Godsmack: "1000hp"

31/08/2014

Κατηγορία: Κριτικές

3669

Πραγματοποιούσα το καθιερωμένο μου τρέξιμο στο πάρκο της περιοχής όπου διαμένω, όταν μεταφέρθηκα νοερώς, υπό την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας, η οποία διαπερνούσε κάθε τετραγωνικό εκατοστόμετρο της επιφάνειας του δέρματός μου, σε μία έρημο των Η.Π.Α.

 

Το μέρος, φυσικά, δεν αποτελούσε τυχαίο προσανατολισμό, αλλά ούτε και για κάποια ενδόμυχη επιθυμία! Τουναντίον, προσιδίαζε στις φρενήρεις μελωδίες του νέου άλμπουμ των Godsmack, που φιλοξενούσε το mp3 player μου  και ενίσχυαν το ρυθμό με τον οποίο έτρεχα μέσω θετικής ανατροφοδότησης!
Φανταζόμουν τσοπεράδες, ενδεδυμένους στα μαύρα δερμάτινα πανωφόρια τους, να διασχίζουν διαμέσου τεραστίων αυτοκινητόδρομων, τις αχανείς εκτάσεις της ερήμου Μοχάβι ή Μοχάβε, κάνοντας στάσεις σε διάσπαρτα μοτέλ, βενζινάδικα και μπαρ για να ξαποστάσουν ή για να πλακωθούν και ύστερα να συνεχίσουν ακάθεκτοι για τον προορισμό τους.
Ναι, καλά το σκέφτηκες, όπως στις αμερικάνικες ταινίες του Hollywood. Βεβαίως, θα μου πεις ότι είσαι αιθεροβάμων ή στην καλύτερη των περιπτώσεων έπαθες θερμοπληξία! Δεν θα ‘χεις και άδικο!
Μ’ αυτόν τον τρόπο, εντούτοις, ο εγκέφαλός μου προσπαθούσε ν’ αποθηκεύσει στη μνήμη του το 1000hp.
Η παρέα του Sully Erna μας προμηθεύει με άφθονο σκληροπυρηνικό groove metal, το οποίο ενίοτε παντρεύει” άλλοτε με alternative (το Something Differentσυμπεριλαμβάνει μελωδίες με τσέλο και δυνατές ροκ φόρμες) και άλλοτε με grunge (“FML”) στοιχεία(ή στοιχειά, όπως θέλετε!). Άξια λόγου είναι τα ακουστικά ένθετα στο  "Turning To Stone".
Πρόκειται δηλαδή για την προσπάθεια του γκρουπ να πειραματιστεί ηχητικά, χωρίς ωστόσο να ν’ απαγκιστρώνεται από τα παγιωμένα χαρακτηριστικά του, πιθανόν για να μην απωθήσει τους οπαδούς του κλασσικού του ύφους (λέω εγώ)!
Κατά τ’ άλλα παραμορφωμένα έγχορδα με βαριά πιασάρικα και χωρίς πολυπλοκότητα ριφ, δυνατά τύμπανα και επιθετικά φωνητικά αλλά James Hetfield και ενίοτε Layne Staley. Ο φρόντμαν της μπάντας περιγράφει χαρακτηριστικά τον ήχο: “είναι λίγο πιο ωμός, λίγο πιο ανοιχτός”.
Με άλλα λόγια και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος. Πάντως θα πρέπει να τονιστεί η αξιέπαινη προσπάθεια στο θέμα της παραγωγής του δίσκου από τον Dave Fortman (Slipknot, Evanescence Superjoint Ritual, Mudvayne, Otep) και τον Sully. Όχι γιατί εμείς στο Rocktime.gr τα προσέχουμε αυτά! Για τους πιο απαιτητικούς κυκλοφορεί και Best Buy με το επιπρόσθετο κομμάτι "Life Is Good!" που εμπεριέχει funk-rock αλλά Aerosmith ριφ.
Εν κατακλείδι κλασσικοί οπαδοί των Godsmack κοπιάστε! Νεωτεριστές του σχήματος μην περιμένετε και πολλά! Όσον αφορά εμένα, πυρ και μανία έγινα με… το 1000 hp (ίππων) τρέξιμό μου.

Νικόλαος Καπίρης