Dreamtide: "Drama Dust Dream"

05/09/2022

Κατηγορία: Κριτικές

1452

Είμαι μεγάλος θαυμαστής της δουλειάς του Helge Engelke από τις αρχές της δεκαετίας του '90 και τρέφω τεράστιο σεβασμό για το σύνολο της δουλειάς του. Τούτου λεχθέντος, ίσως τον θεωρώ ένα μουσικό σε πολύ υψηλό επίπεδο μιας και αυτό το άλμπουμ είναι μία πολύ καλή δημιουργία, σε σύγκριση με την πλειοψηφία των άλλων έργων του.

 

Απλά δεν ανταποκρίνεται στην σταθερά υψηλή ποιότητα των προηγούμενων κυκλοφοριών των Dreamtide.
Το "Dream And Deliver", το προηγούμενο άλμπουμ των Dreamtide, χρονολογείται από τα 2008. Κατά τη διάρκεια αυτών των δεκατεσσάρων χρόνων σιωπής, ο Helge Engelke, ο δημιουργός του, είχε το χρόνο να κυκλοφορήσει τρία έργα με τους Fair Warning (ακόμη μία σπουδαία αλλά υποτιμημένη μπάντα), το αρχικό του συγκρότημα.
Οι λάτρεις των όμορφων κιθαρωδιών είχαν παρεξηγήσει αυτήν την απόδραση με το side-project του και περίμεναν την άφιξη της τέταρτης προσπάθειας των Γερμανών. Επιβραβεύονται για την υπομονή τους, το "Drama Dust Dream" να κυκλοφορεί πλέον στην αγορά.
Ο
Helge Engelke αρέσκεται να λέει ότι του αρέσει να αφιερώνει χρόνο, ότι δεν σκοπεύει να ασκήσει πίεση στον εαυτό του και ότι το να δουλεύει με ηρεμία του επέτρεψε να ηχογραφήσει το πιο ασυνήθιστο έργο που έχει συνθέσει ποτέ. Είναι αλήθεια ότι βρισκόμαστε εδώ πολύ μακριά από αυτό που έχουμε συνηθίσει στο μελωδικό hard rock. Χάρη στη δομή της και λόγω της ιδιαίτερα δουλεμένης  κιθάρας, η μουσική των Dreamtide φαίνεται πιο περίπλοκη από αυτό που συνήθως προτείνει το είδος.
Συνθέσεις σε εκατοντάδες στερεότυπων δημιουργιών στίχος/ρεφρέν, πυκνότητα κομματιών, όλα αυτά δεν απέχουν και πολύ από τις έννοιες που συνδέονται με τον "μικρόκοσμο" του progressive rock. Η παραγωγή είναι υποδειγματική, σαφής και ακριβής, τιμά την αξιοσημείωτη τεχνική των μουσικών και ενισχύει την καθαρότητα των μελωδικών γραμμών που αφθονούν σε αυτό το έργο.
Ανοίγοντας ο δίσκος με το "Stop Being Deep" ακούμε μία σύνθεση  με ζωηρούς ρυθμούς και μερικά υπέροχα σόλο κιθάρας και ανοίγει  την όρεξη για περισσότερα.
Το "Spin" είναι ένα από τα αγαπημένα μου από το άλμπουμ: απλώς ανέβασε την ένταση, κλείσε τα μάτια και ακούστε την περίτεχνη και ελαφρώς ανατολίτικη σύνθεση.
Το "Around" παρέχει έναν μελωδικό ύμνο και πιο ζεστά φωνητικά που ανεβάζουν και βγάζουν πραγματική ενέργεια.
Ακολουθεί ένα συγκινητικό μικρού μήκους ορχηστρικό με το όνομα "Ni Dos Ni Agua", μια ανήσυχη ακουστική Flamenco που για μένα παρείχε ένα σύντομο μουσικό ιντερμέδιο που είναι γραμμένο και παιγμένο υπέροχα και κάτι που πρέπει να ακούω ξανά καθώς κάθε φορά φαίνεται να βελτιώνεται.


Η μετάβαση στο "All Of Us" φέρνει πιασάρικα riff, βαριά κρουστά, γρήγορα κορυφαία μπάσα, πλαισιωμένα με εθιστικές μελωδίες που σε ξεσηκώνουν και σε κάνουν να ακούς και να ξανακούς.
Το "Merciless Sun", είναι ένα "ροκ θέατρο" στα καλύτερά του, μου άρεσε πολύ αυτό το κομμάτι, για μένα έχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία που χρειάζονται για να γίνει ένα από εκείνα τα κομμάτια που ακούγονται σε πολλαπλή επανάληψη.
Το "Dawn", ακολουθεί με ένα ζεστό φωνητικό led κομμάτι που μας μεταφέρει στο "One Rule" που δεν μας απογοητεύει, ακολουθώντας την ιστορία του άλμπουμ.
Το "The Curtain" είναι ένα από τα καλύτερα κομμάτια του άλμπουμ και προσφέρει την απόλυτη επιδεξιότητα της μουσικότητας και της γραφής τραγουδιών των Dreamtide καθώς προχωράμε προς την ολοκλήρωση του δίσκου.
Ακολουθεί το "A Fairy Prank", ένα ενδιαφέρον ορχηστρικό που είναι πλούσια σε μελωδία που οδηγεί στο "For The Fairies" είναι ένα πιο αργό έπος γεμάτο μελωδία που έχει μερικά από τα πιο γλυκά σόλο κιθάρα πριν από το τελευταίο κομμάτι, το "Leisure Saints" που δίνει ένα δυνατό κλείσιμο σε αυτό το επικό ροκ concept άλμπουμ.
Αυτή η δημιουργία των Dreamtide είναι μια νέα επιτυχία για αυτόν τον εξαιρετικό μουσικό που είναι ο κύριος
Helge Engelke.
Ένα αναζωογονητικό, μοναδικό άλμπουμ που πρέπει να ενθουσιάσει τους οπαδούς του hard rock/prog/metal και του power-metal. Τόσο συχνά βλέπετε και ακούτε συγκροτήματα με ανέμπνευστο υλικό για την πλειονότητα των άλμπουμ ή του καταλόγου τους, όχι με τους Dreamtide.
Η ανακάλυψη του πλούτου των συνθέσεων των Dreamtide είναι μια εκπληκτική εμπειρία και συνιστάται ανεπιφύλακτα για κάθε λάτρη του hard rock.

Νότης "Spin" Γκιλλανίδης