Turkish Delight: "Volume One"

26/12/2022

Κατηγορία: Κριτικές

1341

Σχετικά με την ιστορική αγάπη που τρέφω για το μελωδικό γένος και το AOR, έχω να μοιραστώ αυτήν την προσωπική ανέκδοτη ιστορία: Έχασα το μέτρημα του αριθμού των τηλεφωνημάτων που μου έκανε ο αγαπημένος μου ξάδελφος Μιχάλης από την Γερμανία, όπου ενθουσιασμένος μου έλεγε "ξάδελφε, πρέπει απλά να το ακούσεις αυτό!

 

Είναι υπέροχο! Θα το λατρέψεις!". Εννιάμιση φορές στις δέκα, όπως συνήθως,  είχε δίκιο!
Και εννοούσε τον συγκεκριμένο δίσκο!
Μάλιστα όταν μου ανέφερε το όνομα του δίσκου με γέμισε απορίες…
"Λουκούμι"; Τι είναι αυτό; Ποιος είναι; Ναι, είναι ένα γλυκό, ένα ζαχαρωτό, γνωστό και με το τούρκικο όνομα, Lokum. Άρα, τα τετράγωνα στο εξώφυλλο αυτού του άλμπουμ και η φωτογραφία των καλλιτεχνών που συμμετέχουν παρακάτω. Πιο συγκεκριμένα όμως, με ένα απολαυστικό λογοπαίγνιο, το "Λουκούμι", αναφέρεται στον ιδρυτή της Escape Music, Khalil Turk, και την αγάπη του για το μελωδικό ροκ AOR για 30+ χρόνια.
Ο Turk και η δισκογραφική του είναι γνωστοί τόσο στη μουσική βιομηχανία όσο και στο είδος.
Η Escape (η μουσική εταιρεία)κυκλοφόρησε το πρώτο της άλμπουμ AOR το 1995, το Heartland's III. Από τότε ο Τούρκος δεν έχει κοιτάξει πίσω. Επί του παρόντος, η Escape Music βγάζει ένα άλμπουμ σχεδόν κάθε μήνα. Συχνά αυτές οι κυκλοφορίες είναι νέες ηχογραφήσεις γνωστών καλλιτεχνών του AOR. Μερικές φορές είναι remastered ηχογραφήσεις ή ανακαλύφθηκαν αδημοσίευτες κασέτες από παλαιότερα συγκροτήματα. Είτε έτσι είτε αλλιώς, ο Turk κρατά την σημαία του μελωδικού ροκ του AOR ψηλά. Αυτό σημαίνει επίσης ότι ο Khalil έχει κάνει πολλούς φίλους και θαυμαστές (μουσικούς και μη…) μέσα στο είδος.
Αυτό μας οδηγεί στο "Delight  Volume One", τον πρώτο δίσκο, μια γιορτή της αγάπης ενός ανθρώπου για το μελωδικό ροκ AOR και την εταιρεία που ίδρυσε για να διατηρήσει το είδος στην πρώτη γραμμή μιας κατά τα άλλα άστατης μουσικής βιομηχανίας και κοινού.
Το "Delight  Volume One" αποτελείται από 14 τραγούδια που δημιουργήθηκαν και ηχογραφήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια περίπου. Κάτω από το άγρυπνο βλέμμα και το έμπειρο αυτί του ίδιου του Turk, ένα εξαιρετικό στέλεχος καλλιτεχνών δημιούργησε αυτά τα τραγούδια.
Η λίστα αυτών των συντελεστών θα έκανε αυτή την κριτική υπερβολικά μεγάλη (και πιθανότατα έχετε ήδη κουραστεί από την πολυλογία μου). Μπορείτε να δείτε μια λίστα με τους συνθέτες και τους μουσικούς για κάθε τραγούδι στο τέλος της παρουσίασης. Το "μητρώο" μουσικών ταλέντων είναι εκπληκτικό και δημιουργικότατο.
 


Υπομονή λοιπόν  για μερικά σχόλια για τα τραγούδια. Πρώτον, κάθε τραγούδι εμφανίζει τις τεράστιες δεξιότητες των συμμετεχόντων: η συγγραφή τραγουδιών και η μουσικότητα είναι στο έπακρο. Με άλλα λόγια, κάθε τραγούδι είναι υπέροχο. Ακολουθεί μια σύντομη ονομαστική κλήση. Για ροκάδικα  AOR, θα βρείτε το "Bad Enough", το "Live Again" ή το "Take It Away".
Με το "Hangman's Blues" με τον κατάλληλο τίτλο θα ακούσετε μερικά διακριτικά μπλουζ groove από τους Lee Small, Joel Hoekstra και Tommy Denander. Κάτι πιο κοντά  με το Westcoast AOR έρχεται με το "Believe" και ίσως το "Belly Of The Beast" (όχι το "πειραματικό" που κυκλοφορεί από τον JLTurner), το οποίο περνάει και για μπαλάντα.
Οι ταχύτητες  μειώνονται με το αργό groove του "Bad To Good" που οδηγείται από την "ψυχωμένη"  φωνή του Steve Overland, αλλά και το περίτεχνο  σόλο του Denander.
Από τα τραγούδια που μου άρεσαν περισσότερο, έχουμε το "Bad Enough", με έναν εμπνευσμένο Hoekstra όπως πάντα, και τη φωνή του Billy Greer, το  "Never Will Forget", με τον Mick Devine στα φωνητικά, το "Believe", το οποίο είναι ένα θεαματικό άκουσμα  mid tempo με τη φωνή του μεγάλου Terry Brock και  το "Hangman’s Blues", με τη φωνή του εξαίρετου Lee Small.
Κάτι ιδιαίτερο που πρέπει να θυμάστε είναι ότι οι συνθέτες των τραγουδιών δεν τραγουδούν τις συνθέσεις  τους, αλλά οι ερμηνευτές είναι άλλοι, δηλαδή η μίξη είναι ολική.
Φτάνοντας στο 11o τραγούδι, βρίσκουμε το "Belly Of The Beast", τραγουδισμένο εξαιρετικά από τον Chris Ousey. Και πηγαίνοντας λίγο πίσω, το 1995 το Heartland “III” ήταν το πρώτο άλμπουμ που κυκλοφόρησε από την Escape Music, όπως προαναφέρθηκε, με τον σπουδαίο αυτόν ερμηνευτή.
Καλύτερο τραγούδι: το "Believe", με το χρυσό λαρύγγι του Robin McAuley, με το "Holy Water" που τραγούδησε ο Ronnie Romero να βρίσκεται σε κοντινή απόσταση, στις προσωπικές μου ευαρέσκειες!!!
Προσπάθησα ωστόσο να κατηγοριοποιήσω τα τραγούδια για τους πιθανούς αγοραστές/ακροατές του δίσκο και: σπουδαία τραγούδια: "Live again”, "Crazy days" (στα φωνητικά ο
Jerome Mazza), "Believe", "State of mind", "Holy water".
Πολύ καλές συνθέσεις: "Bad enough", "Never will forget", "Harder they fall" (με τον
Jeff Scott Soto στα φωνητικά), "Get out of here", "Belly of the beast", "Bad to good".
Και σίγουρα "αξιάκουστα": ”Hangman´s blues”, "Sweet serenity", "Take it away".
Δεν υπάρχουν πολλά άλμπουμ που έχουν τόσα πολλά "αστέρια"-τραγουδιστές και τραγούδια μαζί και το "Delight  Volume One"  μας έχει δώσει τη χαρά να μπορούμε να τα απολαύσουμε.
Η Escape Music και το "Λουκούμι" του Khalil Turk, Volume One είναι μια συλλογή από καλοδουλεμένο και περίτεχνο μελωδικό ροκ AOR, που γιορτάζει τη μακρόχρονη αγάπη του Turk για το είδος και την προώθηση του μέσω της δισκογραφικής του Escape Music.
Ένα αφιέρωμα στο AOR των τελευταίων 30 ετών με τους καλλιτέχνες των τελευταίων 30 ετών.
Σημείωση: Θα υπάρχουν πολλά CD αλλά μόνο 500 αντίγραφα Vinyl Limited Edition διαθέσιμα. Αγοράστε τώρα ή ελπίζετε για μία  δεύτερη κυκλοφορία.
Εγώ το αγόρασα προχτές και το έχω "λιώσει"!

Νότης "Bad enough",  Γκιλλανίδης

 

// Old Time Rock

// Live Favorites

// Rocktime Songs