Wild Rose: Δεν υπάρχει μουσική παιδεία στην Ελλάδα
Friday

17Jun

Wild Rose: Δεν υπάρχει μουσική παιδεία στην Ελλάδα

Δημοσιεύθηκε από:

17/06/2016

Κατηγορία: Συνεντεύξεις

6882
Το εξαιρετικό (ακούγεται ίσως κοινότυπο αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό…τουλάχιστον για τους αυτήκοους) τέταρτο μουσικό δημιούργημα των μελωδικών, AOR συμπατριωτών μας Wild Rose που απλά και συμβολικά ονομάζεται "4".
Διάβασα κάπου, ότι οι οπαδοί των  Tyketto, Richard Marx, Survivor, Night Ranger, ακόμη και αυτών των πρώιμων  Bon Jovi θα ενθουσιασθούν με το αυτό κομψοτέχνημα μελωδίας!!!
 Η μπάντα που υπάρχει πάνω από μία δεκαετία και μετά από διάφορα σκαμπανεβάσματα και αλλαγές μελών κυκλοφόρησε το πρωτόλειο της Half Past Midnight, στα  2011. Από τότε παρέμεινε παραγωγική και δραστήρια κυκλοφορώντας άλλα δύο εξαιρετικά δημιουργήματα για να παρουσιάσει τον περασμένο Μάιο, το τέταρτο μουσικό πόνημα της, που κυκλοφορεί από την  Lion’s Pride Music. Είχαμε λοιπόν την  ιδιαίτερη χαρά και τιμή να συνομιλήσουμε με τον κιθαρίστα της μπάντας Andy Rock.


Τι έχει αλλάξει στον ήχο σας από την εποχή του πρώτου σας album;
Γειά σου Νότη και ευχαριστούμε για την συνέντευξη!
Σίγουρα δεν έχουν αλλάξει οι στίχοι γιατί συνήθως γράφουμε όσα νιώθουμε τραγούδια για αγάπη από προσωπικές εμπειρίες ή οτιδήποτε μας εμπνέει.
Τον ήχο μας προσπαθούμε, πάντοτε κι ανάλογα με τις δυνατότητές μας, να τον  "μεγαλώσουμε" με μεγαλύτερες παραγωγές που θα μπορούν να παιχτούν live κανονικά. Αν προσέξεις σε κάθε άλμπουμ από το  "Half Past Midnight " μέχρι το  "4 " υπάρχουν μεγάλες διαφορές. Να αναφέρουμε επίσης, ότι στο  "4 " η μίξη έγινε στη Σουηδία από τον Pelle Saether (Grand Design) και μας άρεσε πάρα πολύ το αποτέλεσμα και η δουλειά που κάναμε μαζί του!
 
 Αλλαγές στην σύνθεση σας… Θέλετε να μας μιλήσετε για αυτές;; Επιστροφή των εξαίρετων μουσικών αδελφών Bitzios και αποχώρηση ενός θρυλικού για τη μελωδική σκηνή, του τραγουδιστή Antonio Saylor.
 
Ο David Saylor δεν ήταν ποτέ μέλος της μπάντας αλλά session τραγουδιστής και μας βοήθησε πολύ να συνεχίσουμε εφόσον ο Γιώργος Μπίτζιος και ο Γιάννης έφυγαν. Ευτυχώς όλα οδήγησαν σε καλό και ξανά είναι μαζί μας και πάλι.
Νομίζω αυτό φαίνεται και στον δίσκο από άποψη χημείας της μπάντας και θα το δείτε και στα επερχόμενα show μας.
 
Πώς ήταν η ατμόσφαιρα στις  "μακροχρόνιες" ηχογραφήσεις; κάποιο ιδιαίτερο περιστατικό που θυμάστε;
 (Γέλια) Οι ηχογραφήσεις ήταν σε άψογο κλίμα, με πολύ γέλιο, αγάπη, φαγητό και αλκοόλ! Σχεδόν όλα ηχογραφήθηκαν στα EVO Studios εκτός των τυμπάνων που ηχογραφήθηκαν στα Stone House Studios. Επειδή ο Γιώργος ζει και εργάζεται στη Γερμανία με ένα αρκετά  "Heavy schedule συναυλιών "(σ.σ στη λυρική σκηνή του  Ασάφενμπουργκ), είχαμε αρκετό χρόνο να ετοιμάσουμε και να ηχογραφήσουμε τα κομμάτια μέχρι να έρθουν οι μέρες που θα μπορέσει να έρθει ο Γιώργος να ηχογραφήσει και αυτός τα μέρη του. Από εκεί και πέρα το mix και το mastering έκαναν 4 μήνες να τελειώσουν στα Studio Underground της Σουηδίας. Ιδιαίτερο περιστατικό που γελάσαμε πάρα πολύ ήταν όταν στείλαμε το τρίτο μας κομμάτι "Summer Girl" για τη μίξη και μόλις το έλαβε το Pelle μας ρώτησε αν αυτό το κομμάτι ονομάζεται Pamela Anderson... (γέλια).
 
Ποιος γράφει τα τραγούδια στην μπάντα;
Συνήθως εγώ και ο Χάρης(Πατσός) τη μουσική, για τους στίχους μας έχει βοηθήσει και σε κάποια κομμάτια ο μανατζέρ μας Chris (Σιλόμα).
 
Αγαπημένο τραγούδι από το νέο δίσκο και γιατί;
 Δεν έχω κάποιο αγαπημένο να πω την αλήθεια, για μένα το κάθε κομμάτι είναι ξεχωριστό! Μου αρέσουν όλα!
 
Υπάρχει μια σαφέστατη δυσπιστία του Ελληνικού κοινού προς τα εγχώρια συγκροτήματα, που πιστεύεις ότι οφείλεται αυτό;

 Γενικότερα υπάρχει μια ξενομανία στη χώρα μας αλλά ένα ρητό λέει καμία μπάντα δεν πήγε καλά στη πατρίδα της. Δυστυχώς ζούμε σε μια χώρα με ήλιο και ζέστη και αντί να είμαστε σαν την Καλιφόρνια και να ακούμε μουσική που μας κάνει χαρούμενους, τα club και τα beach bar να παίζουν ροκ, ακούμε μόνο Τούρκικα ελληνικά (τσιφτετέλια) ή μπάντες που σε γεμίζουν θυμό και κακία θαρρείς και ζούμε στη Mordor (σ.σ J. R. R. Tolkien…).
Οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει μουσική παιδεία στην Ελλάδα χρόνια τώρα και φυσικά διότι τα media και το κράτος δεν παρουσίασαν ποτέ τη ροκ μουσική ή δε βοήθησαν μπάντες που προσπαθούν και κάνουν επιτυχίες στο εξωτερικό σε αντίθεση με τη Σουηδία π.χ.


Πως νιώθεις όταν έρχεται κόσμος και σου λέει πως θαυμάζει την μουσική σας;
Απίστευτα όμορφα! Αυτό είναι και η πληρωμή του κάθε καλλιτέχνη πιστεύω να έρχονται οι fans να σου λένε για τη μουσική σου ή να σου στέλνουν μηνύματα λέγοντας ότι είναι χαρούμενοι με αυτό που ακούνε και τους βοηθάει στη ζωή τους ή σε κάποιες στιγμές τους.
 
Ποια εμφάνιση σας θυμάσαι πιο έντονα από τα live που έχετε συμμετάσχει;
Από τις ποιο ωραίες εμφανίσεις μας που μου έχει μείνει στο μυαλό είναι το Rosewood Fest όταν και εμφανιστήκαμε δίπλα σε μπάντες όπως οι Work of Art Newman κ.α.
 
Είναι δύσκολο για μία μπάντα να δημιουργεί σε μία κατάσταση οικονομικής κρίσης όπως αυτής που βιώνει η Ελλάδα;
 Δυστυχώς ναι. Εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδος πολλές μπάντες δε μπορούνε να ανταπεξέλθουν σε μεγαλύτερες παραγωγές, mix, master, καλύτερους δίσκους γενικότερα, μεγαλύτερη προώθηση κτλ. γενικότερα χρειάζονται πολλά λεφτά πράγμα που στην Ελλάδα είναι δύσκολο πλέον να έχεις εφόσον δεν υπάρχει στήριξη απ’ τη χώρα και ο ένας "θέλει να φάει τον άλλο".
 
Υπήρξαν στιγμές στη διάρκεια της πορεία σου που σκεφτήκατε να τα παρατήσετε, που νιώσατε ότι δεν βγάζει πουθενά, στην Ελληνική ταλαίπωρη μουσική ροκ σκηνή;

 Ελληνική Ροκ σκηνή θα μου επιτρέψεις να πω ότι πλέον δεν υπάρχει. Υπήρχε κάτι που πήγε να γίνει στα 2005-2010… από εκεί και πέρα κάτι έγινε και όλα άλλαξαν και οι μπάντες εξαφανίστηκαν, σταμάτησαν να προσπαθούν και χάθηκαν. Δυστυχώς μαζί με αυτές χάθηκε και το κοινό και η ροκ σκηνή γενικότερα και με πληγώνει το γεγονός αυτό.
Υπάρχουν τέτοιες στιγμές γενικότερα που λέμε ότι δε βγάζει πουθενά γιατί υπάρχει παγκόσμιος "πόλεμος" στη μουσική βιομηχανία αν το έχετε προσέξει... πολλές χώρες δεν μας θέλουν γιατί θέλουν να στηρίξουν τις δικές τους μπάντες, πράγμα που δεν γίνεται στη δική μας γιατί δεν υπάρχει στήριξη πρώτα απ' όλα σε άλλα θέματα πόσο μάλλον στη μουσική! Πάντως να τα παρατήσουμε γιατί στην Ελλάδα δεν ακούνε ή δεν αγοράζουν ροκ δίσκους; Δεν πρόκειται, εμείς αυτό το κάνουμε αυτό που κάνουμε γιατί το αγαπάμε και δε θα σταματήσουμε για ένα τέτοιο λόγο. 

Κάτι που θέλω να ρωτήσω χρόνια: ποιος είχε την ιδέα για το όνομα του συγκροτήματος κι αν για εσάς σημαίνει κάτι;
Η ιδέα και το όνομα προήλθαν από τον Andy πίσω στο 2002 όταν ακόμα δεν είχαν δημιουργηθεί οι Wild Rose ..
To άγριο τριαντάφυλλο νομίζω αντιπροσωπεύει με τον καλύτερο τρόπο το στιλ που παίζουμε, γιατί δίνει αυτό το σκληρό των αγκαθιών άλλα συνάμα και ρομαντικό του φυτού!!
Νομίζω είναι το καλύτερο όνομα που θα μπορούσαμε να έχουμε!
 
Ποιες ήταν οι εντυπώσεις από τις εμφανίσεις σας πέρυσι και τι περιμένετε φέτος από την περιοδεία σας; Ποια η υποδοχή του κοινού στην επαρχία, ειδικά;
 

Οι εντυπώσεις ήταν θετικές θα έλεγα αλλά όχι και οι καλύτερες που θα μπορούσε να έχει το συγκρότημα ύστερα από τρία επίσημα άλμπουμ.
Νομίζω, όπως είπαμε και προηγουμένως, ότι χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και πολύ δουλειά για να κάνεις τον κόσμο λάτρη της μπάντας, ώστε να ξεχειλίζουν από κόσμο τα μαγαζιά..
Πάντως το κοινό που ήρθε να μας δει ήταν θερμό και τους ευχαριστούμε όλους !
 
Ποια είναι τα επόμενα βήματα των Wild Rose;
 Τα επόμενα βήματα δεν έχουν οριστεί ακόμα καθώς προέχει η περιοδεία μας...
Όταν με το καλό τελειώσουμε την περιοδεία τότε θα δούμε τι και πως!!
 
Καλοτάξιδη η νέα κυκλοφορία και καλή αντάμωση στην Αθηναϊκή γη λοιπόν! Ευχαριστώ πολύ!
 
Ευχαριστούμε πολύ Νότη και το rocktime.gr για την στήριξη και χαιρόμαστε  που θα ξανανταμώσουμε με τους φίλους μας από την Αθήνα.
Rock on...

Συνέντευξη στο Νότη Γκιλλανίδη