Crossing Rubicon: "Perfect Storm"

30/08/2022

Κατηγορία: Κριτικές

1200

Κοιτάζοντας τη λίστα με τα συγκροτήματα με τα οποία έχουν παίξει τα διάφορα μέλη των Crossing Rubicon στο παρελθόν, θα περίμενε κανείς ότι αυτή η τελευταία δισκογραφική περιπέτεια από τον Τούρκο Cenk Eroglu (πρώην Winger, Xcarnation) και τον τραγουδιστή John Bisaha (The Babys) θα είναι εξαιρετική.

 

Κυρίως από την άποψη της ποιότητας και απόδοσης αν και οι επαναλαμβανόμενες ακροάσεις, ειλικρινά, δεν με ενθουσίασαν στο βαθμό που περίμενα.
Στους δύο βασικούς πρωταγωνιστές, προστίθενται, ο μικρός γιος του Eroglu, Εfe (κιθάρες, πλήκτρα) και οι καλεσμένοι μουσικοί όπως ο Pat Mastelotto (King Crimson, πρώην Mr. Mister), ο Ray Coburn (Honeymoon Suite) και ο Reb Beach (Winger, Whitesnake) είναι απίστευτοι μουσικοί,  πράγμα που αύξησε περαιτέρω τη αγωνία μου ως προς το πώς αυτοί οι μουσικοί που συμμετέχουν έχουν καταλήξει σε κάτι όχι, τόσο συναρπαστικό.
Τα τραγούδια που παρουσιάζονται εδώ είναι,  από demos που χρονολογούνται από τις δεκαετίες του '80 και του '90 που είχε συγκεντρώσει ο όλα αυτά τα χρόνια.
"Έχω δουλέψει σε πολλά διαφορετικά στυλ μουσικής ως συνθέτης και παραγωγός", δηλώνει ο
Cenk Eroglu, "αλλά στην καρδιά μου ήμουν πάντα ένας μελωδικός ροκ μουσικός και έγραψα κυριολεκτικά εκατοντάδες τραγούδια σε αυτό το στυλ, προσπαθώντας να βρω τον κατάλληλο τραγουδιστή-συνεργάτης- τραγουδοποιό. Η συνάντηση με τον John Bisaha ήταν ένα θαύμα. Δημιουργήσαμε το συγκρότημα Crossing Rubicon (ναι, εκείνο το ποτάμι στην Ιταλία που πέρασε ο Καίσαρας – αν γνωρίζετε την ιστορία). Ήμουν στην άκρη αυτού του ποταμού για πολλά χρόνια και το πέρασα όταν ενωθήκαμε τον John".
Ο Bisaha προσθέτει:
"Γεννημένος στις αρχές της δεκαετίας του '60, είχα τη χαρά να εκτεθώ σε ένα εξαιρετικό φάσμα μουσικής και στυλ. Όταν άρχισα πραγματικά να ασχολούμαι με τη μουσική στην εφηβεία μου, κλειδώθηκα στο δωμάτιό μου για να απορροφήσω όσο περισσότερο μπορούσα και να τραγουδήσω όσα περισσότερα στυλ μπορούσα. Φυσικά γοητεύτηκα  από τα "τότε" στυλ της ροκ, τα οποία θεωρούνται πλέον "κλασικά μελωδικά άλμπουμ".
Πραγματικά δεν είχαμε όνομα είδους για αυτό τότε! Όταν η grunge  και το ραπ κατέκτησαν τα ερτζιανά, ήξερα ότι έπρεπε να αναδημιουργήσω τον εαυτό μου και ήλπιζα ότι θα ερχόταν η μέρα για μια αναγέννηση. Ακολουθώ την Frontiers εδώ και αρκετό καιρό και ευχόμουν  την ημέρα που θα μπορούσα να γίνω μέλος της οικογένειας και να φέρω λίγο από τον εαυτό μου (και την οικογένειά μου!) στο "πάρτι". Αφού ήρθα σε επαφή με τον Cenk, όλα τα κομμάτια ενώθηκαν μαζί και ένιωσα καλά! Νομίζω ότι θα απολαύσετε αυτό που βγαίνει από αυτό."


Ουσιαστικά, με τους Crossing Rubicon έχετε straight-up μελωδικό hard rock σε περιτύλιγμα AOR. Αν σκέφτεστε ένα μοτίβο "Babys", θα κάνετε λάθος, ίσως. Ο Bisaha δεν μοιάζει με τον Waite, τα τραγούδια (με μια εξαίρεση: Crash & Burn με τη σύζυγο του Bisaha, Holly), δεν έχουν τα διάσημα ογκώδη/πλούσια φωνητικά των  Babys. Επίσης, οι μελωδίες τους δεν έχουν την αγγλική ποπ ατμόσφαιρα εκείνης της πρώιμης εποχής.
Αντίθετα, με κάποιες διασκευές, ο Bisaha είναι πιο δυναμικός στο φωνητικό του στυλ και τα τραγούδια μπορεί να ροκάρουν πιο βαριά. Αξιοσημείωτα παραδείγματα περιλαμβάνουν τραγούδια όπως το "Reason To Die", το γρήγορο "Cry Me A River" ή το "On The Run", με τα πιο δυνατά, σκληρά riff.
Εναλλακτικά, το μελωδικό ροκ groove του AOR υπάρχει  στο "Get Away", στο "Scar" και τον ύμνο "Time (Without You) ". Καθ' όλη τη διάρκεια, θα βρείτε μερικά δημιουργικά σόλο κιθάρας από τον Eroglu στα "Time", "Perfect Storm", "Never Again", την απαραίτητη μπαλάντα.
Τραγούδια όπως τα "Reason To Die", "100 Thousand Years" και "Get Away" είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτού, αλλά είναι επίσης δίκαιο να πούμε ότι αν αυτό το άλμπουμ είχε κυκλοφορήσει πριν από περίπου 30 χρόνια, μπορεί να είχε διαφορετική αντιμετώπιση.
Σίγουρα δεν αρνούμαι τη δεξιοτεχνία των εμπλεκόμενων μουσικών, αλλά  το υλικό που προσφέρεται απλά δεν μπορεί, κατά τη γνώμη μου, να ξεχωρίσει από  αρκετά πρόσφατα έργα της Frontiers.
Ωστόσο σίγουρα να αξίζει  τον κόπο να το ακούτε και γιατί όχι να κατέχει θέση στην, μελωδική, δισκοθήκη σας.

Νότης "Time (Without You)" Γκιλλανίδης