O Phil Collen (Def Leppard) και οι Tesla
Sunday

27Nov

O Phil Collen (Def Leppard) και οι Tesla

Δημοσιεύθηκε από:

27/11/2016

Κατηγορία: Συνεντεύξεις

4296
Ο βιρτουόζος κιθαρίστας Phil Collen των τρισμέγιστων Def Leppard—ναι, ναι αυτός χωρίς t-shirt στις συναυλίες. Καλογυμνασμένος, με τα σκουλαρίκια του και το κοντοκουρεμένο ξανθό μαλλί που εξοντώνει την Jackson κιθάρα του, η θρυλική εικόνα για το MTV στις ενδοξότατες μέρες της μπάντας κι όταν το συγκεκριμένο κανάλι έπαιζε ακόμη μουσική....
Τώρα ο Phil Collen και σε ρόλο παραγωγού. Και γιατί όχι; Δάσκαλος του ένας από τους καλύτερους του είδους, ο εκπληκτικός και αξεπέραστος Mutt Lange!
Ο Collen με αναμφισβήτητο ταλέντο του στην κιθάρα και την σύνθεση τραγουδιών, κουβαλώντας και όσα ο Mutt τον δίδαξε, βρίσκεται στο studio με τους παλιόφιλους και κάποτε συμπεριοδεύοντες  Tesla δουλεύοντας στο νέο τους δίσκο.
Διαβάζουμε λοιπόν για να μάθουμε πως είναι να κάνεις παραγωγή στον δίσκο των φίλων σου και πως δημιουργήθηκε αυτός ο δίσκος…

Είσαι ο παραγωγός των Tesla.  Πώς προέκυψε αυτό;
Phil: Είναι ενδιαφέρον τι συνέβη πραγματικά…έχοντας υπάρξει φίλοι για πολλά χρόνια, στην πραγματικότητα εγώ και ο Brian Wheat (μπασίστας των Tesla) και κατά συνέπεια και όλων των υπόλοιπων παιδιών της μπάντας. Μας συνόδευσαν στην περιοδεία για την προώθηση του  Hysteria (Hysteria tour) και έτσι είμαστε πάντοτε σε επικοινωνία μεταξύ μας. Περιοδεύσαμε και τον προηγούμενο χρόνο στην πραγματικότητα. Άρχισα να συνθέτω  ένα τραγούδι για το project Delta Deep με την  Helen(σύζυγος) και την Debbi Blackwell-Cook και είπα: "Ξέρεις; Αυτό θα ακουγόταν υπέροχο εάν το τραγουδούσε ο Jeff Keith..." και έτσι άρχισαν όλα. Το έπαιξα στον  Brian Wheat και είπε:,“ο Jeff το τραγουδά” Τι λες να το ηχογραφήσουμε; Ακούγεται σαν τραγούδι των  Tesla. Εσύ θα κάνεις την παραγωγή.” Στην πραγματικότητα έτσι ξεκίνησε.
 
“Save that Goodness” είναι το όνομα του τραγουδιού.  Αυτό θα είναι τραγούδι των  Delta Deep ;
Θα ήταν, προοριζόταν για τραγούδι των Delta Deep με τον  Jeff Keith, αλλά ο  Brian είπε: “Ε, λοιπόν όχι, αυτό είναι τραγούδι των  Tesla, θα ανήκει σε μας.”  Είπα: “Ξέρεις κάτι; Είναι δίκαιο.” Ταιριάζει απόλυτα στο ύφος που παίζουν. Είναι τόσο σπουδαίοι μουσικοί που απλά πιστεύω ότι αξίζουν πολλά περισσότερα από αυτά που τους αναγνωρίζει ο κόσμος…είναι μία σπουδαία μπάντα.


Ω, συμφωνώ, γνωρίζω ότι έχεις κάνει παραγωγή και σε  δικό σου υλικό.
Βέβαια.
 
Αναρωτιέμαι…θα είναι πιθανόν το σημαντικότερο υλικό που έχεις κάνει την παραγωγή εκτός από το δικό σου υλικό.
Ναι, βέβαια.Έχω κάνει την παραγωγή σε ένα τραγούδι των Loverboy καθώς ένας από τους καλύτερους μου φίλους, ο Scott Smith ήταν μέλος της μπάντας. Πέθανε όμως. Στην πραγματικότητα είχαμε αρχίσει να ηχογραφούμε ένα τραγούδι της Dionne Warwick χρόνια πριν χρόνια και όταν πέθανε κυκλοφορήσαμε το τραγούδι.

Το θυμάμαι. Ήταν ένα τραγικό ακτοπλοϊκό δυστύχημα στο San Francisco στα 2000.Πόσο σε επηρέασε ο  Mutt Lange στο να είσαι παραγωγός αντί κιθαρίστας;
Στην πραγματικότητα έμαθα το κάθε τι από αυτόν. Εννοώ απόλυτα κάθε τί. Δεν τον αντιγράφω, απλά είναι ο τρόπος που πιέζεις και ανεβάζεις τον πήχη. Έμαθα τόσα πολλά από αυτόν.
 
Τι σε έκανε να πιστέψεις στις δυνατότητες των Tesla;

Όταν είσαι με τη μπάντα ανακαλύπτεις ότι το υλικό τους έχει διάφορες επιρροές. O Frank πραγματικά θαυμάζει τους   Allman Brothers και αρκετές μπάντες  southern –όλον αυτόν τον ήχο. Ο Dave γουστάρει τους Metallica. Ο Brian τους The Beatles και ο  Jeff… είναι ένας  classic rock τραγουδιστής που του αρέσουν όλα.  Τους αρέσουν όλα αυτά και όταν ακούς τους δίσκους τους αλλά δεν μπορείς να τα ξεχωρίσεις αφού ηχούν ως μία hard rock μπάντα κι αυτό είναι εντάξει.
 Θα έλεγα ότι ο ήχος των  Tesla, και οι επιρροές που έχουν είναι τρελός: οι  AC/DC συναντούν τους  Aerosmith που συναντούν τους  Beatles… είναι όλα αυτά.

Τι άλλο συμβαίνει με τα διάφορα σχήματα που ασχολείσαι;
Οι Delta Deep κυκλοφορούν ένα live album που ηχογραφήσαμε νωρίτερα αυτήν τη χρονιά και ακούγεται θαυμάσια. Στην πραγματικότητα θα ονομάζεται  East Coast Live. Στην πραγματικότητα ηχογραφήσαμε στην Δυτική Ακτή και στην Ανατολική(ακτή, της Αμερικής) και οι ηχογραφήσεις της ανατολικής ακτής είναι καλύτερες, έτσι αποφασίσαμε να κυκλοφορήσουμε αυτές. Επίσης, οι Manraze(άλλο σχήμα του καλλιτέχνη), θα επανακυκλοφορήσουν κάποιο best of δίσκο με τα  singles μας, τα καλύτερα τραγούδια και από τους δύο δίσκους μας. Επίσης μπορεί να δώσουμε κάποιες συναυλίες. Είμαστε υπεραπασχολημένοι και απλά πρέπει να βρούμε το χρόνο για να ασχοληθούμε με όλα αυτά στην πραγματικότητα.

Επιμέλεια- Μετάφραση: Νότης Γκιλλανίδης
από το www.classicrockrevisited.com