John Diva & The Rockets of Love: "The Big Easy"

19/06/2023

Κατηγορία: Κριτικές

1311

Το εξώφυλλο και ο τίτλος δίσκου είναι το "κερασάκι στην τούρτα" ενός άλμπουμ που ουρλιάζει "ποζεριά" από χιλιόμετρα και φυσικά δε θα με άφηνε ασυγκίνητο. Και δεν με απογοήτευσε. Μερικές φορές ακούω δίσκους που μου δίνουν να παρουσιάσω και σκέφτομαι από μέσα μου:

 

"Πρέπει να το κάνεις αυτό για τον 14χρονο εαυτό  σου". Αυτό ισχύει λίγο πολύ για οτιδήποτε βγάζουν οι John Diva And The Rockets Of Love. Γεννήθηκα το 1970. Αυτό σημαίνει ότι όταν ήμουν 14 χρονών, το glam metal  ήταν τόσο σπουδαίο όσο επρόκειτο να γίνει. Όταν μπορούσες να βάλεις το Headbangers Ball στο MTV (στην πραγματικότητα ξαγρυπνούσα για να το απολαύσω) και να δεις τους αξεπέραστους  Danger Danger να παρουσιάζουν  το "Monkey Business" ή τους λατρεμένους Warrant να τραγουδούν  το καραποζεράδικο "Cherry Pie" ήταν πραγματική μαγεία.
Στη συνέχεια, μερικά χρόνια αργότερα κυκλοφόρησαν δίσκοι από μπάντες όπως οι Trixter και πήγαινα στο δισκάδικο "Just Out"  στη Θάσο (που ήταν το μόνο μέρος όπου μπορούσες να πάρεις δίσκους εισαγωγής) και ξοδεύαμε όσα χρήματα είχαμε για να τους αγοράσουμε.
Ο πρόλογος  που κάνω εδώ είναι πως ήμουν ένα παιδί glam rock (μεταξύ άλλων). Στην πραγματικότητα, την τελευταία μου χρονιά στο Λύκειο όταν οι συνομήλικοι μου είχαν τρελαθεί για τους Nirvana, εγώ αγόραζα Thunder, Little Angels και Def Leppard.
Και μερικές φορές, ακόμα και τώρα, ακούς μια μπάντα, παρόλο που τα γούστα αλλάζουν και όλα αυτά, αλλά εγώ ακούω μια μπάντα  και τον δίσκο της και με μεταφέρει πίσω σε αυτό.
Το "The Big Easy" είναι αυτό το άλμπουμ. Αλλά είναι ένα πολύ συγκεκριμένο είδος άλμπουμ. Δεν έχει ημερομηνία. Είναι κλασικός(για μένα)  ήχος.
Είναι η τρίτη δουλεία του John μετά τα "American Amadeus" του 2021 και το "Mama Said Rock Is Dead". Διάβασα τις παρουσιάσεις των συντακτών στο διαδίκτυο  και εδώ θα τοποθετηθώ: καλό είναι άτομα που δεν ακούνε ένα παρακλάδι μουσικής να μην εκφέρουν γνώμη για αυτό όταν η σχέση τους είναι επιδερμική με αυτό.
Γιατί μπορεί το "The Big Easy" και  ο John να μην ανακαλύπτει ξανά τον "τροχό" ή κάτι τέτοιο, αλλά αυτό που κάνει το κάνει πολύ καλά! Λιτό, μελωδικό hard rock / glam από εποχές που η μουσική δεν ήταν μόνο "τηλεθρήνος/τηλεδράμα". Δεν είναι κακό ξέρετε να νοιώθουμε καλά ακούγοντας μουσική και  να χαμογελάμε. Και ναι το άλμπουμ το πετυχαίνει αυτό. Είναι "πολύχρωμο" και ζεστό, εκπέμπει συναισθήματα μιας εποχής πιο χαλαρής όπου δεν φοβόσουν μην πεις κάτι και παρεξηγηθείς.
Οι συνθέσεις είναι αρκετά απλές, με σημείο αναφοράς την ζεστή  φωνή του John. Ακούγοντας το υλικό μου ήρθαν αναλαμπές από σχήματα όπως οι Def Leppard, οι Motley Crüe αλλά και όλα τα brand names τις εποχής εκείνης. Το αποτέλεσμα είναι απολαυστικό, τα 46 λεπτά του άλμπουμ κυλάνε "νεράκι". Μιλάμε για υλικό κατάλληλο για ακροάσεις σε κάμπριο στην παραλιακή.
Οι John Diva & The Rockets of Love μεταδίδουν ότι η αίσθηση που πρεσβεύει το συγκρότημα είναι παντελόνια spandex, νεανική απερισκεψία, διάθεση για πάρτι και γεμάτες μπαταρίες στο Walkman και αυτό μας εκμυστηρεύτηκε ο ίδιος σε συνέντευξη που θα δημοσιευθεί προσεχώς. Ισχυρίζονται ότι φέρνουν τις ξέγνοιαστες στιγμές της δεκαετίας του '80 στο παρόν και τις κάνουν να ακούγονται άμεσα πραγματικές.
Και για να είναι συμβατοί , με όσα τραγουδούν, διατίθεται ο δίσκος σε CD, LP αλλά και  σε box set  που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, γυαλιά ηλίου και αντηλιακό. Το εναρκτήριο "California Rhapsody" μπορεί απλώς να λειτουργήσει ως ένα εύκολο ιντερμέδιο ακρόασης για να ανοίξει τις "κουρτίνες" στο άλμπουμ νούμερο τρία, αλλά το πραγματικό εισαγωγικό κομμάτι είναι το "The Big Easy" που με ένα riff σαν Van Valen που θα μπορούσε και πιθανότατα υιοθετήθηκε από κάθε μπάντα της Sunset Strip την δεκαετία του '80! Είναι ένας υπέροχος αιφνιδιασμός mid-tempo rocker που είναι φτιαγμένος για να παίζει δυνατά και περήφανα και έχει όλα τα μουσικά συνοδευτικά που σας επιτρέπουν να επιλέξετε όλα τα κουτάκια από το μελωδικό της σύνθεσης έως το δεξιοτεχνικό  σόλο κιθάρας. Ακούγεται  σαν το "Skyscraper" (του Lee Roth) στον ορίζοντα μετά τη "γιορτή" του "Eat ‘Em and Smile". Άλλωστε είναι το πρώτο βίντεο από το άλμπουμ, είναι ένα hair metal τραγούδι που θα ταίριαζε στο εμπορικό ραδιόφωνο της δεκαετίας του '80, με ένα από τα κορυφαία σόλο κιθάρας και τα πλήκτρα ανακατεμένα.
Οι ταχύτητες λίγο πέφτουν  για το "God Made Radio", αλλά είναι άλλη μία μελωδική εντυπωσιακή σύνθεση  με ένα υπέροχο ρεφρέν που ο Diva φαίνεται να απολαμβάνει  τον γαλήνιο καλοκαιρινό αέρα κατά βούληση(και μεις μαζί τους) και υπάρχει ένα υπέροχο τμήμα σχεδόν όπου μια σειρά από εικόνες των '80ς φανερώνουν τις επιρροές της μπάντας. Η δε  κιθάρα που ακούγεται σαν "μοτοσυκλέτα που οδηγεί στον αυτοκινητόδρομο". Το τραγούδι συνεχίζει σε έναν μεσαίο ρυθμό, πιο mainstream rocker, με μελωδικές κιθάρες.
Το "Runaway Train" είναι ένα πιο αργό τραγούδι κυριαρχούμενο από τα φωνητικά και είναι  περισσότερο ένα ενορχηστρωμένο τραγούδι. Άλλωστε, τα "ενηλικιωμένα" λάθη όπως το "Runaway Train" έχουν αιώνια θέματα με τα οποία μπορεί να συνδεθεί ο καθένας. Είναι όμως τα πιασάρικα  θέματα  που είναι ακόμα πιο αδυσώπητα αυτή την τρίτη φορά.
 Το "Thunder" είναι ένας ύμνος ροκ αρένας, που θα ήταν ένα πανέμορφο  τραγούδι σε συναυλία. Σίγουρα  θυμίζει τα μεγαλεία  των Def Leppard/Billy Squier και σε κάνει να αναρωτιέσαι γιατί το πρώτο συγκρότημα δεν μπορεί πια να γράφει τέτοιους ύμνους.
 


Το "Believe" έχει ένα πιασάρικο riff, αρμονικά φωνητικά, ένα πιο ευθές  ροκ τραγούδι που  έχει περισσότερο Pop-Punk chug και ένα υπέροχα ανεβαστικό ρεφρέν που μας  εκτοξεύει  στα ύψη.
Το "Back In The Days" συνοψίζει ολόκληρο το άλμπουμ, αναπολώντας ένα ειδύλλιο από το παρελθόν, σε ένα soundtrack της δεκαετίας του '80 και θα μπορούσε εύκολα να εμφανιστεί σε μια ταινία ενηλικίωσης. Και η λάμψη του είναι καθαροί καλοκαιρινοί ουρανοί.
Με λίγα λόγια είναι όλο χρυσό. Αυτό είναι σίγουρα ένα άλμπουμ που δεν θα παραλείψετε τραγούδια.
Το "Hit And Run" είναι μια μπαλάντα με δυναμικά φωνητικά και μελωδικά σόλο κιθάρας.
Το "Boys Don't Play With Dolls" έχει ενορχήστρωση με ένα τμήμα πνευστών, το οποίο ήταν συνηθισμένο στα εμπορικά τραγούδια της δεκαετίας του '80, μαζί με ένα άλλο πάνω από το σόλο κιθάρας.
 Το "The Limit Is The Sky" έχει λίγο πιο γρήγορο τέμπο, πιασάρικα riff με κλιμακωτό ήχο που τονίζει το βαρβάτο  rhythm section και τους δύο κιθαρίστες. Το "Capri Style" είναι ένα καθαρό τραγούδι για πάρτι, όπως φαίνεται από τον τίτλο. Θα πρέπει να περιμένουμε το βίντεο για να μάθουμε τι είναι το "Capri Style".
Το "Wild At Heart" έχει έναν tribal ήχο με πολλές συγχορδίες δεξιοτεχνίας.
"John Diva and the Rockets of Love" σημαίνει ανέμελα πάρτι και ανέμελη στάση.
Το "The Big Easy" αποτίει φόρο τιμής σε όλα τα πράγματα της δεκαετίας του '80 τόσο σε μουσική, riffs και στίχους. Καλύπτουν όλα τα στυλ του είδους. Δεν είμαι σίγουρος αν τα μέλη έχουν κολλήσει στη δεκαετία του '80 ή απλώς αναπολούν τη νιότη τους. Δεν δημιουργούν κάτι νέο, αλλά γιορτάζουν την αγαπημένη τους μουσική.
Αν μπορούσα να συνοψίσω αυτή την τρίτη κυκλοφορία, τότε είναι ακόμα το "Party", αλλά ενώ ο πρώτος δίσκος ήταν ένα πάρτι στα τέλη της δεκαετίας του '80 και ο δεύτερος περισσότερο ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης, αυτός ο τρίτος είναι σίγουρα ένα "Pool party" και ενώ μπορεί να ξεφύγουμε από το αρχικό πρότυπο μόνο περιστασιακά η μελωδία είναι πάντα το κλειδί!
Το καλοκαίρι είναι εδώ!
Αν ήταν κυκλοφορία  του 1987, είμαι σίγουρος ότι δεν θα το συζητούσαμε καν. Αυτό είναι σπουδαίο άλμπουμ...
Με λίγα λόγια το "The Big Easy" είναι ένα άλμπουμ που δεν πρέπει να λείπει από την συλλογή κάθε καλού "ποζερά" και φυσικά η έκδοση για το box set  και τα "καλούδια" του  είναι ήδη στην δισκοθήκη μου!

Νότης "Wild At Heart" Γκιλλανίδης

// Old Time Rock

// Live Favorites