Black Strat Band: "Οι συνεργασίες, μας επηρέασαν προς το καλύτερο"
Tuesday

6Nov

Oι Black Strat Band είναι μία μπάντα που έχει ως βάση της, την όμορφη Κέρκυρα και η αρχική πορεία της έχει ξεκινήσει αρκετά παλιά από το 1999 μιας και το προηγούμενο όνομά της, ήταν το 3 and the Kookoo ώσπου το 2015 κατέληξε στο σημερινό όνομα.
Η μπάντα κυκλοφόρησε το αξιόλογο "Absence" και τo Rocktime.gr συνομίλησε με τον ντράμερ της μπάντας, Kostas Soueref, όπου αποκαλύφθηκαν ενδιαφέροντες λεπτομέρειες για την πορεία, τα σχέδια και τις μουσικές επιρροές των Black Strat Band. Εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι την μπάντα αποτελούν (εκτός από τον K. Soueref), ο κιθαρίστας και τραγουδιστής Nikos Sellas, στα πλήκτρα είναι  ο Alex Sotirianos και στο μπάσο ο Vasilis Koskinas, οι οποίοι όλοι μαζί  έχουν δώσει την ψυχή τους για να μας δώσουν το υπέροχο μουσικό έργο που τιτλοφορείται "Absence".

Πόσο σας δυσκόλεψαν οι ηχογραφήσεις του νέου άλμπουμ και ποια είναι η "ατμόσφαιρα" που θέλετε να βγει προς το κοινό;
 Οι ηχογραφήσεις ήταν χρονοβόρες αλλά όχι δύσκολες . Είχαμε τα τραγούδια και την κατεύθυνση που θέλαμε να ακολουθήσουμε, και στις πρόβες η μία ιδέα διαδέχονταν την άλλη χτίζοντας έτσι το τελικό οικοδόμημα.  Η ατμόσφαιρα που θέλαμε ήταν αυτή ενός concept album των '70s όπως των Pink Floyd , και των Barclay James Harvest. Κάτι σαν την αίσθηση που σου αφήνει το "Animals" και το "Octoberon". 
 
Η στιχουργική θεματουργία του δίσκου έχει κάποιο συγκεκριμένο concept;
Το θέμα είναι η απώλεια, η απουσία. Οι καταστάσεις και οι στιγμές που οδήγησαν σε αυτήν. Ένας επώδυνος  χωρισμός , όταν χάνεις το σπίτι σου , ένα αγαπημένο πρόσωπο ακόμα και όταν χάνεις τον ίδιο σου τον εαυτό. Κυρίως όταν χάνεις τον εαυτό σου υπάρχει ένα πολύ κρίσιμο σημείο που ή καταθέτεις τα όπλα ή βγαίνεις από την κατάθλιψη και διεκδικείς πάλι τη ζωή! Ειδικά για τη μάχη με την κατάθλιψη υπάρχουν δυο τραγούδια στο νέο μας δίσκο με διαφορετική κατάληξη...
 

Προτιμάτε τις μεγάλες σε χρονικά συνθέσεις. Υπάρχει κάποια ερμηνεία για αυτό;
Όχι ιδιαίτερα, δεν ήταν επιτηδευμένο, αλλά όταν έχεις αρκετούς στίχους, μεγάλα solo, και αργό τέμπο σε ένα τραγούδι, λογικό είναι το τελικό αποτέλεσμα να είναι μεγάλο σε διάρκεια. Σε up tempo συνθέσεις δεν θα μπορούσαμε να αποτυπώσουμε την ατμόσφαιρα που αναζητούσαμε.
 
Διακρίνω ότι έχετε δώσει μεγάλο βάρος στο εξώφυλλο και στις φωτογραφίες του "Absence". Υπάρχουν κάποιοι συμβολισμοί.

 Τα πάντα στο εξώφυλλο έχουν συμβολισμούς! Η κεντρική φιγούρα, η μπαλαρίνα, είναι η απώλεια . Είναι απρόσωπη επειδή, λαμβάνει την μορφή που της δίνει ο καθένας από εμάς! Η καρέκλα που φλέγεται είναι η θέση του ατόμου που δεν μπορεί να αντικατασταθεί. Όσο για το δωμάτιο... όλοι μας έχουμε βρεθεί σε ένα δωμάτιο μόνο με τα απαραίτητα, είτε ένας φτωχός που δεν έχει άλλη επιλογή, είτε ένας πλούσιος που έχει επιλέξει να απομονωθεί, είτε ένας ταξιδιώτης για να περάσει τη νύχτα.  Ο χώρος που όλοι κάποια στιγμή έχουμε καταλήξει για μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί και για πάντα.
 
Οι επιρροές σας είναι κυρίως από τα prog-rock συγκροτήματα της δεκαετίας του '70. Τι σπουδαίο είχαν εκείνα τα γκρουπ και ποια σχήματα ακούτε αυτή την περίοδο;
 Τα συγκροτήματα αυτά ειδικά από τα '60s και τα '70s είχαν σπουδαίους μουσικούς και λόγω της ακόμα ακόρεστης εποχής για πειραματισμό στους ήχους, δημιούργησαν κάτι μοναδικό. Οι κλασσική και jazz παιδεία των περισσότερων εξ αυτών μαζί με τον χείμαρρο του Rock 'n roll έφτιαξαν αυτά τα αξεπέραστα άλμπουμ που όλοι αγαπάμε! 
Ακόμα δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς μουσικός το εξής: όλα αυτά τα γκρουπ είχαν συναίσθημα εκτός από τεχνική και γνώσεις! Έζησαν σε μια εποχή που η πληροφορία και η γνώση ήταν στις παρέες και τις πρόβες.Μέχρι και οι ηχογραφήσεις εκείνης της εποχής έχουν περισσότερο συναίσθημα.
Το κάθε μέλος του γκρουπ έχει ακούσματα και προτιμήσεις διαφορετικές, αλλά όλοι βρίσκουμε τη βάση μας στη δεκαετία του '70 που αγαπάμε και οι τέσσερις. Και πάντα ακούμε  Pink Floyd!!! 
 

Έχετε συνεργαστεί μοιραστεί την σκηνή με σημαντικούς μουσικούς όπως οι JoeLynn Turner (Rainbow,Deep Purple), Puressence, Cesar Zuiderwijk (GoldenEarring) και ο Ron “Bumblefoot” Thal(Guns N' Roses, Sons of Apollo). Πόσο σας επηρέασαν αυτές οι συνεργασίες;
Οι συνεργασίες μας επηρέασαν προς το καλύτερο. Είναι κάτι που δεν μπορείς να περιγράψεις όταν είσαι στη σκηνή με έναν άνθρωπο που ξέρει από show και από bigsound !!! Ο αέρας και η εμπιστοσύνη που σου αποπνέει ένας τέτοιος καλλιτέχνης είναι μοναδική. Ανεβαίνεις επίπεδα ως μουσικός χωρίς καν να το καταλαβαίνεις. Και με όσους έχουμε συνεργαστεί ή έχουμε γνωρίσει έχουν ένα κοινό: Είναι απίστευτα φιλικοί, πάντα χαμογελαστοί όσο κουρασμένοι και να είναι και το κάνουν κυρίως για την ευχαρίστηση που προσφέρει η μουσική. Και φυσικά όταν έχεις μεγαλώσει με αυτή τη μουσική και βρίσκεσαι να παίζεις τα αγαπημένα σου τραγούδια μαζί τους...τι άλλο να πούμε γι αυτό;;;
 
Η Κέρκυρα είναι η βάση σας. Αυτό σας δημιουργεί κάποια πρόσθετα προβλήματα; - Τι σχέδια συναυλιακά υπάρχουν για το μέλλον; 
Ζούμε και εργαζόμαστε όλοι στην Κέρκυρα και την αγαπάμε πολύ. Το μόνο πρόβλημα ίσως είναι στις μετακινήσεις αλλά έχει τόσα θετικά που το παραβλέπεις ή το συνηθίζεις. Σαφώς και υπάρχουν δυσκολίες αλλά η πληροφορία που μας παρέχεται πλέον και η επικοινωνία, έχει μειώσει το "χάσμα’’ μεταξύ πρωτεύουσας και επαρχίας. Μπορείς να κάνεις πράγματα στην επαρχία και το έχουν αποδείξει και η Κέρκυρα και άλλες πόλεις με μουσικά φεστιβάλ δραστηριότητες και όχι μόνο ! Ειδικά αν ζεις στην Κέρκυρα η μουσική είναι παντού! Τα πλάνα μας είναι να προσκαλέσουμε κι άλλους μεγάλους μουσικούς ‘που αγαπάμε στην Κέρκυρα.
Ακόμα στο άμεσο μέλλον (27 Οκτωβρίου) θα έχουμε την τιμή να ανοίξουμε την συναυλία των Stormbringer στο Κύτταρο ερμηνεύοντας κυρίως Pink Floyd! Και αμέσως μετά παρουσιάζουμε το νέο δίσκο μας στον ίδιο χώρο (Κύτταρο) 16 Δεκεμβρίου 2018 και στην Κέρκυρα στο 7 τεχνών στις 29 Δεκεμβρίου.
 
Ποια θεωρείται ως κορυφαία στιγμή της μέχρι τώρα πορεία σας;
Όταν βάζεις στόχο να ξεπερνάς τον εαυτό σου, σίγουρα η κορυφαία στιγμή είναι το τελευταίο σου επίτευγμα ! Άρα μπορούμε να πούμε ότι είναι η έκδοση του "Absence". Αυτό που είχαμε στο μυαλό μας βγήκε στον ήχο! 
Αλλά όταν ρίχνεις και μια ματιά στο παρελθόν σου σίγουρα δεν θα βρεις μόνο μια κορυφαία στιγμή. Εκτός από τις μεγάλες μας συνεργασίες , που είναι για εμάς σημεία αναφοράς και γνώσης , υπάρχουν και πολλές συναυλίες (δίνουμε πάνω από 50 κάθε χρόνο) που το διασκεδάζουμε απίστευτα εμείς και το κοινό!

Συνέντευξη στον Φώτη Μελέτη