Joe Bonamassa: "Να παίζεις σαν να είναι η τελευταία σου φορά"
Sunday

31Jul

To "Blues of Desperation" είναι ο τίτλος του τελευταίου στούντιο δίσκου του ήρωα της "εξάχορδης" Joe Bonamassa, που κυκλοφόρησε πριν με ρικούς μήνες. Δε γνωρίζω, εάν στην καριέρα του καλλιτέχνη υπάρχει "απελπισία" καθώς είχε τις δυνάμεις και τα εφόδια αλλά κυρίως το ταλέντο για να αποφύγει όλες τις δυσκολίες από την αρχή της πορείας του στο μουσικό στερέωμα.
Συνεπικουρούμενος από μία σπουδαία μπάντα, έναν ικανότατο μάνατζερ, άξιους παραγωγούς(μεταξύ αυτών και τον Έλληνα Κ.Καλημέρη και τους πιστούς και αφοσιωμένους οπαδούς του ο Joe είχε πάντοτε το χρόνο και τη διάθεση να δημιουργήσει ποιοτική μουσική. Ας δούμε λοιπόν τι εκμυστηρεύτηκε σε μία πρόσφατη συνέντευξη του.

Η πρώτη συνέντευξη που κάναμε μαζί ήταν όταν κυκλοφόρησε το "Miss You Hate You".
 Ήταν πριν 15 ή 16 χρόνια.

 Η πρώτη φορά που σε είδα να παίζεις ζωντανά ήταν στην Wichita, σε ένα bar του Kansas. Είχες τους μουσικούς από την μπάντα του Joe Lynn Turner ως την μπάντα που σε συνόδευε..
Σωστά

Ως οπαδός ανατρέχοντας σε παλιότερες μέρες θαύμαζα το ταλέντο σου. Σε κάθε κριτική παρουσίαση των δίσκων σου που έγραφα σημείωνα αυτό: "το έκανες να φαίνεται πολύ εύκολο"!
Πίστεψε (γ'ελια), όταν είμαι στην σκηνή είναι πιο δύσκολο από ό,τι φαίνεται.

Με το Blues of Desperation αποδεικνύεις ότι είσαι μία "μηχανή" μουσικών συνθέσεων. Έπειτα από όλα τα άλμπουμ που έχεις δημιουργήσει, έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί η συνθετική σου ικανότητα δεν έχει στερέψει ποτέ;
 Ο κόπος που καταβάλλω για τις συνθέσεις ανταμείβεται. Όταν παίζω τα νέα τραγούδια ζωντανά ακούγονται τόσο δυναμικά, όσο καθετί που δημιουργώ. Οι οπαδοί πραγματικά τους αρέσουν και αυτό είναι πάντοτε καλό σημάδι.

Το "σιγουρεύεις" το νέο υλικό ώστε να μην πηγαίνει ο κόσμος στις συναυλίες, όταν τα ακούει, στην τουαλέτα η για μπύρες.
Ακριβώς.

Έχεις ένα μοναδικό μουσικό υπόβαθρο, αρχίζοντας την κιθάρα στα 4 και άνοιξες συναυλία για τον B.B. King στα 12 σου.  Ήσουν απλά παιδί και το κοινό εντυπωσιάστηκε μαζί σου!!
Σχετικά με αυτό.Πολλοί καλλιτέχνες με ρωτούν: "έχεις κάποια συμβουλή για μένα"; Τους απαντώ: "να έχεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου. Κανείς άλλος δεν πρόκειται να ποντάρει σε σένα. Εάν βασίζεσαι σε σένα και οι άνθρωποι το βλέπουν θα σε υποστηρίξουν". Μουσικά μιλώντας η θεωρία μου είναι, πως πρέπει να είσαι έτοιμος να παίξεις με τη φωτιά! Να παίζεις σα να είναι η τελευταία σου φορά και πρέπει να σε προσέξουν!!Αυτό δεν έχει αλλάξει σε ολόκληρη την καριέρα μου είκοσι επτά χρόνια τώρα!!! Έπρεπε να βγω να παίξω και να κάνω εντύπωση.. έτσι συνέβη τότε και με τον B.B. King…Παράδειγμα, δεν είχαμε λεφτά να πάω από την πόλη Α στην πόλη Β… Τώρα έχουμε 4 λεωφορεία περιοδείας και δύο για τον εξοπλισμό μας. Αυτό είναι προσωπικό επίτευγμα, όπως γνωρίζεις.

Το "Blues of Desperation" είναι ακόμη ένας καταπληκτικό δίσκος.  Όταν ο Kevin Shirley και συ αποφασίσατε να δημιουργήσετε καινούργιο δίσκο… πως δουλέψατε;
Ο Kevin και γω έχουμε δοκιμάσει διαφορετικά πράγματα όλα αυτά τα χρόνια…έχουμε κάνει και ακουστικό υλικό, έχουμε δημιουργήσει και heavy rock με την μπάντα των Black Country Communion.  Είμαστε έτοιμοι να το ξανακάνουμε(σ.μ αυτό είναι είδηση!!)Κάναμε μουσική country, Americana … αυτό όμως που κάνουμε καλύτερα είναι το blues rock… τραγούδια όπως το "Blues of Desperation". Είμαστε πραγματικά καλοί στο blues rock. Μας βγαίνει φυσικά. 

Στην τελευταία κυκλοφορία ξεχώρισα τη μπαλάντα "The Valley Runs Low" που είναι από τα αγαπημένα τραγούδια μου.
 Είναι πραγματικά ένα καλό τραγούδι. Είχα το ρεφραίν στο μυαλό μου. Είμαι λάτρης του Ry Cooder.  Αγαπώ τον Ry και πιστεύω ότι είναι εθνικός θησαυρός.
 
Πώς και κατέληξες στον Kevin Shirley ως παραγωγό;
Με τον μάνατζερ μου τον Roy κουβεντιάζαμε πως θα αλλάξουμε μουσική κατεύθυνση. Είχα κυκλοφορήσει έναν αξιοπρεπή δίσκο, τον Had to Cry Today αλλά δεν ήταν σπουδαίος δίσκος.  Χρειαζόμασταν νέο παραγωγό. Χρειαζόμασταν ένα "σφηνάκι B12" για παραγωγό .  Κάποιος μας συνέστησε να τηλεφωνήσουμε στον Kevin Shirley.  Μου είπε: "πρέπει να γνωρίζεις,ότι πρέπει να με εμπιστεύεσαι και θα πρέπει να γνωρίζεις, ότι είμαι λάτρης της πειθαρχίας και θέλω να ελέγχω τα πάντα". Του είπα: "σου έχω απόλυτη εμπιστοσύνη και δεν έχω κανένα ενδιαφέρον να παράγω δίσκους" . Μου απάντησε : "τέλεια!!! " Επίσης, η δουλειά του είναι να βεβαιώνεται, ότι δεν τεμπελιάζω!!

Μιλήσαμε προηγουμένως για τους Black Country Communion.  Ποτέ δε φανταζόμουν ότι θα ξανακάνατε κι άλλο δίσκο, αφού διαλυθήκατε με αρκετά άσχημο τρόπο.
 Στην αρχή μου άρεσε πως διαμορφώθηκαν τα πράγματα με το συγκρότημα. Αλλά δεν θα ήταν η κύρια προτεραιότητα μου. Είχα αφιερώσει μία ζωή για την προσωπική μου καριέρα. Με λίγα λόγια ήταν κάπως ανασχετικό. Πριν δύο μήνες επικοινώνησα με όλους και τους είπα: " έχουν περάσει πέντε χρόνια από την τελευταία εμφάνιση μας και η ζωή είναι πολύ σύντομη για να έχουμε κακίες. Σας αγαπώ όλους. Δεν επιμερίζω σε κανέναν ευθύνες" .Ήθελα να φύγει το βάρος αυτό από το στήθος μου. Σε λιγότερο από μία ώρα είχα θετική απάντηση από όλους. Τους είπα: "Ας φτιάξουμε ένα δίσκο" !!

Στη διάρκεια της καριέρας σου συνεργάστηκες και έπαιξες με πολλούς μουσικούς. Όπως οι Eric Clapton, Stephen Stills, Warren Haynes, Derek Trucks, Buddy Guy, Paul Rodgers…η λίστα είναι ατελείωτη… υπάρχει και κάποιος άλλος που θα επιθυμούσες να συνεργαστείς μαζί του;
Joe: Με όλους σχεδόν .Ήμουν πολύ νευρικός με τον Eric Clapton.  Ο Jeff Beck θα μπορούσε να είναι περισσότερο οικείος. Δεν έχουμε όμως εμφανιστεί ποτέ μαζί. Εμφανίστηκα με τον Steve Winwood, που ήταν πολύ οικείος και φιλικός. Διαπιστώνεις, ότι όσο καλύτεροι άνθρωποι είναι, τόσο θαυμάσια νιώθεις. Γιαυτό και ο B.B. King ήταν τόσο εξαιρετικός. Γνώριζε ότι ήταν δύσκολος στην συνεργασία, είχε όμως μία σιωπηλή αυτοπεποίθηση!!!

Όπως γνωρίζεις, ο Rory Gallagher είχε μία απίστευτη μουσική κληρονομιά…και συ έπαιξες με την Fender Strat του 1961, που αποτέλεσε για χρόνια την αγαπημένη κιθάρα του θρυλικού κιθαρίστα!Σε ζηλεύω γιαυτό!!!
Joe: ΑΑΑΑ!! Τότε πρέπει να ξαναπαίξω με αυτήν!Αναδημοσίευση από το classicrockrevisited.com
Επιμέλεια: Νότης Γκιλλανίδης