Coldspell: Σκληρή δουλειά και ενθουσιασμός για το live στην Ελλάδα
Προσωπικά οι Σουηδοί COLDSPELL είναι μία από τις αγαπημένες μου μπάντες και είχα την χαρά να τους απολαμβάνω και να συνομιλώ μαζί τους πριν ακόμη κυκλοφορήσουν το ντεμπούτο τους (την εποχή που μεσουρανούσε το myspace) με το περίφημο “Infinite Stargaze” του 2009.
Από τότε η μπάντα κυκλοφόρησε άλλους τρεις εξαιρετικούς δίσκους με πιο πρόσφατο το ολοκαίνουργιο “A New World Arise”. O ηγέτης του συγκροτήματος κιθαρίστας και συνθέτης Michael Larsson άνοιξε την καρδιά του στο Rocktime.gr και εκτός άλλων πολλών  και ενδιαφέροντών αποκαλύψεων δηλώνει έτοιμος για την πρώτη live εμφάνιση που θα πραγματοποιήσουν οι Coldspell στην Αθήνα στις 5 Νοεμβρίου.

Μike τι έχει αλλάξει από την πρώτη δισκογραφική κυκλοφορία των COLDSPELL μέχρι σήμερα;
Δεν νομίζω κάτι συγκεκριμένο, εκτός από μερικές αλλαγές στα μέλη της μπάντας και ότι προσθέσαμε περισσότερα πλήκτρα. Εμείς έχουμε βρει τον ήχο μας αλλά και το ύφος που θέλουμε από το πρώτο άλμπουμ και στην συνέχεια εξελιχθήκαμε πάνω σε αυτό το ύφος αργά αλλά με σιγουριά. Αυτό που διαπιστώνω σαν αλλαγή είναι ότι έχουμε περισσότερες εμπειρίες και ταυτιζόμαστε με την ρήση “we do what we do” που βρίσκεται στην καρδιά των ColdSpell.

Πόσο επίπονη ήταν η διαδικασία ηχογράφησης του δίσκο "A New World Arise"  και ποια η συμβολή του Niclas Svedentorp;
Λοιπόν το μόνο δύσκολο πράγμα  είναι ότι πήρε λίγο παραπάνω σε χρόνο η ηχογράφηση του άλμπουμ αλλά έτσι κυλάει η ζωή μερικές φορές  διότι είχα ένα ατύχημα στο πόδι τον περασμένο Μάρτιο και βρισκόμουν στο νοσοκομείο για μερικούς μήνες. Ο Niclas Svedentorp συμβάλλει σημαντικά με την εκπληκτική του φωνή και το ταλέντο που κατέχει.

Ποια είναι τα καινούργια μουσικά στοιχεία που υπάρχουν στο νέο άλμπουμ;
Πιστεύω ότι το νέο μας άλμπουμ ακούγεται πιο λίγο πιο heavy από τα προηγούμενα με ακόμη μεγαλύτερη ποικιλία στα περισσότερα τραγούδια και πολλές από αυτές τις συνθέσεις περιγράφουν πως έχει αλλάξει ο κόσμος τα τελευταία χρόνια που δεν θυμίζει πλέον τον κόσμο όπως τον ξέρουμε. Επίσης δούλεψα σκληρά για τον ήχο με τον T. Hansen και θέλαμε έχουμε ένα μεγάλο και δυνατό ήχο βασισμένο στην απλότητα και όχι να βασιστεί σε πολλαπλές ρυθμικές αλλαγές.


Τι αφορά κυρίως η στιχουργική θεματολογία του άλμπουμ;
Περιλαμβάνει κυρίως "σκέψεις γύρω από έναν τρελό κόσμο που φαίνεται να είναι σαν παιδική χαρά με ψεύτες πολιτικούς που λένε τα πιο ανόητα πράγματα " και όπως λένε και οι στίχοι μας  “ποιοι τελικά είστε" ενώ " αν θέλετε κύριοι να αλλάξετε τον κόσμο, πρέπει να αρχίσετε με τον εαυτό σας".
Επίσης τo τραγούδι  “Signs”  είναι μία σύνθεση  που αναφέρεται για τη θλίψη, την απώλεια αλλά και την ελπίδα με την ευχή να την κρατήσουμε  έστω και για μια τελευταία φορά.

Υπάρχει κάποια ιστορία ή περιστατικό και ονομάσετε τον δίσκο "A New World Arise";
Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κάποια ιστορία ή συγκεκριμένο συμβάν αλλά γενικά ο τίτλος είναι μια αντανάκλαση πως έχει εξελιχθεί  ο κόσμος  σήμερα και στο γεγονός  ότι οι άνθρωποι  χάνονται  αυτή τη στιγμή με το ψηφιακό κόσμο που γυρίζει γρηγορότερα και ταχύτερα και δεν φαίνεται να μπορούμε να το χειριστούμε ή να το ελέγξουμε.
Επίσης με ανησυχεί ότι η ζωή τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πιο εύθραυστη αλλά όπως ανέφερα προηγουμένως  αν ο κόσμος εξακολουθεί να ελπίζει και επιθυμεί μια αλλαγή πρέπει να ξεκινήσει μαζί με εσένα!

Υπάρχουν συναυλιακά σχέδια για την προβολή του άλμπουμ;
Ω ναι, υπάρχουν πολλά σχέδια και σκεφτόμαστε να συμμετέχουμε σε περιοδείες και σε φεστιβάλ για το επόμενο έτος και  ελπίζω να μπορέσω να αποκαλύψω κάποια νέα σύντομα.

Φαίνεστε ότι είστε μία μπάντα που έχει δουλέψει σκληρά και με σχέδιο. Πιστεύετε ότι ήρθε η ώρα να αναγνωριστούν οι κόποι σας;
Ευχαριστώ για την διαπίστωση που κάνεις, διότι προσπαθούμε να κρατήσουμε ζωντανό το γκρουπ και να δημιουργήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα πράματα και το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι με το 4ο άλμπουμ κάναμε σκληρή δουλειά με όλους τους εξαιρετικούς μουσικούς κάτι που κάνουν όλες οι μπάντες που δουλεύουν αναλόγως.


Κάνοντας ένα μικρό απολογισμό για τα δέκα χρόνια παρουσίας των  Coldspell, ποιες ήταν οι πιο σημαντικές στιγμές σας και επίσης, νιώθεις ότι έχεις κάνει λάθος επιλογές ή κινήσεις;
Σίγουρα αν αρχίζεις να κάνεις απολογισμούς θα διαπιστώσεις ότι μπορούσες κάποια πράματα να τα είχες κάνει διαφορετικά όμως αποφεύγω να γυρίζω πίσω και ειδικά μετά το ατύχημα που είχα με το πόδι μου επικεντρώνομαι στο τι πρόκειται να έρθει.
Πιστεύω ότι όλα αυτά τα χρόνια ζήσαμε υπέροχες στιγμές με αποκορύφωμα τις συναυλίες που δώσαμε στις ΗΠΑ που ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα  αλλά και οι τέσσερις στούντιο κυκλοφορίες ήταν ξεχωριστές για μένα όπως επίσης θεωρώ σημαντικό  να συνθέσω ένα καινούριο άλμπουμ και να ακούσω την άποψη του κόσμου.

Τι μουσική ακούς το τελευταίο το διάστημα;
Ακούω όλα τα είδη της μουσικής και προσπαθώ να βρω τις νέες κυκλοφορίες και ξαναπαίζω τα παλιά βινύλια που είναι η έμπνευση και ο λόγος για τον οποίο άρχισα να παίζω μουσική. Τον τελευταίο καιρό ακούω το νέο  των Arch Enemy, Five finger Death Ρunch, Revolution Saints, Pretty Maids και Journey.

Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους οπαδούς σας και στους αναγνώστες του Rocktime.gr για την επερχόμενη συναυλία σας στις 5 Νοεμβρίου στην Αθήνα και στο Crow Club;
Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι είμαστε φοβερά ενθουσιασμένοι που με το τέταρτο άλμπουμ μας θα παίξουμε για πρώτη φορά στην πατρίδα σας. Θα παίξουμε  κομμάτια από όλες τις κυκλοφορίες μας και θα δείτε τι μπάντα είμαστε, μιας και λατρεύομε να παίζουμε LIVE!!!


Συνέντευξη στον Φώτη Μελέτη