Όταν οι φυσαρμόνικες ροκάρουν

25/06/2019

Κατηγορία: Rocktime Songs

9948

Η φυσαρμόνικα είναι από τα πιο αδικημένα αλλά συνάμα ένα τα πιο συναρπαστικά μουσικά όργανα. όπου στόμα, χείλια, αέρας και παθιασμένες ανάσες γίνονται ένα, δημιουργώντας άλλοτε ιδιαίτερες μελαγχολικές μελωδίες και άλλοτε τρελούς χορευτικούς ρυθμούς.

 

Στη ροκ μουσική μπορεί η κιθάρα να είναι το κυρίαρχο όργανο, όμως όπου προστέθηκαν κι άλλα πιο αντισυμβατικά μουσικά όργανα στο ύφος που πρεσβεύει το ροκ εντ ρολ, όπως το βιολί (Kansas) ή το φλάουτο (Jethro Tull), τότε το αποτέλεσμα ήταν καταπληκτικό. Κάτι ανάλογο συνέβη και με την φυσαρμόνικα, που είναι πιο κοντά στην ροκ μουσική και καταφέρνει και σήμερα να δημιουργεί με τα ηχοχρωμάτα της έντονες συγκινήσεις.
Η φυσαρμόνικα έγινε γνωστή κυρίως από τους folk και blues καλλιτέχνες οπότε ήταν αναμενόμενο να έχει αγαπηθεί από αρκετούς ροκ μουσικούς που είναι γεννημένοι τον περασμένο αιώνα.
Παρακάτω παρουσιάζουμε ενδεικτικά, μερικές θαυμάσιες συνθέσεις παιγμένες με φυσαρμόνικα.
 
 
Aerosmith: "Τhe Ηοp" – Άλμπουμ: Done with the Mirrors (1985).
Το εξαιρετικό άλμπουμ σηματοδοτεί την μεγάλη επιστροφή των δύο άσωτων κιθαριστών, Joe Perry και Brad Whitford.  Η συγκεκριμένη σύνθεση είναι ορισμός του σκληρού ροκ εντ ρολ όπου το απίθανο σόλο στην φυσαρμόνικα του Steven Tyler είναι μοναδικό. Βέβαια η μπάντα έχει ένα ακόμα κομμάτι με φυσαρμόνικα, την εμπορική μπαλάντα "Cryin" αλλά ποιος νοιάζεται μπροστα στην καταιγίδα του "The Hop".
 


The Pretenders: "Middle Of The Road" - Άλμπουμ: Learning to Crawl (1984)
 Μία σύνθεση που είναι επηρεασμένη από το "Empty Heart" των Rolling Stones γίνεται στα χέρια της Αμερικανίδας συνθέτριας Chrissie Hynde, ένα εκρηκτικό τραγούδι που μιλάει για κοινωνικές ανισότητες ενώ η ίδια απογειώνει το κομμάτι με την εκπληκτική εκτέλεση στην φυσαρμόνικα.
 
The Doobie Brothers: "Long Train Runnin'"  -  Άλμπουμ: The Captain and Me (1973)
 Στο τρίτο άλμπουμ της θρυλικής αμερικάνικης μπάντας, υπάρχει η συγκεκριμένη σύνθεση, που μαζί με τον funky rock ρυθμό εμπλουτίζεται έξυπνα και μελωδικά από την φυσαρμόνικα του συνθέτη και τραγουδιστή Tom Johnston. Στα συν, του δίσκου και το υπέροχο και άκρως καλλιτεχνικό εξώφυλλο με τα άλογα.
 
Black Sabbath: "Τhe Wizzard" -  Άλμπουμ: Black Sabbath (1970)
Ένα από τα πιο εμπνευσμένα κομμάτια των Black Sabbath και του heavy metal, με τον Ozzy Ozbourne να δίνει ρεσιτάλ στην φυσαρμόνικα. Ο μπασίστας της μπάντας Geezer Butler είχε αναφέρει ότι το κομμάτι είχε γραφτεί για τον μάγο Gandalf (Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών) όμως την εποχή που κυκλοφόρησε, "φωτογράφιζε" ουσιαστικά τον drug dealer του συγκροτήματος.
 
Deep Purple: "Lazy" – Άλμπουμ: Machine Head (1972)
Στο συγκεκριμένο δίσκο, το κοινό μπορεί να λάτρεψε τα "Highway Star" και "Smoke on the Water", όμως το μπλουζιάρικο "Lazy" έχει αγαπηθεί εξίσου από μεγάλη μερίδα των οπαδών και ειδικά το σολάκι με την φυσαρμόνικα που παίζει ο Ian Gillan, δίνει ένα ξεχωριστό χρώμα ειδικά όταν παιζόταν live.
 
Tom Petty And The Heartbreakers: "Mary Jane's Last Dance" -  Άλμπουμ: Greatest Hits (1993)
H πρώτη κυκλοφορία βρίσκεται σε μία συλλογή του Αμερικανού τραγουδοποιού με τους στίχους να αφήνουν υπονοούμενα τόσο για ναρκωτικά όσο και για μία ιστορία αγάπης ενώ η φυσαρμόνικα συνοδεύει υπέροχα αυτή την μπητλική μελωδία. Στο πανέμορφο βίντεο κλιπ που κέρδισε βραβείο  MTV, παίζει η άλλοτε σέξυ ηθοποιός Kim Basinger.
 

J. Geils Band: “Whammer Jammer” –  Άλμπουμ: The Morning After (1971)
Δεύτερο στούντιο άλμπουμ για την Αμερικανική μπάντα που κάνει μία καταιγιστική εκτέλεση με την φυσαρμόνικα να ισοπεδώνει τα πάντα αφού ο εξαιρετικός βιρτουόζος Magic Dick δεν αφήνει περιθώρια για αμφισβητήσεις.
 
The Beatles: “Love Me Do" –  Άλμπουμ: Please Please Me (1963)
Η φυσαρμόνικα του John Lennon, μας χαρίζει μία από τις πιο αγαπημένες συνθέσεις των "Σκαθαριών" που βρίσκεται στο ντεμπούτο δίσκο τους. Βασικός συνθέτης, του "Love me Do" (το είχε συνθέσει όταν πήγαινε ακόμη σχολείο) είναι ο Paul McCartney και εμπνευστής για την χρησιμοποίηση της φυσαρμόνικας ο παραγωγός τους, George Martin.
 
Bruce Springsteen: "The River"
-  Άλμπουμ: (Τhe River, 1981)
Το πέμπτο στούντιο άλμπουμ του μεγάλου Αμερικανού τραγουδιστή και σύνθετη, περιλαμβάνει έναν πραγματικό ύμνο και όπως αποκάλυψε αργότερα, το έγραψε ως φόρο τιμής στην αδελφή του Peter Ames Carlin και στον γαμπρό του για τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν ως ζευγάρι για να επιβιώσουν. Η μελαγχολική εισαγωγή της φυσαρμόνικας και η υπέροχη ερμηνεία του Boss προκαλεί ακόμη και σήμερα ανατριχίλες.
 
Canned Heat: "On The Road Again"
-  Άλμπουμ: Boogie with Canned Heat (1968)
Στο δεύτερο στούντιο άλμπουμ τους, το Αμερικανικό blues-rock συγκρότημα διασκευάζει το "On The Road Again" (Floyd Jones) σε μία πιο  ελαφρώς ψυχεδελική προσέγγιση που κι αυτό είναι μία παλιά blues διασκευή με αλλαγμένους στίχους. Η συναισθηματική  εκτέλεση του μακαρίτη Alan Wilson στην φυσαρμόνικα είναι εξαιρετική και αξίζει να δείτε τα σχετικά βίντεο της εποχής.
 
Supertramp: "School' –  Άλμπουμ: Crime of the Century (1974)
Μία από τις καλύτερες art-rock συνθέσεις, όπου ξεκινά με την φυσαρμόνικα του Εγγλέζου ηγέτη της μπάντας Rick Davies  που  δίνει το σύνθημα για το τι θα επακολουθήσει. Στην συνέχεια η σύνθεση μετασχηματίζεται σε ένα απίθανο πιανιστικό κρεσέντο.
 

Νeil Young: "Heart of Gold"  -  Άλμπουμ: Ηarvest (1972)
Ένας τραυματισμός στην πλάτη ανάγκασε τον Καναδό δημιουργό να γράφει τραγούδια με βάση την ακουστική του κιθάρα αφού έπρεπε να παίζει καθιστός για να μην πονάει με αποτέλεσμα να συνθέσει αυτό μικρό αριστούργημα παρέα με την φυσαρμόνικα του. Στα δεύτερα φωνητικά συναντάμε τους James Taylor και Linda Ronstadt.
 
The Doors: "Roadhouse Blues"  -  Άλμπουμ: "Morrison Hotel" (1970)
Μία αγαπημένη σύνθεση που στιχουργικά την υπογράφει ο μονίμως μεθυσμένος Jim Morrison, και απογειώνεται με την βοήθεια του John Sebastian (The Lovin' Spoonful) στην φυσαρμόνικα. Το κομμάτι το έχουν διασκευάσει δεκάδες καλλιτέχνες όπως οι: Deep Purple,  Bon Jovi, The Cult, Status Quo, Mahogany Rush, με πιο κλασσική την live εκτέλεση των   Blue Öyster Cult στο δίσκο "Extraterrestrial Live" (1981) με την συμμετοχή του κιθαρίστα των Doors, Robby Krieger.
 
Led Zeppelin: "When the Levee Breaks" –  Άλμπουμ: Led Zeppelin IV (1971)
Μία παλιά country- blues σύνθεση της Memphis Minnie και του Kansas Joe McCoy στα χέρια των Led Zeppelin μετατρέπεται σε μία επική δημιουργία με την φυσαρμόνικα του Robert Plant να προσθέτει μία ξεχωριστή γοητεία. Εκτός των άλλων, τα τύμπανα του John Bonham είναι πραγματικά επιβλητικά.

Rolling Stones: "Miss You"  -  Άλμπουμ: Some Girls (1978)
Η νο1 επιτυχία των "κακών παιδιών" της ροκ μουσικής, κατηγορήθηκε για φλερτ με την disco μουσική κάτι που η μπάντα δικαιολόγησε ότι ακολουθούσαν τον ήχο εκείνης της περιόδου αλλά για αυτούς ήταν κάτι μοναδικό.Στην φυσαρμόνικα συναντάμε τον Αμερικανό μπλουζίστα Sugar Blue που προσθέτει το δικό του χρώμα στο"Miss You". Πάντως οι πιο φανατικοί οπαδοί των R.S. έχουν αγαπήσει το "Midnight Rambler" που βρίσκεται στο "Let it Bleed" (1969).
 
Billy Joel: “Piano Man"
-  Άλμπουμ: Piano Man (1973)
H αυτοβιογραφική μπαλάντα του Αμερικανού καλλιτέχνη, περιγράφει  την προσωπική του ιστορία όταν έπαιζε σε αντίστοιχα πιανο μπαρ σε ένα διάλειμμα που έκανε στην καριέρα του όταν συγκρούστηκε με την δισκογραφική του εταιρία. Οι χαρακτήρες της ιστορίας ειναι πραγματικοί και η φυσαρμόνικα φυσικά παίζεται από την ίδιο τον Billy Joel.
 
Nine Below Zero: "Ηomework"  -  Άλμπουμ: Live at the Marquee (1982)
Μία φανταστική διασκευή στην κλασική σύνθεση του Otis Rush από τους Εγγλέζους μπλουζ-ρόκερ. Η φυσαρμόνικα του Mark Feltham κελαηδάει κυριολεκτικά και είναι το σήμα κατατεθέν των Nine Below Zero με την σφραγίδα πάντα και του κιθαρίστα Dennis Greaves.
 

Bob Dylan: “Tangled up in Blue” -  Άλμπουμ: "Blood on the Tracks" (1975)
Ο μύθος λέει ότι το συγκεκριμένο τραγούδι είναι επηρεασμένο από το άλμπουμ "Blue" της Joni Mitchell, μιας και ο Bob Dylan είχε περάσει ένα Σαββατοκύριακο στο σπίτι της. Οι κριτικοί το χαρακτηρίζουν σαν ένα από τα πιο λυρικά του κομμάτια. Θα συμφωνήσουμε μαζί τους.
 
Sting: "Shape of my Heart" – Άλμπουμ: Ten Summoner's Tales (1993)
Τέταρτο σόλο άλμπουμ για τον Sting και το συγκεκριμένο κομμάτι είναι γραμμένo μαζί με τον κιθαρίστα Dominic Miller και ακούγεται στις κινηματογραφικές ταινίες "Leon" και "Three of Hearts". Eπίσης χρησιμοποιήθηκε ως sampling από αρκετούς ποπ και hip-hop καλλιτέχνες.
 
Paul Butterfield Blues Band: "Everything Going to Be Alright" - Άλμπουμ: -Live (1970)
Γραμμένο το 1959 από το νέγρο μπλουζίστα Walter Jacobs (Little Water), διασκευάστηκε από τους καλύτερους Αμερικανούς παίκτες φυσαρμόνικας και λάτρη της σκηνής του Σικάγου που δυστυχώς έφυγε πρόωρα από την ζωή. Μέντορας του
Paul Butterfield ήταν ο  Muddy Waters  ενώ οι γνώσεις του στο φλάουτο τον έκαναν ακόμη καλύτερο μουσικό.
 
Φώτης Μελέτης