Squared: "Strange Affairs"

10/09/2022

Κατηγορία: Κριτικές

1263

Ιδρύθηκαν το 2019 από τον βιρτουόζο Γάλλο κιθαρίστα Arthur Vere και τον μελωδικότατο Σουηδό τραγουδιστή Jack L. Stroem και οι Squared έγιναν αμέσως κάτι πολύ αγαπητοί και ξεχωριστό μουσικά ως ντουέτο, αντλώντας έμπνευση από τη σκηνή AOR στα τέλη της δεκαετίας του '80 σε συνδυασμό με το δικό τους μουσικό υπόβαθρο.

 

Μετά την πρώτη τραγουδοποιία για το "Strange Affairs", έγινε το σχέδιο και όλα πήγαιναν όπως ήταν προγραμματισμένα. Μετά ήρθε το 2020 και όλοι ξέρουμε τι έγινε.
Το σχέδιο αναθεωρήθηκε, περισσότερα τραγούδια γράφτηκαν και το "Strange Affairs" ηχογραφήθηκε εξ αποστάσεως από τη Σουηδία και τη Γαλλία αντίστοιχα από τους Jack & Arthur στέλνοντας αρχεία διαμέσου του παγκόσμιου ιστού μεταξύ τους. Ήταν επίσης κατά τη διάρκεια αυτής της βασανιστικής περιόδου που οι Squared αποφάσισαν να προσλάβουν και άλλους βιρτουόζους μουσικούς μακροχρόνιους φίλους του Jack: τον Robin Risander στα ντραμς και τον Kammo Olayvar στο μπάσο.
Το "Strange Affairs" έχει αυθεντικό ήχο, γιατί ηχογραφήθηκε με vintage όργανα μαζί με ζωντανά ντραμς και χωρίς αυτόματο συντονισμό στα φωνητικά. Για το 1989 αυτός θα ήταν ο τρόπος που έπρεπε να ηχογραφηθεί κάθε άλμπουμ, αλλά είναι σχεδόν ανήκουστο στη σημερινή μουσική σκηνή. Χωρίς σχέδια να σταματήσουν, οι Squared σκοπεύουν να "σερφάρουν στο κύμα νοσταλγίας" της δεκαετίας του '80 γράφοντας μουσική που θα μπορούσε να είχε κυκλοφορήσει τότε αλλά δεν ήταν γραφτό.


Το "One Thousand Years" ανοίγει το άλμπουμ με  μια σύντομη εισαγωγή, με πλήκτρα. Ένα παραμορφωμένο riff διαπερνά τον ορίζοντα, ρίχνοντας φως πάνω σας.
Το "Stranger at Heart" ανοίγει με γοητευτικά πλήκτρα και μελωδική κιθάρα. Τα φωνητικά του Jack είναι πολύ ψηλού επιπέδου και οι πολυεπίπεδες αρμονίες οδηγούν στο ρεφρέν.
Το "Personal Matter" διαθέτει μια ωραία ισορροπία μεταξύ κιθάρων και πλήκτρων και την ικανότητα του τραγουδιστή. Μου θυμίζει τον λατρεμένο Ted Poley από τους DANGER DANGER, με αυτή την πιο τρυφερή προσέγγιση στο τραγούδι του.
Το "Darkest Fantasies" είναι μια δυναμική μπαλάντα, με αργό ρυθμό και πιο συναισθηματικές ιδιότητες. Το φαλτσέτο στα φωνητικά φέρνει μια διαφορετικά περίτεχνη  όσο και απόκοσμη πλευρά των πραγμάτων στο άλμπουμ.
Το "Love can be Lonely" ξεκινά με απαλές και αρκετά καθαρές κιθάρες και συγκινητικά φωνητικά. Το σόλο της κιθάρας κεφαλαιοποιεί τη μελωδία, που είναι θλιβερή και γεμάτη λαχτάρα. "Η αγάπη μπορεί να είναι μοναχική, σαν μια ανάμνηση" κραυγάζει.
 Το "Say that you Love Me" είναι λίγο πιο γρήγορο, με αυτές τις βαριές συναισθηματικές ιδιότητες. Τα επίπεδα αρμονίας στο ρεφρέν σας εντυπώνονται αβίαστα...
Το "Love Affair" είναι μια άλλη τρυφερή προσφορά που ανοίγει με περίτεχνες νότες πλήκτρων και ο τραγουδιστής να τραγουδά "έτσι αυτό είναι... φεύγεις... ξανά". Το σόλο της κιθάρας "στάζει" από συγκίνηση και αυτός ο τόνος είναι δυναμικός.
Το "Clutching at Straws" είναι άλλο ένα δακρύβρεχτο τραγούδι με λαχτάρα για το παρελθόν και ο Jack απλώνεται στα υψηλότερα εύρη και το ρεφρέν είναι και πάλι γεμάτο υπέροχα αρμονικά "στρώματα".
Το σύντομο "Anthem of a Broken Heart" κλείνει το άλμπουμ. Διαθέτει πλήκτρα, πιάνο και φωνητικά, χωρίς ντραμς ή κιθάρα και μπάσο. Οι συναισθηματικές προσεγγίσεις  του τραγουδιού είναι πολύ αληθινές.
Πολλά από τα τραγούδια είναι στην πλευρά της μπαλάντας του είδους, αλλά εξακολουθούν να έχουν συναισθηματική επίδραση. Τρυφερό και γλυκό, θα σας αφήσει να επιστρέψετε για περισσότερα. Ναι, ήταν πραγματικά μια έκπληξη όταν το άκουσα για πρώτη φορά.
'80ς Hard Rock με δυναμικό  και πιασάρικο. Υπέροχος ήχος, υπέροχη φωνή και εξαιρετικές μελωδίες. Μου έφερε αναμνήσεις από τραγούδια που έχω ξανακούσει,
Ναι, ένα πολύ απολαυστικό, μικρό (κυριολεκτικά) σε χρονική διάρκεια το άλμπουμ των Stroem και Vere. Η νοσταλγία της δεκαετίας του '80 είναι εμφανέστατη στο "Strange Affairs", από εικόνες, από τη σύνθεση τραγουδιών μέχρι την παραγωγή. Αυτή η μπάντα έχει πολλές δυνατότητες και θα περιμένω το επόμενο τους  με ανυπομονησία. Φροντίστε να τσεκάρετε κυρίως  τα "Stranger At Heart", "Personal Matter", "Love Can Be Lonely" και "Clutching At Straws".
Αλμπουμάρα! Παντός καιρού!!
Το soundtruck της ζωής μου….

Νότης "Love Can Be Lonely" Γκιλλανίδης


 

// Old Time Rock

// Live Favorites