Βryan Adams: "So Happy It Hurts’’

27/09/2022

Κατηγορία: Κριτικές

1413

"Η πανδημία και τα lockdown μας έφεραν αντιμέτωπους με τη σκληρή αλήθεια, ότι ανά πάσα στιγμή ο αυθορμητισμός μπορεί να εξαφανιστεί. Ξαφνικά σταμάτησαν όλες οι περιοδείες, κανείς δεν μπορούσε απλά να μπει σε ένα αυτοκίνητο και να φύγει.

 

Το τραγούδι "So Happy It Hurts’’ εξυμνεί την ελευθερία, την αυτονομία, τον αυθορμητισμό και το συναρπαστικό του να έχει κανείς ανοιχτούς ορίζοντες. Το ομότιτλο άλμπουμ καταπιάνεται με εκείνα τα στοιχεία της ζωής, που αποτελούν το μυστικό της ευτυχίας’’.
Αυτά είπε ο Καναδός Bryan Adams σε πρόσφατη συνέντευξή του περιγράφοντας το ολοκαίνουριο και 15ο κατά σειρά άλμπουμ του, το οποίο κυκλοφόρησε στις 22 Μαρτίου του 2022 και το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο σηματοδοτεί την επιστροφή στην κανονική ζωή ύστερα από την πανδημία του COVID.
Και φυσικά αποτελεί γεγονός στη σύγχρονη μουσική κοινότητα, όταν ένας ζωντανός θρύλος, επιστρέφει με μια καινούρια δημιουργία. Η συναυλία που είχε δώσει, πριν την πανδημία, τον Νοέμβριο του 2019, στην Αθήνα είχε αφήσει πολύ καλές εντυπώσεις, αποδεικνύοντας ότι ακόμα και στα 62 του, ύστερα από 39 χρόνια καριέρας, εμφορείται από ένα πραγματικά αυθόρμητο νεανικό μεράκι και μια απερίγραπτη αγάπη για αυτό που κάνει.
Από την πρώτη του κιόλας επιτυχία ‘’Straight From The Heart’’ , μέχρι την υπέροχη ατμοσφαιρική κλασική power ballad "Heaven’’ κι από τον κινηματογραφικό ρομαντισμό του "Everything I Do I Do It For You’’ μέχρι μνημειώδη συνεργασία με τους Rod Stewart και Sting στο "All For Love’’, ο Adams είναι το απλό ‘’παιδί’’ της διπλανής πόρτας, ένας rocker στη γραμμή του Bruce Springsteen, χωρίς όμως την κοινωνιολογική, ακτιβιστική, κριτική διάθεση του τελευταίου, με περισσότερη έμφαση στο ψυχαγωγικό, συναισθηματικό, ρομαντικό στοιχείο το οποίο εκφράζεται με pop rock ηχόχρωμα.
Είναι το χαρακτηριστικό παράδειγμα μουσικού καλλιτέχνη, που είναι το ακριβώς αντίθετο του φαινομένου "One Hit Wonder’’.
Tα επιτυχημένα τραγούδια του είναι αμέτρητα.
Και εδώ έρχεται να "δέσει" ιδανικά το γεγονός, το ότι στο νέα του δουλειά, επανασυνδέεται με εκείνον τον άνθρωπο, στον οποίο οφείλει, ως επί το πλείστον, την υπερεπιτυχημένη καριέρα του. Έναν από τους σημαντικότερους μουσικούς παραγωγούς που διένυσαν το μουσικό στερέωμα, τον Robert John ‘’Mutt’’ Lange. Τον παραγωγό που "έφτιαξε’’ ουσιαστικά τις πορείες των Def Leppard, AC DC, Shania Twain, Billy Ocean κ.ά. Προσθέστε φυσικά και τον μόνιμο εδώ και δεκαετίες συνεργάτη του Adams, τον στιχουργό και παραγωγό James Douglas Vallance.
Η μέχρι πρότινος τελευταία συνεργασία τους είχε λάβει χώρα το 2008 με το άλμπουμ "11’’.
Και σαφώς και εδώ το αποτέλεσμα είναι αρκετά παραγωγικό και γόνιμο.
Το πρώτο ομότιτλο τραγούδι, μας γεμίζει με αισθήματα αισιοδοξίας με έναν αρκετά εύθυμο ρυθμό και έναν ευχάριστο τόνο.
Είναι ένα είδος αφιερώματος, σε όλους εμάς που τα χρόνια της πανδημίας, υπέστησαν το μαρτύριο των lockdown και των κοινωνικών αποστάσεων. Στο video που σκηνοθέτησε ο ίδιος ο Adams εμφανίζεται και η 93 ετών μητέρα του.
Πιο δυνατό και σοβαρό, με εξαιρετικούς στίχους είναι το αμέσως επόμενο, με τίτλο "Never Gonna Rain’’.


Πρόκειται για ένα όμορφο τραγούδι με κάποια στοιχεία από "heartland rock’’, να είναι εμφανή στον ρυθμό του. Το μήνυμα των στίχων είναι σύμφωνα με τον Bryan Adams: ’’Η υπέρτατη αισιοδοξία του να περιμένει κανείς το καλύτερο, ακόμα κι όταν αντιμετωπίζει τα χειρότερα’’.
To "Υοu Lift Me Up’’ που ακολουθεί είναι μια μελωδία στην οποία ο Adams επαναλαμβάνει τον εαυτό του σε ρυθμό και τόνο, που θυμίζει παλαιότερες επιτυχίες του και κυρίως το "Lets Make A Night To Remember’’.
Πάμε μετά στο "I Ve Been Looking For You’’, το οποίο αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη, καθώς είναι ένα τέλειο tribute, στο αγνό, πρώιμο, παλαιομοδίτικο, κλασικό χορευτικό rock n roll.
Αργό , αλλά ρυθμικό και καλοδουλεμένο το "Always Have, Always Will’’, δεν αφήνει αδιάφορο τον ακροατή.
Σε πιο σύγχρονους rock ρυθμούς κινείται το "On The Road’’, κάπως άχρωμο τραγούδι.
Τολμηρός και προκλητικός τίτλος  το uptempo "Kick Ass’’, το οποίο μας ανεβάζει αρκετά, αλλά το απόλυτο highlight εδώ είναι η εισαγωγή, που ξεκινάει με αφήγηση από τον John Cleese των θρυλικών Monty Python.
H αθυροστομία στους τίτλους συνεχίζεται με το πολύ ρυθμικό "I Aint Worth Shit Without You’’ που κινείται σε πιο σκληρό ήχο, με ολίγη south rock αίσθηση. Μπορεί να είναι κι από τα καλύτερα τραγούδια του άλμπουμ .
Πιο μονότονα και χαλαρά παίζει το "Lets Do This’’, σε σημείο που να ρέπει προς το αδιάφορο. Και το "Just Like Me, Just Like You" είναι αρκετά χαριτωμένο, αλλά μέχρι εκεί.
Το "Just About Gone’’ έχει το ενδιαφέρον στοιχείο της country rock και rockabilly μέσα στον ήχο, ας μην λησμονούμε άλλωστε ότι ο παραγωγός Mutt Lange τρέφει ιδιαίτερη αγάπη στα συγκεκριμένα μουσικά είδη.
Για το κλείσιμο του άλμπουμ έχουμε ευτυχώς το τραγούδι με τον πανέμορφο τίτλο ‘’These Are The Moments That Make Up My Life’’ και τον παλιό, καλό, νοσταλγικό και ρομαντικό Bryan Adams που εκφράζεται με ευθύτητα στους στίχους και περίσσια μελωδία στη μουσική εκτέλεση.
Oι κριτικές για το εγχείρημα ήταν σχεδόν ενθουσιώδεις , τονίζοντας ιδιαιτέρως την αισιοδοξία που αποπνέουν τα τραγούδια τόσο στο περιεχόμενο των στίχων τους, όσο και στον ήχο τους.
Η αλήθεια είναι ότι πάντα, χαιρετίζουμε το γεγονός, του ότι ένας μουσικός καλλιτέχνης παλαιότερων εποχών, παραμένει παραγωγικός και επιστρέφει τακτικά με τουλάχιστον αξιοπρεπείς δημιουργίες. Όπως και να έχει, σαφώς χαιρόμαστε.
Και είναι σχεδόν βέβαιο, αν κρίνουμε από το αποτέλεσμα, ότι o Bryan Adams, έχει ακόμα πολλά να δώσει καλλιτεχνικά στα χρόνια που θα ακολουθήσουν.

Δημήτρης Πολίτης

 

// Old Time Rock

// Live Favorites

// Rocktime Songs