Fans of the Dark: "Fans of the Dark"

17/11/2021

Κατηγορία: Κριτικές

1614

Από τα μεγαλύτερα σφάλματα στη ζωής είναι τα στερεότυπα και οι εμμονές. Βλέποντας το άσχημο εξώφυλλο, τις φωτογραφίες με την μπάντα να πλαισιώνει τον ανδρόγυνο τραγουδιστή και τέλος το πρώτο video clip της μπάντας το "Life Kills" σίγουρα δε με προδιέθεσε για κάτι μελωδικά αξιοπρόσεκτο...

 

Ακούγοντας όμως την μουσική σύνθεση στο βίντεο μόνο με ήχο έπαθα κυριολεκτικά την πλάκα μου!!!
Οι Fans Of The Dark είναι ένα συναρπαστικό νέο συγκρότημα που δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 2020 από τον Freddie Allen, ντράμερ και βασικό τραγουδοποιό και τον τραγουδιστή Alex Falk.
Ο μπασίστας Robert Majd (Captain Black Beard, Metalite, Nighthawk) και ο κιθαρίστας Oscar Bromvall (Palace, Code Red) συμπληρώνουν τη σύνθεση. Ο Freddie και ο Alex πήγαν μαζί στο γυμνάσιο στη Στοκχόλμη της Σουηδίας και μετά από μερικά χρόνια επανασυνδέθηκαν πρόσφατα με ένα όραμα: να δημιουργήσουν ένα συγκρότημα που θα συνδύαζε τις μελωδίες και την προσέγγιση του κλασικού μελωδικού ροκ με στοιχεία της μεγάλης metal μουσικής της δεκαετίας του '80.
Εκεί που η μπάντα των Houston  ανακυκλώνει τις μουσικές μελωδίες και τους τόνους παραγωγής της δεκαετίας του "ογδόντα", το άλμπουμ των FOTD ακολουθεί μια ασυνήθιστη προσέγγιση, συνδυάζοντας έναν συμβατικό, ενισχυμένο μελωδικό ροκ ήχο με στίχους εμπνευσμένους από ταινίες του Χόλιγουντ.
Ο Allen ξεκινά "αριστοκρατικά" με το "The Ghost Of Canterville" (βασισμένο σε μια ιστορία του Όσκαρ Ουάιλντ) και ενώ τα περισσότερα τραγούδια είναι κατευθείαν μελωδικό hard rock, με το "The Ghost Of Canterville" στην αρχή και με ποικιλία στην μουσική διαστρωμάτωση, περίμενα πιο progressive rock. Είναι  μία εξαιρετική σύνθεση, και αν μη τι άλλο, το τραγούδι δείχνει το βάθος της τραγουδοποιίας του Allen. (Και μπράβο που ξεκίνα  ένα ντεμπούτο άλμπουμ με ένα οκτάλεπτο τραγούδι.)
Ως παραγωγός, ο Allen ασχολείται με τη δημιουργία ηχητικών εικόνων που να αντικατοπτρίζουν την ιστορία που λέγεται στην αφήγηση.
Τα τραγούδια, στιβαρά και θεατρικά, γεμάτα από περίτεχνες μελωδίες, στηρίζονται σε απλά αλλά στιβαρά μουσικά θεμέλια.Αυτό λειτουργεί καλύτερα στις κομψές, καθαρές γραμμές των "Escape From Hell", όπου συνεισφέρει ο σπουδαίος μουσικός Ryan Roxxi (Alice Cooper, Casablanca, Gilby Clarke, Slash's Snakepit) και "The Running Man" (προσωπικά αγαπημένο), και τα δύο speed-αριστά  μελωδικά ροκ τραγούδια. Ο Falk ακούγεται τελείως αφοσιωμένος εδώ, με τη φωνή του να ταλαντεύεται ανάμεσα σε έναν γλυκό τενόρο και ένα δυνατό φαλτσέτο, αποτυπώνοντας επιδέξια τις μελωδίες και τα συναισθήματα στις παράξενες ιστορίες(στιχουργικά) του Allen. Θα τολμούσα την ιεροσυλία αλλά η φωνή μου θυμίζει τον λατρεμένο Jean Beauvoir (Crown Of Thorns)!
Στην πλειονότητα των κομματιών, η κιθάρα του Blomvall και τα θεατρικά φωνητικά του Falk κάνουν όλα τα ακούσματα να επιτυγχάνουν μια ισορροπία μεταξύ ροκ και σόου μελωδιών. Για τον δε, Falk μελοδραματικό χωρίς τις θεατρικές ερμηνείες ενός DeYoung ή ενός Meatloaf, για τον δε Blomvall είναι ένας μεστός και περίτεχνος ήχος κιθάρας που ξεπερνά την έκρηξη που επιδιώκουν πολλοί οπαδοί της μίας ροκ μπάντας.
Υπάρχει μια ιδιαίτερη απόλαυση στα "Dial M For Murder" και "Life Kills", με τον Blomvall να ξεκολλάει μια σειρά από "τσιμπήματα" σόλο στην κιθάρα, περπατώντας χέρι-χέρι με τα δυνατά μελωδικά φωνητικά κρεσέντο του Falk.
Και φυσικά οι συνθέσεις  ανταποκρίνονται πλήρως στις προσδοκίες μας και  μπορούμε να απολαύσουμε τη "μουσική βόλτα".
Πρώτον, η τέχνη του άλμπουμ, περισσότερο το λογότυπο του συγκροτήματος, αντικατοπτρίζει κάποια παλιά σχολή Maiden-esque τεχνική. Μουσικά, λοιπόν, τα τραγούδια είναι ουσιαστικά μελωδικά κομμάτια hard rock  με κάποια μεταλλική ακμή που καθοδηγείται από σκληρό beat και groove από το rhythm section και μερικά συναρπαστικά σόλο κιθάρας. 
Ο πολύπλευρος μουσικός και παραγωγός Mike Palace συνέβαλε στη μίξη και το mastering για το ομώνυμο ντεμπούτο άλμπουμ τους, Fans Of The Dark.
Συνολικά, το ντεμπούτο άλμπουμ των Fans Of The Dark είναι εξαιρετικό. Η δυνατή τραγουδοποιία και οι δεξιοτέχνες μουσικοί προσφέρουν περίτεχνο  κλασικό μελωδικό hard rock σε μοντέρνες μουσικές ατραπούς!!!

Νότης "The Running Man" Γκιλλανίδης