Tarmat: "Out of The Blue"

04/01/2022

Κατηγορία: Κριτικές

1437

Οι Tarmat δημιουργήθηκαν το 2020 από φίλους που για πολλά χρόνια μοιράζονται το πάθος για τη μουσική και συνεργάστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αυτοί οι ταλαντούχοι μουσικοί συνέθεσαν μια εμπνευσμένη συλλογή από μελωδικά τραγούδια AOR, με αποτέλεσμα το δυναμικό τους ντεμπούτο "Out Of The Blue".

 

Ορμώμενοι από τη Βραζιλία είναι έτοιμοι να παρουσιάσουν τις συνθέσεις τους στον κόσμο και  είναι βέβαιο ότι θα ιντριγκάρει αυτή η κυκλοφορία όλους τους φανατικούς της μουσικής.
Ενώ η κυκλοφορία ξεκινά με μια δυνατή επιτυχία εμποτισμένη σε συνθετικό μεγαλείο πληθώρα πλήκτρων και νοσταλγικές μελωδίες κιθάρας, το "Backbone Feeling", το υπόλοιπο άλμπουμ παίρνει μια αξιοσημείωτη ανατροπή.
Σε αντίθεση με το εναρκτήριο κομμάτι, τα άλλα τραγούδια έχουν μια πολύ πιο ελαφριά προσέγγιση, παρόμοια με τις μπαλάντες των Scorpions ή των Frankie Goes To Hollywood (!!!), παρόλο που μερικές φορές εμφανίζεται η περιστασιακή ανατροπή του Melodic Heavy Metal.
Είναι καλύτερο να ελέγξετε το άλμπουμ περιμένοντας πιο ήπια και χαλαρά τραγούδια Soft Rock από ό,τι αν περιμένετε μια μονοδιάστατη μελωδική δημιουργία. Αυτό το συγκρότημα δημιουργεί στο είδος του AOR για να ακούς τις συνθέσεις ενώ έχεις ένα μαρτίνι σε ένα ουτοπικό νησί αντί να μετατοπίζεται σε υπερβολική κίνηση στον αυτοκινητόδρομο.
Το σύνολό του δίσκου είναι αξιοπρεπές και φαίνεται να ταιριάζει πολύ καλά στην κατηγοριοποίηση νέων συγκροτημάτων AOR που αναβιώνουν τις ένδοξες μέρες της δεκαετίας του '80, αν και έχουν το δικό τους στυλ που μπορεί να βοηθήσει τους ακροατές του σύγχρονου Pop Rock να αρχίσουν να αναπτύσσουν ένα καλύτερο μουσικό γούστο και να μην περιορίζονται στις μουσικές σαββούρες της εποχής μας... Τα προσωπικά μου highlights είναι το "Backbone Feeling" και το "Rosetta Stone".
Οι Tarmat παίρνουν  τα πάντα σοβαρά και επαγγελματικά, από τις διασκευές μέχρι την παραγωγή και την επίδειξη μιας ώριμης μουσικότητας.
Απλώς δέστε/ακούστε παρακάτω το lyric-video του "Backbone Feeling" με τα  πλήκτρα / synths στην καλύτερη παράδοση AOR της δεκαετίας του '80 και μελωδικές γραμμές κιθάρας / καθαρά φωνητικά.
Στη συνέχεια βρίσκουμε το ομώνυμο κομμάτι, "Out of the Blue", μια μελωδία μεσαίου ρυθμού που επαναφέρει τη μαγεία του 1982 με απαλά φωνητικά και ατμόσφαιρες. Το "Moving Backwards" είναι μια μελωδική ροκ μπαλάντα με καθαρό έργο κιθάρας και στυλ παραγωγής εμπνευσμένο από το κλασικό αμερικανικό ραδιόφωνο FM, με μερικά REO Speedwagon στοιχεία.
Έπειτα, υπάρχει το δυναμικό μελωδικό ρόκερ "Gibberish" που περιλαμβάνει κάποια ποπ στοιχεία  στους στίχους, αυτή τη φορά αρκετά βρετανικά. Στο "Rosetta Stone" δυναμώστε την ένταση για μια πιασάρικη, αισιόδοξη μελωδική ροκ μελωδία πλούσια σε αρμονικά φωνητικά και πιο έντονες κιθάρες. Προσωπικά μου θύμισε έντονα και νοσταλγικά τους λατρεμένους Kingdom Come στο Do You Like It….
Το "Dinner's on the House" είναι ένας λαχταριστός pop/ rock ύμνος με την  αίσθηση στα τέλη της δεκαετίας του '80 / αρχές της δεκαετίας του '90, και το συγκρότημα τελειώνει το ντεμπούτο του άλμπουμ με το σύντομο, ακουστικά βασισμένο "The Knight", μια σταθερή μελωδία και ένα είδος φόρου τιμής στους  κλασικούς  Kansas.
Tο "Out Of The Blue" των TARMAT σε παραγωγή των ιδίων είναι ένα εντυπωσιακά ηχητικό ντεμπούτο, το οποίο έγινε master στη Σουηδία από τον Ronny Milianowicz (ντράμερ των ShadowQuest).
Είναι δύσκολο να ηχογραφήσεις ένα άλμπουμ εμπνευσμένο από το AOR της δεκαετίας του '80 με τον κατάλληλο ήχο, αλλά τα παιδιά κατάφεραν να αποκτήσουν ένα ποιοτικό προϊόν, και από μουσικής, πολύ δυνατό και ενδιαφέρον μελωδικό.
Συνιστώ αυτό το άλμπουμ στους οπαδούς των AOR, Soft Rock και Melodic Heavy Metal για να πάει καλά η χρονιά τούτη.
 
Νότης "Backbone Feeling"  Γκιλλανίδης