Image
Rock this Time 14-03-2025

Lizzy Borden - Love you to Pieces (40 years)

Mα, πως πετσόκοψαν έτσι τη heavy metal κοινότητα οι Lizzy Borden εκεί πίσω στο 1985; Ήταν το παρθενικό τους άλμπουμ που στα τέλη Ιουλίου κλείνει 40 χρόνια και λέγεται "Love you to pieces".

Ήταν αυτό λοιπόν που ό,τι υπόσχεται στον τίτλο του το έκανε πράξη. Έκανε κομματάκια τον κάθε αυθάδη και ανίδεο τύπο που με περίσσιο θράσος κατέταξε το σκοτεινό κουιντέτο από την ηλιόλουστη Καλιφόρνια στο «μισητό» glam κίνημα εκείνης της εποχής, ένα μουσικό κίνημα που είχε λάβει τη μορφή μιας πολύχρωμης, τιγκαρισμένης από λακ μαλλιών για όγκο και glitter χιονοστιβάδας.  
Όλες οι ενδείξεις τότε έδειχναν για μια hard rock μπάντα, ταγμένη στο ρεύμα των ποζεράδων που άρχισαν να σουλατσάρουν στην ένδοξη Sunset Strip του Los Angeles. Μια από τα ίδια δηλαδή.
Ενδείξεις στο δίσκο όπως το sleazy εξώφυλλο ή οι εξεντρίκ φιγούρες στο οπισθόφυλλο με την larger than life μαλλούρα, πιο πολύ έδιωχναν το target group που επιθυμούσαν να προσελκύσουν παρά δικαιολογούσαν το έκτο τραγούδι στο άλμπουμ που έφερε τον θαρραλέα βαρύ τίτλο "American Metal".
Στα μέσα των 80’s, τη χρυσή εποχή του βινυλίου ήθελες δεν ήθελες, το πρώτο πράμα με το οποίο ερχόσουν πρόσωπο με πρόσωπο σε οποιαδήποτε κυκλοφορία είτε αυτή ήταν rock, είτε metal, είτε η Dolly Parton, ήταν το εξώφυλλο. Πόσες φορές οι teenagers διάλεγαν την πιο «εκκωφαντική» φωτογραφία εξωφύλλου για να τους ακολουθήσει στο σπίτι τους;
Στο "Love to Pieces" η καρακίτς κρεβατοκάμαρα με την ζαρτιεροφορούσα και λάγνα killer ύπαρξη σε οδηγούσε σε άλλες καταστάσεις. Κάπου εκεί καθρεπτίζονταν και ο Lizzy με το γνωστό "gadget" που θα τον ακολουθούσε στο υπόλοιπο της καριέρας του κι αν δε ξεστραβωνόσουν να πάρεις τα μάτια σου από το «βασικό θέμα» μπορείς να μην τον πρόσεχες και ποτέ.
«Είχα ανθρώπους να μου λένε πως έπαιξαν το δίσκο χίλιες φορές αλλά ποτέ δε με πρόσεξαν στον καθρέπτη» έχει πει σε συνέντευξη και με το χαμόγελο στο στόμα ο φρόντμαν και ατραξιόν της μπάντας και συνεχίζει αναλύοντας το σκηνικό με το εξώφυλλο πως γνώριζαν καλά ότι θα προσελκύσει τις συγκεκριμένες αντιδράσεις. «Είχαμε ένα Σαββατοκύριακο να κάνουμε τη δουλειά και αυτή ήταν η πρώτη μας φωτογράφηση. Εκείνα τα χρόνια οι περισσότεροι επέλεγαν το δρόμο των “metal” εξωφύλλων αλλά εμείς δε θέλαμε καν να προσπαθήσουμε να μπούμε σε αυτό το είδος ανταγωνισμού με τους “γείτονές” μας. Δεν ήθελα να πάω με το προφανές και γι’ αυτό και με βλέπεις πιο διακριτικά στο background».   
Όμως ο ακροατής έπρεπε τότε και τώρα μετά από 40 χρόνια, να κατανοήσει πως αυτή η ντεκαντάνς  ατμόσφαιρα είναι αναπόσπαστο μέρος των Lizzy Borden. Οι πρώτοι metal ήρωες που έβαλαν το χέρι τους στο πορτοφόλι για να αγοράσουν το άλμπουμ μιας μπάντας που δε τη γνώριζαν καλά καλά, έπιασαν το νόημα. Οι Borden ήταν heavy metal αλλά είχαν και πινελιές της λεγόμενης «ποζεράδικης» γενιάς σε αυτό τον βίαιο πίνακα που άρχισαν να "συνθέτουν" με το ντεμπούτο τους αλλά και ένα χρόνο πριν με το κοφτερό "Give ‘em the Axe" EP.  Όταν όμως όλες οι παλιές καραβάνες του χώρου (Rainbow, Judas Priest κ.α.) μαλάκωναν μουσικά για να βάλουν βαθιά το χέρι στο μέλι της αμερικάνικης αγοράς, ήρθαν τα πνευματικά τους παιδιά εξ' Αμερικής για να αποστομώσουν απαντώντας με ήχο ακόμα πιο σκληρό.
Τα αδέρφια Harges, οι ιδρυτές της μπάντας δηλαδή,  είχαν άπλετο "μαρούλι" αλλά και όραμα. Στον πανάκριβο καθρέπτη της πολυτελούς κρεβατοκάμαρας των γονιών τους που πρωταγωνίστησε στο εξώφυλλο του "Love you to pieces", αντανακλάται όπως αναφέραμε προηγουμένως ο Gregory Charles Harges. Από το πρώτο δευτερόλεπτο ο τραγουδιστής των Borden υιοθετεί σαν δικό του ονοματεπώνυμο το ίδιο όνομα που φέρει και η μπάντα. Από τότε η περσόνα του κρέμεται από ένα τεντωμένο σκοινί ανάμεσα στα όρια του ευφυή και του παράφρονα.
Μα τι στο διάτανο είναι αυτό το Lizzy Borden;;



Ο αμερικάνος λαουτζίκος γνωρίζει καλά περί τίνος πρόκειται. Lizzie Borden είναι το ονοματεπώνυμο μιας τύπισσας η οποία λίγο πριν μπει ο 20ος αιώνας, είχε τσεκουρώσει μάνα και πατέρα. Στο δικαστήριο δεν αποδείχθηκε ποτέ η ενοχή της αλλά η τότε κοινή γνώμη είχε σοκαριστεί και φυσικά το γεγονός γράφτηκε με αιματοβαμμένα γράμματα στα φολκλορικά κιτάπια της αμερικάνικης ιστορίας.
Ταμάμ για το όραμα των αδερφών Harges που έβγαζε μάτια πως μεγάλωσαν με άλλους "δαίμονες" της συντηρητικότατης κοινωνίας από τη ‘Murica, όπως ο Alice Cooper και οι KISS. Είναι σατανικά τυχαίο που στο "Inmates" του "From the Inside" άλμπουμ του 1978 ο κύριος Alice κάνει μνεία στη Lizzie Borden;;
Τα αδέρφια Harges λίγα χρόνια μετά  ετοίμασαν τα σπάργανα για τη γέννηση των Lizzy Borden και με το "Rod of Iron" συμπεριλήφθηκαν στην 4η Metal Massacre συλλογή της Metal Blade. Το συγκεκριμένο τραγούδι δε θα λείψει από το "Love you to Pieces" και μάλιστα είναι αυτό που βάζει τίτλους τέλους στο ντεμπούτο τους. Προσωπικά πιστεύω πως ένα τόσο καλό τραγούδι είναι λίγο περίεργο που έχει προτιμηθεί για να συνοδεύσε τον ακροατή στην έξοδο.  
Το "Love you to Pieces" τελειώνει με χειμαρρώδες τρόπο,  με τον ίδιο τρόπο δηλαδή που ξεκινάει και κινείται καθ’ όλη τη διάρκεια. Μετά τα ανάστροφα λόγια  που λένε "Hello Suckers" και ουσιαστικά σε καλωσορίζουν, μπαίνει ένα κιθαριστικό ιντερλούδιο, βγαλμένο από τα πιο υγρά όνειρα των φανατικών οπαδών του US Metal. Το "Council for the Cauldron" καλεί τις ανίερες ψυχές να ουρλιάξουν με την ικμάδα ενός παρανοϊκού (Scream at the moon, Crazy as a loon) κάτω από το μαύρο μια καταχνιασμένης νύχτας.



Οι ακόλουθοι των ταραχών, της απρέπειας, της αταξίας ήδη έχουν συντονιστεί στο κάλεσμα των Lizzy Borden. Οι πιο δυσκολόπιστοι παρασύρονται με τον τρόμο ζωγραφισμένο στο πρόσωπό τους (I wouldn't want to be in your place, I love to see terror in your face).
Παρεάκι τα "Red Rum",  "Rod of Iron", "American Metal" να είναι η καλύτερη διαφήμιση του αμερικάνικου Metal (May the dust never settle, Heavy Metal will never die). Συνθέσεις όπως το "Godiva" στις καλές σου μέρες μπορείς να το συμπεριλάβεις και στους προγόνους του speed metal.
Θα ήταν αμαρτία αν τη συνθετική δεκάδα δεν δε συμπλήρωνε και μια murder ballad. Μόνο σε έρωτες δεν αναφέρεται το ομώνυμο κομμάτι, εκτός αν είσαι ερωτευμένος με τον ανήθικα μοχθηρό κόσμο των Lizzy Borden. Μερικά χρόνια αργότερα οι Μotley Crue θα έγραφαν τη δική τους murder ballad (You’re All I Need). Δε θα εκπλαγώ αν κάπου διαβάσω ότι έλαβαν την ευλογία της έμπνευσης από το "Love you to Pieces". Αναφερόμενος στη συμμορία του Nikki Sixx και του Tommy Lee, το μόνο τραγούδι στο ντεμπουτάρισμα των Lizzy Borden δεν είναι άλλο από το "Flesh Εater". Στιχουργικά και ηχητικά είναι στο πνεύμα και τσαλαβουτάει στα ίδια λασπόνερα των πρώιμων Motley Crue.
Σκέφτομαι τι δεν έχει μέσα η πρώτη full length προσπάθεια των Lizzy Borden σε κάτι παραπάνω από 40 λεπτά. Δε μπορώ να βρω μείζων ψεγάδι σε ένα αποτέλεσμα προερχόμενο από αρχάρια νεούδια που το μεράκι, η νεανική φλόγα και το ένστικτο υπερνίκησαν την εμπειρία. Δε θέλω να φανεί πως υποτιμώ το νεαρό της ηλικίας τους αλλά η δουλειά από νεοφερμένους που έχει γίνει σε όλα τα επίπεδα και κυριότερα στις κιθάρες, είναι εντυπωσιακή.  
Για εσάς που την ψάχνετε και λίγο παραπάνω, μπορεί να ρίξετε και ένα τσεκ στην επανακυκλοφορία του 2001 η οποία περιέχει και 4 έξτρα τραγούδια που απέχουν από τον όρο "filler".
Φτάσαμε στο 2018 όταν το "Love you to pieces" επανακυκλοφόρησε και σε βινυλιακή έκδοση.

Γιώργος Γράντης