Santana: "Blessings And Miracles"

19/12/2021

Κατηγορία: Κριτικές

1635

Αν υπάρχει ένας καλλιτέχνης της πρωτοδεύτερης γενιάς του ροκ που έχει κάνει πράξη τον εξοικουμενισμό του ήχου της κιθάρας, είναι ο Carlos Santana. Πάνω από μισόν αιώνα αφ’ ότου έγινε παγκόσμια γνωστός από την ταινία “Woodstock”, γνώριζε μια δεύτερη καρριέρα, με κείνο το τρομερό σε παγκόσμια επιτυχία “Supernatural”.

 

Πιστός στις διακηρύξεις του για την οικουμενικότητα της μουσικής, ο Santana έχει περάσει τα τελευταία 20 χρόνια σε συνεργασίες με ένα τεράστιο φάσμα καλλιτεχνών, τους οποίους στέγασε με την εμπορική ισχύ του ονόματός του σε δίσκους που είναι προσωπικοί μ΄έναν ιδιαίτερο τρόπο: αποκαλύπτοντας πόσο φιλόξενος, πολυσχιδής και τελικά πόσο ιδιοφυής είναι ο Carlos, κάνοντας ένα βήμα πίσω κι αφήνοντας χώρο σε νέα ταλέντα, παλιά και αναγνωρισμένα ονόματα να λάμψουν μέσα από το μουσικό καλειδοσκόπιο που ειναι κάθε του δίσκος. Απροσδόκητες συζεύξεις  εναλλακτικές ενοχρηστρώσεις, δiασκευές όλα στο όνομα της διαπλάτυνσης της απήχησης του universal chord που ο Carlos ευαγγελίζεται.
Για τον ίδιο, είναι ξεκάθαρο επί δεκαετίες, η μουσική είναι μία, είτε πρόκειται για παραδοσιακή ινδιάνων της Χιλής, είτε για r&b που αυτοσχεδιάζεται σε σοκάκια του Bronx.  
Αυτό το άλμπουμ είναι μια συνειδητή προσπάθειά του να εισφέρει θετική μουσική ενέργεια στην ταλαιπωρημένη, κατηφή και δυσοίωνη ακόμη παγκόσμια κοινότητα. Και τα καταφέρνει, έχοντας στο πλευρό του μια γκάμα συμπρωταγωνιστών και μια παλέτα τραγουδιών που αφήνουν ακριβώς αυτό: αισιοδοξία, σε πείσμα των πάντων.  
To ανοιχτόκαρδο, με κυριολεκτικά αναστάσιμη κιθάρα “Joy” και φωνητικά από τον συνθέτη, ενορχηστρωτή και γενικώς Nashvillειο μούρη Chris Stapleton ξεχωρίζει.  Στο αιώνιο “Whiter Shade Of Pale” τον ακούμε δίπλα στα φωνητικά του τεράστιου Steve Winwood και τα αφροκουβάνικα κρουστά που έχει ενορχηστρώσει ο άλος τιτάνας, ο Narada Michel Walden.
Στο “Break” η 28χρονη τεξανή Allyson Brooke αιχμαλωτίζει, αποδεικνύοντας μια ακόμη φορά ότι ο Santana πάντα βρίσκει τρόπο να μπολιάσει με τον ήχο του το ταλέντο, αδιάφορο από ποια μουσική παρυφή προέρχεται  
Το “Breathing Under water” είναι γραμμένο από την κόρη του Carlos, την Stella, που απαθανατίστηκε στο υπέροχο ομώνυμο instrumental του προσωπικού του άλμπουμ “Blues For Salvador” του ’87. 
O φοβερός (αν και κάπως ξεχασμένος) Corey Gloverτων Living Color κάνει φωνητικά στο “Peace Power”.
Το “She’s Fire” της πασίγνωστης συνθέτιδας δεκάδων Νο 1 hit τα τελευταία 35 χρόνια, Diane Warrenείναι ένα εντελώς σύγχρονο latinclubr&bκομμάτι, το οποίο απλώς χρωματίζει μ΄αυτές τις αμίμητες φράσεις του.  
Ένα άλμπουμ φτιαγμένο από την ψυχή, με και από μουσικούς που επιδιώκουν να καταθέσουν μουσική, για το σήμερα και το αύριο. Ο Carlos παντού εκεί ένας εξάχορδος σχολιαστής που συνέχει το αληθινό πνεύμα του Woodstock με το μέλλον, μέσα από χίλιους δρόμους ειλικρίνειας, αυθεντκότητας και αυτοφυούς αισθητικής περί τη μουσική. Αυτή είναι η ευλογία και το θαύμα του.  

Παναγιώτης Παπαϊωάννου  
// Old Time Rock

// Live Favorites