Nitrate: "Renegade"

03/07/2021

Κατηγορία: Κριτικές

1926

Δυναμικός! Αυτή είναι η πρώτη λέξη που ήρθε στο μυαλό ακούγοντας το εξαιρετικό "Renegade" των Nitrate καθώς είναι το τρίτο άλμπουμ αυτής της μπάντας που μα εκπλήσσει ιδιαίτερα και συνάμα δημιουργεί περίσσιο ενθουσιασμό στους λάτρεις της μελωδικής ροκ μουσικής..

 

O Nick Hogg βρίσκει ως συμπαραστάτες πλέον,  έναν νέο τραγουδιστή, τον Alexander Strandell των  Art Nation και Crowne, τον Alessandro Del Vecchio (πλήκτρα, φωνητικά) και τον κιθαρίστα Dario Nikzad (Hell To Pay).
Η άλλη μεγάλη αλλαγή είναι η συγγραφή τραγουδιών, όπου ο Nick έχει συνεργαστεί με τους Tom & James Martin και Mikey Wilson (Kimber) των Vega για να δημιουργήσει ένα άλμπουμ που έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από το "Hysteria" των Def Leppard. Οι  Tom και James Martin (Vega) συνεισφέρουν  στην ρυθμική κιθάρα και στα πλήκτρα, αντίστοιχα, καθώς και στην παραγωγή του δίσκου. 
Το άλμπουμ ξεκινά με το single "Danger Zone" σ' έναν αρχετυπικό AOR ύφος, σίγουρα όχι πρωτοποριακό, αλλά θέτει τον τόνο για το άλμπουμ και συνάμα είναι ένα τραγούδι που είναι γεμάτο ροκ ήχο της δεκαετίας των  '80ς και θα μπορούσε εύκολα να ακούγεται ως soundtrack μίας επιτυχημένης ταινίας εκείνης της εποχής.
Το "Renegade" που ακολουθεί, κάνει το ίδιο ακριβώς πράγμα. Ευρηματικοί  στίχοι, που αποδίδονται από πλούσια χορωδιακά φωνητικά.
Με αυτά τα δύο mid-tempo rockers, έχετε το πρότυπο για ολόκληρο το άλμπουμ. Τα ροκ κομμάτια έχουν στίχους με βασικό ρυθμό που χτίζεται σε μια πλούσια  μουσικά ευφάνταστη δημιουργία. Τα ηχητικά μας προκαλούν να τραγουδήσουμε χορωδιακά  με το συγκρότημα. Αυτός είναι σίγουρα ένας ενδιαφέρον τρόπος παραγωγής άλμπουμ. Εάν η χορωδιακή μαγεία  διατηρείται καθόλη τη διάρκεια του τραγουδιού, διατρέχουμε- και μας αρέσει- τον "κίνδυνο" ενός ήχου συμπαγέστατου αρμονικότατου και μελωδικότατου.
Με αυτήν την προσέγγιση και το αναμφισβήτητα πιασάρικο υλικό που έχει δημιουργήσει η μπάντα, δεν είναι εύκολο να επιλέξουμε ένα αγαπημένο τραγούδι, καθώς όλα ακούγονται υπέροχα. Το αγαπημένο μου προσωπικά  είναι το "Big City Nights".
Η εξέλιξη της δημιουργίας και η δομή των αρμονιών στο χορωδιακό μέρος  είναι απλά μαγευτικά. Το άλμπουμ έχει δύο μπαλάντες με απλά μοναδική, το "Why Can't You Feel My Love" όπου ο Alexander Strandell δίνει μια συναισθηματική γεμάτη φωνητική παράσταση, υπενθυμίζοντας το εξαιρετικό άλμπουμ "Love Amongst The Cannibals" των Starship.
Οι υπομνήσεις των Def Leppard ακούγεται δυνατά και ξεκάθαρα στο "You Think You Got It", ειδικά στα δακτυλίσματα της κιθάρας και στα φωνητικά.
Περισσότερο εμφανής η παρουσία των Def Leppard στο ξεσηκωτικό "Addicted" και στο "Lay Down Your Arms", τη  δεύτερη  μπαλάντα που αναφέραμε και που παραπέμπει ευθέως στη δεκαετία των  '80ς.
Το "Take Me Back" είναι μία  από τις αγαπημένες συνθέσεις  που θυμούνται τις προηγούμενες αγάπες.
Σχεδόν όλα τα τραγούδια του "Renegade" ξεχωρίζουν και είναι ό, τι αγαπάμε από  τον μεγάλο ήχο της δεκαετίας του '80. Πλούσια χορωδιακά φωνητικά, εξαιρετική δεξιοτεχνία της κιθάρας, συμπαγής ρυθμική γραμμή, πλήκτρα ολούθε και κυρίως μελωδία, μελωδία, μελωδία!!!!
Ναι,το "Renegade" είναι ένα εξαιρετικό  άλμπουμ, αλλά το συγκρότημα δεν αποφεύγει να  δηλώσει ξεκάθαρα με τις συνθέσεις,  ότι επηρεάστηκε από συγκροτήματα hard rock των τελών της δεκαετίας του '80 και προσπάθησε σκόπιμα να αναζητήσει και να αναπαράγει  αυτόν τον ήχο. Στον σημερινό κόσμο των πλατφορμών μουσικής, η ακρόαση αυτών των τραγουδιών θα κάνει κάθε κομμάτι να ξεχωρίζει, σαν να ήταν ένα μόνο. Από αυτή την άποψη, η μπάντα πέτυχε το στόχο της.
Κάθε τραγούδι είναι μια μελωδική, αρμονική απόλαυση που σίγουρα θέλουν να έχουν οι οπαδοί του AOR / MHR. Αυτό το κάνει σίγουρα να ανήκει στις κορυφαίες προτιμήσεις μου για φέτος. Οι Nitrate επέστρεψαν με το τρίτο τους άλμπουμ και όλα ακούγονται τέλεια.
 Οι  Nitrate συνεχίζουν να εξελίσσονται, διατηρώντας τον πυρήνα του μελωδικού ροκ ήχου μοναδικά αξιάκουστο, ωστόσο, σε αυτό το άλμπουμ χαιρόμαστε διπλά καθώς δημιουργούν εξαιρετικά  με την επιρροή των λατρεμένων Def Leppard παρούσα και  εξελιγμένα σύγχρονη.
Ας ελπίσουμε ότι αυτή η σύνθεση θα υπάρξει για πολύ καιρό και θα  συνεργαστεί ξανά καθώς ο Strandell ταιριάζει με τη μουσική των Nitrate μοναδικά  και κάνει το καλοκαίρι μας, και όχι μόνο, μοναδικά δροσερό!!

Νότης "Addicted" Γκιλλανίδης


// Old Time Rock

// Live Favorites

// Rocktime Songs