Silked & Stained: "Η μουσική κάνει τον κύκλο της"
Thursday

3Nov

Silked & Stained: "Η μουσική κάνει τον κύκλο της"

Δημοσιεύθηκε από:

03/11/2016

Κατηγορία: Συνεντεύξεις

6162
Από την πρώτη φορά που τους είδα (σε διαγωνισμό για συγκροτήματα το 2014 στο ωδείο του Νάκα-που αποφοίτησα και εγώ, πριν από κάτι αιώνες) μέχρι την τελευταία στο Sleaze n Glam Fest, μου στερέωσαν την πεποίθηση και με χαροποίησαν, διότι το μελωδικό ροκ κίνημα στην Ελλάδα πλέον έχει στέρεες βάσεις με ικανότατους μουσικούς.
Η μπάντα επαγγελματικότατα στημένη, δεμένη και με μουσικότητα από όλους, εργάζεται το τελευταίο διάστημα για  τον επερχόμενο δίσκο της!
Μαθαίνουμε δε, με πολύ χαρά, ότι κοντεύουν να ολοκληρωθούν οι επίσημες ηχογραφήσεις για τον πρώτο τους δίσκο στα CFN studio με παραγωγό το Διονύση Χριστοδουλάτο, έναν εξαίρετο επαγγελματία και άνθρωπο που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις αφού και  η δουλειά του τόσο ως μουσικός όσο και ως παραγωγός μιλάει από μόνη της. Από το Δεκέμβριο του 2013 που αυτή η ιδέα του μελωδικού Hard Rock σχήματος μετουσιώθηκε και πρακτικά ως full-active band, οι αλλαγές ήταν αρκετές.
Έχουν ήδη αλλάξει μία φορά μπασίστα, δύο φορές τραγουδιστή και επίσης από πενταμελές σχήμα καταλήξαν τετραμελές και ο ήχος και η μουσική τους κινούνται στο 80’s Melodic Hard Rock/ AOR καθώς και την σύγχρονη μελωδική Σκανδιναβική rock σκηνή που έχει να επιδείξει "διαμάντια" τα τελευταία χρόνια.
Σημαντικές επιρροές από ξένα σχήματα οι Whitesnake, Bon Jovi, Hardline, Europe, HEAT και πολλά άλλα ακόμα. Ώριμοι και ικανότατοι! Περιμένουμε λοιπόν με περισσή ανυπομονησία την επίσημη κυκλοφορία της μπάντας (επιτέλους μετά από 2 χρόνια συνεχών προβών και ζωντανών εμφανίσεων) σε σύντομο χρονικό διάστημα και η ελληνική μελωδική παρέα μεγαλώνει και εμείς εδώ στην rocktime.gr, την  σελίδα που αγαπά  το μελωδικό ροκ, τρίβουμε τα χέρια μας από χαρά και στα πλαίσια προβολής λοιπόν κάθε ελληνικής μελωδικής μπάντας, είχαμε την καλή τύχη να μιλήσουμε με τους δημιουργούς του δίσκου και να παρουσιάζουμε τις επιδιώξεις και τα μουσικά όνειρα τους!


Πώς δημιουργήθηκαν οι Silked n Stained και ποια η μέχρι τώρα πορεία σας;
Δώστε μας λίγα στοιχεία για μία πρώτη γνωριμία για τους φίλους της καλής μελωδικής μουσικής.
Νότη, η ιδέα για ένα συγκρότημα που θα κινείται μουσικά στον ήχο του Μελωδικού Hard Rock, υπήρχε και ωρίμαζε μέσα μου από το 2008. Βέβαια μέχρι να πάρει "σάρκα και οστά" πέρασαν αρκετά χρόνια και συγκεκριμένα μέχρι το 2013 που γνώρισα τον Ορφέα και ξεκίνησαμε να δουλεύουμε ενεργά αυτή την ιδέα. Φυσικά οι αλλαγές στην πορεία ήταν αρκετές μέχρι να καταλήξουμε στη σημερινή σύνθεση, δηλαδή τον Βασίλη στη φωνή και τα πλήκτρα, εμένα στις κιθάρες, τον Θωμά στο μπάσο και τον Ορφέα στα ντραμς. Η μέχρι τώρα πορεία κρίνεται ικανοποιητική καθώς είχαμε την τιμή να παίξουμε δίπλα σε μεγάλα ονόματα του χώρου (ενδεικτικά: Miljenko Matijevic, Outloud) , να πάρουμε το 3ο βραβείο στο διαγωνισμό Warfield που διοργάνωνε το Metal Hammer και το TV War και ουσιαστικά τότε να ξεκινήσει και η συνεργασία με τον παραγωγό μας, τον Διονύση Χριστοδουλάτο. Το "μεγάλο στοίχημα" έρχεται σύντομα όταν κυκλοφορήσουμε τον πρώτο δίσκο μας και σίγουρα είμαστε έτοιμοι για την πρόκληση αυτή.

Γιατί Silked n Stained;
Ήδη όσοι έχουν πάρει «γεύση» απο το δικό μας υλικό(κυρίως στις live εμφανίσεις μας) ξέρουν ότι το ύφος μας είναι Hard Rock  με δόσεις AOR στοιχείου. Το όνομα λοιπόν νομίζω οτι αντικατοπρίζει πλήρως το στύλ μας καθώς έχουμε και πιο σκληρό ήχο όπου πρέπει αλλά και πιο ζεστό, "μεταξωτό" όταν χρειάζεται.

Προηγούμενες μουσικές διαδρομές των μελών ;
Όλοι μας έχουμε κάνει τους πειραματισμούς και τις δοκιμές μας μουσικά κι έτσι ωριμάσαμε ως καλλιτέχνες. Δισκογραφικά όμως είναι η πρώτη φορά για όλους και το συναίσθημα είναι εκπληκτικό.

Κυκλοφορία δισκογραφική επίκειται, από ό,τι γνωρίζω. Ποια ήταν η δημιουργική διαδικασία για την ηχογράφηση του δίσκου σας; Πώς ήταν η ατμόσφαιρα στις ηχογραφήσεις; κάποιο ιδιαίτερο περιστατικό θυμάσαι;
Κατ’ αρχας τη ζούμε ακόμα την ατμόσφαιρα καθώς στα μέσα του Νοέμβρη ολοκληρώνεται η διαδικασία της ηχογράφησης. Η δημιουργικη διαδικασία είναι υπέροχη και σε αυτο συμβάλουν όλοι οι συντελεστές του δίσκου, όσοι έχουν παίξει και έχουν δώσει και βάλει ιδέες. Ειδική μνεία θα κάνω για τον παραγωγό μας και θα τον ευχαριστήσω και δημόσια καθώς ο Διονύσης είναι ένας άνθρωπος δημιουργικά αστείρευτος που "βλέπει" και "ακούει" πράγματα που ίσως μέχρι τώρα δεν φανταζόμασταν καν και σίγουρα μέσα απο αυτή τη διαδικασία εξελιχθήκαμε πολύ και εμείς οι ίδιοι. Τώρα για ιδιαίτερα περιστατικά, είναι αρκετά τα inside jokes αλλά για μη βγάλω Νότη, όλα τ’ "άπλυτα" στη φόρα θα αρκεστώ να "δώσω" τον εαυτό μου και να πω, πως αν και μισώ τα έντομα, στο μπαλκόνι του στούντιο έκανα "κολλητό" έναν μπάμπουρα. Επικές μάχες απλά! (γέλια)

Τα όνειρα και οι φιλοδοξίες σας ως μουσικοί;
Ως μουσικοί φιλοδοξούμε, όπως κάθε μουσικός που λατρευει αυτό που κάνει, να βελτιωνόμαστε διαρκώς και  χωρίς όρια, η έμπνευση μας για συνθέσεις να μην σταματάει και συνολικά με αυτόν το τρόπο να κάνουμε τους ανθρώπους να αγαπήσουν την μουσική μας, τις προσωπικότητές μας και όλο και περισσότεροι να μας υποστηρίξουν στην πορεία μας ως μπάντα.

Υπάρχει μια σαφέστατη δυσπιστία του Ελληνικού κοινού προς τα εγχώρια συγκροτήματα, που πιστεύεις ότι οφείλεται αυτό;
Το Ελληνικό κοινό παρουσιάζει μια σαφή δυσπιστία όχι μονο προς εγχώριες ς προσπάθειες στο χώρο της μουσικής, αλλά και σε πολλούς άλλους τομείς.Πηγάζει κατά κύριο λόγο από τη "θεοποίηση" του οτιδήποτε "παράγεται" εκτός συνόρων. Αυτό βέβαια καθιστά το έργο των Ελλήνων μουσικών ακόμη πιο δύσκολο από ό,τι ήδη είναι,
 καθώς είναι σαφέστατα πιο υποτιμημένοι απο ανάλογου επιπέδου μουσικούς του εξωτερικού.Παρόλα αυτά σιγά σιγά αυτο το φαινόμενο δείχνει να ελαττώνεται..

Πώς βλέπεις το μέλλον της Ελληνικής σκηνής;
Η Ελληνική σκηνή χρόνο με το χρόνο κάνει άλματα σε επίπεδο συγκροτημάτων, παραγωγών, και μουσικών γενικότερα.Αυτό που ακόμα λείπει σε σχέση με το εξωτερικό είναι η νοοτροπία και η κουλτούρα του κοινού. Πχ στο εξωτερικό, ακριβώς επειδή εκεί γεννήθηκε η Ροκ μουσική, υπάρχει στην κουλτουρα του κοινού να πηγαίνουν σε όσα περισσότερα λαιβ μπορούν για να γνωρίσουν τις νέες γενιές μουσικών.Το κοινό στην Ελλάδα είναι από τα πιο θερμά αλλά είναι ακόμα ανεμικό στην μαζική υποστήριξη αυτού του μουσικού κινήματος. Είμαι όμως αισιόξος, πως με τον καιρό θα γίνει και αυτό και θα υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή και ανάπτυξη.

Τί σημαίνει για εσάς καταξίωση στον ελληνικό χώρο και πώς θα έλθει /υπάρξει και η ευρωπαϊκή /παγκόσμια αντίστοιχα;
Η καταξίωση είναι μια έννοια σχετική. Άλλοι την μετρούν με τη δημοσιότητα, άλλοι με τις πωλήσεις. Για μας καταξίωση είναι να παίζουμε παντού σε γεμάτους χώρους και ο κόσμος να περνάει όμορφα και ευχάριστα με τη μουσική μας.
Τώρα για παγκόσμια καταξίωση όλα θέλουν το χρόνο τους και με σκληρή δουλειά, συνέπεια και σωστό marketing όλα είναι εφικτά.

Η λέξη "Love" στους τίτλους των τραγουδιών hard rock σημαίνει ότι είναι η αγάπη μία κοινοτυπία;
Δε θα το έλεγα κοινοτυπία αλλά γεγονός. Είναι η πιο σημαντική ψυχική ανάγκη και σε αυτήν στηρίζεται στην πραγματικότητα η ομαλή και ευτυχής λειτουργία μιας κοινωνίας. "Αγάπη" σημαίνει να νιώθεις όμορφα με τα άτομα που μοιράζεσαι αυτό το συναίσθημα’ ότι ανήκεις σε ένα ευρύτερο σύνολο.

Θεωρείς ότι υπάρχει πρόοδος για τη μπάντα από την πρώτη ημέρα ύπαρξη σας και πως/που την εντοπίζεις;
Η πρόοδος που είναι και πάντοτε το ζητούμενο με ό,τι και αν ασχολείσαι’ είναι σημαντική μέρα με τη μέρα. Θεωρώ, πως ήμαστε τυχεροί καθώς σε κάθε άλλαγη ή πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε βγήκαμε πιο δυνατοί και ώριμοι και "μεγαλώσαμε" τόσο ως μουσικοί όσο και ως άνθρωποι. Επίσης, με όσους συνεργαστήκαμε στο παρελθόν και τα παλιότερα μέλη παραμένουμε μέχρι και σήμερα μια μεγάλη "οικογένεια" και πολύ καλοί φίλοι και αυτό απο μόνο του είναι ένα μεγάλο "κέρδος".
Στο μουσικό σκέλος τώρα μπορεί μεν οι αρκετές αλλαγές σε πρόσωπα να έφεραν μια καθυστέρηση αλλά προσέφεραν επίσης ιδέες και εμπειρίες που βοήθησαν κάθε στιγμή να "ανέβει" η ποιότητα και το επίπεδο.

Ποια είναι η αίσθηση που έχετε για τα πλήκτρα στη μουσική;
Και κάπου εδώ θα μιλήσει το συναίσθημα.. Βεβαίως υπρχουν μερικά μουσικά είδη στα οποία η ύπαρξη του πλήκτρου δεν είναι απαραίτητη. Στα περισσότερα όμως, το πλήκτρο είναι ικανό να δημιουργήσει ηχοχρώματα που δεν μπορούν να παραχθούν από άλλο όργανο.Μπορεί να τονίσει τον hard rock χαρακτήρα ενός κομματιού ή να δημιουργήσει την μοναδική ατμόσφαιρα που απαιτεί μια rock μπαλάντα.
Σε γενικότερες γραμμές, θεωρώ πως με την ύπαρξη ενός πλήκτρου ανεβαίνει το επίπεδο ενός συγκροτήματος.

Ποιες είναι οι μπάντες που σας επηρεάζουν μουσικά και με ποιες μπάντες θα χαιρόσασταν να παίζατε /περιοδεύατε μαζί ;
Όπως ανέφερα σε προηγούμενη ερώτησή, επιδιώκουμε ως μουσικοι να βελτιωνομαστε διαρκώς, επομένως οι επιρροές μας δεν μπορώ να πω ότι περιοριζονται σε ένα συγκεκριμένο αριθμό συγκροτηματων ή μελωδιών. Σίγουρα όλα ξεκίνησαν από Melodic επιλογές όπως Whitesnake, Bon jovi, Europe, Dokken και  πολλές άλλες καταξιωμένες μπάντες. Πάντοτε όμως θα υπάρχουν "αλοιφές" από νέα και πρωτότυπα πράγματα. Ποιος θα ελεγε οχι σε περιοδείες με τους παραπάνω αλλά και πάρα πολλούς άλλους θρυλικούς μουσικούς της Rock σκηνής;

Ένα μήνυμα για τους αναγνώστες του rocktime.gr;
Ο κόσμος έχει να δει πολλά από τους Silked & Stained και μάλιστα στους προσεχείς μήνες, που θα κυκλοφορήσει το πρωτόλειο  album μας, καθώς και τα πρώτα video clip του συγκροτήματος!
Η μουσική κάνει τον κύκλο της, οι rock μελωδίες των '80’s επιστρέφουν στο προσκήνιο! Να μην ξεχνάμε από που ξεκίνησαν όλα!

Συνέντευξη στο Νότη Γκιλλανίδη