About Us: "About Us"

08/12/2022

Κατηγορία: Κριτικές

1131

Οι ABOUT US είναι ένα συναρπαστικό νέο μελωδικό hard rock συγκρότημα που προέρχεται από το Nagaland της Ινδίας και πιο συγκεκριμένα από μια συνοικία στην πολιτεία Nagaland που ονομάζεται Wokha ("Γη της αφθονίας"). Το ντεμπούτο τους από την Frontiers Music, με τον ίδιο τίτλο,ήδη κυκλοφορεί και με εξέπληξε.

 

Το συγκρότημα δημιουργήθηκε τον χειμώνα του 2019 με τα μέλη να προέρχονται από ποικίλα μουσικά υπόβαθρα ενώ οι About Us έπαιζαν τα τελευταία 15 περίπου χρόνια σε διαφορετικά συγκροτήματα και σχήματα πριν συναντηθούν.
Το συλλογικό τους μουσικό γούστο διέφερε από AOR, hard rock, blues και ούτω καθεξής, τα οποία αντικατοπτρίζονται στο ομώνυμο ντεμπούτο τους.
Ενώ είναι επηρεασμένοι από τους Journey, Dare, Heartland κ.λπ., το ενδιαφέρον στους ABOUT US είναι η μη παραδοσιακή προσέγγισή τους στο μελωδικό ροκ – το συγκρότημα ακούγεται πολύ "αμερικάνικο / βρετανικό" αλλά με μια ιδιαίτερη ανατροπή. Ως Έλληνας και Δυτικός, όταν κάποιος αναφέρει την Ινδία, έρχονται στο μυαλό περίεργα, ασυνήθιστα και μερικές φορές χιουμοριστικά πράγματα. Μπόλιγουντ και φτώχεια. Ταξική διαστρωμάτωση και Μαχάτμα Γκάντι. Νόστιμο φαγητό, ιερές αγελάδες στα ποτάμια και ακατάστατα αναξιόπιστα ηλεκτρικά δίκτυα. Αλλά για μουσική; Το μελωδικό hard rock ή το AOR δεν είναι από τις πρώτες μου σκέψεις. Ίσως, με πολλές άλλες επαρχίες της Νότιας Ασίας, όσον αφορά το heavy metal, νομίζω ότι είναι extreme metal, κυρίως death metal.
Ωστόσο, οι About Us από το  Nagaland είναι περισσότερο το πρώτο: ένα κλασικό μελωδικό hard rock συγκρότημα με συμβατικά χαρακτηριστικά AOR. Μία εξαιρετική ανακάλυψη από τους φίλους μας στην  Frontiers Music. Το συγκρότημα έχει τον ρυθμό και το "αυλάκι" των κλασικών, μελωδικών φωνητικών και της καταπληκτικής φωνητικής αρμονίας, μια πλουσιοπάροχη αλλά όχι "γλυκανάλατη" δόση πλήκτρων και πολύ δυνατή δουλειά στην κιθάρα.
Αυτά τα πράγματα αποτυπώνονται στην έμπειρη γραφή τραγουδιών. Κάθε τραγούδι προσφέρει μελωδία με άμεση πρόσβαση στο γένος του AOR με συναρπαστικά ρεφρέν μέχρι ξεσηκωτικά  σόλο κιθάρας. Θα σας πρότεινα να αγοράσετε αυτό το άλμπουμ μόνο για τις συναρπαστικές κιθαρωδίες. Μερικοί ακροατές μπορεί να εντυπωσιαστούν με  τον τραγουδιστή Sochan Kikon που έχει μία εξαιρετική  μελωδική παρουσία. Κατά μία έννοια, μου θυμίζει τον Arnel Pineda από τους  θρυλικούς  Journey, όπου η μητρική προφορά του δεν κάνει πάντοτε  ξεκάθαρους τους στίχους των Αμερικάνικων Αγγλικών.
Αλλά εξακολουθεί να λειτουργεί άριστα…


Η σύνθεση  τραγουδιών των "About Us προσφέρει επίσης στους ακροατές ποικιλία και ίντριγκα. Για παράδειγμα, τόσο το "Rock On Top" όσο και το "Rise" έχουν κάποιο "μεταλλικό άκρο" συγχωνευμένο με rock groove, αλλά προσφέρουν επίσης λεπτές ανατροπές στη διαμόρφωση της σύνθεσης που της δίνουν "ένταση και σπινθήρα". Είναι επίσης δύο τραγούδια όπου ο Mr Kikon ξεχωρίζει πιο δυνατά και καθαρά. Εναλλακτικά, η "επικάλυψη" του AOR  γένους βγαίνει αρκετά δυνατή στα ρυθμικά riff και στον up tempo ρυθμό και αίσθηση  στο "Our Fairyland" και στο "Right Now".
Οι καλοδεχούμενες AOR μπαλάντες έρχονται με τα "Loaded Love" και "Open Your Heart". Το πρώτο είναι πιο αισιόδοξο με φωνητική αρμονία και πανέμορφη μουσικότατη  διακόσμηση. Έχει μία ιδιαίτερη Westcoast αίσθηση, αλλά, ίσως διασκευασμένο με άλλο τρόπο με δεξιοτεχνική  κιθάρα, θα μπορούσε να είναι ένα αμερικάνικο κάντρι τραγούδι. Το τελευταίο είναι το "Open Your Heart", που στρέφεται στη φωνητική αρμονία με το πιάνο. Και τα δύο ανεβαίνουν επίπεδο με  τα περίτεχνα σόλο κιθάρας.
Συνολικά, το ντεμπούτο άλμπουμ των About Us είναι ένα δυνατό και διασκεδαστικό άλμπουμ μελωδικού σκληρού ροκ εμπλουτισμένου με AOR που δημιουργήθηκε από καταπληκτική γραφή τραγουδιών και προικισμένη μουσικότητα.
Συνιστάται ιδιαίτερα για τους ρέκτες του μελωδικού γένους!

 Νότης  "Rock on Top" Γκιλλανίδης