Black Sabbath: "Είναι καλό να αποχωρήσουμε όσο είμαστε στην κορυφή"
ΟΙ Black Sabbath, είναι στο δρομο για την τελευταία τους παγκόσμια περιοδεία (με μικρές αναβολές). Μπορεί να πάρει ένα με δύο χρόνια για την ολοκλήρωση της αλλά, σύμφωνα με τη μπάντα, αυτό θα είναι πραγματικά το τέλος των Sabbath. Το συγκρότημα δεν θα περιοδεύσει ξανά. Φαίνεται να είναι ξεκάθαροι σχετικά με το οριστικό της κατάστασης.
Στη συνέντευξη που ακολουθεί, ο μπασίστας Geezer Butler συζητά για την περιοδεία και το set list.  Ο G.B μιλά για το πόσο χαρούμενος νιώθει για τον τύπο που θα κάθεται πίσω απο τα drums και γιατί, κατά τη γνώμη του, ο Bill Ward δεν είναι στη μπάντα. Είχαμε τον χρόνο να συζητήσουμε για μερικά κλασικά κομμάτια και γιατί ο Geezer δεν ήθελε να γράφει στίχους για τη μπάντα.
Αυτή είναι μια ωραία συζήτηση με ένα πραγματικό είδωλλο. ''Ζήτω οι Sabbath!'' και, σύμφωνα με τον Geezer, είναι πραγματικά το τέλος τους.

Οι Black Sabbath πρόκειται να δώσουν την τελευταία τους περιοδεία. Πολλοί απο την μπάντα έλεγαν συχνά πως ήρθε το τέλος Geezer, αλλά τελικά δεν ήταν. Είναι ΑΥΤΗ η περιοδεία πραγματικά το τέλος των Black Sabbath;
Geezer: Είναι 100% το τέλος. Έχουμε όλοι συμφωνήσει πως αυτό είναι. 

Πως προέκυψε η απόφαση να σταματήσετε; Έχει να κάνει με την αρρώστια του Tony;  
Geezer: Ήταν δική μας απόφαση. Η κατάσταση του Tony ήταν σίγουρα μια επιρροή, αλλά όλοι νιώθαμε το ίδιο. Η περιοδία του "13" πήγε θαυμάσια. Απλά νιώσαμε οτι θέλαμε να κάνουμε άλλη μια.... για να το επισημοποιήσουμε, έτσι την ονομάσαμε.  ''Το Τέλος'' (The End). Έχουμε συμφωνήσει όλοι οτι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε αιώνια, οπότε θα έπρεπε να αποχωρήσουμε όσο είμαστε στην κορυφή.

 Αν αυτός είναι πραγματικά ο επίλογος, τότε είναι ωραίο που τρείς από τους τέσσερεις απο εσάς μπορείτε να σταθείτε δίπλα δίπλα και να το κάνετε για ακόμα μία φορά.
Geezer: Διασκεδάζουμε τόσο πολύ που είμαστε μαζί, αυτή τη φορά. Είμαστε όλοι χαρούμενοι που είμαστε πάλι φίλοι. Είναι ωραίο να μείνουμε έτσι. Είναι καλό να αποχωρήσουμε όσο είμαστε στην κορυφή, παρά να το τραβάμε και να μην μας αρέσει πια. Όλοι πάιζουμε καλά, ακόμα. Ήρθε απλά η ώρα να αποσυρθούμε.

 Ανυπομονείτε για την ημερομηνία που θα δώσετε αυτήν την τελευταία συναυλία; Ή είναι πολύ για να το σκέφτεστε αυτή τη στιγμή; 
Geezer: Όχι, δεν το έχω σκεφτεί ακόμα. Δεν θα το σκεφτώ μέχρι να επισημοποιηθεί η τελευταία ημερομηνία. Δεν ξέρουμε πότε και που θα είναι. Ακόμα δεν έχουμε οριστικοποιήσει που θα είναι η τελευταία συναυλία. Είναι όμως καλύτερα να μην το σκεφτόμαστε ακόμα. Προς το παρόν το πάμε ανα μία ημερομηνία τη φορά. Πάντα ανυπομονούμε  για τη συναυλία που θα ακολουθήσει. Το πάμε μία συναυλία τη φορά.

Ακούστηκαν φήμες οτι θα υπάρξει ακόμα ένας στουντιο δίσκος, αλλά τελευταία έχω ακούσει πως δεν ισχύει.
Geezer: Αν υπάρξει, τότε οκ… αλλά δεν νομίζω οτι θα γίνει κάτι τέτοιο. Θα ήταν ωραίο αν υπήρχε ακόμα ένας δίσκος. Έχουμε κάποια κομμάτια που έχουν μείνει απο το άλμπουμ "13", αλλά θα το κυκλοφορήσουμε σαν κάποιο EP που θα μπορεί να αγοραστεί μόνο απο της συναυλίες αυτής της περιοδίας.  


 
Πήρα την ανακοίνωση τύπου σχετικά με το
E.P. δέκα λεπτά πριν απο τη συνέντευξη. Είναι 4 στούντιο κομμάτια που δεν έχουν κυκλοφορήσει, και 4 live κομμάτια. Σε κάθε χώρα θα κυκλοφορεί με άλλο εξώφυλλο.
Geezer: Α ναι; Ωραίο ακουγεται. Μακάρι να μου έλεγαν και μένα για αυτά τα θέματα. Εγω δεν το έχω δει κάν ακόμα. 

Λοιπόν, μπορείς να διαβάσεις την ανακοίνωση τύπου να ενημερωθείς.
Geezer: [γέλια] Αυτός είναι ο συνήθης τρόπος.

Πρέπει να κάνω αυτήν την ερώτηση: Έχω ακούσει οτι ήσουν σε μια μπάντα με τον Ozzy πριν δημιουργηθούν οι Black Sabbath. Λεγόταν RareBreed. 
Geezer: Είναι αλήθεια, ναι. Κάναμε μόνο λίγες συναυλίες, τοπικά, στο Birmingham.  Έτσι συναντηθήκαμε. ο Ozzy ζούσε κυριολεκτικά δυο δρόμους παρακάτω απο μένα και συνηθως τον συναντούσα. Πήγαινε στο ίδιο σχολείο με τον Tony Iommi.  Μέναμε τοσο κοντά μεταξύ μας που συναντιόμασταν στους δρόμους. Ειχα ακούσει στο δισκοπωλείο της γειτονιάς οτι έψαχνε για μπαντα... Δεν ήξερα καν οτι ήταν αυτός. Πήγα λοιπόν στο σπίτι του και... ήταν ο Ozzy! Είχε ξυρισμένο κεφάλι εκείνη την εποχή.'' Δεν θα λειτουργήσει αυτό.'' σκέφτηκα. Εκείνη την εποχή, αυτοί που ξυρίζαν το κεφάλι συνηθως  ήταν στη soul και reggae μουσική.  Του άρεσε ο Robert Johnson και τα blues και έτσι ταιριάξαμε και φτιάξαμε τους Rare Breed.  Όταν αυτό τελείωσε ψάχναμε για drummer και πήγαμε απο το σπίτι του Tony να δούμε αν ήξερε κανέναν και ήταν εκέι ο Bill Ward. Ο Bill είπε πως θα ερχόταν αν ο Tony  συμμετείχε στη μπάντα, και κάπως έτσι μαζευτήκαμε όλοι. 

Στην αρχή, δεν θα είχατε ιδέα οτι περίπου 50 χρόνια μετά θα αποτελούσατε τέτοια έμπνευση για τον κόσμο της μουσικής. Σε φρικάρει ποτέ αυτή η σκέψη; Το τι έχετε καταφέρει;  
Geezer: Είναι υπέροχο το πόσες μπάντες μας το λένε αυτό πια. Πίσω στο 1970 ο μουσικός τύπος μας μισούσε και η δισκογραφική εταιρία επίσης δεν πολυενδιαφερόταν. Υπήρχαν όταν πουλούσαμε εκατομμύρια άλμπουμς, αλλά όταν δεν πουλούσαμε τόσα όσο στα τέλη του '70, οι δισκογραφικές δεν ήθελαν ούτε να μας ξέρουν πια. Νομίζω πως ήταν οι Metallica που πραγματικά επαίνεσαν τους Sabbath.  Είπαν πως αποτελέσαμε έμπνευση για αυτούς. Εγώ είπα: ''Περίεργο. Μετά από όλους τους ανθρώπους που μας έχουν απορρίψει, εκείνοι λένε πως τους εμπνεύσαμε.'' Μετά, όλες από αυτές τις άλλες μπαντες, άρχισαν να λένε πως έχουν εμπνευστεί απο τους Sabbath. Μετά απο όλα αυτά τα χρόνια που θεωρούμασταν μή υπαρκτοί, σημειωθήκαμε ώς μεγάλη έμπνευση σε hard rock και heavy metal μπάντες.  Σίγουρα έιναι υπέροχο αυτό. 

Στην επερχόμενη τουρνέ, πρόκειται να ξεπουλήσετε όπου παίξετε στον πλανήτη. Μια τόσο μεγάλη επιτυχία ωφείλεται σε καλό marketing και καλή διαχείρηση συνήθως, αλλά σε αυτήν την περίπτωση είναι μια διαθήκη για τη μουσική.
Geezer: Είναι η τελευταία φορά που θα μας δεί κανείς. Άνθρωποι  θα έρθουν να μας δούν ωστε να μπορούν να λένε στα παιδιά τους και τα εγγόνια τους οτι πήγαν σε ένα σόου στην τελευταία περιοδία. 

 Θα αποτελείται απο τα greatest hits ή θα συμπεριλάβετε και κάποια πιο σπάνια κομμάτια;
Geezer: Ναι βασικά… Ουσιαστικά θα είναι όλο το Paranoid άλμπουμ.  Θα τα παίξουμε όλα εκτός από το Planet Caravan.  Το δοκιμάσαμε και αυτό αλλά δεν δούλεψε live.  Κυρίως θα παίξουμε παλιότερα κομμάτια. Επίσης, το Hand of Doom.  Έχουμε να το παίξουμε, και εγώ δεν ξέρω πόσα χρόνια.. Θα είναι κυρίως τα παλιότερα. 

 Ο Tommy Clufetos θα είναι ο drummer για αυτήν την περιοδία. Γνώρισα τον Tommy από όταν βγήκε στο προσκήνιο με τον Ted Nugent.  O Tommy μπορεί να παίξει δυνατάΈνας drummer και ένας μπασίστας έχουν μια ιδιαίτερη σχέση.
Geezer: Ο Tommy είναι πραγματικά φαινόμενο. Έχω παίξει με άλλους ντάμερς, αλλά ο Tommy είναι πραγματικά στο δρόμο που έπαιζε ο Bill Ward. Πολλοί ντράμερς δεν παίζουν σαν το Bill. Ο Tommy είναι απλά τόσο πολύπλευρος. Πάντα με ρωτάει αν παίζει το κομμάτι σωστα. Εαν δεν κάνει ενα συγκεκριμένο πράγμα θα του το πούμε και έκεινος θα το πιάσει. Δεν υπάρχουν εγωισμοί. Απλά λατρεύει να παίζει. Ακόμα και όταν κάναμε πρόβες, έλεγε, '' Μακάρι να πηγαίναμε να δίναμε καμια συναυλία΄΄, αντί να πηγαίνει κατευθείαν σπίτι μόλις τελείωνε. Έχει τόνους ενθουσιασμού. Είναι ένας καταπληκτικός ντράμερ. Φοβερός τύπος. Δεν παίρνει ναρκωτικά και δεν πίνει. 

Όσο ενθουσιασμένος κι αν είμαι με τον Tommy που θα κάνει αυτήν την περιοδεία, το πρόβλημα με κάθε φαν των Sabbath είναι οτι Bill Ward δεν είναι παρών. Θα είμαι ευθύς... Γιατί δεν δίνετε απλά τα λεφτά στον Bill;;;
Geezer: Είναι κάτι πάνω απο τα λεφτά. Δεν έχει να κάνει πραγματικά με αυτό. Έχει να κάνει με τον άν είναι ικανός να κάνει την περιοδεία ή όχι. Στην περιοδεία του "13", δεν ήταν μαζί. Περίπου μια βδομάδα αφού ξεκινήσαμε, έπρεπε να μπεί στο νοσοκομείο για μια μεγάλη εγχείρηση. Θα έπρεπε να ακυρώσουμε την περιοδία αν ο Bill ήταν ακόμα μαζί μας. Είναι πολύς καιρός που δεν είναι καλά. Έχει πάθει δύο καρδιακές προσβολές. Πρέπει να έρθεις αντιμέτωπος με τα γεγονότα όταν φτάνεις σε μια ηλικία σαν τη δική μας και δεν έχεις καλή, τέλεια, φυσική κατάσταση, προκειμένου να βγείς στους δρόμους για  δυο χρόνια ή όσο είναι. Είναι μια δύσκολη ζωή. Το εύκολο κομμάτι έιναι οταν είσαι στη σκηνή και παίζεις. Το να ταξιδεύεις όμως και όλα τα άλλα είναι το δύσκολο κομμάτι. Νομίζω οτι ο Ozzy, συγκεκριμένα, δεν πίστευε πως ο Bill θα τα έβγαζε πέρα.  Σίγουρα δεν θα τα κατάφερνε στο πρώτο κομμάτι, καθώς βρισκόταν στο νοσοκομείο. Δεν μπορούμε να ακυρώνουμε συνέχεια περιοδείες γιατί απλά ο ντράμερ δεν μπορεί να παίξει.

                                                        
 Είναι ωραίο που σε ακούω να λές πως δεν ήταν κάτι εύκολο να γίνει.
Geezer: Ξεκινήσαμε με τον Bill στην περιοδία του "13".  Και έτσι νομίζαμε όλοι πως θα πάει το πράγμα, οτι ο Bill θα ήταν μέρος όλου αυτού. Απλά αποδείχτηκε πως δεν γινόταν να είναι. Πρώτα από όλα έρχεται η υγεία του. 

 Είναι αλήθεια οτι κανονικά ήσουν ρυθμικός κιθαρίστας;
Geezer: Ναι, όταν ήμουν στους Rare Breed με τον Ozzy έπαιζα ρυθμική κιθάρα.Μέχρι που συναντηθήκαμε με τον Tony, όπου εγκατέλειψα την ιδέα της κιθάρας. Ήθελα να γίνω μπασίστας. Όταν βρεθήκαμε με τον Tony, δεν ήθελε να έχει άλλους κιθαρίστες η μπάντα, οπότε έκατσε τέλεια. μπορούσα να γυρίσω σε μπάσο.

Παίζεις μπάσο με έναν πολύ δυναμικό τρόπο. Έχει να κάνει με το παρελθόν σου στη κιθάρα ο τρόπος που προσέγγισες το μπάσο;  
Geezer: Νομίζω οτι μαθαίνεις πως να γεμίζεις τον ήχο και το ρυθμικό κομμάτι, που είναι κάτι που οι ρυθμικοί κιθαρίστες κάνουν. Γεμίζουν το ρυθμικό μέρος. Αν δεν υπάρχει ρυθμική κιθάρα, τότε ο μπασίστας πρέπει να το κάνει αυτό, και κατα κάποιο τρόπο αυτό έκανα κι εγώ.

 Είπες οτι δεν θα παίξετε το “Planet Caravan.”  Το οποίο έχει μια μικρή groovy μπασογραμμή. 
Geezer: Είναι απλή όμως, επίσης.

 Υπάρχουν τραγούδια απο άποψης μπάσου, που ανυπομονείς να παίξετε;
Geezer: Ανυπομονώ για το Hand of Doom” ξανά, καθώς είναι πολύ βασισμένο σε μπασο. Νομίζω πως η τελευταία φορά που παίξαμε το Hand of Doom”. ήταν το 1972. Πάντα μας ρωτούσαν αν μπορούμε να το παίξουμε, αλλά για κάποιον λόγο δεν συμπεριλαμβανόταν στο set. Έχουμε πολλά απο παλία κλασικά Sabbath κομμάτια. Για να το κάνουμε ε αυτό είναι πολύ δύσκολο να πετάξουμε κάποια για να βάλουμε κομμάτια σαν κι αυτό. Αυτή τη φορά αποφασίσαμε να βάλουμε το Hand of Doom”.

Ήσουν ποτέ χαρούμενος και ικανοποιημένος να είσαι ο στιχουργός των Black Sabbath?
Geezer: [Μεγάλη παύση..] Όχι.

Το έχω ακούσει αυτό για σένα Geezer.  Ήσουν τόσο καλός όμως.
Geezer: Όταν ο Ozzy έβρισκε τη μελωδία της φωνής, τραγουδούσε απλά ότι του ερχόταν στο κεφάλι. Πραγματικά δεν έβγαζε νόημα τι τραγουδούσε. Για κάποιο λόγο, μου ανατέθηκε η δουλειά του να γράφω τους περισσότερους από τους στίχους. Ο Ozzy έχει κάνει μερικούς και ο ίδιος. Είναι πραγματικά  πολύ δύσκολο, ξέρεις, να γράψεις στίχους για ένα ολόκληρο άλμπουμ. Όταν ξέρεις το θέμα, τότε γίνεται πολύ πιο εύκολο. ήταν ιδιαίτερα δύσκολο με τον Ozzy. Βρίσκει μια φωνητική μελωδία, και ποτέ δεν την αλλάζει. Πρέπει να ταιριάξεις κάθε συλλαβή ανάλογα με τη μελωδία του.  Άν σου έρθουν πολλές συλλαβές, τότε δεν θα το τραγουδήσει. Αυτό είναι το δύσκολο κομμάτι. Είναι εύκολο---λοιπόν, δεν είναι εύκολο--- είναι αρκετά δύσκολο να γράφεις τους στίχους, αλλά το πραγματικά δύσκολο είναι να ταιριάξεις όλες τις συλλαβές μαζί. 

Πες μου για τους στίχους του “Iron Man.”
Geezer: Υποθέτω οτί προέκυψε από την αγάπη μου για την επιστημονική φαντασία. Ο Tony βρήκε το riff για το Iron Man”.  Ήταν ένα απο τα πιο βαριά riffs που έχω ακούσει ποτέ. Ήθελα λοιπόν κάτι που να αντικατοπτρίζει αυτή τη βαρύτητα του riff.  Επειδή λοιπόν μου άρεσε πολύ η επιστημονική φαντασία, εκείνη την εποχή, ήθελα να γράψω για ένα ταξίδι στο διάστημα. Η Αμερική μόλις είχε στείλει άνθρωπο στο φεγγάρι, οπότε υπήρχαν πολλά νέα σχετικά με τα διαστημικά ταξίδια τότε στην επικαιρότητα. Απλά, λοιπόν, κούμπωσε και βγήκε έτσι 

Ένα από τα αγαπημένα μου είναι το “Children of the Grave.”  Αυτοί είναι πολύ σκοτεινοί και ζοφεροί στίχοι, Geezer.
Geezer: Ναι , είναι. Υπάρχει μεγάλη συζήτηση γύρω μας, σχετικα με την κλιματική αλλαγή και τη μόλυνση του περιβάλλοντος. Υπήρχε μεγάλος ντόρος σχετικά με το τέλος τη γής και μεγάλη   ανησυχία για τα πυρηνικά εκείνη την εποχή. Ο Ψυχρός Πόλεμος ακόμη συνεχιζόταν με τη Ρωσία τότε. Φαινόταν πως αν δεν κάναμε κάτι, τότε αυτό ήταν. Θα είναι το τέλος για όλους μας. 

Είναι ακόμα επίκαιρο.
Geezer: Έίναι. αυτό είναι το καλό με τους στίχους. 

Πες μου για το “Symptom of the Universe.”
Geezer:  Εδώ βρίσκομαι εγώ. Ο Ozzy ήρθε με μια φωνητική γραμμή ή στο κεφάλι του και το πρώτο πράγμα που του έρχεται στο κεφάλι, αυτό είναι και συνήθως με το οποίο κολλάει. Έχει πραγματικά μεγάλη ικανότητα να το κάνει αυτό

Οπότε δεν έγραφες τόσο στίχους όσο τους έφτιαχνες.
Geezer: θα μπορούσες να το πείς αυτό, ναι. Με αυτόν τον τρόπο έπρεπε να δουλέψω. Έπρεπε να χωρέσω όλα αυτά. Είναι απογοητευτικό κάποιες φορές, γιατί έχεις κάτι στο μυαλό σου σχετικά με το τι θες να πεις, αλλά πρέπει να το γράψεις σε τόσες συλλαβές και αυτό είναι το δύσκολο κομμάτι. Πρέπει να χωρέσεις αυτό που θες να πεις  σε λιγότερες συλλαβές σε σχέση με το αν απλά το έγραφες σε ένα χαρτί.

 Ας μιλήσουμε για το “Paranoid.”
Geezer:  Αυτό ήταν το πιο εύκολο. Μας δώθηκαν δύο ώρες για να το κάνουμε. τελειώσαμε το άλμπουμ Paranoid και ο παραγωγός μα είπε: ''Χρειάζεστε ακόμα ένα τρίλεπτο ή τετράλεπτο κομμάτι, αλλιώς το άλμπουμ είναι πολύ μικρο. Η δισκογραφική δεν θα το δεχτεί. Βρείτε ένα γρήγορο jam.'' O Tony σκέφτηκε το riff του Paranoidκαι εγώ γρήγορα ταίριαξα τους στίχους στη μελωδία του Ozzy. Όλο το κομμάτι γράφτηκε και ηχογραφήθηκε σε δύο ώρες. 

Οι Sabbath, ειδικά στα '70s, είχαν πολύ αρνητική έννοια. Κάποια απο τα τραγούδια σας είναι πολύ σκοτεινά και το heavy Metal δεν το λες και βασική εκκλησιαστική μουσική.  Αντιμετωπίσατε πολλά σχετικά με το οτι είστε σατανικοί και ακόμα το αντιμετωπίζετε. Είσαι όμως χορτοφάγος, αγαπάς τα ζώα και επίσης είσαι καλός άνθρωπος.
Geezer: Δεν νομίζω οτι δεχτήκαμε τόσο πολύ αρνητισμό από τους ανθρώπους εκείνες τις μέρες. Συνήθως είναι κάποιος τοπικός πολιτικός που θέλει να πάρει ψήφους με το να λέει κάτι αρνητικό για την Metal γενικότερα. Δεν το έχουμε αυτό πια. Ο κοσμος ακούει τους στίχους και στο τέλος ξέρει οτι πάντα υπάρχει κάτι αισιόδοξο. Νομίζω πως μόνο οι άνθρωποι που έχουν να αποδείξουν κάτι στον εαυτό τους, όπως οι τοπικοί πολιτικοί ή εκκλησιαστικοί, το κάνουν αυτό. 

Οι οπαδοί ξέρουν καλύτερα.
Geezer: Οι οπαδοί ξέρουν ΠΟΛΥ καλύτερα.

Κάτι τελευταίο: Geezer , τι θα ήθελες να πείς στους οπαδούς των Black Sabbath που έχουν κολλήσει μαζί σας όλα αυτά τα χρόνια.
Geezer: Ευχαριστούμε που μας κρατήσατε μέχρι εδώ. Ευχαριστούμε που ήσασταν μαζί μας όλα αυτά τα χρόνια. Ήταν υπέροχα. Είναι πραγματικά οι καλύτεροι φαν που θα μπορούσε κανείς να ζητήσει. Ήταν μαζί μας απο την πρώτη στιγμή. Πάλεψαν για μας και ήταν πάντα πιστοί. Είναι απίστευτο. Είμαστε ευλογημένοι που τους έχουμε δίπλα μας.
 
Eπιμέλεια- Μετάφραση: Γιώργος Βαλιμίτης

από το www.classicrockrevisited.com

// Old Time Rock

// Live Favorites

// Rocktime Songs