Noely Rayn: "Πάντοτε θα υπάρχει μια δίψα για δημιουργικότητα"
Thursday

26May

Οι Noely Rayn, δημιουργούν τις μουσικές τους δημιουργίες ακολουθώντας την παράδοση των Thin Lizzy με διπλή κιθαριστική παρουσία από τους ''μουσικούς Διόσκουρους'', Πάνο Παπαπέτρο και τον Γιάννη Σίννη, συγκλονιστικούς όπως πάντοτε στα κιθαριστικά μέρη και επιπλέον, με έξοχες δόσεις μελωδικών αρμονικών ενορχηστρώσεων με εμφανέστατες πινελιές παλιού καλού AOR.
Σίγουρα σε αυτό συμβάλλει και η ερμηνεία του Μιχάλη Δανδουλάκη (εκπληκτική φωνή σε χαμηλές και ψηλές νότες) πίσω από τα μικρόφωνα, που προσδίδει μία γοητεία στις συνθέσεις, σαν κληρονομιά του από την μπάντα διασκευών στην οποία συμμετέχει, τους  Saints & Sinners Whitesnake Tribute Band  και σίγουρα προσδιορίζει καλύτερα την ποιότητα φωνής που περιέγραψα!
Το  "Escape From Yesterday" είναι το πρωτόλειο δημιούργημα εξαίρετων και ώριμων μουσικών και στo rocktime.gr είχαμε τη χαρά και την καλή συγκυρία να συνομιλήσουμε με τα μέλη της μπάντας
 

Γεια σας, χαίρομαι που συνομιλώ μαζί σας! Πέστε μου λίγα λόγια για τους NOELY RAYN; Πότε δημιουργηθήκατε ως N.R, ποιος είχε την ιδέα για το όνομα του συγκροτήματος κι αν για εσάς σημαίνει κάτι;
 Γεια σου, Νότη, καλησπέρα Rocktime.gr! H μπάντα (τουλάχιστον η ραχοκοκαλιά της), όπως πολύ καλά γνωρίζεις, δημιουργήθηκε το Φεβρουάριο του 2005, ως Remember Lizzy. Οι NOELY RAYN είναι ουσιαστικά οι ίδιοι άνθρωποι με την προσθήκη του Άκη (Γαβαλά) στα τύμπανα. Η ιδέα του ονόματος πρωτοξεκίνησε από το Γιάννη, ως προς την πρώτη λέξη. Η δεύτερη λέξη του ονόματος θέλαμε να είναι το ''αντίθετο'' του πρώτου σαν μια έννοια και που θα μπορούσε ο καθένας να δώσει τη δικιά του ερμηνεία. Θέλαμε κάτι το μοναδικό, κάτι το ασυνήθιστο και κάτι που θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει τον κάθε ένα από μας.
 
Γιατί καθυστερήσατε, όλοι σας καταξιωμένοι και ώριμοι άνθρωποι και ΜΟΥΣΙΚΟΙ, να δισκογραφηθείτε;
 Ενώ, όλοι το είχαμε στην άκρη του μυαλού μας... παραδόξως, δεν συνέβαινε. Τελικά το αποφασίσαμε, καθίσαμε μαζί συγκεντρώσαμε υλικό και φτιάξαμε τον πρώτο μας δίσκο. Όλα αυτά τα χρόνια ήμασταν πολύ αφοσιωμένοι μουσικά με τα αφιερώματα στους  Thin Lizzy και σε άλλα μουσικά projects όταν νιώσαμε έτοιμοι να κάνουμε δικά μας τραγούδια συγκεντρωθήκαμε σε αυτά, τα δουλέψαμε και ''μπήκε το νερό στο αυλάκι''.
 
Καταρχάς , συγχαρητήρια για την νέα κυκλοφορία. Η πρώτη εντύπωση, μετά από πολλαπλές ακροάσεις, είναι η εξής: Είναι η πρώτη αυτή κυκλοφορία σας όντως εξαιρετική (κατ’εμέ…); Η δική σου εντύπωση;
 Σε ευχαριστούμε !!!
Πάντοτε θα υπάρχει μια δίψα για δημιουργικότητα, μια δίψα για να ανακαλύψεις νέους ρυθμούς, νέες μελωδίες.
Το να ακούς το αποτέλεσμα της δουλειάς σου και παράλληλα να ακούς τα όποια θετικά/αρνητικά σχόλια, νομίζω σε κάνει καλύτερο και ως άνθρωπο και ως μουσικό. Αντιμετωπίζεις κάποια πράγματα διαφορετικά από εκεί και έπειτα, με διαφορετική βαρύτητα. Εμάς - προφανώς - μας αρέσει το κάθε κομμάτι του δίσκου. Είναι καθαρά υποκειμενικό.
Αυτό που μας ικανοποιεί ιδιαίτερα, είναι το ό,τι υπάρχουν διαφορετικά ''στυλ'' κομματιών στον ίδιο δίσκο. Αυτό, δείχνει ότι υπάρχει μια δυναμικότητα, να ''ανοίξει η βεντάλια'' προς πάμπολλες κατευθύνσεις στο μέλλον.
 
Ο τίτλος (Escape From Yesterday) είναι σημαδιακός, περιγραφικός για κάτι/κάποιον ή κάποια; Σχετίζεται με τους στίχους και από πού αντλείτε έμπνευση για τη μουσική;

Δε χρειάζεται να περιγράψουμε σε τι είδους εποχή ζούμε. Όλοι μας, όμως, την βιώνουμε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο και ο καθένας λαμβάνει και μεταδίδει τις εμπειρίες του. Πιστεύουμε, ότι ενώ οδεύουμε προς το ναδίρ ως χώρα, ως κουλτούρα... ως  ό,τι θες καθώς η ''ανάγκη'' να ξεφύγουμε είναι επιτακτική. Φιλτράρουμε το ''γκρίζο'' παρελθόν - κρατάμε τα καλά στοιχεία και κοιτάμε το μέλλον με άλλο μάτι και αισιοδοξία...
 
Ποιες είναι οι κύριες επιρροές των NOELY RAYN, πως θα περιγράφατε τον ήχο σας;
  Η μουσική μας νομίζω οδεύει προς το ροκ/χαρντ ροκ με ποπ στοιχεία.
 Άλλοι το περιγράφουν σαν AOR, όπως άκουσα. Γενικώς πάντως, δεν μας αρέσουν οι ''ταμπέλες''...
H μουσική δεν έχει ταμπέλες. Δεν πρέπει να έχει ταμπέλες.
Αν δεν κάνω κάποιο τραγικό λάθος, η πρωταρχική επιρροή μας είναι οι THIN LIZZY με ό,τι αυτό συνεπάγεται.Το ''πάντρεμα'' των μουσικών επιρροών του καθενός είναι το νόημα και η σημασία του να κάνεις κάτι ''καινούργιο'', να το επεξεργάζεσαι κι αν γίνεται να το κάνεις ακόμα καλύτερο!
Όλο λοιπόν τα φάσμα της ποπ, ροκ, χαρντ ροκ, μέταλ είναι επιρροές μας, με πρωτεργάτες τους Thin Lizzy...


Πέστε μας κάποιες αστείες, περίεργες στιγμές με το group απόστις συναυλίες, πρόβες ή ακόμα και από τις ηχογραφήσεις;
 Υπάρχει τρομερή χημεία στην μπάντα είμαστε σχεδόν 20 χρόνια φίλοι κολλητοί κάτι που δημιουργεί άμεσα ένα κλίμα άνεσης και εσωτερικού χιούμορ μεταξύ μας.. τα γέλια και τα αστεία είναι μόνιμα, τόσο στις πρόβες όσο και στις ηχογραφήσεις .. κατά την διάρκεια των ηχογραφήσεων μάλιστα έχουμε ένα ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΟ ΜΑΣ βίντεο με όλες τις πλάκες και τα γέλια (Σ.Σ να ανέβει πάραυτα στο  Youtube!!!).
Επιπλέον έχουν γίνει απείρου κάλλους σκηνικά με Remember Lizzy στο παρελθόν μία απο τις ''εσωτερικές'' ατάκες της μπάντας είναι το ''Κιλελέρ''.. η το Remember Gletsos, αλλά δε μπορώ να σου πω δημόσια τι σημαίνουν όπως και πολλές άλλες.
 
Με ποιες μπάντες θα χαιρόσαστε να μοιραστείτε την σκηνή;
 Δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη προτίμηση. Εξάλλου όλα αυτά τα χρόνια με φίλους παίζαμε και οι πιο πολλές μπάντες είναι χρόνια φίλοι μας!!!
 
Σήμερα δυστυχώς οι μακροσκελείς περιοδείες έχουν πάψει ή ελαττωθεί . Σχέδια λοιπόν για συμμετοχή σε κάποια από τα ευρωπαϊκά φεστιβάλ του μελωδικού ήχου υπάρχει;
 Ειλικρινά δεν ξέρω τι να σου πω. Όλα εξαρτώνται από τον ελεύθερο χρόνο του καθενός. Επίσης, πολύ σημαντικό ρόλο παίζει, το να έχεις οικονομική υποστήριξη... Χωρίς αυτά τα δύο... δύσκολες οι περιοδείες.
 
Μία τελευταία ερώτηση προσωπική: πώς θα θέλατε και γιατί , να σας θυμούνται οι φίλοι και οπαδοί σας;
 Το να κάνεις κάποιον άλλον χαρούμενο, είναι νομίζω η απόλυτη ικανοποίηση.
Μία εκδοχή της μετάδοσης της χαράς σου, της ενέργειάς σου προς τον άλλον, είναι η ουσία των κομματιών του δίσκου. Θέλουμε όποιος ακούει τα τραγούδια, να νιώθει καλά. Να νιώθει όμορφα. Έτσι ήμασταν και έτσι θα είμαστε.
Η μουσική είναι ''φάρμακο''...
 
Ευχαριστούμε για τη διάθεση να  μιλήσετε σε μας και στους φίλους σας για τη δουλειά σας.
Εμείς χαρήκαμε για την κουβέντα αυτή! Σας περιμένουμε όλους εκεί έξω σε κάποια εμφάνιση μας να τα πούμε από κοντά!

Συνέντευξη στον Νότη Γκιλλανίδη


// Old Time Rock

// Live Favorites

// Rocktime Songs