennis DeYoung: Βαθμολογεί τα άλμπουμ των Styx

Δημοσιεύθηκε από:

22/05/2016

Κατηγορία: Συνεντεύξεις

3744
Ο σχεδόν 70χρονος πλέον Dennis DeYoung είναι ένας πασίγνωστος στο χώρο των μουσικόφιλων, Αμερικανός τραγουδιστής, συνθέτης, μουσικός και παραγωγός γνωστότερος όμως ως ιδρυτικό μέλος των ιδιαίτερα επιδραστικών, ως μπάντα, Styx, στους οποίους υπήρξε τραγουδιστής και πληκτράς, με μία καριέρα που διήρκησε από το 1970 έως τον Ιούνη του 1999.
Επίσης, ο DeYoung πιστώνεται ως ο συνθέτης των περισσότερων τραγουδιών των Styx από οποιοδήποτε μέλος της μπάντας!
Το "Crystal Ball" δίσκος των Styx που κυκλοφόρησε στα  1976, στριμώχτηκε ανάμεσα στο εξαιρετικό album της μπάντας "Equinox", και στο αδιαμφισβήτητο αριστούργημα τους "The Grand Illusion", με αποτέλεσμα να βρίσκεται παραμελημένο παρά τον ερχομό του ταλαντούχου Tommy Shaw, που απέδειξε τις ικανότητες του αμέσως συνθέτοντας το ομώνυμο τραγούδι του δίσκου(Crystal Bal)!
Οπαδός εδώ και δεκαετίες των Styx αισθάνθηκα τυχερός και ενημερώθηκα με πράγματα που δε γνώριζα διαβάζοντας την συνέντευξη, που παρατίθεται ένα μικρό απόσπασμα παρακάτω, σταχυολογημένη ενδεικτικά, ώστε να έχετε έστω κι από περιέργεια να ενημερωθείτε όλοι εσείς οι φίλοι μιας ιδιαίτερης μπάντας με ιδιαίτερα βιρτουόζους μουσικούς! Ο  Dennis DeYoung  σχολιάζει το "Crystal Ball" και τη δημιουργία του με την ευκαιρία της 40ς επετείου της κυκλοφορίας του.
 
Ποιες είναι οι αναμνήσεις σου; Από τις μέρες των Equinox, Crystal Ball;
Ποικίλουν. Όσο περισσότερο επιτυχημένος γινόμουν, είχα και περισσότερα, τον περισσότερο και καλύτερο εξοπλισμό που μπορούσα να έχω. Το Oberheim (μάρκα πλήκτρων)δεν είχε εφευρεθεί ακόμη έτσι είχα ένα καταπληκτικό Hammond B3, καθώς επίσης χρησιμοποιούσα και ένα  ARP 2600 καθώς και ένα  ARP Pro Soloist και φυσικά ένα πιάνο.
 
Υπάρχει κάπου όλο αυτό το υλικό κάπου φυλαγμένο;
Δυστυχώς όταν αντικαταστάθηκα στους Styx στα 1999, όλος αυτός ο εξοπλισμός που είχα, ήταν αποθηκευμένος για πολλά χρόνια και τελικά όταν προχωρήσαμε σε μία συμφωνία και έναν διακανονισμό, λησμόνησα το Wurlitzer Electric πιάνο μου, ανεκτίμητο για μένα καθώς είχα συνθέσει το " Lady"με αυτό, καθώς και το  B3, τα οποία δεν παρέλαβα. 
 
Ποια ήταν η πρώτη εντύπωση όταν βρεθήκατε με τον Tommy Shaw;   Σου έδειξε καθόλου υλικό που είχε συνθέσει;
Έφερε μία κασέτα στην ακρόαση με μερικές μουσικές ιδέες και μου έκανε εντύπωση, διότι μπορούσε να τραγουδά τα ψηλά φωνητικά μέρη που χρειαζόμαστε και ήταν ικανός συνθέτης επίσης. Άκουσα τις πρώτες νότες από τα "Crystal Ball", "Ballerina", και από τις μικρές λεπτομέρειες σκέφτηκα: ο τύπος μπορεί να συνθέσει ένα τραγούδι.
Έλα του είπα, πάρε ένα κάθισμα. Και δουλέψαμε στο "Crystal Ball" μαζί, καθώς στο "Crystal Ball" δεν υπήρχε ακόμη κάτι ελκυστικό στην πραγματικότητα, μπορείς να το ακούσεις στο demo που κυκλοφορεί στο YouTube που παίζει με την μπάντα του, τους Harvest, χωρίς το ιδιαίτερο στοιχείο του τραγουδιού. Το  "Styxπροσαρμόσαμε" το τραγούδι.  Το μεταποιήσαμε σε proggy μουσικό ύφος.  Συνεργαστήκαμε και στο "Ballerina", πανέμορφη μουσική και εγώ έγραψα τους στίχους.

Τελικά, το "Crystal Ball" σου ταιριάζει ως δίσκος;
 Εάν ήταν να βαθμολογήσω τους δίσκους που κυκλοφορήσαμε με την μπάντα; Λοιπόν βαθμολογώ τους δίσκους με κριτήριο τη μουσική τους. Έτσι, το "Grand Illusion "είναι  #1, έπειτα ακολουθούν τα "Pieces of Eight" και "Paradise Theatre" αλλά θα δώσω στο  Pieces προβάδισμα, έπειτα το "Equinox", μετά το "Cornerstone", μετά τα  "Crystal Ball" και το "Kilroy" είναι ισοδύναμα για μένα.  Μιλώ για τα τραγούδια βεβαίως.


Aναδημοσίευση από το classicrockrevisited.com
Επιμέλεια: Νότης Γκιλλανίδης